Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 508 2.0 HDI wypadanie zaplonu

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry,

Mam problem z 2.0 HDI 163KM. Wypada mi zapłon na 4 cylindrze. Co dziwne samochód za każdym razem jak jest zimny chodzi idealnie. Po mniej więcej 5 minutach zaczyna wypadać zapłon. Nie zdarzy się zagrzać, nie wiem co się zmienia ale rozjeżdżają się korekty na wtryskiwaczach i to tak dość mocno po czym wpada w tryb awaryjny. Na początku widziałem sporo bombelkow powietrza więc uznałem że się zapowietrza a że 4 cylinder jest na samym końcu listwy wtryskowej to uznałem że to to. Wymieniłem wężyk od przelewów, obudowę filtra paliwa i bombelkow już nie ma a problem pozostał. Może ktoś miał podobny problem? To co planuje to zrobić test przelewów, zobaczyć czy wtryski nie leją. Samochód był u mechanika i to takim powstał problem. Oddałem go bo pękł mi pasek wielorowkowy a niewielu imię go napiąć. Po wymianie paska pojawił się problem. Mechanik też próbował to diagnozować ale w końcu kazał mi zapłacić za masę części zamiennych i nic to nie dało. 

Napisano
14 godzin temu, Doom napisał(a):

Dzień dobry,

Mam problem z 2.0 HDI 163KM. Wypada mi zapłon na 4 cylindrze. Co dziwne samochód za każdym razem jak jest zimny chodzi idealnie. Po mniej więcej 5 minutach zaczyna wypadać zapłon. Nie zdarzy się zagrzać, nie wiem co się zmienia ale rozjeżdżają się korekty na wtryskiwaczach i to tak dość mocno po czym wpada w tryb awaryjny. Na początku widziałem sporo bombelkow powietrza więc uznałem że się zapowietrza a że 4 cylinder jest na samym końcu listwy wtryskowej to uznałem że to to. Wymieniłem wężyk od przelewów, obudowę filtra paliwa i bombelkow już nie ma a problem pozostał. Może ktoś miał podobny problem? To co planuje to zrobić test przelewów, zobaczyć czy wtryski nie leją. Samochód był u mechanika i to takim powstał problem. Oddałem go bo pękł mi pasek wielorowkowy a niewielu imię go napiąć. Po wymianie paska pojawił się problem. Mechanik też próbował to diagnozować ale w końcu kazał mi zapłacić za masę części zamiennych i nic to nie dało. 

Istnieje opcja zwrócenia do mechanika aby naprawił co zepsuł?

Napisano
  • Autor

Raczej nie bo każe płacić za wszystko co wymienia. Samochód przed jego pracami działał normalnie tylko zerwało pasek osprzętu, ja rozumiem że przy okazji mogło coś paść ale zgadywać to sam potrafię ;) Na chwilę obecną zapłaciłem mu 2k za wymiany i diagnozy które nic nie wniosły. Nie wygląda to dobrze. Proponował jeszcze kilka opcji jak na przykład sprawdzenie wtrysków za 400pln za sztukę. Tyle płaciłem 2 lata temu za komplet... Wyjęcie, sprawdzenie i wsadzenie. A on liczy 1600... Niestety się raczej z nim nie zaprzyjaźnie na dłużej. Miałem dobry warsztat ale niestety właściciel był leciwy i zmarł. Ogarniał pojazdy PSA bardzo dobrze, niestety musiałem znaleźć kogoś innego i jakoś mi słabo idzie. 

Napisano

usługi są teraz bardzo drogie a auta coraz bardziej skomplikowane a jeszcze znaleźć porządnego i kumatego mechanika

to ze świecą szukać,wypadanie zapłonu to nawet może coś być nie tak z zaworami na tym cylindrze

Napisano
  • Autor

Tylko że przez pierwsze 5 minut chodzi ładnie. Tak myślę że pomiar ciśnienia sprężania i przelewów na wytryskach może sporo powiedzieć. W weekend zrobię oba i jeżeli nie będzie nadal nic oczywistego to podmienie sterownik silnika. 

