Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy instalka LPG wciąż sie opłaca??

Featured Replies

Napisano

Gdzie można dosć tanio i dobrze załozyc gaz? jakie rejony kraju? ceny montazu? ktoś sie z Was kochani orientuje???? THX pozdro rotfl.gif

Napisano

> Gdzie można dosć tanio i dobrze załozyc gaz? jakie rejony kraju? ceny

> montazu? ktoś sie z Was kochani orientuje???? THX pozdro

jeśli podniosa akcyzę na gaz, to już raczej będzie to mało opłacalny interes...a Twoje pytanie pasuje jak najbardziej na kącik "Gaz na ulicach" ok.gif

Napisano

Ja mam roczna instalkę i uważam że nadal sie opłaca założyć zależy ile kilosów robisz?W mieście pali 9l w trasie 6,4l.

jak piszę że akcyza pójdzie w górę to i tak sie opłąca to może podniosą 30% a etylina ma kosztować 4.50zł. a może więcej.Przez ta Koreę co se te rakiety wystrzeliwuje.A na rynku za baryłke juz 75dolców trza zapłącić i cena rośnie.A instalka kosztuje ok.900zł.do 1100zł.na gażnik

Napisano

> Ja mam roczna instalkę i uważam że nadal sie opłaca założyć zależy

> ile kilosów robisz?W mieście pali 9l w trasie 6,4l.

> jak piszę że akcyza pójdzie w górę to i tak sie opłąca to może

> podniosą 30% a etylina ma kosztować 4.50zł. a może więcej.Przez

> ta Koreę co se te rakiety wystrzeliwuje.A na rynku za baryłke

> juz 75dolców trza zapłącić i cena rośnie.A instalka kosztuje

> ok.900zł.do 1100zł.na gażnik

cen y ok 1100 to juz full opcja zbirnik w kole i powinni dac gratis torbe na kolo zapasowe!

Napisano

masz silniczek na gazniku dokladnie taki jak moj. instalka I generacji, czyli najprostsza, mieszalnikowa bez zadnej elektroniki smile.gif, zbiornik w kolo 34L (gazu wchodzi 28L) to koszt 1100-1200zl u mnie w piotrkowie w bardzo dobrym zakladzie (Wojewodzka Kolumna Transportu Sanitarnego WKTS)

ja tam zakladalem 2 lata temu. jutro wlasnie tam do nich jade na wymiane filtra gazu i ewentualna kontrole smile.gif

srednio przy miszanej jezdzie miasto/trasa bez deptania i czy to zima czy lato mi spala 6-6.5L lpg/100km w tej chwili deptam go ile wlezie to 7L nie przekraczam zeby.GIF

w trasie z palcem w nosie przy predkosciach ok 110km/h spalanie 5.5-6L /100km rekordowo kiedys spalilo mi 5.2/100 ale to przy predkosci 80-90km/h

na gazie zrobilem juz prawie 60tys km, zadnych problemow, nic, zero. tylko leje i jezdze zeby.GIF jutro jade tak jak wspomnialem wczesniej na wymiane 2 raz filtra gazu i kontrole/regulacje co by spradzic czy przez te 2 lata sie cos nie rozregulowalo smile.gif

a czy ci sie bedzie oplacalo? to odpowiedz sobie samemu na to pytanie. w chwili obecnej przejechanie przeze mnie 100km kosztuje mnie na lpg ok 13zl, na benzyce ok 23zl, wiec 10zl do w kieszeni. mi sie instalacja przez 2 lata jej uzytkowania zwrocial juz 2 razy.

a nawet jak podniosa akcyze na gaz to i tak i tak bedzie mi sie nadal kalkulowalo jezdzic na lpg smile.gif

Napisano

Yo!

Ja mam instalke w koło -butla 34l , jeżdżę na LPG od sierpnia 2002 - przejechałem już 115kkm - w sumie uniak nakręcił już 215kkm i trzyma się mocno. :-)

Napiszę krótko - gdybym miał jescze raz podjąć taką decyzję od razu bym się zdecydował na LPG.

Instalacja zakładana w miejscowości Miętne (trasa Warszawa-Lublin, koło Garwolina, polecam!). Instalacja działa bezbłędnie -spala max 7l w mieście, 5,5l na trasie. Wymieniam tylko filtr co 20kkm. Mnie instalacja zwróciła się po 4 miesiącach (ale wtedy LPG był po 90 groszy, chlip)

Napisano

Ja mam jednopunktowy wtrysk, instalke założylem w listopadzie (II generacja), zrobiłem jakieś 11 000 km od tego czasu i tak licząc z grubsza to mi się już zwróciła (a kosztowała 1600 zł) smile.gif Tak że polecam smile.gif A jak ma kosztować 900 zł to nawet się nei zastanawiać.

Napisano

Wszystko zalezy ile sie jeździ. Ja nie zakładam bo sie nie opłaca mi. Jeżdzę około 10kkm rocznie i okres spłaty kosztu montażu itd to około 3-4lata więc olewam sprawę

Napisano

> Wszystko zalezy ile sie jeździ. Ja nie zakładam bo sie nie opłaca mi.

> Jeżdzę około 10kkm rocznie i okres spłaty kosztu montażu itd to

> około 3-4lata więc olewam sprawę

No tak, przy 10 000 km rocznie to lepiej na benzynie jeździć, tym bardziej że instalka gazu bezobsługowa jest rzadko crazy.gif Ale cieszy jak zrobisz 200 km i płacisz 35 zł za gaz.

