Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MX-5 vs MG MGF

Featured Replies

Napisano

Oglądam sobie ;] ...

Weźcie mi powiedzcie dla-czemu gnijąca wszędzie MX-5 jest "och i ach", a o tym srajtku z centralnym silnikiem świat zapomniał.

Przeczytałem jeden artykuł na jego temat i dramatu z awaryjnością nie ma, korozja w porównaniu z MX-5 nie występuje, w obu napęd na tył... co z MG MGF jest nie tak? 

Mówimy oczywiście o porównywalnych rocznikach i mocach 120-140KM. 

Napisano

Mam mazde 12 letnia 2012, to sa ta najnowsza generacja i 12 lat zero rdzy a co roku sprawdzam na kanale a poprzednia mazda gh 2006 po 7 latach miala naloty juz.

W auto świat  rozbierali mazde 6 po 330 tys km i nie było rdzy po 10 latach,  a niemcy uwielbiaja wbijać szpikne wszystko co nie niemieckie a nie było sie do czego doczepić.

W a

Edytowane przez vanice77

Napisano
Oglądam sobie ;] ...
Weźcie mi powiedzcie dla-czemu gnijąca wszędzie MX-5 jest "och i ach", a o tym srajtku z centralnym silnikiem świat zapomniał.
Przeczytałem jeden artykuł na jego temat i dramatu z awaryjnością nie ma, korozja w porównaniu z MX-5 nie występuje, w obu napęd na tył... co z MG MGF jest nie tak? 

Podaję hasło:

Pneumatyka

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Pneumatyka

Tak, czytałem - cześć ma przeszczepione zawieszenie od wersji późniejszych na sprężynach. 

Napisano
7 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Mam mazde 12 letnia 2012, to sa ta najnowsza generacja i 12 lat zero rdzy a co roku sprawdzam na kanale a poprzednia mazda gh 2006 po 7 latach miala naloty juz.

W auto świat  rozbierali mazde 6 po 330 tys km i nie było rdzy po 10 latach,  a niemcy uwielbiaja wbijać szpikne wszystko co nie niemieckie a nie było sie do czego doczepić.

W a

To dziwne-najnowsza generacja byla od 2014 roku.

Napisano
15 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Oglądam sobie ;] ...

Bo jest najlepiej prowadzącym się samochodem dostępnym w tej klasie cenowej i w związku z ogromem wyprodukowanych w Hiroshimie samochodów jest tani w eksploatacji, szczególnie że pierwsze dwie generacje tak bardzo gniły że dziś większość części zamiennych dostępna jest na szrotach po cenach za kilogram.

A MG to niestety nie mam pojęcia nawet jak tam jest rozwiązany zawias.

Napisano
16 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Oglądam sobie ;] ...

Czasami widuję te auta ale nigdy nie zastanawiałem się nad umiejscowieniem silnika. Myślałem że to taki zwyklak jak np megane cabrio pierwszej generacji.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

że pierwsze dwie generacje tak bardzo gniły

No właśnie - oglądam zdjęcia i albo sito, albo "lepikiem" zapaćkane, albo komentarze w stylu "nadwozie do poprawek".

Raz, jeden RAZ, remontowałem gnijące auto (płaciłem znaczy się za ten remont) i więcej takiej przygody bym sobie nie życzył. 

Auto ma przede wszystkim nie gnić (nie dot. elementów wymiennych), a te Mazdy to w większości od spodu "pajęczyna", bo z mechaniką można wygrać, a korozję co najwyżej spowalniać. 

Napisano
  • Autor
56 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Myślałem że to taki zwyklak jak np megane cabrio pierwszej generacji.

Trochę "szlachetniejszy" ;] , a te silniki 1.8 mają całkiem dobre opinie, jeżeli tylko "kowal" nie obsługiwał ich wcześniej. 

Środki też lepiej znoszą upływ czasu niż np.: w takim Fiacie Barchetta. 

Napisano
24 minuty temu, el_guapo napisał(a):

No właśnie - oglądam zdjęcia i albo sito, albo "lepikiem" zapaćkane, albo komentarze w stylu "nadwozie do poprawek".

Raz, jeden RAZ, remontowałem gnijące auto (płaciłem znaczy się za ten remont) i więcej takiej przygody bym sobie nie życzył. 

Auto ma przede wszystkim nie gnić (nie dot. elementów wymiennych), a te Mazdy to w większości od spodu "pajęczyna", bo z mechaniką można wygrać, a korozję co najwyżej spowalniać. 

Blachę można zrobić. Tylko że na porządnie to kosztuje 30 kawałków. A taka miata NB kosztuje 10, więc wszyscy pudrują.

Napisano
12 godzin temu, wlad napisał(a):

To dziwne-najnowsza generacja byla od 2014 roku.

Mazda 6 i cx5 od 2012

Potem co kilka lat liftingi

Edytowane przez vanice77

Napisano
W dniu 20.10.2024 o 15:05, el_guapo napisał(a):

Oglądam sobie ;] ...

legenda głosi że zanim sie mx5 utleni to silnik serii K w mgf bedzie już 15sty ;]