Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bateria auta hybrydowego

Featured Replies

Napisano

Obserwuję od początku rozwój  tej techniki, w której  Toyota rządzi. Jednak  do  końca  ubiegłego  roku silniki  były nie do użycia  z powodu  nadmiernego  hałasu. Zmieniło  się to w Corolla , rok 2023, w końcu silnik  jest  cichy. Ja nie o tym jednak. Ciekawi  mnie koszt wymiany  baterii w Toyocie. Pan z  serwisu rzekł, że  jeszcze  nigdy nie widział , by  użytkownik  toyoty  wymieniał  baterię, a  ten pan nie był młody.

Jako  że moją  pasją  jest  korzystanie z jazdy próbnej  różnych marek, rozsądek podpowiedział  mi, że  nowa  corrola  to auto  dla mnie .

Tak było do czasu, ażnie odkryłem hondy civic e-hev... Tu jużrozsądek  sięwyłączył,  pojawiła  sięgorąca  miłość. Ta honda  wyraża  w pełni mój charakter, jest  przedłużeniem  mej osobowości. Pracownik  jednak  powiedział, że koszt  wymiany baterii to koszt 20 - 30 tysięcy na dzień dzisiejszy. Pomyślałem sobie, że to informacja  beznadziejna, bo za 10 zamierzam być w piachu i tańczyć  razem z robalami, ale co się stanie  , gdy  będę  żył dalej  jako biedny emeryt  i  brak  środków  na zakup baterii   sprawi, że z rozpaczy rzucę  się  z parteru  na  80-lenią sąsiadkę? Panie i Panowie! Ktoś  mi pomoże rozwikłać  tę zagadkę? Honda Civic e-hev  jest tak  piękna, że  od patrzenia  dziury w skarpetach  się robią...

Napisano

baterie np. w Priusach sie wymienia i regeneruje jak najbardziej - pierwszy lepszy wynik z googla:

image.png.9d1af3ae7e82dbb12ce5d7c33f5858d1.png

w Hondzie nie wiem, ale im wiecej takich aut na drogach tym wiecej bedzie takich uslug

Napisano

Akurat martwienie sie o potencjonalna wymiane baterii w nowej hybrydzie to zakrawa o masochizm.U mnie bateria ma 10 lat i 180kkm a ma jeszcze 78% nominalnej pojemnosci.Zwykle taka bateria wytrzymuje 300kkm.Regeneracja jest tansza niz wymiana DPF-u czy DKZ w innych autach.Watpie by nabywca nowego dieselka martwil sie wymiana w/w elementow w przyszlosci:hehe:

Napisano
  • Autor
Akurat martwienie sie o potencjonalna wymiane baterii w nowej hybrydzie to zakrawa o masochizm.U mnie bateria ma 10 lat i 180kkm a ma jeszcze 78% nominalnej pojemnosci.Zwykle taka bateria wytrzymuje 300kkm.Regeneracja jest tansza niz wymiana DPF-u czy DKZ w innych autach.Watpie by nabywca nowego dieselka martwil sie wymiana w/w elementow w przyszlosci:hehe:
Nie znam się na tym, ale hybrydy mają różne sposoby działania. Jedna firma nie ujawnia swych tajemnic innej. Zapewne jesteś posiadaczem toyoty. W hondzie hybryda działa na zupełnie innej zasadzie, no ale i tak masz rację.
Napisano
W dniu 24.08.2023 o 12:19, wlad napisał(a):

To co piszesz może być prawdą dla Priusów i to też nie dotyczy już tych najnowszych. Miały starego typu baterie o niskiej pojemności.

Te nowe mają litowo jonowe baterie, pojemne, ale jednak znacznie szybciej się degradujące. I oczywiście drogie ;]

Napisano

To co piszesz może być prawdą dla Priusów i to też nie dotyczy już tych najnowszych. Miały starego typu baterie o niskiej pojemności.
Te nowe mają litowo jonowe baterie, pojemne, ale jednak znacznie szybciej się degradujące. I oczywiście drogie default_zlosnik.gif

Mój ma już baterię litowo - jonową .Ładuje się do 85 procent i rozładowuje do 20 procent.Może to przyczynia się do dobrej żywotności.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 24.08.2023 o 11:00, freejazz napisał(a):

Obserwuję od początku rozwój  tej techniki, w której  Toyota rządzi. Jednak  do  końca  ubiegłego  roku silniki  były nie do użycia  z powodu  nadmiernego  hałasu. Zmieniło  się to w Corolla , rok 2023, w końcu silnik  jest  cichy. Ja nie o tym jednak. Ciekawi  mnie koszt wymiany  baterii w Toyocie. Pan z  serwisu rzekł, że  jeszcze  nigdy nie widział , by  użytkownik  toyoty  wymieniał  baterię, a  ten pan nie był młody.

Jako  że moją  pasją  jest  korzystanie z jazdy próbnej  różnych marek, rozsądek podpowiedział  mi, że  nowa  corrola  to auto  dla mnie .

