Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brama garażowa myszy

Featured Replies

Napisano

Cześć, 

Gryzonie szukają sobie ciepłego miejsca na zimę i przegryzły dolną uszczelkę bramy garażowej w narożnikach. 

Tymczasowo wzmocniłem same narożniki kawałkiem plastiku, ale nie pomogło (też przegryzły)

Czy macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić ? może są jakieś uszczelki z litej albo grubej gumy ?

Brama to Hormann. 

Czy ktoś też miał taki problem ?

Edytowane przez zet

Napisano

Wrzuć mi fotki na priv wraz z naklejkami informacyjnymi z bramy - zagadam w Hormannie 👍

Napisano

Prawdopodobnie przegryźli tą gumową, płaską uszczelkę zamocowaną do prowadnicy pionowej, a dolegającą do bramy od zewnątrz... prawda?

Ja na dole wstawiłem kawałek sztucznej skóry (dokleiłem to do nadgryzionej uszczelki) i o dziwo przestały gryźć to i włazić...

@technix daj znać co Ci powiedzą w H. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

Prawdopodobnie przegryźli tą gumową, płaską uszczelkę zamocowaną do prowadnicy pionowej, a dolegającą do bramy od zewnątrz... prawda?

Ja na dole wstawiłem kawałek sztucznej skóry (dokleiłem to do nadgryzionej uszczelki) i o dziwo przestały gryźć to i włazić...

@technix daj znać co Ci powiedzą w H. 

Dokładnie tak + przegryziona uszczelka dolna (ta okrągła).. ogólnie to zacząłem szukać i w USA nawet mają zestawy nakładek na boczne uszczelki, ale ja chyba pójdę w aluminiowy kątownik + wełna szklana albo stalowa w środek okrągłej uszczelki 

Napisano
42 minuty temu, zet napisał(a):

Dokładnie tak + przegryziona uszczelka dolna (ta okrągła).. ogólnie to zacząłem szukać i w USA nawet mają zestawy nakładek na boczne uszczelki, ale ja chyba pójdę w aluminiowy kątownik + wełna szklana albo stalowa w środek okrągłej uszczelki 

U mnie ta dolna guma mocowana do dolnego panelu jest cała, ja w nią upchnąłem taką izolację (otulinę) do rurek CO, żeby ciut ją usztywnić i żeby lepiej dolegała do podłoża, bo nie mogę bramy już niżej ustawić w dolnym położeniu (niestety spece za wysoko zamontowali).

Tego mi nie gryzą, ale tą boczną gumę opierdo... opierdzieliły. 

Pokaż co w USA znalazłeś, jak to wygląda.

Napisano

Może pokombinować z wełną stalową? Często stosują to do zatykania dziur po gryzoniach

welna-wata-stalowa-100g-do-czyszczenia-i

Napisano
W dniu 2.01.2025 o 15:31, nikt-znany napisał(a):

U mnie ta dolna guma mocowana do dolnego panelu jest cała, ja w nią upchnąłem taką izolację (otulinę) do rurek CO, żeby ciut ją usztywnić i żeby lepiej dolegała do podłoża, bo nie mogę bramy już niżej ustawić w dolnym położeniu (niestety spece za wysoko zamontowali).

Tego mi nie gryzą, ale tą boczną gumę opierdo... opierdzieliły. 

Pokaż co w USA znalazłeś, jak to wygląda.

Może to pomoże?

Napisano

Możliwe, że w niektórych przypadkach pomoże. U mnie był problem na samym dole pionowej uszczelki (na scr). Myszy zjadały sam róg i wchodziły sobie do garażu.

image.png.81b8dc5e7bde96f9a66bf77617aadc81.png

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ale przez to będzie ciężko wodę wyprowadzać na zewnątrz 

I do wewnątrz😉 

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 22:49, zet napisał(a):

Czy macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić ? 

Zamknąć sierściucha 🐱🐈🐆 w garażu

😆🤣😂😁