Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunkowskaz czy nie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie następujaca sytuacja:

277083829-1.jpg

1.Autko A jedzie prosto z drogi głównej na podporzadkowaną - prosto czy ma sygnalizować manewr?

2. Autko A jedzien za droga główną czyli po łuku w lewo czy ma sygnalizować?

post-37593-14352471644084_thumb.jpg

Napisano

> Jest sobie następujaca sytuacja:

> 1.Autko A jedzie prosto z drogi głównej na podporzadkowaną - prosto

> czy ma sygnalizować manewr?

> 2. Autko A jedzien za droga główną czyli po łuku w lewo czy ma

> sygnalizować?

Ja stosuję się do zasady opisanej w punkcie 2, chociaż wielu kierowców jadąc główna po łuku nie używa kierunkowskazu...

Napisano

> Ja stosuję się do zasady opisanej w punkcie 2, chociaż wielu

> kierowców jadąc główna po łuku nie używa kierunkowskazu...

Ja po prostu jak mam skrecac to zawsze daje kierunkowskaz, jak jade prosto to nigdy nie daje, bo po co skoro nie skrecam screwy.gif.

Napisano

> Ja po prostu jak mam skrecac to zawsze daje kierunkowskaz, jak jade

> prosto to nigdy nie daje, bo po co skoro nie skrecam .

dokładnie tak samo robie

pozdro Grabcio

Napisano

> sygnalizować?

Nie wiem nad czym się zastanawiać-na co wskazuje włączony kierunkowskaz?Na zamiar zmiany pasa ruchu.Jadąc po łuku nie zmieniamy (w tym przypadku-oznaczenia na jezdni)pasa ruchu,tak samo jak jadąc po zakręcie-więc nie użuwamy kierukowskazu,natomiast zmieniając pas ruchu i skręcając w podporządkowaną zmieniamy pas i kierunek więc włączamy kierunkowskaz....ale w polsce i tak każdy robi jak mu się w danej chwili podoba.

Napisano

I dlatego czesto sponsoruja remonty przodu nadwozia jadacym prosto z lewej strony biglaugh.gif.

Napisano

> I dlatego czesto sponsoruja remonty przodu nadwozia jadacym prosto z

> lewej strony .

A jakim prawem oni przecinają pas służacy do jazdy na wprost,zmieniając 2x pas po którym jadą i skręcają w podporządkowaną nie sygnalizując tego?Dlatego właśnie jest tyle stłuczek w takich miejscach...bo tak na prawdę każdy interpretuje sobie co mu wolno a czego nie... sciana.gif

Napisano

> Nie wiem nad czym się zastanawiać-na co wskazuje włączony

> kierunkowskaz?Na zamiar zmiany pasa ruchu.

A nie kierunku, jak sama nazwa wskazuje?

Napisano

> A nie kierunku, jak sama nazwa wskazuje?

No kierunku także,ale pod warunkiem zmiany pasa ruchu-przecież nie używamy kierunkowskazów na każdym zakręcie prawda?Nie robimy tego także gdy droga wije się jak wąż mimo że zmieniamy kierunek ruchu-bo pas ruchu pozostaje cały czas ten sam.

Napisano

> sygnalizować?

nie wiem jak ma być, ale czy jadę prosto czy po łuku główną drogą, zawsze sygnalizuje manewr w tym przypadku

nie daleko od mnie po drodze ze Zgierza do Łodzi przez Łagiewniki jest cosik takiego jak na obrazku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No kierunku także,ale pod warunkiem zmiany pasa ruchu-przecież nie

> używamy kierunkowskazów na każdym zakręcie prawda?Nie robimy

> tego także gdy droga wije się jak wąż mimo że zmieniamy kierunek

> ruchu-bo pas ruchu pozostaje cały czas ten sam.

Ale kiedy mamy mozliwosc zmiany kierunku jazdy na kilka sposobow, nalezy to zasygnalizowac pozostalym uzytkownikom. Jak na obrazku wyzej, jadac z lewej strony prosto i widzac pojazd A nie migajacy w swoje lewo po prostu daje w palnik i zdecydowanie jade zeby nie tamowac ruchu grinser006.gif.

To skrzyzowanie jest jeszcze proste, dorysuj sobie dodatkowo jedna podporzadkowana w gore rysunku hehe.gif.

