Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mocowanie w pustce

Featured Replies

Napisano

Mam zagwozdkę.

Jest konstrukcja stalowa do której nie ma dziś dojścia z dwóch stron, bo zabudowana jest GK/OSB.

I trzeba przymocować OD BOKU balustradę stalową (którą można dowolnie wykonać, z dowolnymi mocowaniami)

Gdybym to przewidział wcześniej dałbym szpilki gwintowane z nakrętkami, a teraz wygląda to tak, że w części schodowej mamy 2xGK+ stal 5mm a w części otwartej podłogi na górze jest 1xGK+ podwójna OSB ok 40mm + stal 5mm. Wymiary mniej więcej

Dziś to wygląda tak:

1.jpeg.7a938f5d170db5b4193c8fb3311a9d1a.jpeg

A w środku jest różnie, poniżej zdjęcia z różnych etapów budowy, ale tak jak pisałem, do konstrukcji schodowej jest dołączona 2xGK,  a wyżej do elementu konstrukcyjnego są przykręcone warstwy OSB i na to GK

2.jpeg.b6950e3c2accd6681e79a88bd58a2f1a.jpeg3.jpeg.f56147699559866043921c2fdd366486.jpeg4.jpeg.abdf09bbe6f40912bd135801cadc6f81.jpeg

Jak do tego zamontować balustradę? Od boku?

Myślałem już o kotwach chemicznych, o kołkach Molly, o nitonakrętkach, kołkach parasolkach?

Co zastosować? Help?

Napisano
15 minut temu, Swider napisał(a):

Mam zagwozdkę.

Jest konstrukcja stalowa do której nie ma dziś dojścia z dwóch stron, bo zabudowana jest GK/OSB.

I trzeba przymocować OD BOKU balustradę stalową (którą można dowolnie wykonać, z dowolnymi mocowaniami)

Gdybym to przewidział wcześniej dałbym szpilki gwintowane z nakrętkami, a teraz wygląda to tak, że w części schodowej mamy 2xGK+ stal 5mm a w części otwartej podłogi na górze jest 1xGK+ podwójna OSB ok 40mm + stal 5mm. Wymiary mniej więcej

Dziś to wygląda tak:

IMG_7433.jpeg.d2a516267132f48ac30dbaff4895a678.jpeg

A w środku jest różnie, poniżej zdjęcia z różnych etapów budowy, ale tak jak pisałem, do konstrukcji schodowej jest dołączona 2xGK,  a wyżej do elementu konstrukcyjnego są przykręcone warstwy OSB i na to GK

Jak do tego zamontować balustradę? Od boku?

Myślałem już o kotwach chemicznych, o kołkach Molly, o nitonakrętkach, kołkach parasolkach?

Co zastosować? Help?

Moim zdaniem nawiercić, nagwintować, i wkręcić śrubę.

Edytowane przez POKS

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Weź specjalistów od balustrad i niech coś wymyślą.

jest już kolejna ekipa i póki co, drapią się w głowy, stąd mój post 

Napisano
22 minuty temu, Swider napisał(a):

Nawiercić, nagwintować żeby nie było luzu na gwincie (pewnie ręczny gwintownik 1+2), przykręcić śrubą z uczuciem ;]

Napisano
W dniu 6.07.2024 o 06:32, kiziuk napisał(a):

Nawiercić, nagwintować żeby nie było luzu na gwincie (pewnie ręczny gwintownik 1+2), przykręcić śrubą z uczuciem ;]

Nitonakrętki :old:

+ tulejki jako dystans do k/g

Napisano
40 minut temu, Swider napisał(a):

jest już kolejna ekipa i póki co, drapią się w głowy, stąd mój post 

Ja się nie znam ale coś podpowiem ;]  

Wiercisz, gwintujesz m8, dajesz szpilkę najlepiej jakąś twardszą np. 8.9. W kg trzeba wywiercić większy otwór i na szpilkę nasunąć kawałek rurki stalowej np 16x3mm. Tak żeby się oparła konstrukcję i wyszła dosłownie 1mm nad kg ;]  Do tego kręcisz balustradę. Bo największym problemem jest tu kg a nie jak przykręcić :] Docinasz szpilki, kręcisz nakrętki kołpakowe pomalowane w kolor balustrady i po temacie ;]

Oczywiście wiercenie jak już masz balustradę zrobioną i jakoś pasuje :] 

Aczkolwiek mogę się mylić dopiero 15 lat siedzę w balustradach ;]

Napisano
  • Autor

Przekażę chłopakom żeby szli z myślami w kierunku gwintowania, zwłaszcza zacytuję opis od @cumel

Dziękuję

Jeszcze dumam nad wkrętami do płyt warstwowych, samogwintnującymi, bo może gwintować by nie było trzeba, a nitonakrętki są chyba za krótkie i nie złapią, tam się trzeba "przebić" przez 2x GK lub GK i OSB żeby dojść do stali. Czyli od około 3 do około 6 cm płyt 

I dlatego pomyślałem, żeby zamiast gwintowania dać po prostu długie samogwintnujące wkręty typu farmerskie. Do stali.

