Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea `99 .Problem z silnikiem 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam! Jestem tu nowy i nie zdazylem sie przedstawic, za co z tego miejsca przepraszam. Jednak sytuacja jest nagląca i niepokojąca frown.gif Mam problem z silnikiem 1.6, przebieg 103 tys km. Otoz, pracuje nierowno na biegu jałowym, samochodem trzęsie-troche jak dieslem, a jak juz zalacze klimę to auto wpada w wibracje niczym rasowy klekot starych Mercedesow. dodam, ze po przekreceniu kluczyka na chwile zaswieca sie kontrolka Fiat Code-i z tego miejsca, co ona oznacza: z gory sorki za almerskie pytanie, ale nie mam do auta polskiej instrukcji obslugi. Na chwile zaswieca sie tez kontrolka wtrysku, po uruchomieni silnika zadna z wyzej wymienionych juz wiecej sie nie zapala, ale silnik dostaje objawow jak wyzje opisalem. Aha, generalnie jezdzi dobrze, przyspiesza, nie gasnie. tylko go troche trzęsie frown.gif Za wszelka pomoc i rady z góry wielkie dzieki!

Napisano

> Witam! Jestem tu nowy i nie zdazylem sie przedstawic, za co z tego

> miejsca przepraszam. Jednak sytuacja jest nagląca i niepokojąca

> Mam problem z silnikiem 1.6, przebieg 103 tys km. Otoz, pracuje

> nierowno na biegu jałowym, samochodem trzęsie-troche jak

> dieslem, a jak juz zalacze klimę to auto wpada w wibracje niczym

> rasowy klekot starych Mercedesow. dodam, ze po przekreceniu

> kluczyka na chwile zaswieca sie kontrolka Fiat Code-i z tego

> miejsca, co ona oznacza: z gory sorki za almerskie pytanie, ale

> nie mam do auta polskiej instrukcji obslugi. Na chwile zaswieca

> sie tez kontrolka wtrysku, po uruchomieni silnika zadna z wyzej

> wymienionych juz wiecej sie nie zapala, ale silnik dostaje

> objawow jak wyzje opisalem. Aha, generalnie jezdzi dobrze,

> przyspiesza, nie gasnie. tylko go troche trzęsie Za wszelka

> pomoc i rady z góry wielkie dzieki!

Fiat code to kontrola immobilisera. Wygląda jak by były za niskie obroty

Napisano

Witaj!

Z kontrolkami tak ma być. Co do silnika, to może być kilka rzeczy, ale niech się wypowiedzą właściciele 1,6.

Napisano
  • Autor

> byłeś z tym na diagnostyce komputerowej?

jeszcze nie, ale naturalnie sie wybieram. Byłem ciekaw, czy ktos tutaj mial moze podobne objawy i cos moglby poradzic. zawsze bylbym troche mądrzejszy

Napisano

> jeszcze nie, ale naturalnie sie wybieram. Byłem ciekaw, czy ktos

> tutaj mial moze podobne objawy i cos moglby poradzic. zawsze

> bylbym troche mądrzejszy

na odległość to sobie możemy pogdybać...

masz gaz?

Napisano

> jeszcze nie, ale naturalnie sie wybieram. Byłem ciekaw, czy ktos

> tutaj mial moze podobne objawy i cos moglby poradzic. zawsze

> bylbym troche mądrzejszy

na początek, jak nie było dawno zmieniane:

- Filtr pow.

- Świece

- Przewody zapłonowe

- Siuwaks do paliwa na czyszczenie wrtysków

Napisano

> na początek, jak nie było dawno zmieniane:

> - Filtr pow.

> - Świece

> - Przewody zapłonowe

> - Siuwaks do paliwa na czyszczenie wrtysków

i silnik krokowy do czyszczenia.... jump.gif

Napisano

czy ja wiem...

to chiba na końcu

Napisano

> i silnik krokowy do czyszczenia....

oo ok.gif - wiedziałem że ktoś wspomni skromny.gif

Napisano

> czy ja wiem...