Napisano

> No kierunku także,ale pod warunkiem zmiany pasa ruchu-przecież nie

> używamy kierunkowskazów na każdym zakręcie prawda?Nie robimy

> tego także gdy droga wije się jak wąż mimo że zmieniamy kierunek

> ruchu-bo pas ruchu pozostaje cały czas ten sam.

A czy nie jest przypadkiem tak ze kierunkowskaz pokazuje kierunek jazdy na skrzyzowaniu?? Mnie tam instruktor uczyl ze nawet jak mamy skrzyzowanie i nakaz jazdy w prawo/lewo powinno sie kierunek wlaczac ("bo mozna nie zdac egzaminu" zeby.GIF).

Poza tym wg mnie lepiej jest wlaczyc za duzo niz za malo. W opisanym przypadku najsensowniej jest wlaczyc lewy jadac po luku i prawy zjezdzajac w podporzadkowana - bo nie powoduje to zadnych niedomowien.

Napisano

> nie wiem jak ma być, ale czy jadę prosto czy po łuku główną drogą,

> zawsze sygnalizuje manewr w tym przypadku

> nie daleko od mnie po drodze ze Zgierza do Łodzi przez Łagiewniki

> jest cosik takiego jak na obrazku

Ale tam chyba jeśli pamiętam nie ma wyraźnie oznakowanych pasów hmm.gif czy żle pamiętam?

Napisano

> nie wiem jak ma być, ale czy jadę prosto czy po łuku główną drogą,

> zawsze sygnalizuje manewr w tym przypadku

Ja tez w wiekszosci wypadków staram sie sygnalizowac taki manewr, nie namecze sie jak wcisne dzwignie kierunkowskazu, a zawsze jadacy za mna jak i z naprzeciwka wiedzą co zamierzam zrobic. Chodzi o manewr w którym zjezdzam z głównej drogi w podporzadkowana

Napisano

> A czy nie jest przypadkiem tak ze kierunkowskaz pokazuje kierunek

> jazdy na skrzyzowaniu?? Mnie tam instruktor uczyl ze nawet jak

> mamy skrzyzowanie i nakaz jazdy w prawo/lewo powinno sie

> kierunek wlaczac ("bo mozna nie zdac egzaminu" ).

> Poza tym wg mnie lepiej jest wlaczyc za duzo niz za malo. W opisanym

> przypadku najsensowniej jest wlaczyc lewy jadac po luku i prawy

> zjezdzajac w podporzadkowana - bo nie powoduje to zadnych

> niedomowien.

W sumie lepiej za dużo niż za mało zlosnik.gif,ale wydaje mi się że włączenie lewego kierunkowskazu gdy jedziemy po drodze takiej jak tu powinno jednak oznaczać zmianę pasa(zakładając że jedziemy środkowym bądź prawym),Ale ja tam nie wiem biglaugh.gif

Napisano

> Ale tam chyba jeśli pamiętam nie ma wyraźnie oznakowanych pasów czy

> żle pamiętam?

Są wyraźnie oznakowane cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> W sumie lepiej za dużo niż za mało ,ale wydaje mi się że włączenie

> lewego kierunkowskazu gdy jedziemy po drodze takiej jak tu

> powinno jednak oznaczać zmianę pasa(zakładając że jedziemy

> środkowym bądź prawym),Ale ja tam nie wiem

No tak, ale:

1. na rysunku wydaje mi sie ze to jest tylko jeden pas w kazdym kierunku

2. na drogach gdzie jest wiecej pasow zwykle jest jakis kawalek do wlaczania sie do ruchu i problemu sygnalizacji praktycznie nie ma

Wsyztko zalezy od konkretnej sytuacji na drodze.

Napisano

> W opisanym przypadku najsensowniej jest wlaczyc lewy jadac po luku i prawy

> zjezdzajac w podporzadkowana - bo nie powoduje to zadnych

> niedomowien.

a jak bedzie jeszcze jedna podporzadkowana w gore rysunku? to wtedy ten prawy kierunek o kant d**y 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a jak bedzie jeszcze jedna podporzadkowana w gore rysunku? to wtedy

> ten prawy kierunek o kant d**y

Czy ja nie napisalem " w opisanym przypadku"??

