Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Połączenie podłogówki inaczej

Featured Replies

Napisano

Jestem na etapie planowania rozprowadzenia ogrzewania. Mamy tu instalatora który podpowiedział by czy technicznie da radę to ogranąć tak jak myślę.

A więc od początku. Remontuję stary budynek i nie wszędzie mogę dać podłogówkę ze względów technicznych.

Na parterze będzie kotłownia, piec kondensacyjny, grupa pompowo-rozdzielająca ze sprzęgłem 3 drożna. Na zasobnik, rozdzielacz na parterze 10 obwodów na grzejniki i rozdzielacz na poddaszu 8 obwodów na grzejniki

Tu mam dylemat?

Czy z tego rozdzielacza na poddaszu mogę dalej puścić PEX na rozdzielacz na podłogówkę na 4 obwody? Czy muszę dać zasilanie bezpośrednio od kotła z grupy pompowo rozdzielającej?

W rozdzielaczu podłogowym planuję dac zawór termostatyczny mieszający  ATM z pompką.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie podłogowe idzie z jednej rozdzielni na dole. 

Grzejniki osobno z rozdzielni na dole i na górze.

Przy małym budynku ok ale ja mam budynek 39x10m.

Na dole krótkie pętle i małe straty ciepła. Na poddasze od kotła trzeba ciągnąć pex 30m.

Napisano

Najlepiej daj grupę pompową w kotłowni.

Na dwa obiegi. Jeden grzejniki , drugi podłogówka.

Już z kotłowni do rozdzielacza lecisz odpowiednim parametrem.

Napisano
6 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Jestem na etapie planowania rozprowadzenia ogrzewania. Mamy tu instalatora który podpowiedział by czy technicznie da radę to ogranąć tak jak myślę.

A więc od początku. Remontuję stary budynek i nie wszędzie mogę dać podłogówkę ze względów technicznych.

Na parterze będzie kotłownia, piec kondensacyjny, grupa pompowo-rozdzielająca ze sprzęgłem 3 drożna. Na zasobnik, rozdzielacz na parterze 10 obwodów na grzejniki i rozdzielacz na poddaszu 8 obwodów na grzejniki

Tu mam dylemat?

Czy z tego rozdzielacza na poddaszu mogę dalej puścić PEX na rozdzielacz na podłogówkę na 4 obwody? Czy muszę dać zasilanie bezpośrednio od kotła z grupy pompowo rozdzielającej?

W rozdzielaczu podłogowym planuję dac zawór termostatyczny mieszający  ATM z pompką.

Bezpośrednio z grupy.

Poza tym, to hydraulicznie dość skomplikowana instalacja.

Projekt jakiś masz czy robisz "oko" i efekt finalny jest mało znaczący?

Napisano
20 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Tu głównie się rozchodzi o straty ciśnienia na tej 30 m rurze i poniekąd o sumaryczne zapotrzebowanie na moc/przepływ na tym obwodzie - czy pompa wydoli pchnąć tyle ciepła w te obwody. A czy to puścisz 1 grubą rurą czy 2 cieńszymi to nie ma większego znaczenia, jeżeli obwody są zasilane z tej samej pompy. Trzeba tylko odpowiednio  zwymiarować tą rurę. No i druga sprawa - ile ciepła potrzebujesz na te obwody podłogówki - patrz poniżej.

Jeżeli zrobisz ten rozdzielacz z zaworem termostatycznym, to on tylko dopuszcza niewielkie ilości gorącej wody (oczywiście wszystko zależy czy ta twoja podłogówka ma dawać 1 czy 10 kW). Napiszę ci jak jest u mnie, działa bez problemów. 4 pętle podłogówki na ok. 50 m2 i kilkanaście kaloryferów, łączne zapotrzebowanie ok. 9 kW mocy. Policzyłem i wyszło, że całą instalację obsłuży pompka z kotła, mam 2 rozdzielacze na kaloryfery i rozdzielacz z zaworem trójdrogowym (mieszającym) i pompą na podłogówkę. Zawór mieszający jest sterowany przez moduł z Vaillanta. Podłogówka pobiera homeopatyczne ilości gorącej wody przeznaczonej na kaloryfery. Jest to sterowane pogodowo więc ciężko podać konkretne temperatury, ale na przykład teraz 0° na zewnątrz, 44° na kaloryfery, 32° na podłogówkę. Z racji relatywnie wysokiej temperatury zasilania, tej wody z kotła na podłogówkę potrzeba tak mało, że przed zaworem trójdrogowym musiałem jeszcze dołożyć zawór dławiący, bo bez niego jak mieszacz tylko się delikatnie uchylił, to momentalnie temperatura na czujniku wyskakiwała w kosmos i przez 3 kolejne cykle zamykał... i tak w kółko. Nie sądzę, że kiedykolwiek otworzył się więcej niż 5% - działa na pograniczu zamknięcia.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Pito napisał(a):

Tu głównie się rozchodzi o straty ciśnienia na tej 30 m rurze i poniekąd o sumaryczne zapotrzebowanie na moc/przepływ na tym obwodzie - czy pompa wydoli pchnąć tyle ciepła w te obwody. A czy to puścisz 1 grubą rurą czy 2 cieńszymi to nie ma większego znaczenia, jeżeli obwody są zasilane z tej samej pompy.

