Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzane manetki

Featured Replies

Napisano

Konkretnie marki Oxford - zakładał ktoś? Bo schemat jest ze niby podpiąć do akumulatora ale chyba bardziej prawidłowo byłoby gdzieś za zapłonem ?

Napisano
43 minuty temu, MarzenaO napisał(a):

Konkretnie marki Oxford - zakładał ktoś? Bo schemat jest ze niby podpiąć do akumulatora ale chyba bardziej prawidłowo byłoby gdzieś za zapłonem ?

Zakładał, niby mają zabezpieczenie przed wyssaniem aku, ale ja zakładałem przez przekaźnik bo nie ufam. Pamiętaj, żeby nie wspinać się bezpośrednio za zapłonem, tylko przez przekaźnik, bo sfajczysz bezpiecznik lub instalację 👍

Napisano
  • Autor
10 minut temu, janusz napisał(a):

Zakładał, niby mają zabezpieczenie przed wyssaniem aku, ale ja zakładałem przez przekaźnik bo nie ufam. Pamiętaj, żeby nie wspinać się bezpośrednio za zapłonem, tylko przez przekaźnik, bo sfajczysz bezpiecznik lub instalację 👍

Dzieki. Ide studiować schemat 😄

Napisano
13 minut temu, MarzenaO napisał(a):

Dzieki. Ide studiować schemat 😄

Sprawdź na schemacie, czy jakimś forum, czy nie masz gotowej instalacji do podpięcia manetek fabrycznych. Wtedy masz łatwiejszą sprawę 👍

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, janusz napisał(a):

Sprawdź na schemacie, czy jakimś forum, czy nie masz gotowej instalacji do podpięcia manetek fabrycznych. Wtedy masz łatwiejszą sprawę 👍

W moim klasyku takich feature na pewno nie było. Jakby ktoś widział na śląsku przemykające różowe coś na czarnym cruiserze to na pewno ja.

Napisano

Miałem i zdemontowalem, bo poprzedni właściciel zamontował tak że urwał się przewód idący do manetki przepustnicy - od ciągłej zmiany położenia. Ja polecę grubsze rękawiczki.

Napisano
11 godzin temu, Woockush napisał(a):

Miałem i zdemontowalem, bo poprzedni właściciel zamontował tak że urwał się przewód idący do manetki przepustnicy - od ciągłej zmiany położenia. Ja polecę grubsze rękawiczki.

Miałem oxfordy, mam daytona i polecam. Dla mnie grubsze rękawiczki nie są rozwiązaniem. 

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 15:19, MarzenaO napisał(a):

marki Oxford

Mam takie u siebie, nie wiem jaki mają przebieg i co się nimi wcześniej działo ale wyglądają słabo/ jakby stopione🫣. Myślałem nad usunięciem tego ustrojstwa i powrotu do ori😉
Wczoraj pierwszy raz tego użyłem w zasadzie ciekawości i mogę powiedzieć tylko tyle że działa🤣

Napisano
16 godzin temu, Woockush napisał(a):

. Ja polecę grubsze rękawiczki.

Jeśli rękawiczki to może ogrzewane 

@MarzenaO

Same manetki też nie do końca rozwiązują problem chłodu, bo jednak z zewnątrz wiatr owiewa dłonie. Ja dodatkowo mam handbary, ale w motocyklu koleżanki, to raczej nie bardzo 😁

Napisano
  • Autor
35 minut temu, janusz napisał(a):

Jeśli rękawiczki to może ogrzewane 

@MarzenaO

Same manetki też nie do końca rozwiązują problem chłodu, bo jednak z zewnątrz wiatr owiewa dłonie. Ja dodatkowo mam handbary, ale w motocyklu koleżanki, to raczej nie bardzo 😁

Mam handbary  :foch:

IMG_5043.jpeg

Napisano
27 minut temu, MarzenaO napisał(a):

IMG_5043.jpeg

To w duecie z grzanymi manetkami powinno być nieźle. 

Które oxfordy zakładasz? 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

To w duecie z grzanymi manetkami powinno być nieźle. 