Gdyby byla jeszcze jedna to wtedy jak w pierwsza w prawo to kierunek, na wprost bez i po pierwszenstwie w lewo z kierunkiem.

Z doswiadczenia wiem ze 70% kierowcow jadac w podporzadkowana prosto wlacza wtedy prawy (co jest w gruncie rzeczy bez sensu bo dezorientuje tych co jada z tej podporzadkowanej prawej), a jadac po pierwszenstwie nie wlacza nic.

Dlatego ogolna rada co do kierunkow - uzywac glowy !! ;D.

Napisano

> No tak, ale:

> 1. na rysunku wydaje mi sie ze to jest tylko jeden pas w kazdym

> kierunku

Faktycznie wink.gif zasugerowałem się strzałką i "linią przerywaną"-ale świadczy to tylko o tym że jest to zwykły zaket z odchodzącą droga podporządkowaną

> 2. na drogach gdzie jest wiecej pasow zwykle jest jakis kawalek do

> wlaczania sie do ruchu i problemu sygnalizacji praktycznie nie

> ma

No bo powinno być wtedy jasne że zmieniamy pas i kierunek ruchu...ale zazwyczaj wtedy pojawiają się ludziki z bolącymi łapkami i nie używają kierunku wogóle bo przeca skręcają to każdy się domysli....

> Wsyztko zalezy od konkretnej sytuacji na drodze.

waytogo.gif

Napisano

> świadczy to tylko o tym że jest to zwykły zaket z odchodzącą

> droga podporządkowaną

Czym się różni "zwykły zaket z odchodzącą droga podporządkowaną" od zwykłego skrzyżowania z drogą podporządkowaną...? hmm.gif

Napisano

> Czym się różni "zwykły zaket z odchodzącą droga podporządkowaną" od

> zwykłego skrzyżowania z drogą podporządkowaną...?

oznaczeniami na drodze?Sam nie wiem...hehe-podchwytliwe pytanie.. hmm.gif

Napisano

> Ja po prostu jak mam skrecac to zawsze daje kierunkowskaz, jak jade

> prosto to nigdy nie daje, bo po co skoro nie skrecam .

bardziej rozsadne wydaje sie sygnalizowanie kierunkowskazem zamiaru zmiany pasa ruchu, zatem rowniez zjazdu z drogi glownej w podporzadkowana obojetnie czy wiaze sie to z faktycznym skretem czy nie.

Napisano

Oddział 4, art. 22 pkt 5 K.D.

"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

Kierunku jazdy nie zmienia - pozostaje pytanie, czy zmienia pas ruchu...? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Sytuacje widoczna jest jak najbardziej realna i w tym miejscu co jakiś czas jest wypadek albo ślady opon na asfalcie. Ja robie tak:

DLA BEZPIECZEŃSTWA choc nie powinienem jak jade prosto to daje kierunek "prawy" ze skrecam

Jak jade po łuku to tez raz mrygam TAK dla bezpieczeństwa, zeby mi jakis jełop jadacy z podporzadkowanej nie pomyślał że jade prosto i zeby mi sie nie wygramolił na droge. W końu włączenie kierunku dużo nie kosztuje a potem moga byc same nieprzyjemnosci.

Napisano

> sygnalizować?

Nie chodzi o to czy jedziesz prosto czy skrecasz tylko czy zmieniasz pas. A w tej sytuacji zmieniasz wiec musisz wlaczyc kierunkowskaz.

Napisano

icon_eek.gif ale jak jedzie po łuku i nie zmienia pasa to dlaczego ma sygnalizowac? Jak jedziesz w trasie to na kazdym luku wlaczasz kierunek?

Napisano

> ale jak jedzie po łuku i nie zmienia pasa to dlaczego ma

> sygnalizowac? Jak jedziesz w trasie to na kazdym luku wlaczasz

> kierunek?

Zauwazyl tu skrzyzowanie czy nie do konca??

Napisano

> kierunek?

Jak wspomniano wszytsko zależy od sytuacji. Na takim skrzyzowaniu w mieście włączam kierunek, ale np na obwodnicy miasta, do którego prowadzi zjazd (a np główna dorga odchodzi łukiem) to naturalne, że nikt nie uzywa kierunkowskazu (używa go raczej zjeżdżający z trasy).

Napisano

> Zauwazyl tu skrzyzowanie czy nie do konca??

Nie widze związku. Przecież jak jedziesz prostą drogą i z prawj jast jakaś lokalna to też nie wlaczasz kierunka w lewo.

Bledne jest rozumowanie ze jak jedziesz prosto to nie wlaczasz a jak skrecasz to wlaczasz bez wzgledu na nic. Chodzi o zmiana pasa. Jak jedziesz na dwupasmowej drodze to mimo ze jedziesz prosto to musisz wlaczyc kierunek jak zmieniasz pas.

Napisano

> Nie widze związku. Przecież jak jedziesz prostą drogą i z prawj jast

> jakaś lokalna to też nie wlaczasz kierunka w lewo.

> Bledne jest rozumowanie ze jak jedziesz prosto to nie wlaczasz a jak

> skrecasz to wlaczasz bez wzgledu na nic. Chodzi o zmiana pasa.

> Jak jedziesz na dwupasmowej drodze to mimo ze jedziesz prosto to

> musisz wlaczyc kierunek jak zmieniasz pas.

Dobrze, a wyobraz sobie ze w prawo (czyli jak ktos pisal do gory) jest jeszcze jedna podporzadkowana. Jak zasygnalizowac jazde wtedy, zeby nie bylo niedomowien co??

Napisano

> Dobrze, a wyobraz sobie ze w prawo (czyli jak ktos pisal do gory)

> jest jeszcze jedna podporzadkowana. Jak zasygnalizowac jazde

> wtedy, zeby nie bylo niedomowien co??

Zmienaisz pas wiec kierunkowskaz w ruch jednoczesnie szczegolna ostroznosc. W moim miescie jest takie skrzyzowanie jak wyzej.

Napisano

> Zmienaisz pas wiec kierunkowskaz w ruch jednoczesnie szczegolna

> ostroznosc. W moim miescie jest takie skrzyzowanie jak wyzej.

Czyli jak masz takie skrzyzowanie:

rysunek_34_skrzyzowanie_4.gif

to jadac w lewo nie wlaczysz kierunkowskazu?? A prosto i w prawo wlaczysz??

Napisano

> Czyli jak masz takie skrzyzowanie:

> to jadac w lewo nie wlaczysz kierunkowskazu?? A prosto i w prawo

> wlaczysz??

No jak to nie? Zmieniasz pas mimo ze nie jest namalowany. to gdzie jest główna nie ma znaczenia.

EDIT: A juz nie wiem zlosnik.gif

Napisano

Taki wątek był na Motokąciku kilka miesięcy temu..

Niestety nie moge go znaleźć.

A teraz pytanie do wszystkich.

Jak zachowacie się na takim skrzyżownaiu?

Jest przecież bardzo podobne...

277084654-skr%EAt1.JPG

Ja zawsze włączam kierunek, kiedy zjeżdżam w drogę podpożądkowaną,

gdyż zmieniam kierunek podróży względem drogi z pierwszeństwem

Napisano

> No jak to nie? Zmieniasz pas mimo ze nie jest namalowany. to gdzie

> jest główna nie ma znaczenia.

No dobrze, a jak takim znakiem bedzie oznaczone skrzyzowanie na ktorym glowna zakreca lukiem ?? to wtedy nie wlaczysz??

Napisano

> Taki wątek był na Motokąciku kilka miesięcy temu..

> Niestety nie moge go znaleźć.

> A teraz pytanie do wszystkich.

> Jak zachowacie się na takim skrzyżownaiu?

> Ja zawsze włączam kierunek, kiedy zjeżdżam w drogę podpożądkowaną ,

> gdyż zmieniam kierunek podróży względem drogi z pierwszeństwem

> Jest przecież bardzo podobne...

kierunek ok.gifwink.gif

Napisano

> sygnalizować?

