Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup i rejestracja nowego samochodu z Ukrainy, ale…

Featured Replies

Napisano

…żeby nie było zbyt łatwo - takiego, którego teoretycznie nie powinno być w UE ;]

Zadanie:

Suzuki Jimny z automatem w wersji osobowej (z tylnymi siedzeniami) - do kupienia na Ukrainie za równowartość ~106k zł

Z uwagi na wymogi ekologiczne, model występuje u nas jedynie w wersji ciężarowej, w manualu, w zasadzie bez wyposażenia dodatkowego.

Pytanie:  Co zrobić, żeby mieć taki samochód zarejestrowany na siebie w Polsce.

Temat czysto akademicki, nie planuję zakupu, ale jestem ciekawy czy się da ;)

Pierwsza myśl to zlecenie komuś zakupu, sprowadzenia, zarejestrowania i następnie odsprzedania pojazdu :hmm:

Napisano

To jest Ukraina, wszystko się da. 

Mógłbym podzwonić bo znajomych w opór ale jaki sens przy teoretycznych rozważaniach? 

Można jeździć na ukraińskich blachach chyba bez problemu?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bizz napisał(a):

To jest Ukraina, wszystko się da. 

Ale tu jest Polska i trzeba kombinować ;] 

Samo sprowadzenie to chyba nie problem - samochody-z-ukrainy-sprowadzenie-rejestracja - nie wczytywałem się jeszcze ale na szybko wychodzi, ze jest tylko 3,1% akcyzy + duperele (OC, tablice, ew. laweta)

Bardziej mnie zastanawia czy mogą być problemy z zarejestrowaniem czegoś co teoretycznie nie powinno być u nas dostępne :hmm: Na logikę to chyba nie powinno być problemu; ale nie wszystko w życu jest logiczne.

Napisano

Pomijając cło to jeszcze jest problem z Euro6x a właściwie z jego brakiem. Właśnie z tego powodu nie sprowadza się już nowych aut z Afryki.

Napisano
6 godzin temu, camel00 napisał(a):

…żeby nie było zbyt łatwo - takiego, którego teoretycznie nie powinno być w UE ;]

Zadanie:

Suzuki Jimny z automatem w wersji osobowej (z tylnymi siedzeniami) - do kupienia na Ukrainie za równowartość ~106k zł

Z uwagi na wymogi ekologiczne, model występuje u nas jedynie w wersji ciężarowej, w manualu, w zasadzie bez wyposażenia dodatkowego.

Pytanie:  Co zrobić, żeby mieć taki samochód zarejestrowany na siebie w Polsce.

Temat czysto akademicki, nie planuję zakupu, ale jestem ciekawy czy się da ;)

Pierwsza myśl to zlecenie komuś zakupu, sprowadzenia, zarejestrowania i następnie odsprzedania pojazdu :hmm:

Ja bym kupił wersję ciężarową i dołożył kanapę.

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Da się odciężarowić?

Pewnie sie nie da, bo auto nie posiada homologacji na wersje osobowa w PL...

Ale to nie przeszkadza pierdzielic glupot w internecie ;)

Napisano
44 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dlatego napisałem że najłatwiej jeździć na blachach UA. Pytanie czy żeby ubezpieczyć w Polsce musi być tutaj zarejestrowany?

Napisano

Tak dla ćwiczeń. Kibel którego teoretycznie nie da się zarejestrować w PL, obeszli właśnie przez rejestracje w kraju "pośrednim", z małymi "dodatkami" Cybertruck

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

No to już wiem że się da, jest firma która sprowadza te auta (Jimny 5D) prosto od producenta z fabryki w Indiach. Rejestruje je w Polsce (jeszcze nie wiem jak) i sprzedaje już tutaj. 

Zresztą jakimś cudem Cybertruck jeździ po Polsce.

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

No to już wiem że się da, jest firma która sprowadza te auta (Jimny 5D) prosto od producenta z fabryki w Indiach. Rejestruje je w Polsce (jeszcze nie wiem jak) i sprzedaje już tutaj. 

Zresztą jakimś cudem Cybertruck jeździ po Polsce.

Ciekawe jak obchodza kwestie homologacji i norm emisji...

Napisano
9 minut temu, bizz napisał(a):

Cena jest absurdalna za takie auto 160-170kPLN, pewnie tutaj tkwi szkopul ;]

W PL wersja "ciezarowa" kosztuje 110kPLN.

