Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki piec na ekogroszek

Featured Replies

Napisano

Poszukuję pieca na ekogroszek z podajnikiem, jakieś najtańsze zaczynają się od 6 kafli z hakiem, droższe tak pod dychę. Jest sens dopłacać? Piec ma spełniać warunki dofinansowania (5 klasa, ecodesign), natomiast ekologię mam w głębokim poważaniu, chodzi tylko o aspekt ekonomiczny - te droższe mają jakąś komorę do dopalania spalin - jest to na tyle opłacalne, by dopłacać? Czy brać najtańszy?

Napisano
22 godziny temu, Josyp napisał:

Piec ma spełniać warunki dofinansowania (5 klasa, ecodesign)

Mam ogniwo Eko plus M. Spełnia wymogi ekoprojektu. Mogę polecić. Zaleta po podpięciu do sieci możesz sterować i obserwować parametry na smartfonie. Pokazuje zużycie groszku itd. :)  Różne rozwiązani instalacji  CO i CWU jest w stanie obsłużyć.

Napisano

Chwalone są piece z Pleszewa. Co do komory dopalania spalin, mam ją w obecnym piecu (3 klasa) i nie wiem, czy to działa. Może w nowszych tak, ja bym nie dopłacał.

Napisano

ja mam do sprzedania piec używany 4 lata.  Oddam za 2 tysie tylko trzeba po niego przyjechać. 

Napisano
2 godziny temu, Pieter2 napisał:

Chwalone są piece z Pleszewa. Co do komory dopalania spalin, mam ją w obecnym piecu (3 klasa) i nie wiem, czy to działa. Może w nowszych tak, ja bym nie dopłacał.

Pleszew należy do największego zagłębia kotlarskiego w kraju. Na naszym terenie istnieje blisko 100 firm produkujących kotły, które zatrudniają blisko 3000 osób.

źródło:

https://pleszew.naszemiasto.pl/gdyby-pleszew-mozna-bylo-odstrzelic-to-najwieksze-firmy-w/ar/c3-4550930

artykuł z 2018 roku także teraz będzie jeszcze więcej firm - wybór może być trudny.

Poszukując nowy piec sugerowałbym się jak najbliżej położonym serwisem, w razie awarii można nawet podjechać do serwisu i zakupić niezbędne części.

Znajomemu siadł jakiś mechanizm w piecu Kostrzewa, pojechał do serwisanta +- 20 km, zakupił część i po paru godzinach piec hulał z powrotem.

Napisano

Gówno tam dopala... Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad pelletem. Ja właśnie pozbywam się groszku na rzecz gazu, ale jakbym nie miał wyboru, to pellet. Czysto, bez pieprzenia z popiołem (w takich ilościach) i brudem.

Napisano

Tylko , że konkretny kociołek na pellet to już 10+ trzeba liczyć.

Teraz montuję z Kostrzewy Twin Bio Luxury Compact i tu cena startuje od ok 15.000. Kocioł 24 kW kosztuje po podwyżce 16.300.

Napisano
6 minut temu, Adam___ napisał:

Tylko , że konkretny kociołek na pellet to już 10+ trzeba liczyć.

Teraz montuję z Kostrzewy Twin Bio Luxury Compact i tu cena startuje od ok 15.000. Kocioł 24 kW kosztuje po podwyżce 16.300.

Trzeba, ale po pieprzeniu się z groszkiem 5 lat wydałbym. 

Napisano
22 godziny temu, Hagi84 napisał:

ja mam do sprzedania piec używany 4 lata.  Oddam za 2 tysie tylko trzeba po niego przyjechać. 

Jaki? 

Napisano
W dniu 12.08.2021 o 12:04, Josyp napisał:

ekologię mam w głębokim poważaniu

Czemu? 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, exor napisał:

Czemu? 

Nie jestem targietem na marketingowy bullshit, że ziemia umrze, bo wyrzucę papierek. Kupuję piec dla wygody i tak będzie o niebo bardziej ekologiczny od starego, więc dopłata tysięcy do tego, żebym chronił planetę nie leży w kręgu mych zainteresowań. Zwykły wybuch wulkanu, za który odpowiada bóg naśmieci więcej niż setki tysięcy takich piecy, więc... ;)

Napisano

Myślę,że powinieneś sobie odpowiedzieć na kilka pytań: jaką powierzchnię chcesz ogrzewać, jak jest ocieplony dom, jaki masz komin? to tak na szybko.