Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilot do oświetlnia Ikea, a braki prądu

Featured Replies

Napisano

Mam takiego pilota do oświetlenia w kuchni (listwy pod szafkami i oświetlenie witryny):

obraz.png.c013ba32437660c5425ff30aa709d76e.png

I problem odwieczny, że jak zniknie w chacie prąd i wróci, to z automatu światło zapalone. Wczoraj wróciłem po kilku dniach i jasno ;] Od kiedy się świeciło- nie wiem :)

Czy ktoś zna problem i szukał rozwiązania?

Napisano
5 minut temu, tomecki napisał:

Mam takiego pilota do oświetlenia w kuchni (listwy pod szafkami i oświetlenie witryny):

I problem odwieczny, że jak zniknie w chacie prąd i wróci, to z automatu światło zapalone. Wczoraj wróciłem po kilku dniach i jasno ;] Od kiedy się świeciło- nie wiem :)

Myślę, że problem jest po stronie żarówek, a nie samego pilota. Chyba jedyne rozwiązanie to na czas dłuższych wyjazdów wyłączać fizycznie obwód do którego masz wpięte to oświetlenie (może być również jakimś inteligentnym gniazdkiem). 

Napisano
  • Autor
Teraz, janusz napisał:

Myślę, że problem jest po stronie żarówek, a nie samego pilota. Chyba jedyne rozwiązanie to na czas dłuższych wyjazdów wyłączać fizycznie obwód do którego masz wpięte to oświetlenie (może być również jakimś inteligentnym gniazdkiem). 

Ano mam nawet luźne inteligentne gniazdko. Jest to jakiś pomysł, pewnie wykorzystam jak nic innego się nie wymyśli :)

Napisano
Teraz, tomecki napisał:

Ano mam nawet luźne inteligentne gniazdko. Jest to jakiś pomysł, pewnie wykorzystam jak nic innego się nie wymyśli :)

Idealne byłoby gniazdko, które po zaniku prądu przechodzi w stan "off", a nie "on" to wtedy właściwie nie musisz nic przed wyjazdem robić, a jak będzie "zanik prądu" to tylko włączysz gniazdko. 

Napisano
  • Autor
Teraz, janusz napisał:

Idealne byłoby gniazdko, które po zaniku prądu przechodzi w stan "off", a nie "on" to wtedy właściwie nie musisz nic przed wyjazdem robić, a jak będzie "zanik prądu" to tylko włączysz gniazdko. 

chyba sonoff, którego mam tak działa. Bo u Młodego w pokoju mam lampki przez to podłączone i się nie świeciły jak wróciliśmy :hmm:

Muszę zrobić testa :oki:

Napisano
19 minut temu, tomecki napisał:

znam problem... tylko że u mnie są na krótko wpięte w kabel... ;] ten sterownik ikeowski pewnie tu coś trzeba by było pogmerać, zamiennić na inny albo co? Tak żeby pamiętał że jak jest OFF to jest OFF ;] 

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał:

znam problem... tylko że u mnie są na krótko wpięte w kabel... ;] ten sterownik ikeowski pewnie tu coś trzeba by było pogmerać, zamiennić na inny albo co? Tak żeby pamiętał że jak jest OFF to jest OFF ;] 

Wydaje mi się, że problem jest po stronie żarówek, one po pojawieniu się napięcia przechodzą w stan "on" automatycznie. Pilot nic nie robi i nie wie o zaniku napięcia więc raczej nie zrobi sam "off". 

Napisano
50 minut temu, janusz napisał:

Wydaje mi się, że problem jest po stronie żarówek, one po pojawieniu się napięcia przechodzą w stan "on" automatycznie. Pilot nic nie robi i nie wie o zaniku napięcia więc raczej nie zrobi sam "off". 

pilot to jedno ale jest jeszcze takie pudełeczko sterownik, tutaj by coś można było pewnie zrobić

https://allegro.pl/oferta/ikea-tradfri-sterownik-do-pilota-zdalnego-ster-11735340518?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo-dd_pla_ss&ev_adgr=budownictwo-gr-b&ev_campaign_id=16569394502&gclid=CjwKCAjwuYWSBhByEiwAKd_n_p48ZiFhO8S0Y_AGbXKOmTMqHNUu6YJ-5WfezCquXd_h_5fUpORBhxoC5nwQAvD_BwE

Napisano
22 minuty temu, bielaPL napisał:

Ale @tomecki ma chyba prostą wersję żarówki z pilotem, a tam chyba nie ma co wymodzić. Chyba najprostsze jest moje rozwiązanie. 

