Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświećcie mnie. Bagażnik na 3 rowery.

Featured Replies

Napisano

Na razie mam tylko relingi(vectra kombi), co muszę kupić żeby przewieźć na dachu trzy rowery 2 duze i jeden dla dzieciaka. Jakiej firmy sprzęt polecacie, moze jakieś linki do stron ze sprzętem. Nigdy nie woziłem nic na dachu, a żona sie uparła żeby wziaść na wczasy rowery tongue.gif.

Założenia mam takie:

1.Zamki żeby złodziej nie podprowadził mi rowerków na parkingu.

2. Cena odpowiednia do jakości, lepiej mniej niz więcej. wink.gif

3. Żeby rowery nie odpadły mi od samochodu na pierwszym zakręcie.

4. Żeby nie rdzewiał.

Czy belki(czy jak je tam zwią) też mają zamki?

Spalanie czyba będzie dużo większe?

Proszę o porady.

Napisano

belki moga miec rowniez zamki, ja mam belki stalowe thule i szyny rowerowe rowniez thule z tym, ze aluminiowe.

Jesli chodzi o cene ....... nie chce cie dolowac ale belki kosztowaly mnie cos kole 350 a szyny placilem po 200 (chyba) takze jesli chcesz cos przyzwoitego to nie bedzie tanio.

Jesli nie masz zamiaru czesto jezdzic z rowerami to nie wiem czy warto brac cos markowego.

Jesli chodzi o spalanie to rosnie, nawet ponad litr moze wzrosnac z tym, ze z rowerami na dachu trzeba jechac ostrozniej .........

alternatywa sa bagazniki na tylna klape lub na hak.

Napisano

> Szyny to jest to do czego przymocowuje sie rower?

Jak

Ja dałem za kpl. coś koło 350zł. nie pamiętam, z tym że bez zamków. Kupiłem w sklepie moto

z atestem, producenta nie pamiętam.

Spalanie troche większe ale dokładnie nie wiem ile bo z powrotem były korki i zamiast 4h jechałem 10h. Jazda wolniejsza i ostrożniejsza.

Napisano
  • Autor

Ile wazy rower aluminiowy?

Konkretnie taki

> Założenia mam takie:

> 1.Zamki żeby złodziej nie podprowadził mi rowerków na parkingu.

> 2. Cena odpowiednia do jakości, lepiej mniej niz więcej.

> 3. Żeby rowery nie odpadły mi od samochodu na pierwszym zakręcie.

> 4. Żeby nie rdzewiał.

> Czy belki(czy jak je tam zwią) też mają zamki?

> Spalanie czyba będzie dużo większe?

> Proszę o porady.

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=5&gr=35

Napisano
  • Autor

Możesz mi napisać jakie belki kupiłeś i jakie uchwyty.

Czy jesteś z nich zadowolony?

Napisano

> To jest rower aluminiowy.

Tak tez napisalem "uogolniajac". 9 kg to drogie aluminiowe rowery za kilka tys. zlotych do kilkunastu nawet za flagowe modele najlepszych producentow, 16 kg to mieszane stalowo aluminiowe konstrukcje "made in tesco". Ta Merida za 800 pln moze wazyc okolo 13kg. Rower aluminiowy nie musi byc wcale lzejszy od stalowego (sa ramy stalowe chromowo - molibdenowe lzejsze od tanich aluminiowych). Masa ramy i kol w podobnej klasie cenowej jest zblizona - w rowerach nie "wazy" material, tylko technologia grinser006.gif.

Napisano

> Tak tez napisalem "uogolniajac". 9 kg to drogie aluminiowe rowery za

> kilka tys. zlotych do kilkunastu nawet za flagowe modele

> najlepszych producentow, 16 kg to mieszane stalowo aluminiowe

> konstrukcje "made in tesco". Ta Merida za 800 pln moze wazyc

> okolo 13kg.

Blizej 14kg.

Napisano

> Blizej 14kg.

Fakt, nie przygladalem mu sie blizej - mocowanie kierownicy, widelec, siodlo, 14 jak nic grinser006.gif.

Biorac pod uwage dopuszczalne obciazenie dachu 50 kg i srednia mase roweru 15 kg plus sam bagaznik trzy rowery to absolutne maksimum. Ja widzac takiego "turyste" przed soba albo natychmiast wyprzedzam, albo staje sie "odlac" zeby za nim nie jechac zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

Nie rozumiem dlaczego?

