Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Letni ON zima?

Featured Replies

Napisano

Witam. 

Czy jak zakupie paliwa na zapas i zimą będę dolewał do letniego ON skydda to będzie wszystko ok.

Pacjent 2.0 CR od VW.

Napisano

tak, bedzie... a tu jeszcze odpowiedz kogos madrzejszego niz ja, kogos kto sie zna na paliwach, mojego wujka Zbyszka wAIdowskiego:

Jeśli chodzi o mieszanie oleju napędowego (ON) różnych pór roku, to generalnie można je mieszać bez poważnych skutków dla silnika. Niemniej jednak poniżej znajdują się pewne aspekty do rozważenia:

1. **Właściwości paliwa**: Olej napędowy przeznaczony na zimę ma dodatki zapobiegające zastyganiu paliwa w niskich temperaturach. Dolewanie zimowego ON do letniego ON w zimie będzie więc korzystne z punktu widzenia zapobiegania zastyganiu paliwa.

2. **Ekonomia i wydajność**: Mieszanie różnych rodzajów paliwa nie powinno wpłynąć na wydajność silnika w znaczący sposób, chociaż optymalna wydajność może zostać osiągnięta, jeśli stosujesz paliwo odpowiednie dla danej pory roku.

3. **Cena**: Ceny paliw mogą się różnić w zależności od pory roku. Może to być czynnik do rozważenia, jeśli planujesz gromadzenie zapasów.

4. **Kwestie prawne i regulacje**: W niektórych krajach istnieją przepisy dotyczące sprzedaży paliwa letniego i zimowego w odpowiednich porach roku, ze względu na emisje i normy środowiskowe. Warto zwrócić uwagę na lokalne przepisy.

5. **Przechowywanie**: Jeśli planujesz przechowywać paliwo na dłuższy czas, pamiętaj o odpowiednich warunkach przechowywania, aby uniknąć degradacji paliwa.

6. **Model i rocznik auta**: Silnik 2.0 CR od VW jest nowoczesnym silnikiem wysokoprężnym, który jest zaprojektowany do pracy z różnymi rodzajami oleju napędowego. Niemniej jednak warto kierować się instrukcją obsługi pojazdu i sprawdzić, czy producent nie podaje specyficznych zaleceń odnośnie rodzaju paliwa.

Podsumowując, jeśli mieszać będziesz zimowy ON z letnim ON podczas zimy, nie powinno to powodować problemów dla Twojego silnika. Jednak zawsze warto kierować się zaleceniami producenta pojazdu i być świadomym lokalnych przepisów oraz warunków przechowywania paliwa.

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
33 minuty temu, todamian napisał(a):

Witam. 

Czy jak zakupie paliwa na zapas i zimą będę dolewał do letniego ON skydda to będzie wszystko ok.

Pacjent 2.0 CR od VW.

Wszystko będzie ok,  do większych mrozów wszystko będzie dobrze :oki:

Napisano
Godzinę temu, todamian napisał(a):

Witam. 

Pacjent 2.0 CR od VW.

Wiele zalezy od tego jaka masz tem w garazu..... bo sądzac po tym ze kupujesz ONna zapas to raczej masz garaz

Napisano
2 godziny temu, todamian napisał(a):

Witam. 

Pacjent 2.0 CR od VW.

Od 01 .10 powinien być już przejściowy a nie letni więc biorąc po uwagę ostanie zimy nie powinno być problemów oprócz jednego-niektórzy autokąciowicze tego nie pochwalają:old:

Cytat

I przez takich idiotów jest panika na stacjach.

Napisano
2 godziny temu, todamian napisał(a):

Witam. 

Pacjent 2.0 CR od VW.

Antyżel zakup, wlej do ON i masz spokój. Z benzyną trzymaną za długo tez są problemy, chyba, że preparat dodasz. Spokój bezcenny.

Pozdrawiam 

Napisano

Ja pie..ole 🤦

Nikt nie zapytał, więc Ja napiszę.

A ile chcesz go zmagazynować 🤔

Napisano
48 minut temu, technix napisał(a):

Ja pie..ole 🤦

Nikt nie zapytał, więc Ja napiszę.

A ile chcesz go zmagazynować 🤔

Co za różnica?

Ja bym chciał jakieś 500 litrów:phi:

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

Co za różnica?

Ja bym chciał jakieś 500 litrów:phi:

Ja mam benzyny „kapkę” więcej do zabawek. Preparat dodaj i jest spokój. 

Napisano
9 godzin temu, todamian napisał(a):

Słowo klucz: depresator

Napisano
9 godzin temu, swienty napisał(a):

Słowo klucz: depresator

ten depresator ma za zadanie zapobiegać wytrącaniu sie parafiny w zbiorniku ale już sam depresator pozostawiony w aucie przy minusowych temperaturach zamarza w butelce :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

ten depresator ma za zadanie zapobiegać wytrącaniu sie parafiny w zbiorniku ale już sam depresator pozostawiony w aucie przy minusowych temperaturach zamarza w butelce :hmm:

Mieszaniny nie zawsze zachowują się jak średnia ich składników...

Czysty glikol zamarza w -12°C, czysta woda w 0°C, a zmieszane razem nawet w -50°C.