Które oxfordy zakładasz? 

Tanie ? Ja wiem ze to ak 😂

https://allegro.pl/oferta/podgrzewane-manetki-oxford-essential-cruiser-1-cal-14371491086

Napisano
9 minut temu, MarzenaO napisał(a):

Pytałem z ciekawości, ja kupiłem Daytona dlatego, że są cieńsze (mają mniejszą średnicę od Oxfordów), a ja takie preferuję. No i sterownik jest zintegrowany z gripem, nie musiałem dodatkowego miejsca szukać (i szpecić kierownicy). 

W tym Twoim linku nie widzę czy masz z regulacją mocy, czy temperatury? Ten drugi jest nowszy (kiedyś ich nie było jak u siebie zakładałem) i wydaje się ciekawszą opcją. 

Edycja 

Z opisu wynika, że masz regulator mocy a nie temperatury. Trochę szkoda. 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
W dniu 13.10.2024 o 17:58, janusz napisał(a):

Pytałem z ciekawości, ja kupiłem Daytona dlatego, że są cieńsze (mają mniejszą średnicę od Oxfordów), a ja takie preferuję. No i sterownik jest zintegrowany z gripem, nie musiałem dodatkowego miejsca szukać (i szpecić kierownicy). 

W tym Twoim linku nie widzę czy masz z regulacją mocy, czy temperatury? Ten drugi jest nowszy (kiedyś ich nie było jak u siebie zakładałem) i wydaje się ciekawszą opcją. 

Edycja 

Manetki po założeniu są faktycznie grube jak ….

musze poszukać fajniejszych ale to może w nowym sezonie

Napisano
8 godzin temu, MarzenaO napisał(a):

Manetki po założeniu są faktycznie grube jak ….

musze poszukać fajniejszych ale to może w nowym sezonie

Jak ja szukałem, to daytona były cieńsze od modeli oxford. Do mojego moto oryginały grzane chyba są takie same jak jak bez podgrzewania, ale nie cieszą się najlepszą opinią i są znacznie droższe od daytona czy oxford. 

Edycja 

Ja mam takie https://motostyle.dk/shop/4318-mc-varmehaandtag/3287-daytona-varmehaandtag-mc-grippy-4-trin-justerbar-til-22mm-styr/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwjsi4BhB5EiwAFAL0YNYaxyPHCLDJPZCUr7Q5GaB-knt7_3SEazoKVX5BMaJkJ4zk78D7gBoC7rwQAvD_BwE

Link przykładowy, ale jest tam filmik jak to działa. Wybrałem te, bo nie chciałem dodatkowego sterowania na kierownicy. 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, janusz napisał(a):

Jak ja szukałem, to daytona były cieńsze od modeli oxford. Do mojego moto oryginały grzane chyba są takie same jak jak bez podgrzewania, ale nie cieszą się najlepszą opinią i są znacznie droższe od daytona czy oxford. 

Edycja 

Ja mam takie https://motostyle.dk/shop/4318-mc-varmehaandtag/3287-daytona-varmehaandtag-mc-grippy-4-trin-justerbar-til-22mm-styr/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwjsi4BhB5EiwAFAL0YNYaxyPHCLDJPZCUr7Q5GaB-knt7_3SEazoKVX5BMaJkJ4zk78D7gBoC7rwQAvD_BwE

Link przykładowy, ale jest tam filmik jak to działa. Wybrałem te, bo nie chciałem dodatkowego sterowania na kierownicy. 

Problem jest taki ze ja mam 1” i 1 1/8” i wybór jest sporo mniejszy.

https://gmoto.pl/manetki-podgrzewane-z-tempomatem-avon-air-cushion-chrom-indian,320983.html Te sa ladne ale niezintegrowane

Te fajne ale trzeba pewnie pokombinować przy rollgazie zeby pasowały:

https://kosoeurope.com/en/products/heizgriffe-titan-x-mit-integriertem-schalter-passend-fur-harley-davidson®-chrom

Napisano
  • Autor
W dniu 13.10.2024 o 17:58, janusz napisał(a):

Edycja 

Tak są średnie ponieważ po nagrzaniu troche są za gorące nawet skręcone na minimum - trzeba wylaczac. Człowiek się uczy na błedach. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bez sensu
Lewa OK
Prawa się ślizga rozrywa

• 8 miesięcy później...
Napisano

Mam pytanko jak to się podpina pod aku. Pod ktory biegun??? 