Gdyby miał trzy rowery na dachu każdy za 10 000 to byłoby bezpieczniej?

Napisano

szwagier wczoraj zakupil najprostrze belki thule z zamkami za 289 zł od goscia z allegro, ma tez rynienki na rowery po 155zł, taniej chyba bedzie ciezko.

Napisano

> Nie rozumiem dlaczego?

> Gdyby miał trzy rowery na dachu każdy za 10 000 to byłoby

> bezpieczniej?

Nawet jak by mial jeden za 20 tys. (sa takie grinser006.gif) na bagazniku za drugie tyle (nie wiem czy sa takie), tez bym goscia "puscil". Jakos zle mi sie jedzie za takimi turystami, podobnie jak za cysternami, naczepami z balami drzew, pretami zbrojeniowymi, butlami spawalniczymi, itp hehe.gif.

Ja pakuje do Lanosa 3D dwa rowery, wozek, zone, malego i wszystkie bagaze i nie potrzebuje boxow ani bagaznikow dachowych.

Napisano
  • Autor

Pakowanie rowerów do środka samochodu nie jest zbyt bezpieczne. Podczas ew. kolizji nie chciałbym mieć np. kierownicy w brzuchu.

Napisano

> Pakowanie rowerów do środka samochodu nie jest zbyt bezpieczne.

> Podczas ew. kolizji nie chciałbym mieć np. kierownicy w brzuchu.

A jaka to roznica - kierownica moja, czy sasiada wspoluczestnika kolizji z dachu? zlosnik.gif

Rowery jada na dnie bagaznika poobtykane luznymi szmatami (ubraniami) bo na walizki juz miejsca nie ma. Obok mnie w nogach pasazera jakas duza torba bo zona jedzie z malym z tylu. Wszyscy czujemy sie bezpiecznie. Przy duzym dzwonie i tak nie ma to wiekszego znaczenia, przy malym nic sie nie stanie.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że jednak rowery na moim dachu są dla mnie bezpieczniejsze niż w bagażniku. Taki rower podczas zderzenia z prędkością 50km/h waży 140 kg. To więcej niż teściowa. biglaugh.gif

Napisano

Rower aluminiowy może być CIĘŻSZY niż stalowy. Wszystko jest kwestią konstrukcji

Jeżeli porównasz szosówkę, nawet niewysokiej klasy, nawet na stali (często spotykany ze względu na swoje właściwości materiał) ze średniej klasy sprzętem a'la górski to może Ci spaść z hukiem szczęka na glebę z wrażenia - stalówka będzie 20-50% lżejsza.

Tyle, że inne są założenia - na szosówce nie skacze się po kamieniach i korzeniach, tylko myka po gładkim asfalcie - inne są wymagania wobec sprzętu więc i inna "materiałochłonność"...

Generalnie między 12 a 17 kg (dolicz "klamotki" - pompki, bidonki, koszyczki, lampki, frędzelki itp).

PRAKTYCZNA ładowność przeciętnego dachu kończy się na 2-3 rowerach (50-75 kg do wykorzystania na CAŁOŚĆ włącznie z masą bagażnika).

Jak dasz ponad to możesz sie zdziwić...

Napisano

> Na razie mam tylko relingi(vectra kombi), co muszę kupić żeby

> przewieźć na dachu trzy rowery 2 duze i jeden dla dzieciaka.

> Jakiej firmy sprzęt polecacie, moze jakieś linki do stron ze

> sprzętem. Nigdy nie woziłem nic na dachu, a żona sie uparła żeby

> wziaść na wczasy rowery .

> Założenia mam takie:

> 1.Zamki żeby złodziej nie podprowadził mi rowerków na parkingu.

> 2. Cena odpowiednia do jakości, lepiej mniej niz więcej.

> 3. Żeby rowery nie odpadły mi od samochodu na pierwszym zakręcie.

> 4. Żeby nie rdzewiał.

> Czy belki(czy jak je tam zwią) też mają zamki?

> Spalanie czyba będzie dużo większe?

> Proszę o porady.

