Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap silnika a ubezpieczenie AC

Featured Replies

Napisano

Więc naszło mnie pare wątpliwości odnośnie swapu i jego konsekwencji "urzędowych". Otóż Pani w ubezpieczalni powiedziała że numery silnika który jest w samochodzie muszą się zgadzać z tym co jest w papierach bo jak np. moje ukochane autko "zaginie" i je odnajdą to będzie problem czy "to napewno ten samochód" albo np przy jakimś dzwonie może się komuś nadgorliwemu zechcieć sprawdzać nr silnika i też nie zobaczę pieniędzy... Dlatego też mam pare pytanek: Czy można wogóle zmienić sobie nr silnika na np polisie nie posiadając f-ry na silnik? Czy wogóle warto grzebać się w tych urzędowych papierkach i innych duperelach? Aha swap z 1.1 na 1.2 więc w sumie urzędas to i tak nie zauważy różnicy w zewnętrznej budowie silnika....

Napisano

Według nowych przepisów jakie weszły bodajże w tym roku silnik jest traktowany jak zwykła wymienna część.

Wiec babie albo coś sie pomieszało, albo nie zna przepisów, albo chce cie naciągnąć. Jak coś to proponuje wydrukować sobie kawałek tej ustawy i pójść do niej z tym niech odpowie coś na to.

Napisano

Tu masz dokładnie ten przepis co wyszedł....

Ministerstwo Infrastruktury poinformowało, że z dniem 21 października 2005 r., weszła w życie ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 180, poz.1497), która zmieniła między innymi wymagania ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r.- Prawo o ruchu drogowym, uchylając przepisy dotyczące numeru silnika jako cechy identyfikującej pojazd.

W praktyce oznacza to, że numer silnika nie jest warunkiem dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Ponad to od dnia 21 października 2005 roku nie będą miały zastosowania niektóre wymagania rozporządzeń wykonawczych do tej ustawy oto najważniejsze z nich:

1) W zakresie przepisów rozporządzenia Ministra infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 roku w sprawie rejestracji i oznaczenia pojazdów ( Dz. U. 133, poz.1123 z póź. zm.) organ rejestrujące nie będzie miał obowiązku stosowania wymagań.

- § 2 ust.10 pkt 3 - dotyczy zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu typu "SAM" ,

- § 14 ust.1 pkt 3 - dotyczy zgłoszenia wymiany silnika w pojeździe zarejestrowanym,

- § 28 ust.2 - dotyczy umieszczania numeru silnika przez stację kontroli pojazdów,

- § 40 ust.4 - dotyczy wymiany silnika w pojeździe, w którego dokumentach rejestracyjnych zamieszczono wpis potwierdzający brak numeru silnika,

- § 3 i 4 w załączniku nr 9 do rozporządzenia - gdzie zawarto szczegółowe wymagania odnośnie sposobu oznaczania silników i zasad zamieszczania tych danych w dowodzie rejestracyjnym .

Ponadto w stosowaniu przepisu § 40 w ust.3 ww. rozporządzenia –nr silnika umieszczony na podstawie dotychczasowych przepisów nie będzie miał znaczenia dla uznania, że pojazd spełnia wymagania w zakresie posiadania tej cechy identyfikacyjnej, wymaganej do rejestracji pojazdu. Jednocześnie we wniosku o rejestrację czasowa lub wyrejestrownie pojazdu decyzji oraz w zaświadczeniu potwierdzającym dane zawarte w zgubionym dowodzie rejestracyjnym, karcie pojazdu, o którym mowa w załączniku nr 1 i 2 do rozporządzenia od dnia 21 października 2005 r. nie wypełnia się rubryki określającej numer silnika.

2) W zakresie przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (Dz. U. z 2003 r., Nr 227, poz.2250 z póź. zm.) nie będzie obowiązku:

- przeprowadzenia identyfikacji pojazdów na podstawie numeru silnika (porównywanie z wpisem w dowodzie rejestracyjnym ) zgodnie z wykazem czynności kontrolnych oraz metod i kryteriów oceny stanu technicznego pojazdu podczas przeprowadzania badania technicznego (załącznik nr 1 do rozporządzenia) a brak numeru silnika nie będzie przesłanką do negatywnego wyniku badania

- wypełniania zgodnie z załącznikiem Nr 7 do rozporządzenia pozycji „numer silnika” w rejestrze badań technicznych pojazdów i innych czynności,

- wypełniania zgodnie z załącznikiem Nr 9 do rozporządzenia pozycji „numer silnika” w dokumencie identyfikacyjnym pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą lub nowego pojazdu typu wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie.

Do postępowań administracyjnych wszczętych a nie zakończonych przed dniem 21 października 2005 roku starosta (prezydent miasta) w zakresie obowiązku posiadania numeru silnika stosuje przepisy obowiązujące przed ta datą.