Napisano
1 godzinę temu, Doom napisał(a):

Tylko że przez pierwsze 5 minut chodzi ładnie. Tak myślę że pomiar ciśnienia sprężania i przelewów na wytryskach może sporo powiedzieć. W weekend zrobię oba i jeżeli nie będzie nadal nic oczywistego to podmienie sterownik silnika. 

weź też pod uwagę  rozszerzenie materiału względem wzrostu ciepła

Napisano
W dniu 31.12.2024 o 20:00, Doom napisał(a):

Raczej nie bo każe płacić za wszystko co wymienia. Samochód przed jego pracami działał normalnie tylko zerwało pasek osprzętu, ja rozumiem że przy okazji mogło coś paść ale zgadywać to sam potrafię ;) Na chwilę obecną zapłaciłem mu 2k za wymiany i diagnozy które nic nie wniosły. Nie wygląda to dobrze. Proponował jeszcze kilka opcji jak na przykład sprawdzenie wtrysków za 400pln za sztukę. Tyle płaciłem 2 lata temu za komplet... Wyjęcie, sprawdzenie i wsadzenie. A on liczy 1600... Niestety się raczej z nim nie zaprzyjaźnie na dłużej. Miałem dobry warsztat ale niestety właściciel był leciwy i zmarł. Ogarniał pojazdy PSA bardzo dobrze, niestety musiałem znaleźć kogoś innego i jakoś mi słabo idzie. 

Zrób porządną diagnostykę diagboxem. Na podstawie parametrów można będzie coś wróżyć.

Nie podoba mi się to zerwanie paska osprzętu, tam jest dość blisko do paska rozrządu i zerwanie tego pierwszego potrafi zaszkodzić drugiemu. Samo napinanie paska osprzętu to żaden problem, nie wiem skąd jakieś obawy.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.01.2025 o 23:23, Igorek napisał(a):

Samo napinanie paska osprzętu to żaden problem, nie wiem skąd jakieś obawy.

W tym konkretnym modelu pasek i jego napinanie jest problemem, napina się go na czujnik drgań. Nie każdy potrafi. To wersja Hybrid4 z 2.0 HDI 163km. To co widać w diagboxie to normalne korekty wtrysków od uruchomienia i nagle po 5 min zaczynają szaleć na wszystkich cylindrach. Nagle lecą na -/+40 a po chwili wyższe wartości. Na początku są w okolicy zera. Jutro będę przy nim siedział to sprawdzę dokładnie. W tej chwili podaje informacje z pamięci. 

Napisano

Do napiecia tego paska mozesz uzyc stroika do gitary w telefonie(190 do 205 Hz)

Napisano
  • Autor

Chyba znalazłem powód. Tak mi się wydaje. Mechanik oprócz napięcia paska, wymieniał podkładki pod wtryskami - profilaktycznie co 100k wymieniam żeby się nie rozszczelniły. Wyciągnąłem wtryski. Są wsadzone odwrotnie. 1 jest w miejscu 4 zakodowanego wtrysku. 2 w miejscu 3. Z tego co patrzyłem to to może dawać dokładnie takie objawy. Strzelam, że liczył cylindry zaczynając od rozrządu a PSA liczy cylindry od skrzyni biegów... Wyciągając wtryskiwacze ponumerowałem każdy a później sprawdziłem w diagboxie, który gdzie powinien być i jest dokładnie odwrotnie. No cóż... Niby mały błąd a ile problemów. Oddam je na sprawdzenie i zamontuje prawidłowo, dam znać po skończonej zabawie czy problem rozwiązany. 

Edytowane przez Doom

Napisano

Na czym i jak odpaliles diagBoxa?

Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Na czym i jak odpaliles diagBoxa?

Zasadniczo to większym problemem jest posiadać VCI

Napisano
  • Autor

Od kilku lat mam taki specyficzny chiński interface, ma funkcję działania, łączy się ze wszystkim z PSA, jeszcze nie miałem z nim problemów, kosztował kilkaset pln. Sam Diabox parę razy przestawał mi działać więc teraz używam maszyny wirtualnej na VMWare Workstation z gotowym systemem, działa bez problemu, mogę ją przenosić na różne laptopy. Nie zarabiam na tym, diagnozuje własne pojazdy. Uruchamiałem tym tempomat w C5, diagnozowałem auto po zakupie, 508 Hybrid4 itp. 

Napisano
  • Autor

Mogę już potwierdzić, po przestawieniu wtrysków w odpowiednie miejsca samochód zaczął jeździć tak jak powinien. Auto zostało oddane do mechanika na wymianę / reklamację pękniętego paska osprzętu po 6 miesiącach od montażu i wymianę podkładek pod wtryskami. Wyjechało na lawecie - chcieli wymieniać ECU i jakieś dodatkowe elementy, finalnie uszczelnienie układu paliwowego (pojawiały się bąbelki przez nieszczelny powrót) i zamontowanie wtrysków w odpowiedniej kolejności rozwiązały problem. Wtryski sprawdzone przy okazji, koszt 400pln za komplet + pasta do montażu + podkładki.