3 rowery ledwo się mieszczą, a i sporo ważą, wiec poczytaj o nośnosci dachu

ja mam belki Thule dedykowane do Astry zamykane na kluczyk - używki za pół ceny coś ponad 200zł

do tego uchwyty z rynienkami - tu trzeba uważać na roztaw chwytaka ramy, aby dało się na tyle rozsunąć, aby wpiąć dany rower

dodatkowo dokupiłem opaski do mocowania kół do rynienek - mucuję 2 opaskami każde koło - jakoś pewniej sie z takim zestawem jeździ zlosnik.gif

Napisano

naprawde porzadne belki, zamykane na kluczyk, proste w montazu, wiecej nie trzeba.

A na rynienki na rowery "marketowe" za 40-50zł trzeba uwazac. Mnie sie kiedys wygieła na autostradzie i to nie przy jakiejs zawrotnej predkosci.

Napisano

3 rowery na luzie mialem w cienkim na dachu, w wiekszym aucie bez trudu 4 rowery mona przewiezc, tylko trzeba je montowac na przemian, przid-tyl.

A o ciezar bym sie nie obawial 4x~15kg daje 60, nosnosc dachu przewaznie jest wieksza,

Napisano

> A o ciezar bym sie nie obawial 4x~15kg daje 60, nosnosc dachu

> przewaznie jest wieksza,

Nosnosc dachu to przewaznie 75kg, zreszta haka zazwyczaj podobnie. Trzeba zsumowac mase wszystkich rowerow, ktora moze wyniesc w tym przypadku na przyklad 4x18=72kg a do tego nalezy doliczyc wage samej konstrukcji bagaznika czyli okolo 5-10kg no i juz przekraczamy maksymalna nosnosc smile.gif

Napisano

> 3 rowery na luzie mialem w cienkim na dachu, w wiekszym aucie bez

> trudu 4 rowery mona przewiezc, tylko trzeba je montowac na

> przemian, przid-tyl.

> A o ciezar bym sie nie obawial 4x~15kg daje 60, nosnosc dachu

> przewaznie jest wieksza,

"przeważnie" - niekoniecznie

dolicz masę belek i uchwytów, a zapewne już przy 3 rowerach przekroczysz normy

no i calkowita masa dopuszczalna auta - to też warto wziac pod uwagę, bo jak 3-4 rowery, to i pewnie 3-4 pasażerów + bagaże ...

ja wożę 3 rowery, ale chyba przekraczam nośność dachu

nie pamiętam czy dla Astry jest 50kg, czy więcej kg ...

Napisano

> Fakt, nie przygladalem mu sie blizej - mocowanie kierownicy, widelec,

> siodlo, 14 jak nic .

Zakladajac, ze Merida za 800zl produkuje to co Author za 1299,- to raczej po prostu 14kg (jakiś tekst )

> Biorac pod uwage dopuszczalne obciazenie dachu 50 kg i srednia mase

> roweru 15 kg plus sam bagaznik trzy rowery to absolutne

> maksimum. Ja widzac takiego "turyste" przed soba albo

> natychmiast wyprzedzam, albo staje sie "odlac" zeby za nim nie

> jechac .

ok.gif

Napisano

> Dziwne , ze producent roqweru nie podał jego masy.

Gdy masa rowewru ma znaczenie, jest podawana duzymi literami. Jak producent nie podaje masy, oznacza to ze nie ma sie czym chwalic cfaniaczek.gif. W dobrych sklepach rowerowych wisi waga, a na ladzie lezy nastepna do wazenia kupowanych czesci grinser006.gif. W "srodowisku" na spotach i zawodach odbywa sie oficjalne wazenie sprzetu, ludzie wydaja kilkaset zlotych, zeby zmniejszyc mase roweru o kilkanascie (dziesiat) gramow w dodatku wcale nie po to, zeby moc je wozic na dachu samochodu biglaugh.gif.

Napisano

> Bez przesady.

Co bez przesady ?

Sprzęty rowerowe o masie poniżej 8 kilogramów BARDZO ostro dążą ceną do nieskończoności.

To raz.

Nie mam pod ręką linki, ale przez hasło "kolarstwo szosowe" albo "kolarstwo torowe" na Wikipedii można dotrzeć na bardzo zacną stronę traktującą o rowerach szosowych i wyścigach rowerowych z dość dokładnymi tabelami jak każdy kilogram (a raczej 100 g) ujęte z wagi roweru przekłada się na konkretne różnice w czasach.

