Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Kuga 2.0 ecoblue 150ps mhev 2020/2021 - opinie silnik?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

przymierzam się do zakupu tytułowego wozidła - tj kuga rocznik 2021 z silnikiem diesla 2.0 ecoblue 150 mhev...

Ktoś coś wie na temat tego motoru? Jak się spisuje pod względem niezawodności etc?

Chciałbym kupić egzemplarz z przebiegiem +/- 60kkm oraz dociągnąć do jakichś 250-300kkm
Jeździ to całkiem całkiem, jak na takiej wielkości auto, spalanie ok... tylko pytanie jak z niezawodnością, kosztami obsługi itp.

Może mamy tutaj użytkowników, lub mechaników znających temat ? Wszelkie opinie mile widziane.

Kolejne pytanie na temat automatu w tym autku - jest się czego obawiać?
Pamiętam że mondeo z lat ok 2018 miały spory problem z wyciekami oleju ze skrzyni powershift - w rodzinie miałem przypadek dwóch remontów po kilka tysięcy złotych na przełomie 200kkm - wolałbym uniknąć takiego scenariusza, stąd pytanie. Jeśli jest się czego obawiać to pójdę w manual.

Napisano

Ostatnio przymierzałem się do zakupu Mondeo z tym silnikiem i sprawa wygląda tak, że obiektywnie kultura pracy jest bardzo wysoka, ale z minusów jakie wyciągnąłem przy mojej lekturze to pasek rozrządu w oleju jest jakimś tam ryzykiem, choć przy zakładanym przebiegu to nie powinien być problem jak będziesz pilnował interwałów oleju.

Skrzynia to już nie powershift, a Aisin 8 biegowy - który wymaga wymian oleju co 60-70k, natomiast Ford ich nie przewiduje, co powoduje problemy. Oglądałem egz. Mondeo, który miał nalotu 140k i skrzynie wymienioną na gwarancji.

Napisano
11 godzin temu, bamaj napisał(a):

Skrzynia to już nie powershift, a Aisin 8 biegowy - który wymaga wymian oleju co 60-70k, natomiast Ford ich nie przewiduje, co powoduje problemy. Oglądałem egz. Mondeo, który miał nalotu 140k i skrzynie wymienioną na gwarancji.

Z tego co ja wiem to w Fordach skrzynia A8 to nie jest aisin. Jest to hydrauliczna skrzynia 8 biegowa wydumka Forda wraz z GM. Niezbyt trwała.

Napisano

Są dwie skrzynie, Aisin montowany jest w focus, mondeo, smax i kuga.

Ta o której piszesz, to faktycznie wspólny twór GM i FORD - występujący w SMAX czy EDGE.

Napisano

W dniu 27.01.2025 o 17:09, 00Tom00 napisał(a):

Pamiętam że mondeo z lat ok 2018

Od 2015 skrzynia jest poprawiona i nie ma z nią problemu

W dniu 28.01.2025 o 08:11, bamaj napisał(a):

Oglądałem egz. Mondeo, który miał nalotu 140k i skrzynie wymienioną na gwarancji.

Podobno to nie jest jednostkowy przypadek

Napisano

Podłącze się. A jak z napędem w nowej poliftowej muszę? 2.5 benzyna turbo na wielopunkcie i bezstopniowy automat?
Ktoś coś wie co to za silnik i skrzynia?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
22 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Podłącze się. A jak z napędem w nowej poliftowej muszę? 2.5 benzyna turbo na wielopunkcie i bezstopniowy automat?
Ktoś coś wie co to za silnik i skrzynia?
Pozdrawiam

To jest hybyryda HEV, na bazie wolnossacego 2.5. 

Kolega @AstraC ma ten naped w S-max

Napisano

To jest hybyryda HEV, na bazie wolnossacego 2.5. 
Kolega @AstraC ma ten naped w S-max

To czekam może się podzieli wiedzą.
Handlowiec w fordzie jak to handlowiec mówił że och i ach ale co miał mówić?
Pozdrawiam

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Pozdrawiam

Tu masz watek: 

Napisano
11 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Pozdrawiam

A co chcesz wiedzieć?

Generalnie samochód bardzo spoko, jestem z niego zadowolony, napęd działa elegancko, słabszy ale wydaje się płynniejszy niż w RAV4.

Napisano
A co chcesz wiedzieć?
Generalnie samochód bardzo spoko, jestem z niego zadowolony, napęd działa elegancko, słabszy ale wydaje się płynniejszy niż w RAV4.
Głównie to interesuje mnie czy nie jest to napęd podwyższonego ryzyka.
Pozdrawiam

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał(a):

Pozdrawiam

Na pewno warto miec na uwadze, ze tych silnikow sie sprzedaje wielokrotnie mniej niz hybryd Toyoty czy nawet Kia/Hyundai.

Co za tym idzie, nie jest tak dobrze zweryfikowany przez uzytkownikow.

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał(a):

Pozdrawiam

Jak wspomniałem w tamtym wątku, wykryto dwie wady tego napędu, stukał tłumik drgań, ale w moim przeszło mu, stukania nie słyszę, zresztą nie słyszałem żeby to poza dźwiękiem powodowało jakieś większe wady.

Co do drugiej sprawy, wału, podobno to jest tak na wszelki wypadek, ujawnia się dość szybko i wtedy Ford wymienia cały silnik na gwarancji.

Reszta w sumie bezproblemowa. Sprzedali mało tego w S-Maxie, w Kugach jeździ trochę, plus zdaje się Edge w USA, więc to nie jest tak że zupełnie tego napędu nie ma na rynku.

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 17:09, 00Tom00 napisał(a):

Pamiętam że mondeo z lat ok 2018 miały spory problem z wyciekami oleju ze skrzyni powershift - w rodzinie miałem przypadek dwóch remontów po kilka tysięcy złotych na przełomie 200kkm - wolałbym uniknąć takiego scenariusza, stąd pytanie. Jeśli jest się czego obawiać to pójdę w manual.

Masz może jakieś szczegóły? :hmm: