Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 czy 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam!Zamierzam kupić uno. Nie wiem tylko czy lepiej 1.0 czy 1.4. Ile pali 1.4, czy jest bardziej niezawodny? Jak jest z osiągami 1.0 i czy da się nim wyprzedzać?

Napisano

> Witam!Zamierzam kupić uno. Nie wiem tylko czy lepiej 1.0 czy 1.4. Ile

> pali 1.4, czy jest bardziej niezawodny? Jak jest z osiągami 1.0

> i czy da się nim wyprzedzać?

ja osobiscie mam 1.0 i nie narzekam , jak do tej pory nic powaznego sie nie stalo , mało pali ostatnio mnie zadziwił spalił na trasie niecałe 5 litrów myslałem że osłupieje z wrażenia

Napisano

zależy jak lubisz jeździć. Jak wolisz dynamiczną jazde to weź 1.4 spalanie w mieście 7,5-9l/100km na trasie 5,5-7l/100km. Jest ten plus że da się wyprzedać bez problemu w trasie. Awaryjność ja ze swoim 1.4 niemam żadnych problemów przy 140tys. ale to jest nic dla tego silnika. Po takim przebiegu jest praktycznie jak nowy jeszcze.

Napisano

Jesli chcesz jezdzic spokojnie i oszczednie to wybierz 1.0 - jest w miare zwawy w miescie i bardzo ekonomiczny w trasie (4,11 na 100).

Natomiast jesli zalezy Ci na osiagach kosztem spalania to Twoj wybor powinien pasc na 1.4 lub 1.5 - napewno nie bedziesz zawiedziony ok.gif.

Napisano

1.4 to juz prawie "GTI" wink.gif ale tak serio to osiagi ma super, przez co jest bezpieczniejsze. a zapakowanym po sufit 1.0 raczej ciezko sie jezdzi. biglaugh.gif

Napisano

tak jak pisza ludzie wczesniej zastanów sie czy czesciej sie wozisz po miescie czy w trasie jesli po miescie to 1.0 w zupełności wystarczy jesli trasy sa ci bliższe to 1.4 sie nadaje do tego super bo jest czym wyprzedzić.

Napisano

1,4 tylko 1,4

Napisano

zastanow sie jeszcze czy na pewno chcesz kupic uno ma on kilka swoich wad (blacha, hamulce, zawias) ale inne samochody tez maja jakies wady. jakbymmial teraz uno kupowac zastanwialbym sie bardzo

co do wyboru to jesli chcesz miec tanie oplaty male spalanie to 1.0 bedzie dobrym wyborem. np jak jezdzisz do pracy krotkie odcinki itd to bedzie mniej palil bo mniejszy silnik sie szybciej nagrzeje.

osobiscie myslalem ostatnio czy nie kupic sobie una 1.1 do jazdy do pracy ale to jeszcze przyszlosc. ostatnio widzialem egzemlaze z poczatku lat 90 za 3tys. ale kto wie czy sie na uno zdecyduje smile.gif jesli tak to na pewno 3D i tez bym sie zastanawial nad silnikiem 1.1 kusi mniejszym spalaniem i potencjalem a 1.4 seryjnie dobrymi osiagami.

jesli chcesz cos dlubac w silniku i bawic sie w podnoszenie mocy to 1.1 bedzie najlepszy bo duzo gratow jest do niego.

jak ci zalezy na seryjnie dobrych osiagach i nie patrzysz tak bardzo na spalanie to 1.4 bedzie lepszy a najlepszy 1.5 z tego co wyczytalem kiedys w watku o tym silniku jest on lepszy od 1.4.

1.4/1.5 zapewni ci dobra dynamike powiedzialbym nawet bardzo dobra (popatrz np na osiagi astry I 1.6 itp

ale spalanie bedzie wieksze niestety

z reszta w kazdym aucie jest zasada depczesz=placisz

w 1.4 rozrzad jest kolizyjny wiec trzeba tego pilnowac.

poza tym 1.4 ma ciut lepsze prowadzenie z racji stabilizatora.

podsumowujac:

1.0 - mozna sie toczyc i oszczedzac

1.4 - mozna jezdzic a miny kierowcow w "lepszych" furach - bezcenne

taka glowna roznica

wybor nalezy do ciebie.

pozdro smile.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj byłem w Jaśle (bo jestem z Gorlic, niedaleko) i tak naprawdę to w komisach nie ma teraz dużego wyboru.W komisie przed Jasłem jest Uno 1,4 ok.119tyś za 6.300. I to właściwie tyle. Wydaje mi się to trochę za dużo, bo jakbym trafił za 7 tyś na Punto to bym się zastanowił. Ale że Uno w całkiemj niezłym satnie można kupić za 4.5- 5.5 tyś. więc UNo wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. Będę szukał.

