Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szlifierka prosta

Featured Replies

Napisano

Dostałem przykaz zakupu szlifierki prostej. Wskazany został model PARKSIDE® Szlifierka prosta PGS 500 C2

Zastanawiam się czy można kupić coś lepszego (niekoniecznie tańszego) w tej kategorii.

Przejrzałem Allegro. Wyskoczyły mi dwie opcje: MILWAUKEE DG 30 E i BOSCH GGS 28 CE - obie do kupienia za 700-900 zł

Z tego co się orientuję, używane to będzie głównie do drewna - i to jedyna rzecz która mnie zastanawia.

Parkside ma obroty 4,5k–30k, Bosch i Milwaukee mają zakres 10-30k.

Pytania:

- Czy ma znaczenie, że sprzęt się kręci od 10k a nie od 4,5k?

- Jak duża będzie różnica jakości i komfortu pracy Parkside vs. Bosch i Milwaukee

- Jedna kosztuje 99 zł, druga 800+; czy jest coś pomiędzy?

Napisano
5 godzin temu, camel00 napisał(a):

Z tego co się orientuję, używane to będzie głównie do drewna - i to jedyna rzecz która mnie zastanawia.

jeśli do drewna to weź tańszą, nie powinna mieć ciężkiego żywota (poza pyłem drewnianym ze szlifowania), a mniejsze obroty się przydadzą.

Napisano
9 godzin temu, bob96 napisał(a):

Akurat tez się zastanawiam nad kupnem czegoś podobnego. Graphite najmocniejsza i zdecydowanie cięższa niż wcześniejsze propozycje. Czy zwężone przedłużenie korpusu tej szlifierki jest przewidziane jako miejsce do trzymania ręką?

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, bergerac napisał(a):

jeśli do drewna to weź tańszą, nie powinna mieć ciężkiego żywota (poza pyłem drewnianym ze szlifowania), a mniejsze obroty się przydadzą.

Sprawa wygląda tak - jest to "zamówiony" prezent dla mojego taty, ale…

- umówiliśmy się na prezenty do pewnej kwoty i wiem, że wybrał to co jest najtańsze a nie najlepsze.

- jedną z rzeczy których mnie nauczył, jest to że nie kupuje się tanich/kiepskich narzędzi

- ma warsztat ze sprzętami przy których ten Parkside trochę "nie przystoi" ;)

Jak nie znajdę nic lepszego to zamówię ten Lidlo-sprzęt, ale wolałbym coś, przez co najpierw się obrazi, a potem będzie zadowolony ;]

Napisano
1 godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Czy zwężone przedłużenie korpusu tej szlifierki jest przewidziane jako miejsce do trzymania ręką?

Ja tak trzymam, zwłaszcza że podczas szlifowania i frezowania spawów używam wysokich obrotów. 

Edytowane przez bob96

Napisano
18 godzin temu, camel00 napisał(a):

czy jest coś pomiędzy?

Masz na przykład Yato 750W, nie używam więc się nie wypowiem na temat jakości. 

Jeśli bardziej firmowa (poniżej 400 pln), ale może być słabsza to np. Makita 400 W

Edycja 

Teraz zobaczyłem, że makita (ma bardzo dobre opinie), ale niestety nie ma regulacji obrotów. 

Edytowane przez janusz

Napisano
20 godzin temu, camel00 napisał(a):

Dostałem przykaz zakupu szlifierki prostej. Wskazany został model PARKSIDE® Szlifierka prosta PGS 500 C2

Zastanawiam się czy można kupić coś lepszego (niekoniecznie tańszego) w tej kategorii.

Przejrzałem Allegro. Wyskoczyły mi dwie opcje: MILWAUKEE DG 30 E i BOSCH GGS 28 CE - obie do kupienia za 700-900 zł

Pytania:

- Czy ma znaczenie, że sprzęt się kręci od 10k a nie od 4,5k?

- Jak duża będzie różnica jakości i komfortu pracy Parkside vs. Bosch i Milwaukee

- Jedna kosztuje 99 zł, druga 800+; czy jest coś pomiędzy?

Jak dla mnie to żadna z tych ;]  Prosta ma być długa, mieć około 700w, regulację obrotów i się kręcić do 30k rpm ;]

Przykład pierwszy z brzegu   https://allegro.pl/oferta/szlifierka-prosta-750w-ggs-30-ls-bosch-15042802007

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 01:14, camel00 napisał(a):

Wskazany został model PARKSIDE® Szlifierka prosta PGS 500 C2

Mam to, nie polecam, nie kupuj.

Ja dorwałem na mega promocji na otwarcie nowego Lidla za 49 PLN,

ale teraz chyba nawet tyle bym drugi raz z portfela nie wyciągnął.

Bardzo mała moc, szybko zwalnia przy dociśnięciu, łatwo wpada w drgania.