Bez względu na to przez co ma przejść to wkręcając się w stal dociśnie wszystkie warstwy ze sobą i będzie sztywno? 

Są różne długości, gwinty, łebki

Co myślicie? Hmm/?

Obrazek.jpg.4b3764cfc726dc756d4903ce8d88fcad.jpg

Napisano

Nie radzę kombinować z jakimiś  farmerami ;]

Tak jak napisałem. problemem jest kg który się skruszy jak złapiesz za balustradę ;]  słupek na schodach ma około 1,2m montowany do boku pewnie z 1,4 m i teraz zobacz jakie masz ramię i jakie siły naprą na kg :] 

Bez tulejek między słupkiem a konstrukcją to szkoda montować ;]

Ja bym to zamontował na 2 śruby/słupek. Wg to jaka to będzie i z czego balustrada :]

Napisano
  • Autor
7 minut temu, cumel napisał(a):

Nie radzę kombinować z jakimiś  farmerami ;]

Tak jak napisałem. problemem jest kg który się skruszy jak złapiesz za balustradę ;]  słupek na schodach ma około 1,2m montowany do boku pewnie z 1,4 m i teraz zobacz jakie masz ramię i jakie siły naprą na kg :] 

Bez tulejek między słupkiem a konstrukcją to szkoda montować ;]

Ja bym to zamontował na 2 śruby/słupek. Wg to jaka to będzie i z czego balustrada :]

Stal malowana proszkowo na czarno po prostu, ale może być coś innego jeśli sytuacja tego wymaga.

Wszystko jedno, byle coś było

Nie chcesz przyjechać ogarnąć? 🤪 Wakacje na Podlasiu sobie zrób i zajedź :]

Napisano
15 minut temu, Swider napisał(a):

Stal malowana proszkowo na czarno po prostu, ale może być coś innego jeśli sytuacja tego wymaga.

Wszystko jedno, byle coś było

Nie chcesz przyjechać ogarnąć? 🤪 Wakacje na Podlasiu sobie zrób i zajedź :]

Ja tam widzę nogę z profilu 40x40x3, bez marki, przewierconą w 2 miejscach tylko niech wspawają tulejki z rurki 14x2  żeby było sztywno ;]  Marki zeszpecą całość ;] Do tego ostatnio modne wypełnienie palone  na laserze ;]

IMG20240308210819(1).jpg.7a3dd97ab769cebb17f0f964073ee1de.jpg

Niestety trochę zmieniłem profil działalności a i wakacje to wakacje a nie dłubanie balustrady :]

IMG20240705163716.jpg.9e8e6c63e84ab94b5f6d3f976f7d176f.jpg

Edytowane przez cumel

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, cumel napisał(a):

Ja tam widzę nogę z profilu 40x40x3, bez marki, przewierconą w 2 miejscach tylko niech wspawają tulejki z rurki 14x2  żeby było sztywno ;]  Marki zeszpecą całość ;] Do tego ostatnio modne wypełnienie palone  na laserze ;]

IMG20240308210819(1).jpg.7a3dd97ab769cebb17f0f964073ee1de.jpg

Niestety trochę zmieniłem profil działalności a i wakacje to wakacje a nie dłubanie balustrady :]

IMG20240705163716.jpg.9e8e6c63e84ab94b5f6d3f976f7d176f.jpg

No pięknie, masz zacięcie..

Dziękuję Ci za rady, żadnych tam wypełnień laserowych nie będzie jeśli nie trzeba, zwykła rama z pionowymi prętami, byle jakoś zamocować

Napisano
Godzinę temu, Swider napisał(a):

No pięknie, masz zacięcie..

Dziękuję Ci za rady, żadnych tam wypełnień laserowych nie będzie jeśli nie trzeba, zwykła rama z pionowymi prętami, byle jakoś zamocować

Rob jak @cumel pisze. 

Podobnie zamocowałem na elewacji belkę od pergoli. Sąsiad zrobił na samych szpilkach i mu wcisnęła ta belka styropian jak dostała obciążenia.

Tutaj będzie tam samo, GK Ci się podda pod naciskiem.

Napisano

Jakoś mi się skojarzyło:

6.jpg.0fe707b6aa5b9200a3280eebf648f02e.jpg

Edytowane przez maras77