Edit: Tutaj jest troche info: https://autokatalog.pl/blog/2024/nowe-suzuki-jimny-5d-w-polsce-iconic-motors-silnik-moc-cena

Wyglada na to, ze ten importer jakos to rejestruje na siebie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Cena jest absurdalna za takie auto 160-170kPLN, pewnie tutaj tkwi szkopul ;]

W PL wersja "ciezarowa" kosztuje 110kPLN.

Ktoś kto kupuje Jimny nie szuka najtańszego auta na rynku, to specyficzny klient. 

Dwa lata temu popukałbym się w głowę, przy obecnych cenach 160 kpln to przeciętny SUV. 2008 GT którym teraz jeżdżę ma katalogowo chyba 142 kpln.

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Ktoś kto kupuje Jimny nie szuka najtańszego auta na rynku, to specyficzny klient. 

Dwa lata temu popukałbym się w głowę, przy obecnych cenach 160 kpln to przeciętny SUV. 2008 GT którym teraz jeżdżę ma katalogowo chyba 142 kpln.

Zgoda, ale jesli takie auto na Ukrainie kosztuje +/- 100kPLN to przeplacanie dodatkowo 60-70kPLN jest dosc ekstrawaganckie ;)

No i to jednak inna sytuacja niz kupno wersji VAN w PL i tylko dolozenie siedzien, bo tak zrobic sie nie da.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Zgoda, ale jesli takie auto na Ukrainie kosztuje +/- 100kPLN to przeplacanie dodatkowo 60-70kPLN jest dosc ekstrawaganckie ;)

No i to jednak inna sytuacja niz kupno wersji VAN w PL i tylko dolozenie siedzien, bo tak zrobic sie nie da.

Tutaj sporo zależy od człowieka. Ja dużo zrobię dla zaoszczędzenia paru tysięcy bo wolę wydać je na podróże - ale jak ktoś zamiast podróży ma przed oczami Jimny`ego i nie ma innych dużych wydatków to będzie oszczędzał na zakup w PL bo jednak samodzielny import pojazdu przerasta 95% przeciętnych obywateli.

Napisano
9 godzin temu, camel00 napisał(a):

Ale tu jest Polska i trzeba kombinować ;] 

Samo sprowadzenie to chyba nie problem - samochody-z-ukrainy-sprowadzenie-rejestracja - nie wczytywałem się jeszcze ale na szybko wychodzi, ze jest tylko 3,1% akcyzy + duperele (OC, tablice, ew. laweta)

Bardziej mnie zastanawia czy mogą być problemy z zarejestrowaniem czegoś co teoretycznie nie powinno być u nas dostępne :hmm: Na logikę to chyba nie powinno być problemu; ale nie wszystko w życu jest logiczne.

Cybermuck jeżdżą już w Unii - wiec się da (nie spełniają m.in. Europejskich norm ochrony pieszych). Więc się da - indywidualne dopuszczenie techniczne. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Taka sama procedura jak np z USA/Kanada i innych krajów z poza Eu.

Cło, akcyza, VAT badanie SKP i chyba tłumaczenia w tym przypadku.

Acha i aby nie był uważany jako nowy to chyba musi mieć powyżej pół roku i 5 tyś km.

Napisano
15 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Taka sama procedura jak np z USA/Kanada i innych krajów z poza Eu.

Cło, akcyza, VAT badanie SKP i chyba tłumaczenia w tym przypadku.

Acha i aby nie był uważany jako nowy to chyba musi mieć powyżej pół roku i 5 tyś km.

Tylko tu jest mowa o nowym aucie. Używane to temat banalny. 

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Tylko tu jest mowa o nowym aucie. Używane to temat banalny. 

Jakoś się da ogarnąć ze wschodu i nowy w dzisiejszych czasach. Zadzwonić i popytać niewiele czasu kosztuje.

https://www.olx.pl/d/oferta/uaz-sobol-2-7-4x4-7-osobowy-CID5-ID11o9wk.html

Napisano
6 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Jakoś się da ogarnąć ze wschodu i nowy w dzisiejszych czasach. Zadzwonić i popytać niewiele czasu kosztuje.

https://www.olx.pl/d/oferta/uaz-sobol-2-7-4x4-7-osobowy-CID5-ID11o9wk.html

Po Poznaniem jest firma która od lat oferuje różne wschodnie wynalazki z tym że to są niby "odbudowy".

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Po Poznaniem jest firma która od lat oferuje różne wschodnie wynalazki z tym że to są niby "odbudowy".

Tarmot się nazywa