Jak dla mnie prosto bez kierunku w lewo z kierunkiem

"...1. Zmiana kierunku jazdy jest manewrem polegającym na kontynuowaniu jazdy w innym niż dotychczasowy kierunku, niewynikającym jedynie z przebiegu drogi, a zależnym od woli kierującego; jest nią jazda polegająca na skręcaniu zarówno w prawo, jak i w lewo oraz na zawracaniu. Istotą manewru jest dalsza jazda w prawo lub w lewo w stosunku do tego kierunku, w jakim poruszał się pojazd do tej pory. Szczególnym przypadkiem zmiany kierunku jest zawracanie. Zawracaniem jest manewr zmiany kierunku jazdy o 180° w celu skierowania pojazdu w przeciwnym kierunku (B. Kurzępa, Kodeks drogowy..., s. 82). Na jezdniach wielopasmowych regułą jest, że skrajne pasy przeznaczone są do skrętu odpowiednio w prawo lub w lewo, a środkowe - do jazdy na wprost, a także do skręcania. Poszczególne pasy oznaczone są znakami poziomymi: P-8a "strzałka kierunkowa na wprost", P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania" i P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania". Znaki te oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunkach wskazanych strzałką kierunkową; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcenie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 "zakaz zawracania" lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3 (§ 87 ust. 1 i 2 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych).

...3. Zmiana pasa ruchu polega na zmianie położenia pojazdu w stosunku do krawędzi lub osi jezdni, przy utrzymaniu ruchu na tej samej jezdni. Jest to zmiana podłużnego pasa jezdni wystarczającego do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych. Najczęściej jest wykonywana przed wlotem na skrzyżowanie, gdzie następuje segregacja ruchu (R.A. Stefański, Prawo o ruchu drogowym..., s. 48). Nakaz zmiany pasa ruchu może wynikać ze znaku P-9 "strzałka naprowadzająca", nakazującego wjazd na sąsiedni pas ruchu wskazany strzałką, z tym że nie dotyczy to kierujących pojazdami, dla których przeznaczony jest dalszy odcinek pasa ruchu, np. gdy dalszy pas jest przeznaczony dla ruchu autobusów, określony znakiem D-11 "początek pasa ruchu dla autobusów" i D-12 "pas ruchu dla autobusów", które oznaczają odpowiednio początek lub kontynuację pasa ruchu przeznaczonego tylko dla autobusów (trolejbusów) oraz innych pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach (§ 87 ust. 3 i § 49 ust. 1 cyt. rozporządzenia)."

Źródło: Komentarz do art.22 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.03.58.515), [w:] R.A. Stefański, Prawo o ruchu drogowym. Komentarz, Dom Wydawniczy ABC, 2005, wyd. II.

Napisano

> Sytuacje widoczna jest jak najbardziej realna i w tym miejscu co

> jakiś czas jest wypadek albo ślady opon na asfalcie. Ja robie

> tak:

> DLA BEZPIECZEŃSTWA choc nie powinienem jak jade prosto to daje

> kierunek "prawy" ze skrecam

> Jak jade po łuku to tez raz mrygam TAK dla bezpieczeństwa, zeby mi

> jakis jełop jadacy z podporzadkowanej nie pomyślał że jade

> prosto i zeby mi sie nie wygramolił na droge. W końu włączenie

> kierunku dużo nie kosztuje a potem moga byc same

> nieprzyjemnosci.

Generalnie robię tak samo, z zastrzeżeniem że sygnalizowanie swoich zamiarów innym użytkownikom drogi powinno być czytelne nie nie wprowadzać ich w błąd. Tak, że w zależności od sytuacji na drodze (czy i gdzie są obecni inni użytkownicy) oraz np. liczby pasów (żeby nie zmylić kogoś, że tylko zmieniam pas), nie zawsze postępuję "według algorytmu", a przede wszystkim staram się przestrzegać reguły czytelności sygnalizacji zamiarów.

Napisano

w Otwocku jest takie samo skrzyżowanie

jak miałem kurs prawa jazdy pytałem się instruktorów dokładnie o to samo zdania były podzielone równo - 3 mówiło że trzeba kierunek prawy jak jedziesz na wprost a 3 innych mówiło że nie trzeba hmm.gif

Ja dla bezpieczeństwa jadąc prosto włączam kierunek prawy a jadąc w lewo - lewy

Napisano

> Zmienaisz pas wiec kierunkowskaz w ruch jednoczesnie szczegolna

> ostroznosc.

> Chodzi o zmiana pasa.

> Jak jedziesz na dwupasmowej drodze to mimo ze jedziesz prosto to

> musisz wlaczyc kierunek jak zmieniasz pas.

> sygnalizowac?

