Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dren bez kopania

Featured Replies

Napisano

Mam plan dołożyć drenaż ok 3-4m w dwóch kierunkach, ala "V". Problem to uporządkowany trawnik (równy, korzenie wrośnięte w siatkę od kretów), nie chcę tego niszczyć czy kopać. Do tego rurki od podlewania. Startować będe z szopy w której mogę sobie wykopać "miejsce startowe". Idealnie było by wystartować z poziomu ok 10cm i ze spadkiem jechać te kilka metrów.

Wiertnice ręczne są krótkie do ok 1 metra, ale może zastować taką do wiercenia studni ? Może są jakieś inne prostsze rozwiązania ?

Kupiłem rurę drenarską fi 80mm, idealnie byłoby wywiercić 100-110mm może uda się jeszcze jakieś kamyki wpychać ;).

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Mam plan dołożyć drenaż ok 3-4m w dwóch kierunkach, ala "V". Problem to uporządkowany trawnik (równy, korzenie wrośnięte w siatkę od kretów), nie chcę tego niszczyć czy kopać. Do tego rurki od podlewania. Startować będe z szopy w której mogę sobie wykopać "miejsce startowe". Idealnie było by wystartować z poziomu ok 10cm i ze spadkiem jechać te kilka metrów.

Wiertnice ręczne są krótkie do ok 1 metra, ale może zastować taką do wiercenia studni ? Może są jakieś inne prostsze rozwiązania ?

Kupiłem rurę drenarską fi 80mm, idealnie byłoby wywiercić 100-110mm może uda się jeszcze jakieś kamyki wpychać ;).

Myślisz wiercić poziomo czy też po skosie wiertnicą ręczną do studni? Powodzenia :P

Jaki tam masz grunt? Może kilka pionowych drenaży fi150 z nawierconych albo ponacinanych rur?

Napisano
  • Autor
19 minut temu, tomkowski napisał(a):

Myślisz wiercić poziomo czy też po skosie wiertnicą ręczną do studni? Powodzenia :P

Jaki tam masz grunt? Może kilka pionowych drenaży fi150 z nawierconych albo ponacinanych rur?

a co ona tylko w pionie pracuje ;) ?

Studnie wiercą ludzie na kilkanaście metrów. Tu jak ze 4m wywiercę to będzie super.

Grunt to piach, tylko nie wiem jak z korzeniami. Zapadać się nie powinien przy takim otworze.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał(a):

a co ona tylko w pionie pracuje ;) ?

Studnie wiercą ludzie na kilkanaście metrów. Tu jak ze 4m wywiercę to będzie super.

Grunt to piach, tylko nie wiem jak z korzeniami. Zapadać się nie powinien przy takim otworze.

Po prostu wiercąc po skosie narobisz się jak wół. Łatwiej jednak przykładać siłę z góry by ślimak zabierał grunt.

Jak piach to tym bardziej robił bym kilka pionowych "studni chłonnych" - nawet głębszych - byle nad poziomem wód gruntowych.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Po prostu wiercąc po skosie narobisz się jak wół. Łatwiej jednak przykładać siłę z góry by ślimak zabierał grunt.

Jak piach to tym bardziej robił bym kilka pionowych "studni chłonnych" - nawet głębszych - byle nad poziomem wód gruntowych.

Ale pod trawa nie skręce a nie chce robić studzienek czy jej psuć.

Myślałem, żeby takim świdrem po trochu wiercić i wywalać urobek. Kwestia oczywiście przedłużek aby iść dalej.

Napisano

Tu chyba lepiej byłoby wziąć jakąś maszynę, która robi przepusty pod drogami.

Edytowane przez misiu

Napisano
W dniu 7.07.2023 o 14:19, sherif napisał(a):

Grunt to piach

Jeśli grunt to piach, to wystarczy ci pionowa studnia, która zrobi depresję zwierciadła wody.

obraz.png.4c5fd6de5a0c6f7595ccd2120b2eee44.png

Napisano
W dniu 7.07.2023 o 14:19, sherif napisał(a):

Studnie wiercą ludzie na kilkanaście metrów.

KILKANAŚCIE?

Wierciłem nieco ponad 6. Już przy tej długości ten sprzęt jest tak wiotki, że nie idzie tego napierać od góry. Mowa o tej ręcznej wiertnicy.

(albo ja miałem taki słaby sprzęt pożyczony).

Napisano
  • Autor
W dniu 7.07.2023 o 20:59, misiu napisał(a):

Tu chyba lepiej byłoby wziąć jakąś maszynę, która robi przepusty pod drogami.

Szopa mi się rozwali od tego :phi:.

W dniu 10.07.2023 o 07:35, exor napisał(a):

KILKANAŚCIE?

Wierciłem nieco ponad 6. Już przy tej długości ten sprzęt jest tak wiotki, że nie idzie tego napierać od góry. Mowa o tej ręcznej wiertnicy.

(albo ja miałem taki słaby sprzęt pożyczony).

Tak piszą w opisach do tego sprzętu. Sąsiad jakoś na 8m wiercił. Dla mnie i 3m będzie zadowalające.

Napisano
32 minuty temu, sherif napisał(a):

Szopa mi się rozwali od tego :phi:.

Możesz jeszcze wybrać metodę naturalno-pirotechniczną, czyli kret + mat. wybuchowe :hehe:. Tylko mniejszą dawkę tego drugiego zastosuj.

https://youtu.be/2j--olxjpwM

Edytowane przez misiu

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Dla mnie i 3m będzie zadowalające.

To tak "w poziomie" to nie próbowałem tego używać.

Musisz spróbować po prostu.

Tylko taka rzecz: ta wiertnica co miałem była pod rury 110mm. Więc otwór wiercony miał jakieś 130-140mm... Zatem do rury 80ki to trochę za dużo. W sensie zapadnie się ta ziemia pod odwiertem chyba.

(zdjęcie z klapkiem)

IMG_20220722_182140.jpg

Edytowane przez exor

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, exor napisał(a):

To tak "w poziomie" to nie próbowałem tego używać.

Musisz spróbować po prostu.

Tylko taka rzecz: ta wiertnica co miałem była pod rury 110mm. Więc otwór wiercony miał jakieś 130-140mm... Zatem do rury 80ki to trochę za dużo. W sensie zapadnie się ta ziemia pod odwiertem chyba.

(zdjęcie z klapkiem)

Są różne średnice.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra poradziłem sobie metodą kombinowaną. Trochę podkop, trochę metoda odkrywkowa. 

Teraz czas na pompę, a raczej pompkę. 

Chciałbym ją opróżniać zbiornik drenażowy, coś ala jak na deszczówkę. Pompa chciałbym, żeby staneła obok w budynku +  wąż ok 1-2m do zbiornika i odprowadzenie do drenu. Moc raczej mała, żeby nie zabiło szybko drenu (100-200W).

Myślałem, że to std sprawa, ale takich pomp brak 8-). Wszystkie są zanurzalne - takiej nie chce. Jak rozumiem potrzebuje samozasysającej,  takie są ale na 12V i do oleju/paliwa :bzik:. Ktoś pomoże jakimś pomysłem / linkiem ?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Pompka akwariowa ?

Nie znam się, ale z tego co widzę to są zatapialne i małej mocy.