Napisano

> No tak, przy 10 000 km rocznie to lepiej na benzynie jeździć, tym

> bardziej że instalka gazu bezobsługowa jest rzadko Ale cieszy

> jak zrobisz 200 km i płacisz 35 zł za gaz.

Ale trzeba tez czasem nalac tej beznyny nawet jak na gazie jeździsz. Ja przeprowadząłme analizy, nawet jakbym robił 15kkm to i tak długi okres spłaty. Ja tankuję wprawdzie najdrożesze paliwo V-power 95 lub 98ultimate i pali około 1l mniej niz na zwykłej eurosuper co mi daje zysk ok. 3,8zł na każde 100km

Napisano

> Ale trzeba tez czasem nalac tej beznyny nawet jak na gazie jeździsz.

no ja np benzyny tankuje ze 4-5L za 20zl raz na miesiac zeby.GIF na szczescie mam gaznikowca i nie mam elektrycznej pompy paliwa ktora nie lubi pustych zbiornikow co jest czesta przyczyna jej uszkodzenia i wydatku frown.gif

a dzisiaj bylem na wymianie filtra gazu (po 30tys) i regulacji, laczny koszt 17zl smile.gif w sobote wymienilem tez swiece (po 30tys) koszt 25zl, kable wysokiego napiecia (od nowosci po 124tys) koszt 36zl i filterek powietrza (po 10tys) koszt 9zl.

silniczek czuc ze rowniej tyka zeby.GIF i ladniej wkreca sie na obroty, na II biegu doszedlem do 6.2tys rpm i prawie 90km/h grinser006.gif i jeszcze by szedl dalej, ale odpuscilem

Napisano

> no ja np benzyny tankuje ze 4-5L za 20zl raz na miesiac na szczescie

> mam gaznikowca i nie mam elektrycznej pompy paliwa ktora nie

> lubi pustych zbiornikow co jest czesta przyczyna jej uszkodzenia

> i wydatku

> a dzisiaj bylem na wymianie filtra gazu (po 30tys) i regulacji,

> laczny koszt 17zl w sobote wymienilem tez swiece (po 30tys)

> koszt 25zl, kable wysokiego napiecia (od nowosci po 124tys)

> koszt 36zl i filterek powietrza (po 10tys) koszt 9zl.

> silniczek czuc ze rowniej tyka i ladniej wkreca sie na obroty, na II

> biegu doszedlem do 6.2tys rpm i prawie 90km/h i jeszcze by

> szedl dalej, ale odpuscilem

szedłes na nogach te 90km/h???

Napisano

> szedłes na nogach te 90km/h???

wpysk.gifchaja.gif

spacerkiem szedlem palacz.gif

Napisano

no bo z tego tak winika smile.gif

> biegu doszedlem do 6.2tys rpm i prawie 90km/h i jeszcze by

> szedl dalej, ale odpuscilem

Napisano

> no bo z tego tak winika

> > szedl dalej, ale odpuscilem

bo polska to piekny jezyk jest grinser006.gif

Napisano

Dlaczego benzynki nalać? ja mam na gazniku i zawsze mi pali na gazie a na benzynke to se przełaczam jak zsynem chce sie posmigac a i tak wącham dymek ma sie rozumieć BMWe

Napisano

> Dlaczego benzynki nalać? ja mam na gazniku i zawsze mi pali na gazie

> a na benzynke to se przełaczam jak zsynem chce sie posmigac a i

> tak wącham dymek ma sie rozumieć BMWe

benzynke sie leje po to zeby pompla nie chodziła na sucho!

Napisano

> benzynke sie leje po to zeby pompla nie chodziła na sucho!

dokładnie, chyba że jesteś cffany i se zrobisz wyłącznik do pompy..mój ojciec kiedyś jeździł tylko na samym gazie i załatwił pompę aż odczuł to w kieszeni.. dlatego ja odpalam na PB przejadę aż sie silnik trochę rozgrzeje i pyk na LPG.

Napisano

> dokładnie, chyba że jesteś cffany i se zrobisz wyłącznik do

> pompy..mój ojciec kiedyś jeździł tylko na samym gazie i załatwił

> pompę aż odczuł to w kieszeni.. dlatego ja odpalam na PB

> przejadę aż sie silnik trochę rozgrzeje i pyk na LPG.

no w moim przypadku przekaznik moge sobie tylko i wyłacznie połozyc na pompce!! 20.GIF

Napisano

> no w moim przypadku przekaznik moge sobie tylko i wyłacznie połozyc

> na pompce!!

No ja w sumie przez te 10000 km zatankowalem za 60 zł. Odpalam zawsze na benzie przygazówka i jest gaz smile.gif

Też bym może co powymieniał, ale niedługo wymiana oleju z filterem 270751858-jezyk.gif Później nowe oponki (może ktoś ma 155/70 dębice vivo ? mam już 3 nagrane) ... i jak kasa pieniądze pozwolą to nowe zawieszenie.

Napisano

> No ja w sumie przez te 10000 km zatankowalem za 60 zł. Odpalam zawsze

> na benzie przygazówka i jest gaz

> Też bym może co powymieniał, ale niedługo wymiana oleju z filterem

> Później nowe oponki (może ktoś ma 155/70 dębice vivo ? mam już 3

> nagrane) ... i jak kasa pieniądze pozwolą to nowe zawieszenie.

ale ja nic nie wymieniałem po prostu pompke mam mechaniczna a nie elektryczna smile.gif ja gaznikowca mam i dlatego przekaznik to co najwyzej do swiateł!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.