> Nie chodzi o to czy jedziesz prosto czy skrecasz tylko czy zmieniasz

> pas. A w tej sytuacji zmieniasz wiec musisz wlaczyc

> kierunkowskaz.

Żeś się przyczepił tej zmiany pasa....

biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Oddział 4, art. 22 pkt 5 K.D.

> "Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować

> zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać

> sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

> Kierunku jazdy nie zmienia - pozostaje pytanie, czy zmienia pas

> ruchu...?

A co tam w KD pisza o pasie ruchu? Jaka jest definicja?

Napisano

> I wyszło na moje

"Zmiana kierunku jazdy jest manewrem polegającym na kontynuowaniu jazdy w innym niż dotychczasowy kierunku, niewynikającym jedynie z przebiegu drogi, a zależnym od woli kierującego; jest nią jazda polegająca na skręcaniu zarówno w prawo, jak i w lewo oraz na zawracaniu. Istotą manewru jest dalsza jazda w prawo lub w lewo w stosunku do tego kierunku, w jakim poruszał się pojazd do tej pory. "

Rozumiem ze skret w lewo na skrzyzowaniu wlepionym przeze mnie jest zmiana kierunku a taki sam skret jak jest luk (na identycznie oznaczonym skrzyzowaniu) nie jest??

Napisano

> kierunek?

Tu jest skrzyżowanie i sygnalizujesz kierunek porusznia się na skrzyżowaniu.

rsad

Napisano

> "Zmiana kierunku jazdy jest manewrem polegającym na kontynuowaniu

> jazdy w innym niż dotychczasowy kierunku, niewynikającym jedynie

> z przebiegu drogi, a zależnym od woli kierującego; jest nią

> jazda polegająca na skręcaniu zarówno w prawo, jak i w lewo oraz

> na zawracaniu. Istotą manewru jest dalsza jazda w prawo lub w

> lewo w stosunku do tego kierunku, w jakim poruszał się pojazd do

> tej pory. "

> Rozumiem ze skret w lewo na skrzyzowaniu wlepionym przeze mnie jest

> zmiana kierunku a taki sam skret jak jest luk (na identycznie

> oznaczonym skrzyzowaniu) nie jest??

Ale po luku lecisz w tym samym kierunku, a skrecajac w lewo zmieniasz ten kierunek bo gdybys nie zmienil kierunku to bys pojechal prosto. Łuki sa mniejsze i wieksze ale to ten sam kierunek. Mozna by jeszcze przyjac jaki kąt to zmiana kierunku.

Napisano

> Tu jest skrzyżowanie i sygnalizujesz kierunek porusznia się na

> skrzyżowaniu.

> rsad

Jezeli od drogi odchodzi inna droga to juz jest skrzyżowanie, droga nie musi byc przecieta inna drogą.

Napisano

> Ale po luku lecisz w tym samym kierunku, a skrecajac w lewo zmieniasz

> ten kierunek bo gdybys nie zmienil kierunku to bys pojechal

> prosto. Łuki sa mniejsze i wieksze ale to ten sam kierunek.

> Mozna by jeszcze przyjac jaki kąt to zmiana kierunku.

W opisanym przypadku masz luk w lewo a prosto leci droga. Nie zmieniajac kierunku lecisz w podporzadkowana smile.gif.

Kat tu nie ma nic do rzeczy, wydaje mi sie ze wazniejsze jest oznakowanie, bo co masz katomierz automatyczny zeby Ci podpowiadal ze jak jest luk 73 st to nie migamy a jak 87 to juz tak??.

Napisano

> W opisanym przypadku masz luk w lewo a prosto leci droga. Nie

> zmieniajac kierunku lecisz w podporzadkowana .

> Kat tu nie ma nic do rzeczy, wydaje mi sie ze wazniejsze jest

> oznakowanie, bo co masz katomierz automatyczny zeby Ci

> podpowiadal ze jak jest luk 73 st to nie migamy a jak 87 to juz

> tak??.

Z tym katem to zart. Szczerze mowiac to sie poddaje, nie wiem jak to zinterpretowac, i zaloze sie ze ustawodawca tez mialby problem.

Napisano

wytłumacz sobie sam zlosnik.gif

sygnalizujesz zamiar skrętu !!!

jadąc prosto nie zmieniasz kierunku jazdy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.