Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Patent na starą ościeżnicę metalową

Featured Replies

Napisano

U rodziny, którą właśnie odwiedzam uszkodziły się drzwi wewnętrzne, a w zasadzie zawiasy oraz ogólnie wygląda to nieciekawie, ale największy problem to stara ościeżnica metalowa. Wywalenie jej i osadzenie nowej odpada, bo to w zasadzie remont całego mieszkania, a ogólnie nie stać ich za bardzo na jakiejś super szaleństwa. Zawiasy nie za bardzo nadają się do reanimacji, trzeba by było je przesunąć w górę lub w dół, zostaną jednak dziury. Na szybko chciałem zaproponować nakładkową, ale jak zobaczyłem, że jest to pół ościeżnica to mi mina zrzedła - żeby było jeszcze bardziej nietypowo pół ościeżnica jest na bokach, a u góry jest normalnie. Nie wiem czy się precyzyjnie wyrażam, bo specjalista ze mnie żaden, więc załączam zdjęcie (zdjęcie powinno być w pionie). Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?  

IMG_20230922_073929245.jpg.e74a7c5edbaf9cc57df707aea9e09a03.jpg

Napisano

Najtaniej to wstawić nowe zawiasy, jak trzeba w innym miejscu to dziury po starych zatentegować, zamalować i tyle.

Specem nie jestem, ale tą połowę ościeżnicy to chyba ktoś zatynkował na równo (no dobra, prawie równo).

Napisano
11 godzin temu, technix napisał(a):

Dospawać zawiasy 

Lub ewentualnie do ramy dokręcić nowe - wkrętami samogwintującymi.

Proponuję, bo mam tak w jednym pokoju -"Śwagier" mówił, że nie takie konstrukcje w Norwegii stoją na wkrętach.

Napisano
12 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Lub ewentualnie do ramy dokręcić nowe - wkrętami samogwintującymi.

Proponuję, bo mam tak w jednym pokoju -"Śwagier" mówił, że nie takie konstrukcje w Norwegii stoją na wkrętach.

Tak, ALE ta ościeżnica na 99% zalana jest betonem, wówczas nie wkręcisz takiego wkręta 

Napisano
Tak, ALE ta ościeżnica na 99% zalana jest betonem, wówczas nie wkręcisz takiego wkręta 
Na kołkach wkręci.[emoji6] Ale tak na poważnie, to chyba jedyne wyjście i na kotwie chemicznej, żeby nie wyrwało. Nie bardzo inne wyjście widzę. Długie i grube kołki. Dospawać jakąś blachę do zawiasów i przykręcić do futryny.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wziąć kogoś ze spawarką, najlepiej TIG, dospawać zawiasy, przemalować i tyle.

Napisano
W dniu 23.09.2023 o 08:14, technix napisał(a):

To zależy, czy były robione futryny w fabryce domów - w ścianie z prefabrykatów, czy w ścianie działowej z cegły i futryny montowane już na budowie.

Jak jest w ścianie prefabrykatowej, to na 100% lity beton. A jak jest ściana z cegły, to na wpusty i jest przestrzeń.