Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Pomysł na] Osłonięcie miejsca parkingowego

Featured Replies

Napisano

Mamy takie miejsce parkingowe na terenie quasi-prywatnym - parking społeczny, dzierżawiony, ale bez możliwości trwałej zabudowy. 

Ogrodzenie to siatka (klasyczna) + słupki co ok. 2,8m (grubsze kreski pionowe, rurka, można coś wsadzić od góry), wysokie na jakieś 2m + wzmocnienie stalowe poziome (grubsza kreska) na wysokości ok. 40cm. 

Podłoże to klasyczny, radomski tłuczeń komisowy ;]

Jako że auto jest ruszane coraz rzadziej, a ptaki srają jak zwykle, to u ojca zakiełkował pomysł na jakieś osłonięcie auta.

W grę wchodzi "zabudowa" demontowalna, czyli klasyczne druciarstwo: jakaś siatka "balkonowa" z metalowymi oczkami, albo coś podobnego. 

Ważne, żeby to można było łatwo rozwinąć (bo przy takiej konfiguracji rozwinięta trwale być nie może - no chyba że macie jakiś genialny pomysł na to) na dłuższy postój i w miarę łatwo umocować do podłoża lub nawet jakoś do auta (nie wiem, ekspanderami za zderzak od spodu, felgę...). 

Myślałem o:

- wsadzeniu w te rurki ogrodzenia jakiś haczyków;

- wbiciu w grunt (na równo lub trochę poniżej) też rurek tak ze 40cm w glebę;

- rozpięciu takiej siatki na haczykach umocowanych w rurkach ogrodzenia i : 
a) przy założeniu parkowania przodem auta do siatki, rozwijaniu siatki (z linkami) i mocowaniu jej do spoilera (solidny);

b) przy założeniu parkowania dowolnego, wsadzaniu dodatkowych (są takie plastikowe, albo metalowe powlekane plastikiem) słupków fi jakieś 8-10mm, w rurki wbite w grunt i stabilizowaniu tych słupków także ekspanderami do np.: kół. 

Niestety - miejsce jest pomiędzy dwoma innymi miejscami, więc jak auta nie ma to całe rozwiązanie nie może przeszkadzać sąsiadom parkującym po bokach. 

Jakieś pomysły?

image.png.c7902da1b42cdd4187db346705c7627a.png

image.png.80477b303d3c246fdae5f6adce7b09b8.png

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Pokrowiec na samochód będzie moim zdaniem praktyczniejszy - z tym, że nie taka gruba plandeka tylko taka opończa.

Raz na jakiś czas jak będzie brudny to pojechać na myjnię, założyć na samochód, umyć, zwinąć do bagażnika do worka foliowego i potem na parkingu założyć na samochód do wyschnięcia.

Napisano
53 minuty temu, Tomo napisał(a):

Pokrowiec na samochód będzie moim zdaniem praktyczniejszy - z tym, że nie taka gruba plandeka tylko taka opończa.

Raz na jakiś czas jak będzie brudny to pojechać na myjnię, założyć na samochód, umyć, zwinąć do bagażnika do worka foliowego i potem na parkingu założyć na samochód do wyschnięcia.

Zakladanie i zdejmowanie tego jest mega upierdliwe, moze miec sens jak auto stoi tygodniami nieuzywane...

IMHO nalozyc jakis wosk i od czasu do czasu podjechac na myjnie, albo poszukac innego miejsca parkingowego/garazu do wynajecia.

Jakakolwiek konstrukcja bedzie niestabilna i podatna na wiatr.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Tomo napisał(a):

Sam taką założyłem na auto jak leciałem na dłuższy urlop: 1) zakładanie pokrowca to męczarnia, tu pociągniesz, tam schodzi a ojciec ma w tej chwili 2x endoprotezę biodra, 2) uwiązanie tego do auta, to kolejny problem, a wbrew pozorom jak tego nie zrobisz dobrze, to... znajdziesz pół pokrowca na aucie, a pół poza - ja tak znalazłem choć mój miał gumę dookoła + sprzączki do zaczepienia o np.: felgę, wahacz, cokolwiek...3) jak poleży to to na aucie, a wiatr to wytarmosi to pięknie szlifuje lakier...

Pokrowiec to ostatnia rzecz o której myślałem, 

Napisano

No ja używałem tego jak miałem Borewicza w garażu, żeby się nie kurzył.

Zakładanie było łatwe, bo nie była to tkanina taka plandekowa tylko tak jak pisałem taka opończa.

Jakoś w Lidlu to kiedyś kupiłem.

Ale nie miała żadnych zabezpieczeń przez zwianiem - tylko gumka dookoła.

Na garaż było to świetne, ale w sumie nie wiem jak by się to sprawowało np. na deszczu, nie mówiąc o wietrze.

Napisano

Przypomniał mi się film Nie lubię poniedziałku :hehe:

snapshot20000106225503_5509.jpg.fb9429aa66e1bc4be55d9a32740f34a5.jpg

snapshot20000106225522_1338.jpg.2a1db59cba5b364183e306e2e1c3f209.jpg

Edytowane przez Tomo

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Tomo napisał(a):

Jakoś w Lidlu to kiedyś kupiłem.

Mój też był z lidla. 

Klei się to to do karoserii niemiłosiernie jak tylko złapie trochę wody. 

Napisano
47 minut temu, Tomo napisał(a):

Przypomniał mi się film Nie lubię poniedziałku :hehe:

snapshot20000106225503_5509.jpg.fb9429aa66e1bc4be55d9a32740f34a5.jpg

snapshot20000106225522_1338.jpg.2a1db59cba5b364183e306e2e1c3f209.jpg

Tp chyba watek mona zamykac ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, gobi napisał(a):

Fajne :ok:

Cena :no:

Mam wątpliwości co do szerokości - podają 2,6m natomiast mocno to wystaje poza obrys namalowanego miejsca parkingowego :hmm:

Napisano
14 godzin temu, gobi napisał(a):

Fajne, prawie jak garaż :) ale jak to do podłoża przytwierdzić? Tym bardziej, że kolega ma żwirek. Na wietrze odleci przy 2 podmuchu... Jakieś kotwy?

Napisano

poprostu wynając garaż w okolicy, a to miejsce wynająć komuś innemu

Edytowane przez zet

Napisano
7 godzin temu, Kondi napisał(a):

ale jak to do podłoża przytwierdzić?

obraz.png.03f0a4ca986b8cdc2c008fd35c04bcaf.png

obraz.png.ab1831d33ae774facc7584ffe6b98b00.png