Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie na miejscu dla osób niepełnosprawnych

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jest następująca: złamałem kręgosłup i jestem w trakcie rehabilitacji, wyszedłem ze szpitala i ledwo poruszam się o kulach. Sprawa świeża i dopiero złożyłem wniosek o orzeczenie o niepełnosprawnosci a dalej chciałbym uzyskać kartę parkingowa.

Do tego czasu minie lekko 2-3 miesiące, a ja mam realną potrzebę parkować na niebieskich miejscach dla niepełnosprawnych nie mając jeszcze stosownych uprawnień.

Czy da się ewentualnie odwołać od otrzymanego mandatu? Dokumentację medyczną mam grubą.

Napisano
2 minuty temu, zurekk napisał(a):

Czy da się ewentualnie odwołać od otrzymanego mandatu? Dokumentację medyczną mam grubą.

Odwołać możesz się zawsze, ale wątpię by to coś dało.

Napisano
Godzinę temu, zurekk napisał(a):

Czy da się ewentualnie odwołać od otrzymanego mandatu?

Weź pod uwagę że możesz nie zastać swojego auta, bo zostanie odholowane. Mandat w taki przypadku to pikuś, jeżeli faktycznie masz takie problemy jak odpisujesz. No chyba że ktoś odzyska auto za ciebie z parkingu na peryferiach. 

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Weź pod uwagę że możesz nie zastać swojego auta, bo zostanie odholowane. Mandat w taki przypadku to pikuś, jeżeli faktycznie masz takie problemy jak odpisujesz. No chyba że ktoś odzyska auto za ciebie z parkingu na peryferiach. 

jeszcze nie slyszalem zeby odholowali jakies bmw ktore czasami zajmuja te miejsca.

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

jeszcze nie slyszalem zeby odholowali jakies bmw ktore czasami zajmuja te miejsca.

Nie słyszałeś bo nie pracujesz w straży miejskiej. Takie akcje są codziennie.marka pojazdu nie ma tu znaczenia😏

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Mój Ojciec jest niepełnosprawny. 

Zawnioskował o kopertę pod domem i ją wymalowali - jest praktycznie Jego, od wielkiego dzwonu parkuje tam uprawniona Skoda.

SM interweniuje zawsze, kiedy na miejscu jest pojazd bez tabliczki i przyjeżdża "na telefon" bo to pewny pieniądz. 

Raz odholowali BMW (nie rozpoznaje które, bo nie jestem targetem - 3ka chyba z tych z lat 2000), które zajęło 1/4 tej "koperty" - ależ miałem satysfakcję :ok: 

Napisano
20 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie słyszałeś bo nie pracujesz w straży miejskiej. Takie akcje są codziennie.marka pojazdu nie ma tu znaczenia😏

Tylko ktoś musi zgłosić, albo strażnicy muszą zauważyć podczas patrolu. Na osiedlu, gdzie dzieci chodzą do szkoły (a do niedawna jeszcze do przedszkola), często stał jakiś na kopercie (bez upoważnienia za szybą) i to nie przez moment żeby dzieciak wyszedł z auta. Najgorsze jest to, że kawałek dalej są miejsca, ale nie, trzeba by się przejść tych 50 metrów.

Edytowane przez Majkiel

Napisano

Długo zamierzasz stać na tych miejscach? Jak niezbyt, to jest duża szansa, że nie zdąży nigdy nikt ze służb zareagować. ;) Prędzej będziesz narażony na komentarze cywilów, widzących brak karty na podszybiu.

Z ciekawostek: mam kartę z datą ważności wybitą 30.03.2024, ale dalej korzystam i nikt z cywilów nigdy nie zwracał na tę datę uwagi. Ze służb nie wiem, ale oni powinni być uświadomieni, że na mocy jakiejś tam ustawy z końca 2023 wszystkie karty zostały przedłużone do 30.09.2024 bez konieczności wymiany. No ale poza PL już bym nie parkował na niby-przeterminowanej...

Napisano

A nie możesz sobie tymczasowo na znanym portalu zamówić tak jak to robią z tablicami do bagażników :hmm: