Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki kołek rozporowy do cegły dziurawki?

Featured Replies

Napisano

Muszę powiesić cztery schowki na ścianie działowej z cegły dziurawki. Każdy schowek ( 2,5kg sztuka, max. w schowku 2 kg) to cztery mocowania czyli muszę wywiercić 16 otworów. Doradźcie jakich kołków użyć.

Napisano
49 minut temu, balus napisał(a):

z cegły dziurawki

Masz na myśli zwykłą ceglę dziurawkę taką:

image.png.a477db5cf16e84fcbba9d58de5f4deef.png

czy pustaka ceramicznego:

image.png.c352da1672c93c151b7591ec962e837f.png

Napisano

Ze swoich doświadczeń, przy wykańczaniu domu (a trochę mocowania różnych rzeczy było - też w porothermie) mogę polecić fischer dupower. 

Napisano
  • Autor
15 minut temu, ccLot napisał(a):

Masz na myśli zwykłą ceglę dziurawkę taką:

image.png.a477db5cf16e84fcbba9d58de5f4deef.png

Napisano

Fischer duopower. Kup na allegro wielopak, bo w marketach budowlanych chyba marża 400%...

Napisano

Może być duopower jak kolega DamianB sugerował, ale można też dać zawiesia sufitowe:

image.png.924440ef3d244b47fcc72a61040ab238.png

lub parasolkę do G-K

image.png.06a6e9cefb18042ec464b803aaad84af.png

Napisano

Ja używam tylko kołki uniwersalne KAXN są różne rozmiary. Lapie wszędzie w każdym materiale

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za sugestie. 

Napisano
W dniu 9.06.2024 o 21:43, ccLot napisał(a):

Może być duopower jak kolega DamianB sugerował, ale można też dać zawiesia sufitowe:

image.png.924440ef3d244b47fcc72a61040ab238.png

lub parasolkę do G-K

image.png.06a6e9cefb18042ec464b803aaad84af.png

To chyba jest dedykowane do płyt gipsowych, a nie do dziurawki. Do cegieł wskazanych przez autora wątku zadziała tylko gdy trafi idealnie w dziurę. Przy 1 otworze szansa jak 1:4 albo i mniejsza. Przy większej ilości otworów będzie jedna wielka loteria. Sam mam ściany z porothermu i po kilku wtopach, teraz tylko duopower, a przy większych obciążeniach kotwa chemiczna.

Napisano
3 godziny temu, gondoljerzy napisał(a):

Sam mam ściany z porothermu i po kilku wtopach, teraz tylko duopower, a przy większych obciążeniach kotwa chemiczna.

Jeszcze zanim wynaleźli duopower, to korzystałem z ramowych Fischer FUR, przy rozmiarach 8x80/10x100 robiły robotę 💪

A do małych pierdół SX 4x20 - gładź+tynk+pierwsza warstwa pustaka i sensownie trzyma jakieś obrazki/małe lampki

Napisano
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

Jeszcze zanim wynaleźli duopower, to korzystałem z ramowych Fischer FUR, przy rozmiarach 8x80/10x100 robiły robotę 💪

A do małych pierdół SX 4x20 - gładź+tynk+pierwsza warstwa pustaka i sensownie trzyma jakieś obrazki/małe lampki

,,Mój" porotherm jest tak kruchy, że kołek ramowy czy inny długi kruszy wszystko w środku i w efekcie kołek jest luźny. Sprawdza się tylko łapanie za warstwę tynku i pierwszą, pogrubioną warstwę pustaka. Dlatego duopower lub podobny kołek jest jedynym wyjściem z gwarancją sukcesu. Nawet telewizor na ścianie mam takimi kołeczkami 6mm powieszony.

Napisano
13 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

,,Mój" porotherm jest tak kruchy, że kołek ramowy czy inny długi kruszy wszystko w środku i w efekcie kołek jest luźny. Sprawdza się tylko łapanie za warstwę tynku i pierwszą, pogrubioną warstwę pustaka. Dlatego duopower lub podobny kołek jest jedynym wyjściem z gwarancją sukcesu. Nawet telewizor na ścianie mam takimi kołeczkami 6mm powieszony.

Próbowałeś wiercić bez udaru? 

Napisano
5 godzin temu, 4thelement napisał(a):

Próbowałeś wiercić bez udaru? 

Tak, bez udaru. Otworki wychodzą cacy, ale potem przy wkręcaniu wkręta w kołek słychać chrup, chrup, chrup...:(

Napisano

Dziwne... To cóż to za porotherm? Porotherm-porotherm z wienerbergera czy coś innego?

Napisano
11 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Chyba z Wienerbergera. Dom kupiłem w stanie surowym, a pustaki są w tym stylu:

spacer.png

Pustak pustakowi nie równy.

Te tanie kruszą się w dłoniach.

Spróbuj następnym razem nie wiercić wiertlem do betonu a takim trójkątnym do płytek ceramicznych. Wówczas otwor wychodzi idealny. Bez nacisku, powolutku.

Napisano
5 godzin temu, Chalek napisał(a):

Pustak pustakowi nie równy.

Te tanie kruszą się w dłoniach.

Spróbuj następnym razem nie wiercić wiertlem do betonu a takim trójkątnym do płytek ceramicznych. Wówczas otwor wychodzi idealny. Bez nacisku, powolutku.

Dobry pomysł, na pewno się przyda.

Napisano

Porotherm Wienerbergera dobrze się wierci wiertłem widiowym bez udaru. Do wieszania półek, szafek itd. świetnie nadają się kołki Fischera Duopower.

Natomiast do wieszania przedmiotów, które są obciążane dynamicznie w kierunku poziomym lepsza będzie kotwa chemiczna.

Napisano

Rawplug 4All albo Uno. Tylko takich uzywamy w pracy. Bramy segmentówki mocowane do ackermana i zadna nie spadła