Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

napęd do bram

Featured Replies

Napisano

dwuskrzydłowych.

Właśnie spawają mi bramę. Zawsze montują FAAC. Ktoś coś się zna, czym się różnią i co wybrać ?

Napisano
9 godzin temu, Camel napisał(a):

dwuskrzydłowych.

Właśnie spawają mi bramę. Zawsze montują FAAC. Ktoś coś się zna, czym się różnią i co wybrać ?

Faac, NICE itp. znanych producentów.Cenowo dla Kowalskiego wychodzi podobnie.

Napisano

Mam BFT, niby ładne fajne, ale po jakimś czasie zaczęły skrzypieć, przez jakieś pół roku nie działała jedna czujka i sama się naprawiła, a po kilku latach przewód przy siłowniku tak sparciał że z czarnej osłonki właściwie nic nie zostało (choć pewności czy to oryginalny przewód, czy dodany przez elektryka nie mam).  Tak czy owak BFT nie polecam :) 

Napisano

Napęd do dwuskrzydłówki dobiera się do konkretnej bramy i warunków montażu, bardzo ważne są wymiary montażowe siłownika na słupku.

Inny napęd będzie do szerokich murowanych słlupków a inny do wąskich metalowych.

Są siłowniki które wymagają mechanicznych odbojów w gruncie (np Faac), są takie które mają odboje mechaniczne w siłowniku (np. NICE) i są takie które mają wbudowane wyłączniki krańcowe (np. BFT).

FAAC jest potężnym napędem, siłowniki na 230V, przy lżejszej marketowej bramie potrafi ją pogiąć, lub poskręcać słupki.

Napisano
4 godziny temu, alster napisał(a):

Są siłowniki które wymagają mechanicznych odbojów w gruncie (np Faac), są takie które mają odboje mechaniczne w siłowniku (np. NICE) i są takie które mają wbudowane wyłączniki krańcowe (np. BFT).

A to dla mnie ważne. Mówiąc o odbojach - masz na myśli kopyto ? W sensie do coś na środku ? W BFT tego nie mam i jest fajnie. Teraz w innym miejscu chcę zrobić NICE i wstępnie rozmawiałem z gościem to mówił, że "powinny być, ale jak się klient uprze to różnie bywa" ale że lepiej bo wiatr itp itd. Brama 2,5 skrzydło ale panelowa (więc wiatr przeleci :) ). Myślisz, że powinienem brać jakieś specjalistyczne siłowniki ?  

Napisano

Podepnę się pod temat, bo właśnie rozważałem montaż napędu:

mam starą bramę dwuskrzydłową, zamykaną takim skoblem na górze zachodzącym na obie połówki, z trzpieniem przechodzącym przez całą wysokość bramy i wchodzącym w taki próg na dole - czy praktykuje się przerabianie tego żeby działało z napędem?

przed bramą mam kostkę - czy dla monterów to jakieś duże utrudnienie żeby przejść pod kostką z okablowaniem?

Napisano
Godzinę temu, yack napisał(a):
5 godzin temu, alster napisał(a):

wbudowane wyłączniki krańcowe (np. BFT).

A to dla mnie ważne. Mówiąc o odbojach - masz na myśli kopyto ? W sensie do coś na środku ?

Przykładowy FAAC wymaga odbojów i na środku i na otwarciu.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, alster napisał(a):

Przykładowy FAAC wymaga odbojów i na środku i na otwarciu.

ale widzę obecnie w ofercie, że większość ich siłowników ma w sobie zamek elektromagnetyczny - co mój monter sam powiedział, zanim zacząłem się interesować tematem.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

le widzę obecnie w ofercie, że większość ich siłowników ma w sobie zamek elektromagnetyczny

Nie siedzę na co dzień w bramach ale ja to rozumiem troszkę inaczej.

Do tej pory było tak że przy dłuższych bramach montowało się zamek elektromagnetyczny na dole bramy.

Takie coś: https://twojabrama.pl/zamki-elektromagnetyczne/993-faac-712650-elektrozamek-do-montazu-pionowego.html

Po zamknięciu rygiel się zatrzaskiwał w uchwycie zakotwionym w podłożu i uniemożliwiał nieautoryzowane otwarcie oraz jakieś samoistne ruchy zamkniętej bramy.

Po kliknięciu pilotem najpierw zwalniany był zamek a później startowały siłowniki.

Sprawdż w ofertach czy tak nie jest bo z tego co widzę to nawet przy starych siłownikach 414 jest napisane z elektrozamkiem, a tam fizycznie nie ma możliwości nic zamontować w siłowniku.

Zerknij na tą ofertę (pierwsza z brzegu) https://www.e-gate.com.pl/faac-391-naped-do-bramy-skrzydlowej-o-dlugosci-skrzydla-do-2m-25m-z-zamkiem-elektromagnetycznym-p-4527.html

Napęd do bram o długości skrzydła 2m a do 2,5 z zamkiem elektromagnetycznym.