Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

golf 7 - stuki tył

Featured Replies

Napisano

Pacjent to golf sportsvan z zawieszeniem niby sport (wg katalogów jeśli dobrało się 18 calowe koła to zawias sport był razem. Nie wiem tego dokładnie, tak zeznawał 2gi właściel tego sprzętu). Przebieg 135tys.

Czasami z tyłu jest taki puk, jak np. najedzie się wolno na przeszkodę.

Przy zmianie opon na zimowe (listopad 2023) poprosiłem mechanika o rzuceniem okiem na tył, bo coś słyszę. Facet mówi, że wszystko OK jest.

Natomiast przy badaniu technicznym (kwiecień 2023) diagnosta powiedział, że tylne amortyzatory coś zapocone są, ale działają, więc nie czepia się dalej.

Czy jakby teraz te amortyzatory (nr 7) padły całkiem i zaczęło się pukanie? Czy to mocowanie górne (12) jednak?

obraz.png.258fe17e3df6b76fb3cc2c3ce23744b1.png

Napisano

W G7 z fegami 17", 18" i 19" zawsze dawali zawieszenie tzw Sportline. Jest ono o 15 mm niższe i nieco twardsze. Amory też są inne, choć nie powiedziałbym, czy bardziej sztywne. Ogólnie opinie są takie, że tylne amortyzatory z wersji Sportline miewały wady w postaci stukania. Tam się łatwo wyciąga amortyzator, można to zrobić i na stole sprawdzić w rękach, czy wydają jakieś dźwięki, oraz czy poduszka nie stuka.

Napisano
  • Autor

Tak, demontaż nie jest jakiś wydumany. Jeśli to można na stole w rękach sprawdzić to faktycznie to zrobię.

• 2 tygodnie później...
Napisano

oprócz zawieszenia do sprawdzenia polecam

- sprawdzić 'śmietnik" w bażniku, są dwie komory mala i duża,

- okolice kola zapasowego,

- schowki w boczkach

- osłone wydechu

Napisano
  • Autor

Wyjąłem amortyzator i żeby cokolwiek stukało to nie można powiedzieć. No dobra, prawy tylko wyjąłem, lewy pewnie analogicznie zużyty przez te 137 tys km od nowości.

Zapewne inna siła działa podczas jazdy a inna tak na stole w rękach.

Ściśnięty amortyzator wychodzi samoczynnie, ale jakoś mało ochoczo. No i siła nie jest potrzebna zbyt wielka aby go ścisnąć.

FIlm nagrałem :

Edytowane przez exor

Napisano
43 minuty temu, exor napisał(a):

panie @kaczorek79 - co sądzisz o tym amortyzatorze? szmelc?

Po pierwsze, amortyzator optymalnie pracuje w pionie. Na leżąco, to nawet nowe mają luzy na tłoczysku. 

Po drugie, to nie jest żaden test dla amortyzatora. Jak chcesz się upewnić, to odkręć tylko z dołu śrubę amorka i poszarp go góra/dół w zakresie pracy. Stukający luz można w ten sposób wyłapać.

• 4 miesiące później...
Napisano
6 godzin temu, exor napisał(a):

Wymieniłem amory na nowe. 

Sasch 318 202.

Może lepiej się prowadzi, ale pukanie pozostało. 

Czytam na forum vw, że ludzie od nowości mają takie efekty. Ale jaja. 

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=557505

Fajny zbieg okoliczności, bo ja dzisiaj podjechałem sobie na warsztat i też wymieniłem tylne amory, ale tylko dlatego, że kupiłem wczoraj w fajnej promocji KYB (likwidują hurtownię). Fabryczne Sachsy stukały i słyszałem je przy małych prędkościach od poczatku, ale się przyzwyczaiłem. Po wymianie na KYB nastała kompletna cisza.

Napisano
35 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Fajny zbieg okoliczności, bo ja dzisiaj podjechałem sobie na warsztat i też wymieniłem tylne amory, ale tylko dlatego, że kupiłem wczoraj w fajnej promocji KYB (likwidują hurtownię). Fabryczne Sachsy stukały i słyszałem je przy małych prędkościach od poczatku, ale się przyzwyczaiłem. Po wymianie na KYB nastała kompletna cisza.

Na skp pokazalo, ze prawy przedni ledwo

zipie z tym, ze jak jadę to o nic nie czuje. Olac czy obserwować? 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Na skp pokazalo, ze prawy przedni ledwo

zipie z tym, ze jak jadę to o nic nie czuje. Olac czy obserwować? 

Obejrzyj, czy nie jest mokry, albo zalepiony ziemią. Jak jest, to już umarł.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

No też miałem brać kyb, ale jednak droższe sachs wziąłem. Niepotrzebnie. 

Pierwsze parę km po wymianie była cisza ale potem jednak wszystko wróciło do normy. 

Ciekawe tylko, że przez 130kkm była cisza na fabrycznych częściach. 

Napisano
3 minuty temu, exor napisał(a):

No też miałem brać kyb, ale jednak droższe sachs wziąłem. Niepotrzebnie. 

Pierwsze parę km po wymianie była cisza ale potem jednak wszystko wróciło do normy. 

Ciekawe tylko, że przez 130kkm była cisza na fabrycznych częściach. 

Sachs ma problemy z jakością amortyzatorów do VAGa. Wymieniałem już kilka razy ori na zamienniki innej firmy i stukanie ustawało, począwszy od Golfa IV, kończąc na swoim G VII. Generalnie siłę tłumienia miały zachowaną mimo przebiegu 176 kkm, w rękach były tak samo twarde, jak nowe KYB, ale jednak nowe nic nie hałasują. Golfa kupiłem z przebiegiem 86 kkm i od początku słyszałem te puknięcia.

Napisano
  • Autor

To ja kupiłem z przebiegiem 80tys i od początku NIE SŁYSZAŁEM.

To nie są te górne mocowania winne tylko amortyzatory? Nie wymieniłem tych poduszek bo kupiłem niepoprawne.

Napisano
4 godziny temu, exor napisał(a):

To ja kupiłem z przebiegiem 80tys i od początku NIE SŁYSZAŁEM.

To nie są te górne mocowania winne tylko amortyzatory? Nie wymieniłem tych poduszek bo kupiłem niepoprawne.

U siebie górne mocowania zostawiłem stare, nawet odboje zostawiłem, bo wyglądały idealnie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

yyyy, po 1-2 tys km stuki ustały. Same z siebie. Więc już nie wiem o co kaman.

Nie sprawdzę teraz starych amortyzatorów, bo już olej wypuściłem z nich.

Także ten tego.

Edytowane przez exor

Napisano

To ja dodam komentarz w ramach humoru. Może tak będzie za chwile jak będą chcieli tak dalej komplikować w pędzie rozwoju technologicznego.

Może się zrobiła adaptacja nowych amortyzatorów? Zakładam że nie programowałeś ich po CAN? No coś jak z wymianą akumulatora - wymieniasz na nowy a samochód o tym nie wie i ładuje go jak poprzedni albo wymieniasz klocki w tylnych hamulcach i robisz adaptację zacisków 👽

Napisano
  • Autor
W dniu 5.09.2024 o 09:38, bengamin napisał(a):

Zakładam że nie programowałeś ich po CAN?

nie, nie posiadam interfejsu : )