Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Supercharger v4 Cabinet

Featured Replies

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Też uważam, że zagrali bardzo ostro gdy robili założenie co do inteligencji i umiejętności posługiwania się matematyką przez odbiorców tej wiadomości. Ja bym w takiej sytuacji moc tych paneli raczej przemilczał zamiast się nią chwalić ale oni wiedzą co robią, w końcu już trochę poznali swoich klientów. 

:ok:

Ty widzę jesteś bardzo wykształconym i rozsądnym człowiekiem. Uznajesz nawet umiejętności mnożenia i dzielenia kilkucyfrowych liczb całkowitych za jakieś niesamowite kwalifikacje matematyczne i matematyczno-fizyczne, którymi się szczycisz. Zapewne więc wiesz jakiej pojemności bank energii jest tam przyłączony. Wiesz, c'nie?

Napisano
30 minut temu, format napisał(a):

Ty widzę jesteś bardzo wykształconym i rozsądnym człowiekiem. Uznajesz nawet umiejętności mnożenia i dzielenia kilkucyfrowych liczb całkowitych za jakieś niesamowite kwalifikacje matematyczne i matematyczno-fizyczne, którymi się szczycisz. Zapewne więc wiesz jakiej pojemności bank energii jest tam przyłączony. Wiesz, c'nie?

Ja myślę, że może mieć nawet milion kWh, chociaż ja osobiście uważam, ze przy tej mocy paneli powinno być zero bo tam nie ma za bardzo czego magazynować. Jeśli jednak te panele go naładują to znaczy, że 120 stanowisk stoi pustych skoro nie przepompowały nawet 30kWh/szt. w ciągu dnia. Biznes też opiera się na matematyce. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja myślę, że może mieć nawet milion kWh, chociaż ja osobiście uważam, ze przy tej mocy paneli powinno być zero bo tam nie ma za bardzo czego magazynować. Jeśli jednak te panele go naładują to znaczy, że 120 stanowisk stoi pustych skoro nie przepompowały nawet 30kWh/szt. w ciągu dnia. Biznes też opiera się na matematyce. 

Nie pytam co tam sobie myślisz, bo to wiem. Pytam na podstawie jakiej wiedzy dochodzisz do tych wniosków.

Z doświadczenia wiem, że Tesla buduje tego typu huby właśnie w miejscach gdzie sezonowo przewala się ogromna ilość klientów, na te amerykańskie dziękczynienia i tym podobne. One daily nie muszą mieć obciążenia większego niż 10%, a do tego farma PV której się przyczepiłeś w zupełności wystarcza, szczególnie z bankiem energii, który Tesle kosztuje około zero, bo wszystkie wymieniane na gwarancji samochodowe akumulatory trafiają właśnie do nich. Oczywiście nikt nie powiedział że do obsługi peaków nie jest dobierany prąd z sieci, to sobie dopowiedziałeś sam i w pięknym stylu z tą, postawioną przez siebie samego, tezą się rozprawiłeś.

Napisano
49 minut temu, format napisał(a):

szczególnie z bankiem energii, który Tesle kosztuje około zero, bo wszystkie wymieniane na gwarancji samochodowe akumulatory trafiają właśnie do nich.

No tak chyba nie do końca zero, bo kosztuje tyle ile nowa bateria wydawana na gwarancji. Nawet jak odejmiesz od tego marze to pare dolarow wyjdzie. 

Chyba, ze mowimy o kreatywnej ksiegowosci i wykazywaniu tego jako koszt Tesla Best Cars LTD a jako gratis w Tesla Best Superchargers LTD :old:

Ale fakt, jest to koszt juz poniesiony

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Filipfm napisał(a):

No tak chyba nie do końca zero, bo kosztuje tyle ile nowa bateria wydawana na gwarancji. Nawet jak odejmiesz od tego marze to pare dolarow wyjdzie. 

Chyba, ze mowimy o kreatywnej ksiegowosci i wykazywaniu tego jako koszt Tesla Best Cars LTD a jako gratis w Tesla Best Superchargers LTD :old:

Ale fakt, jest to koszt juz poniesiony

Oczywiście, stąd użycie "około". Uważam że rotacja pierwszych akumulatorów to największy koszt research and development jaki Tesla musiała ponieść. Ale wbrew internetowym bredniom, nikt uszkodzonych akumulatorów do lasu nie wywoził.

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Nie pytam co tam sobie myślisz, bo to wiem. Pytam na podstawie jakiej wiedzy dochodzisz do tych wniosków.

Wiedzę czerpię z AK. Reszta to matematyka. 

:skromny:

Z doświadczenia wiem, że Tesla buduje tego typu huby właśnie w miejscach gdzie sezonowo przewala się ogromna ilość klientów, na te amerykańskie dziękczynienia i tym podobne. One daily nie muszą mieć obciążenia większego niż 10% (...)

...co i tak dałoby imponujące 40kW na punkt. Kwadrans pracy dziennie. 

;l

(...) a do tego farma PV której się przyczepiłeś w zupełności wystarcza, szczególnie z bankiem energii (...)

Wystarcza? Do czego wystarcza? Do zasilenia 120 punktów raczej nie. 500kW w ciągu doby wyprodukuje może 4000kWh. Niech teslowe ładowarki pompują średnio 150kW (celowo zakładam mało) to jedna w ciągu doby powinna zrobić ca. właśnie te 3000-4000kWh.

Mamy ich 120 więc ta cała farma pokrywa nam nie 10% a 1% możliwości stacji.

(,,,) który Tesle kosztuje około zero, bo wszystkie wymieniane na gwarancji samochodowe akumulatory trafiają właśnie do nich.(...)

W biznesie nic nie kosztuje zero. Inna rzecz, że bank pokrywający poniżej 1% tego co może pompować stacja może faktycznie być pomijalny.

Oczywiście nikt nie powiedział że do obsługi peaków nie jest dobierany prąd z sieci, to sobie dopowiedziałeś sam i w pięknym stylu z tą, postawioną przez siebie samego, tezą się rozprawiłeś.

Ja nie zakładałem, że PV ma zastąpić prąd z sieci. Ale uważam, że system pokrywający w porywach 1% przepustowości stacji to nie jest coś,  czym warto się chwalić.

Coś jakby się chwalić, że dzięki kosztownym przeróbkom cysterny Orlenu oprócz przywiezionych 20m3 paliwa na naczepie potrafią teraz jeszcze dodatkowo zlać z baku 200l swojego diesla do zbiornika na stacji paliw. Game changer to nie będzie, nie wiadomo czy w ogóle wdrażanie tego miało sens.

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Też uważam, że zagrali bardzo ostro gdy robili założenie co do inteligencji i umiejętności posługiwania się matematyką przez odbiorców tej wiadomości. Ja bym w takiej sytuacji moc tych paneli raczej przemilczał zamiast się nią chwalić ale oni wiedzą co robią, w końcu już trochę poznali swoich klientów. 

:ok:

To nie są łatwe sprawy ;l

Costume Yawn GIF by Menswear Dog