Tak było do czasu, ażnie odkryłem hondy civic e-hev... Tu jużrozsądek  sięwyłączył,  pojawiła  sięgorąca  miłość. Ta honda  wyraża  w pełni mój charakter, jest  przedłużeniem  mej osobowości. Pracownik  jednak  powiedział, że koszt  wymiany baterii to koszt 20 - 30 tysięcy na dzień dzisiejszy. Pomyślałem sobie, że to informacja  beznadziejna, bo za 10 zamierzam być w piachu i tańczyć  razem z robalami, ale co się stanie  , gdy  będę  żył dalej  jako biedny emeryt  i  brak  środków  na zakup baterii   sprawi, że z rozpaczy rzucę  się  z parteru  na  80-lenią sąsiadkę? Panie i Panowie! Ktoś  mi pomoże rozwikłać  tę zagadkę? Honda Civic e-hev  jest tak  piękna, że  od patrzenia  dziury w skarpetach  się robią...

Akurat trochę baterii w życiu zrobiłem, sporo czytałem, trochę eksperymentowałem.

Awaria baterii w hybrydzie może być tania lub droga.

Tania jest, jak pada jedno ogniwo i można je wymienić, a droga, jak wszystkie ogniwa się równomiernie zdegenerują i całość wymaga wymiany.

Z tego co czytałem, to baterie w toyotach lubią być używane, a degeneruje je stanie w bezruchu.

Więc bryka z tego samego rocznika o przebiegu 500 kkm może mieć lepsza baterię, niż taka z 5 kkm, która długo stała. I długotrwałe stanie degeneruje baterię równomiernie, czyli droga naprawa.

Napisano
Aż sprawdziłem:

Jeśli jednak zespół akumulatorów straci swoją 50% wydajność, to trzeba będzie go po prostu wymienić. Koszt takiej baterii do Priusa II to 8070 zł pod warunkiem, że w rozliczeniu oddamy serwisowi ASO starą baterię. Jeśli nie, do ceny tej trzeba doliczyć dodatkowe 3200

Koszt wymiany filtra DPF/FAP/GPF
Jeśli zdecydujemy się na zamiennik koszty mogą oscylować w okolicy od 2 do 7-8 tys. złotych. Oryginalne filtry OEM zakładane na pierwszy montaż mogą kosztować nawet 20 000 zł. Koszty są więc nieporównywalnie większe

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, Raku napisał(a):

Aż sprawdziłem:

Jeśli jednak zespół akumulatorów straci swoją 50% wydajność, to trzeba będzie go po prostu wymienić. Koszt takiej baterii do Priusa II to 8070 zł pod warunkiem, że w rozliczeniu oddamy serwisowi ASO starą baterię. Jeśli nie, do ceny tej trzeba doliczyć dodatkowe 3200

Koszt wymiany filtra DPF/FAP/GPF
Jeśli zdecydujemy się na zamiennik koszty mogą oscylować w okolicy od 2 do 7-8 tys. złotych. Oryginalne filtry OEM zakładane na pierwszy montaż mogą kosztować nawet 20 000 zł. Koszty są więc nieporównywalnie większe

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

Pewnie poza ASO jeszcze taniej a z czasem będzie jeszcze taniej wiec wogole bym się bateria nie przejmował. 

Napisano
  • Autor

Najpierw trzeba uzbierać pieniądze, by myśleć o kupnie. Mam diesla i więcej bym już nie kupił, chyba że francuza

Napisano
  • Autor

Zakochany jestem w hondzie Civic e-tech 2023. Próbna jazda to było niesamowite przeżycie. Jeździłem wieloma autami na jazdach próbnych, ale tylko typu kompakt klasy C i żadne auto nie trzymało się drogi jak przyklejone, można nim robić takie rzeczy, że aż szkoda gadać. Corolla 2023 z nowym silnikiem hybrydowym także jest fajna, ale bez pazura i charakteru, tak zaprojektowana, aby wszystkim się podobać. Piszę nie na temat, sorry.

• 6 miesięcy później...
Napisano
W dniu 24.08.2023 o 11:00, freejazz napisał(a):

Mnie się lepiej podoba DS5😉

• 5 miesięcy później...
Napisano

Miałem lexusa ct200h i teraz posiada go mój kolega. Auto ma 11 lat, zrobione 260kkm i nie dzieje się z nim absolutnie nic. Kierowcy lokalnych taksówek maja nalatane priusami po poł miliona w górę i zero problemów. Te auta są pancerne 

Edytowane przez doominik

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 31.08.2024 o 10:14, doominik napisał(a):

Miałem lexusa ct200h i teraz posiada go mój kolega. Auto ma 11 lat, zrobione 260kkm i nie dzieje się z nim absolutnie nic. Kierowcy lokalnych taksówek maja nalatane priusami po poł miliona w górę i zero problemów. Te auta są pancerne 

Baterie w hybrydach są 2x większe, niż pojemność użyteczna. Przykładowo - wkłada się baterie 2 kW, ale pracuje w zakresie 30-80% i ma użytkową pojemność 1 kW.

A w takich warunkach bateria prawie się nie degeneruje.