Screenshot_20250725_095130.jpg

Napisano

@Mr_Hyde

Nie masz instrukcji? Czerwony pod klemę dodatnią (+). 

Edycja 

Jesteś pewien, że chcesz to podpiąć bezpośrednio pod aku? Niby ma to zabezpieczenie przed rozładowaniem, ale ja takie "sprawy" robię przez przekaźnik. 

Edytowane przez janusz

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 09:53, Mr_Hyde napisał(a):

Mam pytanko jak to się podpina pod aku. Pod ktory biegun??? 

Screenshot_20250725_095130.jpg

czerwony to zawsze plus. ale pytanie kolegi jest wlasciwe. az z ciekawości przeczytałem manual - ja bym tego nie instalował tak jak tam napisali.
powinien być 3ci pin - na zapłon.
Oxford stosuje zabezpieczenie przed spadkiem napięcia. Jak wykryje mniej niż 11,5V to odcina zasilanie. 11,5V dla aku który ma pojemność 1/10 samochodowego, a ma zakręcić całkiem sporym silnikiem to już lekko ryzykowny poziom "rozładowania". Ja bym tego nie montował bez podpięcia pod zapłon (np jak sugeruje kolega, przekaźnikiem po zapłonie zamykającym ten obwód). 

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 15:26, MarzenaO napisał(a):

IMG_5043.jpeg

WTF? Co to za oparcie jak w salonie w domu ;] ?

Napisano
56 minut temu, bielaPL napisał(a):

WTF? Co to za oparcie jak w salonie w domu ;] ?

To jest chyba kufer z oparciem :smirk:

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 18:07, janusz napisał(a):

@Mr_Hyde

Nie masz instrukcji? Czerwony pod klemę dodatnią (+). 

Edycja 

Jesteś pewien, że chcesz to podpiąć bezpośrednio pod aku? Niby ma to zabezpieczenie przed rozładowaniem, ale ja takie "sprawy" robię przez przekaźnik. 

Mam to już podpięte. Ale chyba to wywalę bo ja z tego w ogóle nie korzystam. Raz w zasadzie włączyłem żeby sprawdzić jak to działa 🫣 teraz mi padł aku bo moto stało 3 tyg i chyba nie będę tego podpinal skoro jak piszecie może pobierać prąd 🫣

Edytowane przez Mr_Hyde

Napisano

Ja mam Oxfrody pod aku i działa, akumulatora nie drenuje, nie ślizga się, grzeje. Super gadżet :ok: 

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 12:47, Mr_Hyde napisał(a):

Mam to już podpięte. Ale chyba to wywalę bo ja z tego w ogóle nie korzystam. Raz w zasadzie włączyłem żeby sprawdzić jak to działa 🫣 teraz mi padł aku bo moto stało 3 tyg i chyba nie będę tego podpinal skoro jak piszecie może pobierać prąd 🫣

nie no to nie drenuje aku jak jest wyłączone. a moto bez grzanych manetek bym nie kupił :) to ratuje tyłek w turystyce, zwlaszcza takiej wiosenno/jesiennej.

Grzana kanapa za to jest mi obojętna :)

Napisano
W dniu 30.07.2025 o 07:53, FrugOs napisał(a):

Ja mam Oxfrody pod aku i działa, akumulatora nie drenuje, nie ślizga się, grzeje. Super gadżet :ok: 

Też mam oxfordy. Ale manetki wyglądają masakrycznie i mysle nad wywaleniem tego i założeniem ori albo jakichś akcesroyjnych. 

Chyba że wymienię moto wcześniej 🤪