Napisano

> Wczoraj byłem w Jaśle (bo jestem z Gorlic, niedaleko) i tak naprawdę

> to w komisach nie ma teraz dużego wyboru.W komisie przed Jasłem

> jest Uno 1,4 ok.119tyś za 6.300. I to właściwie tyle. Wydaje

> mi się to trochę za dużo, bo jakbym trafił za 7 tyś na Punto to

> bym się zastanowił. Ale że Uno w całkiemj niezłym satnie można

> kupić za 4.5- 5.5 tyś. więc UNo wydaje mi się być dobrym

> rozwiązaniem. Będę szukał.

oo Gorlice smile.gif no to witam sasiada 20.GIF

po komisach nawet nia patrz jak ja kupowalem sowjego (3,5 tys ) to w komisie stal tai sam za 6,7 hehe

gazeta w lape (autogielda malopolska, anonse) i troche cerpliwosci i mozna kupic smile.gif tylko trzeba dzwonic odrazu

zalezy jeszcze ile masz kasy na auto?

Napisano

jest jescze uno turbo i to również jest doby wybór do jazdy w trasie zeby.GIF i na sciganki po miescie z betami i innymi potworami biglaugh.gif

zaraz chyba zostane skarcony za namawianie do scigania 893goodvibes.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> jest jescze uno turbo i to również jest doby wybór do jazdy w trasie

> i na sciganki po miescie z betami i innymi potworami

> zaraz chyba zostane skarcony za namawianie do scigania

czemu skarcony? przeciez masz na mysli sciganie <50Km/h wink.gifwink.gif

swoja droga widze ze ostatnio z podkarpacia pojawilo sie kilka osob tutaj smile.gif

Napisano

> Wczoraj byłem w Jaśle (bo jestem z Gorlic, niedaleko) i tak naprawdę

> to w komisach nie ma teraz dużego wyboru.W komisie przed Jasłem

> jest Uno 1,4 ok.119tyś za 6.300. I to właściwie tyle. Wydaje

> mi się to trochę za dużo, bo jakbym trafił za 7 tyś na Punto to

> bym się zastanowił.

Dokladnie! W Gdansku widzialem bardzo ladne zadbane Uno 1.4 z podobnym przebiegiem za 3000 zl icon_eek.gif.

Napisano

> Dokladnie! W Gdansku widzialem bardzo ladne zadbane Uno 1.4 z

> podobnym przebiegiem za 3000 zl .

ja tam bym polecał 1.0 nim te sie da szybko posmigać ostatnio jak wracałem z poznania i jechały w nim 4 osoby i bagażnik był cały załadowany to 155 km/h bez problemu osiągnął i jeszcze miejsce było pod nogą

Napisano

> ja tam bym polecał 1.0 nim te sie da szybko posmigać ostatnio jak

> wracałem z poznania i jechały w nim 4 osoby i bagażnik był cały

> załadowany to 155 km/h bez problemu osiągnął i jeszcze miejsce

> było pod nogą

ale tu nie chodzi o to ze 1.0 pojedzie 155 czy 165 czy iles tam tu chozi o to ile potrzebuje czasu zeby sie rozpedzic do tej predkosci i czy silnik wtedy nie chce wyskoczyc z mocowan wink.gif

Napisano

> czemu skarcony? przeciez masz na mysli sciganie

no to moze podkarpacki spocik ???? clown.gif

Napisano

Ja tam preferuję 1,2 8v MPI zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifgrinser006.gif

Napisano

> no to moze podkarpacki spocik ????

nie ma czym na spocik przyjechac od uniaka sie odcialem, tak jakbym go nie mial. teraz zbieram na swoje 4 kolka a to zajmie.... oj zajmie czasu troche

Napisano

> Ja tam preferuję 1,2 8v MPI

ja tez bym wolal ten endzin moze byc w budzie punto bo cc za male dla mnie smile.gif

Napisano

> Kup sobie 1.1 litra do 1993 roku

nono.gif to nie to! Cały czas proponujecie niewłaściwe jednostki! Najlepsze ,najszybsze i bezawaryjne będzie 899!!! grinser006.gif Nie interesuje Cię pasek bo go nie ma! Masz łańcuch jak M3!!! devil.gif Samoregulacje hydrauliczną zaworów i 39 mustangów gotowych do akcji!!! drive.gif

Napisano

racja ok.gif

poza tym z tego co pisal ma okolo 5 tys na autko to ja bym sie rozgladnal za czym innym niz uno. za czyms japonskim spalanie bedzie wtedy nizsze a osiagi dobre smile.gif np swift

chociaz sasiad kupil 2 tyg temu mitsu colt '92 czy '93 za 5 tys z gazem i tez zadowolony.

ja bym sie jeszcze zastanowil czy na pewno uniak.

Napisano

nareszcie trafna sugestia skrzynka piwa sie nalezy 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

Pewnie 899 jest najlepszym rozwiązaniem rotfl.gifwaytogo.gif

ogolnie to nie widze żadnej rożnicy w stosunku do 1.0 więc po co przepłacać biglaugh.gif

Napisano

> jak ci zalezy na seryjnie dobrych osiagach i nie patrzysz tak bardzo

> na spalanie to 1.4 bedzie lepszy a najlepszy 1.5 z tego co

> wyczytalem kiedys w watku o tym silniku jest on lepszy od 1.4.

dla uscislenia-o ile sie jezdzi z glowa to 1.5 zjada w miesice 8 literkow a na trasie przy wyciaganiu sredniej ponad 100km/h i zaladowanym samochodzie bierze niecale 7 litrow.

to co jest wazne to nauczenie sie tego silnika i korzystania z niego. nie jest np dobrym pomyslem wrzucanie 5 biegu przy 80km/h (bo przeca juz ciagnie) i cisneicie ile fabryka dala, ale trzymanie silnika w zakresie od 2500 do okolic 5000 rpm.

dzieki temu mozna bez problemu smigac z delikatnie uchylona przepustnica a to pozniej widac na stacji przy dystrybutorze wink.gif

> 1.4/1.5 zapewni ci dobra dynamike powiedzialbym nawet bardzo dobra

> (popatrz np na osiagi astry I 1.6 itp

uscislajac: astra pierwszej generacji z silnikiem 1.6 nie ejst konkurentem dla uno 1.4/1.5.

teoretycznei dysponujacy podobna moca gaznikowy kadett 1.3 rowniez konkurencja nie jest. nie wspominam o golfach 1.6, vectrach 1.8 czy passatach kombi z ponad 100 konnymi silnikami 1.8 smirk.gif

uno 1.5 ma kapitalny stosunek masy do mocy.

pozatym 1.5 to silnik diametralnie rozny od 1.4. moze i jest archaiczny, ale moijm zdaniem swietnie dopracowany serduszka.gif

> ale spalanie bedzie wieksze niestety

to jest kwestia dyskusyjna. jesli chce sie jezdzic nie przekraczajac np 110km/h to spalanie 1.5 napewno bedzie wieksze. jakby nie jechac ponizej 6,5 litzra na trasie nie chce on zejsc.

inna kwestia, ze jesli smaochod mocno obciazamy i zaczneimy jechac np 130km/h to wtedy wychodzi urok wiekszego silnika. podczas gdy w 1.0 spalanie drastycznei rosnie 1.5 praktycznie tego nie odczuwa.

to co moim zdaniem jest rzeczy niezbedna w 1.5 to obrotomierz i poswiecenie kilku dni na nauczenie sie korzystania z naprawde mocnego sredniego zakresu obrotow w tym samochodzie.

do tego trzeba sie oduczyc przechodzenia na szybszy bieg przy 2500rpm. wyprzedzanai na 5 biegu (taniej wychodzi zredukowac przy 130 na 4 i dociagnac na nim do 155).

do tego hamowanie silnikiem, i unikanie wciskania gazu do deski.

wtedy tern smaochodzik jezdzi cicho, przejmnie i naprawde oszczednie jak na swoje osiagi waytogo.gif

> z reszta w kazdym aucie jest zasada depczesz=placisz

> w 1.4 rozrzad jest kolizyjny wiec trzeba tego pilnowac.