Napisano
1 godzinę temu, tomecki napisał:

chyba sonoff, którego mam tak działa.

W przypadku przełączników Sonoff w aplikacji eWeLink jest pozycja do konfiguracji:

image.png.d5d6b2fc52868fe6a9d9e8b169986572.png

Napisano
  • Autor
7 minut temu, GoldFinger napisał:

W przypadku przełączników Sonoff w aplikacji eWeLink jest pozycja do konfiguracji:

idealnie! Dzięki!

Napisano
17 minut temu, janusz napisał:

Ale @tomecki ma chyba prostą wersję żarówki z pilotem, a tam chyba nie ma co wymodzić. Chyba najprostsze jest moje rozwiązanie. 

mam takiego samego pilota jak on i na bank ma ten sam sterownik co ja ;] 

"Mam takiego pilota do oświetlenia w kuchni (listwy pod szafkami i oświetlenie witryny)" - tych żarówek ma troche i ten sterownik łączy je do kupy

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bielaPL napisał:

mam takiego samego pilota jak on i na bank ma ten sam sterownik co ja ;] 

"Mam takiego pilota do oświetlenia w kuchni (listwy pod szafkami i oświetlenie witryny)" - tych żarówek ma troche i ten sterownik łączy je do kupy

no mam ze 2-3 listwy do tego podłączone i 2 światełka z witryny. Tak czy siak- raczej tam nic się wymodzić nie da, a smart-włącznik mam :oki:

Napisano
4 minuty temu, tomecki napisał:

no mam ze 2-3 listwy do tego podłączone i 2 światełka z witryny. Tak czy siak- raczej tam nic się wymodzić nie da, a smart-włącznik mam :oki:

Chyba najprostsze i pewne rozwiązanie. 

Napisano
7 godzin temu, tomecki napisał:

W aplikacji ikea Home możesz ustawić co na się stać po utracie zasilania .

Napisano
  • Autor
11 minut temu, sdss napisał:

W aplikacji ikea Home możesz ustawić co na się stać po utracie zasilania .

To nie jest smart.

Napisano
5 minut temu, tomecki napisał:

To nie jest smart.

W Ikea Home smart 

Napisano

I problem odwieczny, że jak zniknie w chacie prąd i wróci, to z automatu światło zapalone. Wczoraj wróciłem po kilku dniach i jasno ;] Od kiedy się świeciło- nie wiem [emoji4]

Kup bramkę od IKEA. Będziesz mógł ustawić stan oświetlenia po przywróceniu zasilania.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
  • 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 28.03.2022 o 11:34, janusz napisał:

No i ... były ostatnio dwa pady prądu jak byliśmy w domu więc w końcu podłączyłem sonoffa. Zrobiłem test zaniku prądu i było dobrze-po powrocie prądu nie zapalały się.

Ale KUR..CZE, już trzy razy ot tak się zapaliły, bez zaniku prądu, tak same z siebie. Czary, nie mam pomysłu :oslabiony:

Edit: jakie jaja. Miałem na tym sonoffie ustawiony harmonogram, bo w święta światełka na balkonie ogarniał. I to wina tego. Jak się ręcznie macha wajchą w sonoffie to się ikeowe światła nie włączają. Ale włącza je.... WYŁĄCZANIE harmonogramem. Mega dziwne, ale już usunąłem harmonogram i będzie ok.

Napisano
49 minut temu, tomecki napisał:

Ale włącza je.... WYŁĄCZANIE harmonogramem. Mega dziwne, ale już usunąłem harmonogram i będzie ok.

Może kwestia czasu na jak długo następuje zanik prądu 🤔