Rowery o masie poniżej 5 kilogramów istnieją, ale ceny ich znacznie przekraczają ceny NOWEGO auta dobrej klasy - 100 - 200 tysięcy złotych. Sprzęt dla naprawdę zawodowych zawodowców.

Poza tym NAPRAWDĘ wysokiej klasy roweru zwyczajnie nie można przwozić std na bagażnikach dachowych - rama uległaby zniszczeniu w "kleszczach" uchwytu.

Chociaż może przenosić prawie kosmiczne obciążenia, to np dolna rura jest na tyle cienka, że można ją ręką zgnieść...

Ale to już inna bajka.

Bez obawy - jak przekroczysz ładowność o parę kilo to nic się nie stanie.

Pamiętaj tylko o SOLIDNYM mocowaniu rowerów i będzie OK>

Napisano

No no... nie przesadzajmy... Rowerki ponizej 5kg (abstrachujac od tego ze raczej nie nadaja sie do jazdy) nie kosztuja az tak wiele... koszt zamyka sie w 50 tyś zl. Natomiast jesli chodzi o rowerki szosowe waga 6,8kg to raczej norma ktora osiaga kazda lepsza firma. Jesli chodzo o rowery gorskie trudno spotkac rowerek produkowany seryjnie ponizej 9kg grinser006.gif

Napisano

> No no... nie przesadzajmy... Rowerki ponizej 5kg (abstrachujac od

> tego ze raczej nie nadaja sie do jazdy) nie kosztuja az tak

> wiele... koszt zamyka sie w 50 tyś zl.

Tyle, że tego typu sprzętu nie produkuje się seryjnie, tylko pod konkretne zamówienie konkretnych teamów kolarskich.

Dorzuć do tego koszta badań w tunelu aerodynamicznym i dostosowania sprzętu pod konkretną osobę i wychodzą takie właśnie kwoty...

NIestety kolarstwo szosowe/torowe coraz mniej jest już sportem związanym z lekką atletyką.

Gdyby UCI wprowadziła przepis o np górnym limicie kosztów, to ten sport zupełnie inaczej by wyglądał...

Napisano

Co do rodzaju baraznika proponuje taki w ktorym rower przymocowany jest za pomoca przedniego i tylnego kola. Ponega to na tym, iz sciaga sie przednie kolo, wklada rowerek w szyne z zaciskiem, ktory to trzyma dosc dobrze przednie kolo, tylne mocuje sie za pomoca paska, klopot w tym ze przednie kola podrozuja w aucie... Tak z czterema rowerkami na dachu jechalem do francji nawet po 150-160km/h i wszystko gralo grinser006.gif

Napisano

Teamy kolarskie (szorowe) nie zamawiaja rowerow ponizej 5kg, ponieważ instnieje cosik tak glupiego jak limit wago ustanowiony przez UCI. Dlatego kilka lat temy Saeco na Giro jezdzilo w pasiastych strojach z napisami Legalize my cannondale grinser006.gif

Napisano

> Teamy kolarskie (szorowe) nie zamawiaja rowerow ponizej 5kg, ponieważ

> instnieje cosik tak glupiego jak limit wago ustanowiony przez

> UCI. Dlatego kilka lat temy Saeco na Giro jezdzilo w pasiastych

> strojach z napisami Legalize my cannondale

Bo limity wagowe są bez sesu.

Limity CENOWE tak, ale nie masa.

A tak - masz szmal na cuda na kiju, to masz szanse na zwycięstwo.

Ale - wszystko psieje...

Napisano

> Możesz mi napisać jakie belki kupiłeś i jakie uchwyty.

> Czy jesteś z nich zadowolony?

Sory że nie odpisłaem od razu, ale miałem pad kompa a potem wyjazd.

Własnie wróciłem.

Z bagażnika zadowolony jestem, producenta niestety nie pamiętam a papierów chyba nawet nie mam.

Spalanie 6.5l, niestety 60KM to za mało do wiezienia 3 rowerów na dachu i jakbym jechał w góry byłoby ciężko.

Napisano

Kiedyś moje SC musiało się męczyć z 4 rowerami na dachu, 4 plecakami i 4 rosłymi facetami.... trasa po górach - okolice Zwardonia zlosnik.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.