Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łazienka, dom drewniany, mitkrocement pod prysznicem

Featured Replies

Napisano

Zaczynam sobie układać w głowie co muszę zrobić w domku letniskowym i jednym z tematów jest łazienka. Żona wymyśliła, że ma być mitkrocement. Zacząłem się doktoryzować w temacie i wygląda, że to dość trudny temat. Chcę zrobić prysznic bez brodzika. Na podłodze będzie OSB, chcę dać odpływ liniowy i całą posadzkę na równo walnąć mikrocementem.

Przerabiał ktoś? Jest to do zrobienia?

Napisano

Robiłem mikro na ścianach. Strasznie dużo pier....dzielenia.

Mi zależało na max jednolitej, gładkiej powierzchni.

Nie wiem czy bym się brał sam za prysznic.

Jak masz wątpliwości, kup sobie zestaw demo w dowolnym kolorze. Tam jest chyba materiału na 1 m2.

Zobaczysz jak się z tym pracuje.

Wytrzymała szlifierka oscylacyjna + pady diamentowe to podstawa. Wskazany dobry odkurzacz bo pyli wściekle.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

Robiłem mikro na ścianach. Strasznie dużo pier....dzielenia.

Mi zależało na max jednolitej, gładkiej powierzchni.

Nie wiem czy bym się brał sam za prysznic.

Jak masz wątpliwości, kup sobie zestaw demo w dowolnym kolorze. Tam jest chyba materiału na 1 m2.

Zobaczysz jak się z tym pracuje.

Wytrzymała szlifierka oscylacyjna + pady diamentowe to podstawa. Wskazany dobry odkurzacz bo pyli wściekle.

wczoraj obejrzałem kilka filmików na YouTube, też mi entuzjazm opadł. Do tego pod prysznicem trzeba przygotować spadek (wymodelować z żywicy), zostawić 2 mm przestrzeni na mitkrocement, dopasować odpływ i jeszcze ogarnąć hydroizolację.

Wygląda na skomplikowaną robotę, chyba jednak pójdę w płytki, chociaż mitkrocement bardzo mi się podoba i by pasował do drewna.

Napisano
3 minuty temu, bergerac napisał(a):

wczoraj obejrzałem kilka filmików na YouTube, też mi entuzjazm opadł. Do tego pod prysznicem trzeba przygotować spadek (wymodelować z żywicy), zostawić 2 mm przestrzeni na mitkrocement, dopasować odpływ i jeszcze ogarnąć hydroizolację.

Wygląda na skomplikowaną robotę, chyba jednak pójdę w płytki, chociaż mitkrocement bardzo mi się podoba i by pasował do drewna.

Na takie parzyłeś?:
https://allegro.pl/oferta/brodzik-prysznicowy-kamienny-prostokatny-slim-miko-czarny-120x90-cm-16226501027

To tylko przykład. Są takie, które licujesz z podłogą. A mikro robisz wokoło. Albo winyl.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, tomkowski napisał(a):

Na takie parzyłeś?:
https://allegro.pl/oferta/brodzik-prysznicowy-kamienny-prostokatny-slim-miko-czarny-120x90-cm-16226501027

To tylko przykład. Są takie, które licujesz z podłogą. A mikro robisz wokoło. Albo winyl.

ja na razie sobie robie ogólne rozeznanie w temacie, żeby z grubsza tematy poplanować, bo czasu jeszcze mam sporo. Właśnie była koncepcja, żeby cała podłoga była lita i mikrocement się idealnie wpasował w tą koncepcję, ale nie wiem czy nie polegnę na robocie :) 

a masz fotki jak Ci to wyszło na ścianie?

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał(a):

chcę dać odpływ liniowy i całą posadzkę

Tak się składa ze mam do sprzedania,  bardzo dobry, nowy odpływ liniowy :ok:

Napisano
1 minutę temu, Łukasz___F napisał(a):

Włoski? :hmm:

Napisano
46 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

Polski, ale od Włocha o którym myślisz :phi:

Z nartami w komplecie? ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Vadero napisał(a):

Włoski? :hmm:

polski ale z włosami po pierwszym użyciu :) 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Łukasz___F napisał(a):

dawaj, taki deal zrobimy, że najbliższe 5 lat będziemy mieli content na HP :jem: 

Napisano
14 minut temu, bergerac napisał(a):

dawaj, taki deal zrobimy, że najbliższe 5 lat będziemy mieli content na HP :jem: 

Serio mam, nowy :ok:  

Napisano
9 godzin temu, bergerac napisał(a):

... chyba jednak pójdę w płytki, chociaż mitkrocement bardzo mi się podoba i by pasował do drewna.

Płytki są dostępne we wszystkich możliwych formatach i wykończeniach. Coś sobie dobierzesz. Na wszelakie cementy jest teraz moda, a za kilka lat będą passe.

Napisano

Posadzka drewniana pracuje, na ile mikrocement jest elastyczny ? Nie będzie pękać ?

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 12:54, bergerac napisał(a):

masz fotki jak Ci to wyszło na ścianie?

https://drive.google.com/drive/folders/1dGNWX7qtZGhPA-daWfMULeBuAwSog4ft

Może coś tam zobaczysz;)

Edit:

Sorki - już poprawiłem dostęp.

Edytowane przez tomkowski

Napisano
59 minut temu, sdss napisał(a):

Nie będzie pękać ?

Pierwszą warstwę zbroi się siatką. Układanie mikro na osb to dość powszechna praktyka. Rozważałem zrobienie blatu w ten sposób, ale mi przeszło ;-D

Napisano

Mam mikrocement w... kotłowni. W życiu bym tego do łazienki nie dał. 

Napisano
  • Autor

Czemu? Ale masz prawdziwy mikrocement?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Napisano
W dniu 26.01.2025 o 21:36, bergerac napisał(a):

Zaczynam sobie układać w głowie co muszę zrobić w domku letniskowym i jednym z tematów jest łazienka. Żona wymyśliła, że ma być mitkrocement. Zacząłem się doktoryzować w temacie i wygląda, że to dość trudny temat. Chcę zrobić prysznic bez brodzika. Na podłodze będzie OSB, chcę dać odpływ liniowy i całą posadzkę na równo walnąć mikrocementem.

Przerabiał ktoś? Jest to do zrobienia?

Mamy mikrocement na całym parterze. Niech żona zadzwoni do żony mojej i sobie pogadają na ten temat, bo, a, chyba mają swoje numery i b, żona (ta moja) ostatnio się takimi rzeczami zajmuje bardziej profesjonalnie niż zwykle 

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał(a):

Czemu? Ale masz prawdziwy mikrocement?

Jak widzisz, co dla jednych jest sufitem, dla innych jest podłogą.

Napisano
W dniu 26.01.2025 o 21:36, bergerac napisał(a):

Żona wymyśliła, że ma być mitkrocement.

Kup jej mikroelementy, niech ułoży cały element :ok:

Napisano

Też się z tego doktoryzuje. Klucz to dobra ekipa, która to położy. Bo może być super a może będzie trzeba skuwać.