Podłogówka była by na poddaszu ok 60 m2. 

Pex zasilający od kotła i sprzęgła miałby ok 25mb.  Trzebaby dać 20mm aby był dobry przepływ ta taką odległość.

Sprzęgło musiało by być na 4 obiegi a to już drogi interes.

1 Obieg do zasobnika, 2 obieg do rozdzielacza kaloryfery dół, 3 obieg do rozdzielacza kaloryfery poddasze i 4 obieg do podłogówki poddasze.

To jest fajne ale drogie rozwiązanie.

A może można pominąć zasilanie zasobnika ze sprzęgła, tylko bezpośrednio z kotła?

Tu chyba jest tak zrobione?

Screenshot_20241212-002023.png

Napisano
7 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

może można pominąć zasilanie zasobnika ze sprzęgła, tylko bezpośrednio z kotła?

Edit. Wymazuje poprzednią odpowiedź, zupełnie nie na temat.  Pewnie da sie tak zrobic. Zobacz sobie na typowe schematy instalacji, np. vaillanta. Ładnie to mają rozrysowane.

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Pito napisał(a):

Masz do ogrzania 390 m2

360 m2 góra i dół 110 m2

Z zasobnika trzeba będzie dać osobną pompę i zrobić cyrkulację ciepłej wody po budynku do kranów aby od razu po odkręceniu leciała ciepła.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
5 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

360 m2 góra i dół 110 m2

Z kotła do zasobnika będzie trzeba dać  2-4 m rury pex/PP

Z zasobnika trzeba będzie dać osobną pompę i zrobić obieg ciepłej wody po budynku do kranów aby od razu po odkręceniu leciała ciepła

Sorry za zmyłkę, zupełnie nie zrozumiałem pytania :) jak o sam  zasobnik chodzi to pewnie da radę. Jakoś mi sie uroiło, że rozważasz zasilenie CO bezpośrednio z kotła bez sprzęgła 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Pito napisał(a):

Sorry za zmyłkę, zupełnie nie zrozumiałem pytania :) jak o sam  zasobnik chodzi to pewnie da radę. Jakoś mi sie uroiło, że rozważasz zasilenie CO bezpośrednio z kotła bez sprzęgła 

Takie sprzęgło z rozdzielaczem na poszczególne obiegi chyba zda egzamin?

https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-co-rozdzielacz-na-3-sekcje-pod-3-pompy-130mm-16502722465

Chyba zrezygnuję z podłogówki i dam wszędzie grzejniki. Będzie tańsza instalacja ale trochę droższa eksploatacja.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Wyjście z tego cuda jest na Pex-a. Jeżeli cena rury jeszcze znośna to kształtki Cię zjedzą.

Dobierz coś z z tej firmy i będziesz Pan zadowolony.

Edytowane przez Adam___

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Adam___ napisał(a):

Wyjście z tego cuda jest na Pex-a. Jeżeli cena rury jeszcze znośna to kształtki Cię zjedzą.

Dobierz coś z z tej firmy i będziesz Pan zadowolony.

Do C.O kształtek  i połączeń pex dajemy jak naj mniej. Ciągnie się rurę od rozdzielaczy do grzejników w jednym odcinku po podłodze bez łączeń. Czym niej połączeń, tym mniej na zaś  przecieków i awarii.

Napisano
W dniu 11.12.2024 o 18:09, rwIcIk napisał(a):

U mnie podłogowe idzie z jednej rozdzielni na dole. 

Grzejniki osobno z rozdzielni na dole i na górze.

Masz dodatkowe sprzęgło i pompę na grzejniki i podlogowke?

Napisano

To  to ja wiem.

Ale ten rozdzielacz jest na 3 obiegi. Domyślam się , że grzejników jest więcej.

Czyli ten rozdzielacz w kotłowni będzie służył raczej do przepchnięcia wody do pozostałych rozdzielaczy.

A wyjście z niego jest fi 20 albo 25. A taką rurę to już ciężko giąć. Można , ale promień gięcia będzie dosyć duży i nie wszędzie się zmieścisz.

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 16:40, Tre-Bor napisał(a):

zrobić cyrkulację ciepłej wody po budynku do kranów aby od razu po odkręceniu leciała ciepła.

Jak będziesz robił cyrkulację to zrób bezpośrednio pod podejścia do baterii. W sensie jak najbliżej.

Jak wodę będziesz robił w pexie to możesz skorzystać z kształtek tego typu