Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klucz udarowy elektryk czy pneumat

Featured Replies

Napisano

Moi drodzy naprowadzenia potrzebuję ,  klucz pneumatyczny chcę nabyć ale mam dylemat czy elektryczny czy na powietrze . Mam co prawda kompresor ale taki mały 24 litry Stalnya coś takiego  i teraz czy dokupić do tego klucz pneumatyczny co będzie OK dla tego kompresora. Czy też iść w elektryczny na 230V , zdaje sobię sprawę że tu na starcie moc to połowa Nm pneumata, coś znalazłem z elektycznych co ma 800 Nm, a pneumaty 1500 Nm . 

Kwestia jest taka czy ten mój kompresorek podoła , klucz ma służyć standardowo do kół ale głównie do jakiś trudnych tematów w zawieszeniu gdzie jest chwilowa siła aby ruszyć zapieczone śruby, nie przeszkadza mi że kompresor dla drugiej śuby będzie musiał się napompować. 

Co koledzy polecają plusy - minusy danej opcji ?

Napisano

Jak już masz sprężarkę to idź w pneumatyczny.

Napisano

Na początek zobacz jakie jest zapotrzebowanie na powietrze  w litrach przy pneumacie,a potem sobie odpowiedz na pytanie czy twój kompresor podoła temu zadaniu:oki:

Napisano

Wydajność kompresora to raz, druga sprawa to odpowiedni przekrój węży żeby nie brakowało powietrza. Jest jeszcze inna opcja, klucz udarowy akumulatorowy :)

Napisano
57 minut temu, Cinek napisał:

Jak już masz sprężarkę to idź w pneumatyczny.

Nie nazywaj tego co ma komoresorem

Dmuchnie na raz w pneumata i po powietrzu 

U mnie 80l na.jednym tłoku i wężu 12mm dawał radę ale wydatek miał słaby więc szedł praktycznie co chwilę 

Na jego miejscu szedłbym w elektryczny - sam mam z Juli Hamrona i daje radę 

Napisano

W Juli są 2, jeden 450W drugi 1020 z nazwą Meec Tools.

Napisano

Mam taki kompresorek i klucz pneumatyczny jakiś najtańszy z Allegro. W komplecie z grzechotką. 
Przy takim zestawie klucz jest słabiutki, za mało ma powietrza. Nie dał rady odkręcić śrub wahacza gdzie Ryobi akumulatorowy odkręcał bez zająknięcia. 
Jak chcesz mam taki zestaw do sprzedania mi już nie jest potrzebny. Zobaczysz u siebie. 

Edytowane przez snoopi_lubin

Napisano
Mam taki kompresorek i klucz pneumatyczny jakiś najtańszy z Allegro. W komplecie z grzechotką. 
Przy takim zestawie klucz jest słabiutki, za mało ma powietrza. Nie dał rady odkręcić śrub wahacza gdzie Ryobi akumulatorowy odkręcał bez zająknięcia. 
Jak chcesz mam taki zestaw do sprzedania mi już nie jest potrzebny. Zobaczysz u siebie. 
Też mam Ryobi .Jak dla amatora to bardzo dobry .Nakrętki półosi udało się odkręcić .

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Napisano
14 godzin temu, eryko napisał:

Moi drodzy naprowadzenia potrzebuję ,  klucz pneumatyczny chcę nabyć ale mam dylemat czy elektryczny czy na powietrze . Mam co prawda kompresor ale taki mały 24 litry Stalnya coś takiego  i teraz czy dokupić do tego klucz pneumatyczny co będzie OK dla tego kompresora. Czy też iść w elektryczny na 230V , zdaje sobię sprawę że tu na starcie moc to połowa Nm pneumata, coś znalazłem z elektycznych co ma 800 Nm, a pneumaty 1500 Nm . 

Kwestia jest taka czy ten mój kompresorek podoła , klucz ma służyć standardowo do kół ale głównie do jakiś trudnych tematów w zawieszeniu gdzie jest chwilowa siła aby ruszyć zapieczone śruby, nie przeszkadza mi że kompresor dla drugiej śuby będzie musiał się napompować. 

Co koledzy polecają plusy - minusy danej opcji ?

Mam pneumatyczny niby prawdziwe coś koło 650Nm. Od miesięcy wisi nieużywany bo dużo lepiej sprawuje się akumulatorowy. Szedł bym w stronę elektryka, może być i na kablu. Zwłaszcza, że do pneumatyka będziesz potrzebował lepszego kompresora niż masz. A te 1500Nm to między bajki można włożyć

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie chyba przekonaliście mnie do elektryka :) 

Napisano

Jak kupisz to się pochwal.

Ja kupiłem okazyjnie taki jak poniżej, ale parametry to między bajki i to w całości.

heidman.jpg

Napisano
2 godziny temu, eryko napisał:

Dzięki panowie chyba przekonaliście mnie do elektryka :) 

Swego czasu prof Kris (ma autoserwis) na YT zachwalał elektryki, mimo że miał podciągniętą instalację pneumatyczną. Jak arg nikomu nie chce się tymi ciężkimi pistoletami i kablami biegać :). AFAIR używał Milwaukee.

Napisano
35 minut temu, sherif napisał:

Swego czasu prof Kris (ma autoserwis) na YT zachwalał elektryki, mimo że miał podciągniętą instalację pneumatyczną. Jak arg nikomu nie chce się tymi ciężkimi pistoletami i kablami biegać :). AFAIR używał Milwaukee.

Tylko, ze takie porządne na aku to powyżej 2000  zeta za sztukę a tu mowa o taniźnie na kablu za 200 zeta;]

Ja mam, niby, nieco lepszy kablowy DWT i ze wszystkim rady nie daje ale zawsze jakaś pomoc i to bardzo pożyteczna to jest:ok:

Napisano
49 minut temu, volf6 napisał:

Tylko, ze takie porządne na aku to powyżej 2000  zeta za sztukę a tu mowa o taniźnie na kablu za 200 zeta;]

Ja mam, niby, nieco lepszy kablowy DWT i ze wszystkim rady nie daje ale zawsze jakaś pomoc i to bardzo pożyteczna to jest:ok:

Rozebrałem i złożyłem 50letnie auto ze zwykłymi kluczami i zwykłą wkrętarką. Bardziej przydał się WD40 niż "pneumat" :).

Amatorsko to i taki tani powinien styknąć.

Napisano

Mam też pneumatyka, ale jak teraz bardzo rzadko używam to klucz elektryczny lepszy.

Kto by tam zmieniał węże, wyciągał kompresor, pompował 10 Atm, co by np 2 śruby odkręcić.

Pneumatyk tylko dla zawodowców.

Napisano

Do amatorskiego użytkowania to elektryczny bezprzewodowy z Lidla robi robotę.