Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiornik wzbiorczy instalacji CO

Featured Replies

Napisano

Cześć 

Muszę dobrać odpowiedni zamiennik zbiornika przeponowego, bo w moim kotle Viessmanna Vitodens 100 po 3 latach znowu padł,  a nie zamierzam wydawać 600 zł na kolejny "oryginał".

Zagadkę mam w kontekście parametrów.  Oryginał ma 8 litrów,  ale chialbym podłączyć 12 litrowy. Pozostaje kwestia Max ciśnienia. Wg danych kotła max ciśnienie dla CO to 3 bar. Ale są dostępne również 6 bar. 

Co wybrać?

3 bar:
https://allegro.pl/oferta/flamco-contraflex-naczynie-wzbiorcze-przeponowe-do-c-o-12l-3-4-3bar-16360327166

Czy na 6 bar
https://allegro.pl/oferta/flamco-baseflex-naczynie-przeponowe-12l-1-5-6bar-14293649761

Z góry dzięki.

Edytowane przez misiu

Napisano

ja bym wziął ten 6bar i wpiął gdzieś w układ, powinien posłużyć dłużej jeśli będzie pracował na niższym ciśnieniu

Napisano

ło, jakoś się wepniesz do kotła z tym zewnętrznym naczyniem? Czy byle gdzie w instalacji takie naczynie może być i będzie wszystko ok?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, exor napisał(a):

ło, jakoś się wepniesz do kotła z tym zewnętrznym naczyniem? Czy byle gdzie w instalacji takie naczynie może być i będzie wszystko ok?

Odepnę wężyk w kotle i wyprowadzę go na zewnątrz obudowy. Jakbym chciał w instalację się wpinać to już jakiegoś hydraulika potrzebowałbym.

Napisano

Ciśnienie w naczyniu ustawiasz w zależności od ciśnienia pracy układu a nie ciśnienia maksymalnego. Więc kup naczynie o ciśnieniu wstępnym obojętnie jakim. 

Ciśnienie w naczyniu ustaw 0,3 bar poniżej ciśnienia napełnienia układu. Więc jak w układzie ustawiasz ciśnienie 1,5 bar to w naczyniu upuszczasz do 1,2. Ciśnienie w naczyniu regulujesz bez podpięcia wody i najwygodniej zanim je jeszcze podepniesz. 

Napisano
  • Autor
50 minut temu, Harp napisał(a):

Ciśnienie w naczyniu ustawiasz w zależności od ciśnienia pracy układu a nie ciśnienia maksymalnego. Więc kup naczynie o ciśnieniu wstępnym obojętnie jakim. 

Ciśnienie w naczyniu ustaw 0,3 bar poniżej ciśnienia napełnienia układu. Więc jak w układzie ustawiasz ciśnienie 1,5 bar to w naczyniu upuszczasz do 1,2. Ciśnienie w naczyniu regulujesz bez podpięcia wody i najwygodniej zanim je jeszcze podepniesz. 

Generalnie ciśnienie powinno być w układzie w widełkach 1-2 bar, tak więc ten zbiornik na 3 bar będzie ok.

Dzięki. 

Napisano
45 minut temu, misiu napisał(a):

Generalnie ciśnienie powinno być w układzie w widełkach 1-2 bar, tak więc ten zbiornik na 3 bar będzie ok.

Dzięki. 

Najczęściej tak i obierz sobie jedną wartość i do niej dostosuj ciśnienie w naczyniu jak pisałem. Kontrola co rok lub jak zobaczysz wahania w układzie. 

Napisano

Zaproś jakiegoś serwisanta, bo będziesz w gazetach 🤦

Napisano
  • Autor
19 minut temu, technix napisał(a):

Zaproś jakiegoś serwisanta, bo będziesz w gazetach 🤦

Rozwiniesz?

Serwisant mi zaproponował takie rozwiązanie. 

Napisano
W dniu 22.10.2024 o 19:42, Harp napisał(a):

I jeszcze daj takie szybkozłącze, bo ono pozwala wymieniać potem naczynie bez zwalania zładu, a także okresowo je dopompowywać, tylko je opróżniając z wody.
2503-Szybkozlacze-do-naczynia-przeponowego-z-zaworem-rewizyjnym.jpg.33faad4811e39451cb23ae400dd929c2.jpg

Napisano
W dniu 21.10.2024 o 21:58, misiu napisał(a):

Cześć 

Muszę dobrać odpowiedni zamiennik zbiornika przeponowego, bo w moim kotle Viessmanna Vitodens 100 po 3 latach znowu padł,  a nie zamierzam wydawać 600 zł na kolejny "oryginał".

Zagadkę mam w kontekście parametrów.  Oryginał ma 8 litrów,  ale chialbym podłączyć 12 litrowy. Pozostaje kwestia Max ciśnienia. Wg danych kotła max ciśnienie dla CO to 3 bar. Ale są dostępne również 6 bar. 

Co wybrać?

3 bar:
https://allegro.pl/oferta/flamco-contraflex-naczynie-wzbiorcze-przeponowe-do-c-o-12l-3-4-3bar-16360327166

Czy na 6 bar
https://allegro.pl/oferta/flamco-baseflex-naczynie-przeponowe-12l-1-5-6bar-14293649761

Z góry dzięki.

Wybierz tańszy lub większy.

Do CO to max 3 bary - kocioł ma zawór bezpieczeństwa chyba na 2,5 bara.

Naczynia na 6 bar są do ciepłej wody, czyli instalacja wodociągowa.

Jak od razu w CO zrobiłem naczynie dodatkowe, bo to w kotle często się psuje, a jak nie cieknie, to nawet nie ma sensu wymieniać, jak masz dodatkowe.

Napisano
  • Autor

Tak to wygląda po modyfikacji, nie przełączyłem jeszcze węża w kotle, bo po serwisie kocioł nie działa.

20241026_164103.jpg.8b907ef6b953bd56f1ec46f33de49505.jpg

Mój zaufany serwisant nie podłączył odpływu kondensatu z komory spalania i zalało mi kompletnie całą elektronikę. Czekam teraz na wymianę i kąpie się w zimnej wodzie. Dobrze, że jest ciepło na dworze ;]

20241023_213733.jpg.3a99a0f1bc9a7deba8b12f0e9c41c30a.jpg

Napisano
W dniu 26.10.2024 o 16:47, misiu napisał(a):

Tak to wygląda po modyfikacji, nie przełączyłem jeszcze węża w kotle, bo po serwisie kocioł nie działa.

Mogłeś podłączyć naczynie do dowolnego elementu instalacji obok kotła, nie trzeba było wiercić dziur w kotle ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Mogłeś podłączyć naczynie do dowolnego elementu instalacji obok kotła, nie trzeba było wiercić dziur w kotle ;)

Chciałem wypiąć uszkodzony zbiornik w kotle, a poza tym nie miałem,  żadnego wolnego "przyłącza" w instalacji, a nie mam narzędzi ani umiejętności,  żeby robić przeróbki hydrauliczne. 

20241028_161849.jpg.7a3b2581d648588c82bd2f310ff4a9b7.jpg