> to chiba na końcu

a czemu - czyszczenie krokowaca zajmuje ca 15 minut....

Napisano

> a czemu - czyszczenie krokowaca zajmuje ca 15 minut....

w cf2? zlosnik.gif

Napisano

> w cf2?

w moim na pewno grinser006.gif

Napisano

Też mam podobny objaw, tylko chyba nie tak nasilony, bo niezbyt mi to przeszkdza.

Na biegu jałowym bez klimy czuć lekkie drgania od czasu do czasu.

Na biegu jałowym z klimą drga leciutko kierownica. Drgania czuć z fotela kierowcy, bo z pasażera nie.

Ja obstawiam poduszkę (poduszki) zawieszenia silnika. A jak zachowuje się u Ciebie obrotomierz? Czy obroty skaczą? Bo jeśli nie (tak jak u mnie - zawsze 800obr/min), to raczej właśnie poduszki.

Pozdrawiam,

Superbravo

PS. Ja mam Marea 1,6 SX z 2000 roku i przebieg dopiero 44kkm.

Napisano

zacznij od rzeczy oczywistych i prostych bo ciezko wygdybac co jest jedna i bezposrednia przyczyna. skocz do jakis magow i niech skasuja byki za 40zl, zapodaj nowe filtry, popatrz na stan wszystkich zlaczek od czujnikow, zajmij sie krokowcem (on bezposrednio odpowiada za powietrze dodatkowe biegu jalowego) hmmmm co dalej dalej to juz zostanie czyszczenie solidne ukladu zasilania silnika paliwem (dla hobbistow) zlosnik.gif powodzenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też mam podobny objaw, tylko chyba nie tak nasilony, bo niezbyt mi to

> przeszkdza.

> Na biegu jałowym bez klimy czuć lekkie drgania od czasu do czasu.

> Na biegu jałowym z klimą drga leciutko kierownica. Drgania czuć z

> fotela kierowcy, bo z pasażera nie.

> Ja obstawiam poduszkę (poduszki) zawieszenia silnika. A jak zachowuje

> się u Ciebie obrotomierz? Czy obroty skaczą? Bo jeśli nie (tak

> jak u mnie - zawsze 800obr/min), to raczej właśnie poduszki.

> Pozdrawiam,

> Superbravo

> PS. Ja mam Marea 1,6 SX z 2000 roku i przebieg dopiero 44kkm.

hmmm-to moze byc to, bo obrotomierz nie wariuje. Choc martwi mnie ta swiecaca sie marchewa...no nic, zobaczymy. We wtorek jade do mechaniora i po wizycie napisze co dolegało mojej Marysi

Napisano
  • Autor

> zacznij od rzeczy oczywistych i prostych bo ciezko wygdybac co jest

> jedna i bezposrednia przyczyna. skocz do jakis magow i niech

> skasuja byki za 40zl, zapodaj nowe filtry, popatrz na stan

> wszystkich zlaczek od czujnikow, zajmij sie krokowcem (on

> bezposrednio odpowiada za powietrze dodatkowe biegu jalowego)

> hmmmm co dalej dalej to juz zostanie czyszczenie solidne ukladu

> zasilania silnika paliwem (dla hobbistow) powodzenia

aha, filtry i oleje a takze dodatkowo paski wymienione 2 tyg temu.

PS Dzieki wszystkim za pomoc i pomysly smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> oo - wiedziałem że ktoś wspomni

no i bylem dzis na kompie. Wykazal ilosc bledow w liczbie:0, słownie zero. wtryskiwacze ok, sonda ok, ogolnie wszytsko oki i mechanior zaproponowal czysczenie krokowca oraz przepustnicy. W czwartek sie okaze na ile to pomoże. W kazdym razie ciesze sie, ze nie jest to usterka elektroniki, bo bym w koszty straszne poszedl...