Napisano
  • Autor

Dziękować blagam.gif

BTW dzwoniłem do PZU i dowiedziałem się już na 100% że mogę sobie zmieniać i 10 razy silnik w granicach pojemności 1100ccm i 1200ccm i nic mi nie mogą zrobić. Pozdro

Napisano

> Dziękować

> BTW dzwoniłem do PZU i dowiedziałem się już na 100% że mogę sobie

> zmieniać i 10 razy silnik w granicach pojemności 1100ccm i

> 1200ccm i nic mi nie mogą zrobić. Pozdro

Bardzo prosze 001.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Dziękować

> BTW dzwoniłem do PZU i dowiedziałem się już na 100% że mogę sobie

> zmieniać i 10 razy silnik w granicach pojemności 1100ccm i

> 1200ccm i nic mi nie mogą zrobić. Pozdro

no niby tak ale 1.2 to 1242 i inna granica ubezpieczenia Mnie tez to niebawem czeka i sam nie wiem jak to bedzie tyle ze z 700

Napisano

> no niby tak ale 1.2 to 1242 i inna granica ubezpieczenia Mnie tez to

> niebawem czeka i sam nie wiem jak to bedzie tyle ze z 700

hmm a nie jest tak ze do 1249 jest traktowane jako 1,2 a powyżej jako 1,3 ??

pzdr

Napisano

> no niby tak ale 1.2 to 1242 i inna granica ubezpieczenia Mnie tez to

> niebawem czeka i sam nie wiem jak to bedzie tyle ze z 700

Heh, mnie tez to czeka ale z 899. Narazie nic nie ruszam, w sierpniu będe robił przegląd techniczny, jak będzie potrzeba to wtedy będe myślał nad zmianą wpisu w DR, a do tego czasu nic nie ruszam.

Pozdro

Napisano

> hmm a nie jest tak ze do 1249 jest traktowane jako 1,2 a powyżej jako

> 1,3 ??

> pzdr

jak placilem skladke jeszcze za 700 w PZU to 1242 zawiera sie w przedziale 1200-1300 czy 1299 Nie wiem jak jest w innych ubezpieczalniach

Napisano

> hmm a nie jest tak ze do 1249 jest traktowane jako 1,2 a powyżej jako

> 1,3 ??

> pzdr

nie biglaugh.gif

Napisano

Dobrze że ja robiłem to jescze gdy obowiązywąl przepis przegladu itp itd ( mogłem poczekac miesiąc i bym miał z głowy ) , a tak w karcie pojazdu i Dr mam wbite numery nowego silnika , na umowie kupna sprzedaży ze pojazd zarejestrowano , ubezpiecznie tez ma nr silnika ( chyba ) więc mam spokój z AC food.gif

Napisano

> ale zazwyczaj stawki sa do 1300 .. wiec 1.1 i 1.2 w tej samej klaise

> sie lapie

tez myslalem ze tak jest dopoki sie nie zapytalem przy placeniu skladki w PZU nie ma czegos takiego jeszcze z 1.2 sa jaja bo nie ma takiego silnika w CC/SC w ich rozpisce

Napisano

> tez myslalem ze tak jest dopoki sie nie zapytalem przy placeniu

> skladki w PZU nie ma czegos takiego jeszcze z 1.2 sa jaja bo nie

> ma takiego silnika w CC/SC w ich rozpisce

To OC trzeba przenieść do LINK4 zlosnik.gif Tam jest CC i SC 1.2 zlosnik.gif

Napisano

> Według nowych przepisów jakie weszły bodajże w tym roku silnik jest

> traktowany jak zwykła wymienna część.

> Wiec babie albo coś sie pomieszało, albo nie zna przepisów, albo chce

> cie naciągnąć. Jak coś to proponuje wydrukować sobie kawałek tej

> ustawy i pójść do niej z tym niech odpowie coś na to.

to jak teraz bede kupowal silnik, to mam spisywac ze sprzedajacym umowne kupna sprzedazy (zawiearjaca wszystkie numery, z jakiego pojazdu itd.) czy nie musze hmm.gif

pozdr.

Napisano

> to jak teraz bede kupowal silnik, to mam spisywac ze sprzedajacym

> umowne kupna sprzedazy (zawiearjaca wszystkie numery, z jakiego

> pojazdu itd.) czy nie musze

> pozdr.

Chyba nie, skoro to jest część zamienna to kupujesz silnik i wymieniasz tak jak piaste koła czy szybe w drzwiach. Nie ma obowiązku ewidencjonowania i zgłaszania kupna i wymiany części w samochodzie przeciez... IMO oczywiście zeby.GIF

Napisano

> to jak teraz bede kupowal silnik, to mam spisywac ze sprzedajacym

> umowne kupna sprzedazy (zawiearjaca wszystkie numery, z jakiego

> pojazdu itd.) czy nie musze

> pozdr.

Raczej nie a jak kupujesz klocki to spisujesz numery seryjne ?? 270751858-jezyk.gif

Na to samo teraz wychodzi biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.