> poza tym 1.4 ma ciut lepsze prowadzenie z racji stabilizatora.

poprawka-nie kazde 1.4/1.5 ma stabilizator.

gole wersje lub wersje w slabynm wyposazeniu go nie maja.

radze zajrzec pod spod i sprawdzic przy ewentualnym zakupie.

> podsumowujac:

> 1.0 - mozna sie toczyc i oszczedzac

dokladnie oslabiony.gif

> 1.4 - mozna jezdzic a miny kierowcow w "lepszych" furach - bezcenne

a ja dodam od siebie:

-1.5 mozna jezdzic szybciej i oszczedniej niz 1.4 smirk.gif

> taka glowna roznica

> wybor nalezy do ciebie.

> pozdro

Napisano

> ale tu nie chodzi o to ze 1.0 pojedzie 155 czy 165 czy iles tam tu

> chozi o to ile potrzebuje czasu zeby sie rozpedzic do tej

> predkosci i czy silnik wtedy nie chce wyskoczyc z mocowan

dokladnie. jak swego czasu widzialem w jakim tempie 1.0 zbiera sie od 70 do 120 to sie zalamalem crazy.gif

w porownaniu do wiekszych braci jest przepasc oslabiony.gif

Napisano

> dokladnie. jak swego czasu widzialem w jakim tempie 1.0 zbiera sie od

> 70 do 120 to sie zalamalem

> w porownaniu do wiekszych braci jest przepasc

Jak w postach powyżej polecam 1,5 .

Mam takie autko i poza mulher.gif nie ma na co narzekac,

bardzo dobrze się zbiera, spokojnie prowadzi i nawet w mieście nie jest tak strasznie jak piszą, na podkarpaciu nie narzekamy aż tak bardzo na zakorkowane miasta i miasteczka.

Napisano

co do spalania w trasie, to ja ostatnio jechalem w 5 os., caly czas kogos wyprzedzalem, jak sie dalo to kolo 150-160km/h i spalil 8,9l GAZU na 100km mysle ze ze takie predkosci to nie jest duzo. a na miescie pali ponizej 9l GAZU na 100 (przy spokojnej jezdzie wink.gif )

Napisano

polecam 1,4 - ma koło 70KM, lekkie auto - nie obciążone bardzo ładnie lata, wiec w trasie zdecydowanie mniej stresowe od 1.0

Niestety jest piekielnie paliwożerne, choć to może fakt że mam ciężką nogę - moj rekord koło 12l/100 w Warszawie zimą frown.gif

potem założyłem LPG - polecam, rewelacyjnie pracuje na gazie

tak jak ktos napisał - ma drążek łączący przednie wahacze, więc jest nieco stabilniejszy w prowadzeniu - choć buda wysoka, więc przechylać się lubi.

1,4 ma jak dla mnie jedną wadę - ma cięższy przód i czasem zdarzało sie, że tył miał ochotę wybrać inny kierunek jazdy niż reszta budy z kierowcą na czele

miałem też okazję jechać 1.0 w trasie - różnica jest zdecydowanie odczuwalna.

Ja swojego parę dni temu sprzedałem - mimo że miał tendencje do rdzewienia i czasem trapiły go awarie - nie żeby się psuł - powiedzmy, że odmawiał posłuszeństwa wink.gif wspominam raczej pozytywnie.

Napisano

Oczytałem się powyższych opinii i... Mit o ekonomiczności małego motorka? Bzdura! Żeby jechać, trza cisnąć... Tylko ile trza cisnąć 1.0, a ile 1.5?

Druga sprawa, to fakt iż dysponując paroma koniami wiecej niż sąsiad, noga sama spada w dół i stąd może ten mit o apetycie na paliwo. Nie chcę nikogo drzaźnić, ale śmię twierdzić, że te wyniki na spalanie w 1.0 są lekko zaniżone.

Jeśli o bezawaryjności, to jest różnie. Wieść niesie, że 1.5 są najbardziej wytrzymale z montowanych w uno.

Wybór należy do Ciebie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.