Napisano
  • Autor

> Też mam podobny objaw, tylko chyba nie tak nasilony, bo niezbyt mi to

> przeszkdza.

> Na biegu jałowym bez klimy czuć lekkie drgania od czasu do czasu.

> Na biegu jałowym z klimą drga leciutko kierownica. Drgania czuć z

> fotela kierowcy, bo z pasażera nie.

> Ja obstawiam poduszkę (poduszki) zawieszenia silnika. A jak zachowuje

> się u Ciebie obrotomierz? Czy obroty skaczą? Bo jeśli nie (tak

> jak u mnie - zawsze 800obr/min), to raczej właśnie poduszki.

> Pozdrawiam,

> Superbravo

> PS. Ja mam Marea 1,6 SX z 2000 roku i przebieg dopiero 44kkm.

no i wyjasnilo sie-to wlasnie poduszki, na szczescie tylko tyle smile.gif jeszcze przed wymiana samochod sam sie troche naprawil-juz nim nie trzeslo, jak starym dieslem, po wlaczeniu klimy-kilka razy przejechalem z zalaczona A/C i objawy ustały...z kazdym dniem ten samochod mnie coraz bardziej zadziwia...

aha, po czyszczenu przepustnicy i krokowca nie zauwazylem zadnej spektakularnej poprawy.

Napisano

> hmmm-to moze byc to, bo obrotomierz nie wariuje. Choc martwi mnie ta

> swiecaca sie marchewa...no nic, zobaczymy. We wtorek jade do

> mechaniora i po wizycie napisze co dolegało mojej Marysi

Witam serdecznie i pozdrawiam. Marchewa sie powinna zaswiecić przy przekreceniu stacyjki, a jak zaraz zgasnie to wszystko jest ok. Zobacz poduszki zawieszenia silnika. 30.GIF

Napisano

Nie czytalem wszystkich postow ponizej wiec moge kogos powtorzyc - sorry za to.

Sprezarka klimy dziala na "tym samym" pasku co alternator wiec po jej wlaczeniu obroty lekko moga spasc co jest rzecza normalna.

To, ze zaswieca sie lampka CODE tez jest sprawa prawidlowa (kluczyk jest kodowany). Jesli CODE nie zgasnie mozesz nie uruchomic silnika.

Swiecaca sie lampka wtrysku po przekreceniu kluczyka do pozycji 1 tez jest prawidlowoscia (z reguly gasnie po 3 sek). Zaleca sie aby uruchamiac silnik dopiero kiedy ta lampka zgasnie. Jesli nie zgasnie mozesz to oznaczac, ze wystepuja problemy z ukladem paliwowym.

Falujace obroty to typowa przypadlosc silnikow 1.6. Jesli obroty spadaja zbyt nisko wcale nie dziwi mnie ze caly samochod drga jak diesel. Z eguly sprawca jest silnik krokowy Rozwiazaniem moze byc tylko jego wymiana na nowy. Niektorzy (w tym i ja kiedys) czyszcza "krokowce", spryskuja WD-40 lub innymi preparatami, ale jest to raczej rozwiazanie dorazne. Po prostu silniczki te sa do dupy.

Oryginalny silniczej jest raczej drogi (cos kolo 300zl). Nie oryginalny, na allegro kosztuje 70 zl sadze jednak, ze jego trwalosc jest nizsza niz wersji kupionej w ASO (zreszta jak wielu innych czesci, o czym bedziesz jeszcze nie raz mial okazje sie przekonac).

Po zamontowaniu takiego silniczka konieczny jest reset komputera. W ASO kosztuje to chybo cos kolo 60 zl.

Jesli posiadasz wersje silnika z oddzielnym "krokowcem" to wymieniasz tylko jego, jesli natomiast masz krokowy zintegrowany z przepustnica (sadzac po roczniku tak wlasnie jest) to masz wiekszy problem (ale o szczegoly prosze tych kacikowiczow, ktorzy posiadaja taka wlasnie wersje). Wchodzac w opcje SZUKAJ znajdziesz setki postow w tym temacie smile.gif

Dobrze tez jesli przepustnica jest ogolnie czysta.

Czasami falujace obroty moga byc rowniez spowodowane zlym ustawieniem linki gazu (zbyt napieta linka i przepustnica nie zamyka sie calkowicie).

Na poczatek sprawdzilbym jednak przewody wys. napiecia i swiece, ew. sprawdzil poprawnosc funkcjonowania cewki zaplonowej. Poprawna praca sondy lambda jest rowniez niezwykle istotna (przebieg wskazuje na mozliwa koniecznosc wymiany - kolo 300 zl).

Najlepiej podjedz do serwisu, ktory moze sie podlaczyc pod komputer i tam zdiagnozuja na ktorym czujniku wystepuje usterka.

Powodzenia

Napisano

Czyli, jak rozumiem - wymieniłeś poduszki silnika i objawu nie ma? Możesz trochę wiecej o tym napisać, tzn które poduszki silnika, ile Cię to kosztowało i jaki jest objaw wymiany? Coraz bardzie mnie denerwuje to drżenie kierownicy. Dzięki.

Pozdrawiam,

Superbravo

Napisano
  • Autor

> Czyli, jak rozumiem - wymieniłeś poduszki silnika i objawu nie ma?

> Możesz trochę wiecej o tym napisać, tzn które poduszki silnika,

> ile Cię to kosztowało i jaki jest objaw wymiany? Coraz bardzie

> mnie denerwuje to drżenie kierownicy. Dzięki.

> Pozdrawiam,

> Superbravo

nie wymienilem-bo auto potrzebowalem pilnie na weekend, objaw pozostal. Musze oddac do mechaniora fiata i niech cos z tym porzadnie zrobi.

Ps zobserwowalem nowy objaw, ale opisze go po diagnozie, bo na razie to nawet nie mam sily o tym myslec...

Napisano
  • Autor

najnowszy problem/objaw. Na zalaczonej klimie ciezko ruszyc. Dizeje sie cos dziwnego. Do ok2,5 tys obrotow auto praktycznie nie jedzie, nie rozpedza sie-tak jakby go cos ciagnelo do tylu, naotmiast po przekroczeniu 2,5 tys obr-na 2 biegu zaczyna wyrywac do przodu jakby sie siakies turbo zalaczylo albo nitro rotfl.gif po wrzuceniu biegu 3 traci moc, podobnie na 4, dopieor na piatym biegu jak sie jzu rozpedzi to jedize normalnie....

nadmienie iz, ze wstepnych moich obserwcji, wynika, ze problem uwidacznia sie gdy na zewnatrz jest bardzo goraco lub co bardzije prawdopodobne gdy silnik jest rozgrzany-po dlugiej trasie. nie pomaga nawet chwilowy odpoczynek-najwyrazniej musi sie calkowicie wystudzic-ale to tlyko moje dywagacje

Napisano

> Mam problem z silnikiem 1.6, przebieg 103 tys km. Otoz, pracuje

> nierowno na biegu jałowym, samochodem trzęsie-troche jak

> dieslem, a jak juz zalacze klimę to auto wpada w wibracje niczym

> rasowy klekot starych Mercedesow.

Podobne miałem objawy jak była uszkodzona poduszka mocująca silnik - warto sprawdzic

Napisano

> Podobne miałem objawy jak była uszkodzona poduszka mocująca silnik -

> warto sprawdzic

A którą konkretnie poduszkę wymienić i jak poznać, że to właśnie ta?

Napisano

> A którą konkretnie poduszkę wymienić i jak poznać, że to właśnie ta?

Jak sie podniesie auto to pod silnikiem widac mocowania (metalowo-gumowe).

U mnie jedna poduszka pekła i silnik oparł sie czesciowo na przegubie półosi - chyba tak sie to nazywa ??

Efekt- przenoszone drgania, wibracje itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.