Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa Mildtonów

Featured Replies

Napisano

Tak jest na tą chwilę....Za sześć godzin mogę wyjść papierowy dystans.

Ciekawe czy będzie ok, pierwszy raz to robię.

Po jednym głośniku dziennie, do końca tygodnia naprawię oba :)IMG_20210824_164610.jpg.a6c4660b428e4d689a6bd8809c8e35fd.jpg

Napisano

Szczerze to szkoda czasu na te głośniki. Nie rozumiem sentymentu do różnych PRLowskich kolumn, to nigdy dobrze nie grało.

Do tego jeszcze część ludzi naprawia to na komponentach sprzedawanych chyba pod marką STX. To jeszcze większe guano niż oryginał :)

Może jak masz za dużo czasu to warto od zera własną konstrukcję głośników zrobić ? W sieci jest dużo projektów DYI zarówno na monitory jak i stojące.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bergerac napisał:

Szczerze to szkoda czasu na te głośniki. Nie rozumiem sentymentu do różnych PRLowskich kolumn, to nigdy dobrze nie grało.

Do tego jeszcze część ludzi naprawia to na komponentach sprzedawanych chyba pod marką STX. To jeszcze większe guano niż oryginał :)

Może jak masz za dużo czasu to warto od zera własną konstrukcję głośników zrobić ? W sieci jest dużo projektów DYI zarówno na monitory jak i stojące.

Od czegoś trzeba zacząć więc zacząłem od tego co pod ręką :)

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał:

Szczerze to szkoda czasu na te głośniki. Nie rozumiem sentymentu do różnych PRLowskich kolumn, to nigdy dobrze nie grało

Nie wiem ile przerobiłeś zestawów i dlaczego tak uważasz, ale nie są to złe sprzęty, zwłaszcza podpięte pod odpowiedni wzmacniacz. Osobiście mam 6 takich kolumn, obskoczyłem na nich ze 200 wesel i mają się całkiem dobrze. 

Może, a raczej napewno są na rynku lepsze, ale nie za takie pieniądze

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

Osobiście mam 6 takich kolumn, obskoczyłem na nich ze 200 wesel i mają się całkiem dobrze. 

Na wesela rzeczywiście się nadają. Po pijanemu i tak nie słychać różnicy...

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał:

Słuchałeś kiedyś wyrobów marki STX? Nie mówię o samych głośnikach, bo te potrzebują jeszcze odpowiednich obudów, tylko całych kolumn. Owszem mają tanie wyroby, które grają średnio, ale i droższe, które całkiem nieźle i w swojej klasie cenowej biją produkty innych, bardziej markowych firm.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, bergerac napisał:

Pożyjemy zobaczymy... Jestem typem człowieka który zwyczajnie lubi naprawiać różne rzeczy a czasem zrobić coś od zera. Sprawia mi to frajdę. Nie kupiłbym tych głośników ale ponieważ wpadły w moje ręce przypadkiem to się pobawię. A potem będę myślał co dalej. :)

Napisano

Też się przymierzam do regeneracji niskotonowych w moich Altusach. Górne zawieszenie szlag trafił. Zestawy naprawcze kupię tu.

Edytowane przez balus

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, balus napisał:

Też się przymierzam do regeneracji niskotonowych w moich Altusach. Górne zawieszenie szlag trafił. Zestawy naprawcze kupię tu.

U mnie niskie i średnie, górne zawieszenia do wymiany. Gwizdki wydają się Ok. 

Napisano

U mnie to druga regeneracja w ciągu 34 (trzydziestu czterech) lat. Reszta była robiona raz, w zeszłym stuleciu. Ale ja dawno już wyrosłem z głośnego umpa-umpa.

Napisano

Ja swoje Mildtony zrobiłem i leżą niepodłączone 😄 

Czekają aż wyremontuje im AT9100 do kompletu.

Napisano

A mój Denon stoi i się kurzy 😕

Napisano
  • Autor

Średniotonowy dziś naprawiłem, jutro zobaczymy jak to brzdęka ;] chyba że brzdękać nie będzie ;]

Napisano
  • Autor

Uruchomiłem pierwszą kolumnę.

Czy to normalne że gwizdki grają tak cicho że trzeba do nich ucho przyłożyć żeby coś usłyszeć?

Napisano
  • Autor

Dobra, jest ok. Mildtony brzmią wg mnie naprawdę dobrze.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Kysior napisał:

gratki!

Dzięki :)

Napisano
W dniu 31.08.2021 o 12:36, Cinek napisał:

Dobra, jest ok. Mildtony brzmią wg mnie naprawdę dobrze.

No to gratulacje.  Ja miałem mniej szczęścia. Odnawiam sobie Altusy 140. Zawsze bardzo mi się podobały wizualnie, a dźwiękowo chciałem je poprawić. Regenerowałem głośniki niskotonowe włącznie z wymianą membran, zawieszeń i cewek. I te zregenerowane głośniki w ogóle nie chcą zagrać basem.  Pomimo wygrzewania, nadal nie grają jak powinny. Prawdopodobnie dolny resor jest zbyt twardy.  Pięknie gra mi basem stary głośnik z tych Altusów, ale włożony do ciut większej obudowy zamkniętej. I pewnie pójdę w tym kierunku.

Napisano
20 godzin temu, gondoljerzy napisał:

Regenerowałem głośniki niskotonowe włącznie z wymianą membran, zawieszeń i cewek

Gdzie kupowałeś membrany, w Tonsilu?

Napisano

Kilka lat temu na Allegro. Raczej oryginały tonsilowskie, zielonkawe z charakterystycznymi przetłoczeniami. 

Napisano
  • Autor

Drugi zrobiony. Pozostało ogarnąć okleinę.IMG_20210907_190159.jpg.d3c77ecd2b670bab0362f90ea4ef43ab.jpg

Napisano
14 godzin temu, Cinek napisał:

Pozostało ogarnąć okleinę.

Masz na myśli boki i górę? Jaki pomysł na to?

Napisano
  • Autor
17 minut temu, blue_ napisał:

Masz na myśli boki i górę? Jaki pomysł na to?

Nie mam pomysłu. Może Kropelka...