Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wykończenie starej bramy - narażonej na bryzgi wody przy mocnych opadach + pilnik

Featured Replies

Napisano

Pytanie 1: Jest jakiś sposób, żeby naostrzyć pilniki. Mam kilkadziesiąt w różnych kształtach i wielkości, ale większość z nich zwyczajnie nie nadaje się do użycia. Podejrzewam, że nadają się do wywalenia, ale może jest jakiś jakiś sposób? Potencjalne użycie to czyszczenie załamań i rzeźbień w drewnie (obecnie robię to papierem ściernym nakładanym na różne klocki, ale trochę to niewygodne).

Pytanie 2. Oczyszczam dość mocno zniszczoną bramę - w katalogu "zabytków" widnieje jako XIX-wieczna, więc szkoda mi wymieniać (koszty wymiany też nie są bez znaczenia ;) ). Jest tam kilka warstw farb różnego rodzaju (olejnych), szpachla i pokost, albo jakaś warstwa gumopodobna (nie wiem co to, ale przypala się od opalarki, potrafi nawet chlapnąć i oparzyć, gdy za bardzo przypiekę). Drewno jest w różnym stanie - od przyzwoitego, po zsiniałe i spróchniałe.

Po wyczyszczeniu zamierzam nasączyć to kilka razy impregnatem nie tworzącym powłoki (daje zaskakująco dobry efekt i drewno odzyskuje "jędrność", poza oczywiście impregnacją jakimiś tam sztucznymi woskami).

Ale potem nie mam planu.

Albo dam coś co tworzy powłokę i lekko przyciemnia, być może wcześniej bejca w celu ujednolicenia koloru, a następnie na to wosk. Powłoka musi być solidna i wytrzymywać mróz-deszcz, ale nie mam nic przeciwko odnawianiu tej powierzchni woskowej co 1-2 lata, jeśli będzie to tylko nakładanie.

Co myślicie? Brama jest naprawdę fajna, swego czasu w miasteczku każdy dom miał swoją indywidualną "bramę" i robiło to piorunujące wrażenie. Obecnie część zniszczona, część zastąpiona przez współczesne wytwory, które może i źle nie wyglądają, ale brak im charakteru. Poza tym prawie wszystkie popękały mocno po 1-2 latach. 8]

Napisano

Ad.1 nic mi nie wiadomo żeby pilniki dawały się naostrzyć. Ale są świetnym materiałem na noże ;) myślę że jakiś nożoróbca z chęcią odkupi.

Napisano

@GalaktycznyMlotChwaly zaciekawileś mnie opisem bramy.

Możesz pokazać jej fotę?

Chociaż może lepiej nie, pewnie zaraz będą dochodzić na Googlach która to.

Napisano
51 minut temu, ZUBERTO napisał:

@GalaktycznyMlotChwaly zaciekawileś mnie opisem bramy.

Możesz pokazać jej fotę?

Chociaż może lepiej nie, pewnie zaraz będą dochodzić na Googlach która to.

Bez foto ni hu hu

Napisano

Sprawa jest prosta ;] Zdejmujesz z zawiasów i wieziesz do piaskowania jest to zarazem najtańsza opcja ;] Droższą opcją jest zamówienie usługi na miejscu.

Zdjęcie z firmy która maluje mi drobne fuchy ;]

123327446_947408385667194_4338803113003472915_n.jpg.31a2b9ab466d49e4b3161f033687c2d9.jpg

Edytowane przez cumel

Napisano
  • Autor
1 hour ago, cumel said:

Sprawa jest prosta ;] Zdejmujesz z zawiasów i wieziesz do piaskowania jest to zarazem najtańsza opcja ;] Droższą opcją jest zamówienie usługi na miejscu.

Zdjęcie z firmy która maluje mi drobne fuchy ;]

123327446_947408385667194_4338803113003472915_n.jpg.31a2b9ab466d49e4b3161f033687c2d9.jpg

Nie chce mi się iść w deszczu, żeby sfotografować jak wygląda wypiaskowane stare drewno - dziury nawet na pół centymetra, poszarpane wzdłuż słojów etc. Prosta droga, żeby zapłacić za piaskowanie, a następnie kupić nowe drzwi. ;)

Napisano

jak do piaskowania używali kamieni;] to i tak wyszło, do delikatnego piaskowania musi być prawie pył, np. piasek z odzysku po piaskowaniu x razy

lub soda

Edytowane przez Waldek40

Napisano
7 minut temu, GalaktycznyMlotChwaly napisał:

Nie chce mi się iść w deszczu, żeby sfotografować jak wygląda wypiaskowane stare drewno - dziury nawet na pół centymetra, poszarpane wzdłuż słojów etc. Prosta droga, żeby zapłacić za piaskowanie, a następnie kupić nowe drzwi. ;)

To nie tak że się nie da starego drewna wypiaskować ;] Ot partacze robiły i tyle, na szybko grubym piaskiem z dużą siłą. Nie musisz iść wiem jak to może wyglądać :phi:

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra, jeśli chodzi o skrobanie to jestem mniej więcej na poziomie 70% (w sumie jakaś doba roboty, więc zaskakująco szybko - i 2 przytrucia się chemią, po pierwszym myślałem że się przekręcę ;) ).

Kusi mnie, żeby zrobić ją na taką soczystą ciemną zieleń, choć żona może nie zaakceptować, więc trwają konsultacje społeczne. 

No i teraz pytanie. Czym uzyskać kolor? Kolor być musi, bo drewno jest w marnym stanie.

Na razie będę ją impregnował środkami bezbarwnymi. Ale na wierzch co? Jakiś wosk może? "Trwałe" powłoki raczej odpadają, bo męka pojawia się, gdy trzeba je odnowić. :hmm: