Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kask (najlepiej z interkomem)

Featured Replies

Napisano

Czas wymienić wysłużoną skorupę.

W czym Państwo latacie? Co polecacie?

Chętnie coś z interkomem / możliwością słuchania muzy czy ostrzeżeń z Yanosika, chyba, że lepiej dokupić osobno i zamontować (tak mam aktualnie).

Budżet mocno elastyczny, oszczędzać nie zamierzam.

PS. oczywiście szczękowy + pinlock

Napisano

Neotec 3. Wcześniej miałem 2 i poprawa jest znaczna. Dedykowany zestaw działa super. 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Olas1 napisał(a):

Neotec 3. Wcześniej miałem 2 i poprawa jest znaczna. Dedykowany zestaw działa super. 

Ten dedykowany to Sena srl 3?

Napisano
27 minut temu, FrugOs napisał(a):

Chętnie coś z interkomem / możliwością słuchania muzy czy ostrzeżeń z Yanosika, chyba, że lepiej dokupić osobno i zamontować (tak mam aktualnie).

Ja nic nie polecam prócz przymieniarzania w salonie.

Mam dosyć szeroką czachę i to co się podobało lub ktoś polecał to nie pasowały. Dopiero chyba za 3 razem trafiłem na odpowiedni kask od Sharka ;] 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ja nic nie polecam prócz przymieniarzania w salonie.

Mam dosyć szeroką czachę i to co się podobało lub ktoś polecał to nie pasowały. Dopiero chyba za 3 razem trafiłem na odpowiedni kask od Sharka ;] 

To dla mnie dość oczywiste, na pewno będę macał na żywca :ok:

Napisano
44 minuty temu, FrugOs napisał(a):

Ten dedykowany to Sena srl 3?

dokładnie 

Napisano

Zobacz Scorpion exo 1400 evo 2 air.

Pasuje do niego uniwersalny interkom np Cardo . 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, kondziu napisał(a):

Zobacz Scorpion exo 1400 evo 2 air.

Pasuje do niego uniwersalny interkom np Cardo . 

Pompowane poduszki! :O 

Sprawdza się to?

Napisano
26 minut temu, FrugOs napisał(a):

Pompowane poduszki! :O 

Sprawdza się to?

Wszystko co powoduje lepsze dopasowanie się sprawdza 😉

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, kondziu napisał(a):

Wszystko co powoduje lepsze dopasowanie się sprawdza 😉

Widzisz ile lat za murzynami jestem? :hehe: Tym bardziej czas na coś nowego ;] 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, kondziu napisał(a):

Ja używam-mam Cardo pro 

Zdarza Ci się słuchać muzyki?

Jeśli tak - jak oceniasz jakość dźwięku?

Bardzo mi dziś w sklepie zachwalali ten interkom. 

Napisano
Teraz, FrugOs napisał(a):

Zdarza Ci się słuchać muzyki?

Jeśli tak - jak oceniasz jakość dźwięku?

Bardzo mi dziś w sklepie zachwalali ten interkom. 

Tak słucham :) 

Cardo pod względem jakości dźwięku jest według testów lepsze od np seny . W cardo masz głośniki jbl . Jeśli chodzi o muzykę to raczej nic lepszego niż Cardo nie znajdziesz.  Nie wiem jak ma się zestaw zaprezentowany przez Ciebie -wersja pro którą mam ma większe głośniki od poprzedniego modelu edge-musiałbyś poczytać jak to wygląda. Ogólnie Cardo można wyrwać w db cenie na Amazon.pl/de ale trzeba poszukać . Ja zdecydowałem się na pro m.in tym ze ma wykrywanie upadku, dodatkowo jak odłożysz kask i nie wyłączysz interkomu to automatycznie się usypia i wybudza jak znowu wykryje ruch-więc nie rozładujesz  baterii przez przypadek . A jak dodać do tego lepsze głośniki to 😎

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kondziu napisał(a):

Tak słucham :) 

Cardo pod względem jakości dźwięku jest według testów lepsze od np seny . W cardo masz głośniki jbl . Jeśli chodzi o muzykę to raczej nic lepszego niż Cardo nie znajdziesz.  Nie wiem jak ma się zestaw zaprezentowany przez Ciebie -wersja pro którą mam ma większe głośniki od poprzedniego modelu edge-musiałbyś poczytać jak to wygląda. Ogólnie Cardo można wyrwać w db cenie na Amazon.pl/de ale trzeba poszukać . Ja zdecydowałem się na pro m.in tym ze ma wykrywanie upadku, dodatkowo jak odłożysz kask i nie wyłączysz interkomu to automatycznie się usypia i wybudza jak znowu wykryje ruch-więc nie rozładujesz  baterii przez przypadek . A jak dodać do tego lepsze głośniki to 😎

Chyba większej zachęty mi nie trzeba ;] Dzięki :piwko:

Napisano
W dniu 10.03.2025 o 14:22, FrugOs napisał(a):

Kupiony "na fali" wydatków ;) po zakupie moto -  kask "wyprawowy" ;) : HJC C91 + interkom HJC 20B. Póki co nie był sprawdzony w boju. 

zzzz2.jpg.942d1c4c60d383762946725c02b29d34.jpg

Napisano
29 minut temu, PunTomas napisał(a):

Kupiony "na fali" wydatków ;) po zakupie moto -  kask "wyprawowy" ;) : HJC C91 + interkom HJC 20B. Póki co nie był sprawdzony w boju. 

zzzz2.jpg.942d1c4c60d383762946725c02b29d34.jpg

Masz jakieś zniżki u chirurga szczękowego ? 😉😉😉😉

Jeździsz z otwartym?

Napisano
4 minuty temu, kondziu napisał(a):

Masz jakieś zniżki u chirurga szczękowego ? 😉😉😉😉

Jeździsz z otwartym?

"Zdjęcie demonstracyjne". 😁

Napisano
22 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Widzisz ile lat za murzynami jestem? :hehe: Tym bardziej czas na coś nowego ;] 

też mam pompowane poliki w moim sharku, model s900c kupiony w 2014 ;] 

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 23:48, FrugOs napisał(a):

Myślałem o takim

https://allegro.pl/oferta/interkom-motocyklowy-cardo-freecom-2x-1-zestaw-jbl-13488369093

Wychodzi za nieco ponad 200 EUR. 

Tu masz lepszą cenę https://www.amazon.fr/dp/B09MQ6TG4Q?tag=haggle-web-fr-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1

Napisano

Ja bym wziął teraz interkom który się łączy z wieloma urządzeniami . W technologii mesh.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, kondziu napisał(a):

Dzięki. Kupiony :jem:

7 godzin temu, snoopi_lubin napisał(a):

Ja bym wziął teraz interkom który się łączy z wieloma urządzeniami . W technologii mesh.

Mnie wystarczy jak będzie spięty z moim telefonem.

Napisano

Ja mam Neotec'a 2 + Sena i sobie chwalę. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 10.03.2025 o 14:22, FrugOs napisał(a):

Mierzyć i wybierać. 

Ja mam marki od ktorych ŻADNEGO nie wcisnę na głowę. Obecnie latam w Klim Krios PRO (integral adv) - bo jest ultralekki. Po Shuberth E1 bolał mnie kark (ten szajs waży 1,8kg).

Intercom - po testach kilku - najlepiej wypada dla mnie Cardo z JBL. Żaden zintegrowany nie grał dobrze. Jak mierzysz to pamietaj sprawdzić czy dasz radę zmiescic glosniki vs uszy i szerokość skorupy. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jimbo22 napisał(a):

Mierzyć i wybierać. 

Ja mam marki od ktorych ŻADNEGO nie wcisnę na głowę. Obecnie latam w Klim Krios PRO (integral adv) - bo jest ultralekki. Po Shuberth E1 bolał mnie kark (ten szajs waży 1,8kg).

Intercom - po testach kilku - najlepiej wypada dla mnie Cardo z JBL. Żaden zintegrowany nie grał dobrze. Jak mierzysz to pamietaj sprawdzić czy dasz radę zmiescic glosniki vs uszy i szerokość skorupy. 

Tak.

Napisałem wyżej, że wybrałem dopiero po przymiarkach na żywo :ok: 

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor
W dniu 20.03.2025 o 08:30, FrugOs napisał(a):

O jeżu jak to zajebiście gra! ;] :bananevil:

Gra wciąż świetnie, ale coś się zejbauo i nie moge odebrać połączenia przychodzącego żadnym przyciskiem :(

Jak odbiorę na tel i przełączę na kask to mogę rozmawiać. Mogę też którymś tam odrzucić przychodzące. Ale odebrać nie. 

Jakieś pomysły? :furious:

@kondziu - u Ciebie wszystko działa ok?

Napisano
10 godzin temu, FrugOs napisał(a):

Gra wciąż świetnie, ale coś się zejbauo i nie moge odebrać połączenia przychodzącego żadnym przyciskiem :(

Jak odbiorę na tel i przełączę na kask to mogę rozmawiać. Mogę też którymś tam odrzucić przychodzące. Ale odebrać nie. 

Jakieś pomysły? :furious:

@kondziu - u Ciebie wszystko działa ok?

Cześć. U mnie odpukać wszystko ok. Czasami tylko mam na ułamek sekundy przerwę w odtwarzaniu muzy ale nie wiem czy to kwestia interkomu, neta, czy applecara na ekranie który zamontowałem-mam więc 2 sprzęty spięte z telefonem po BT (ekran, interkom), czujniki ciśnienia w oponach nie wiem poprzez jaką transmisję się komunikują z ekranem. Nie przeszkadza mi to bo za często się nie powtarza .

Na początek skasowałbym sparowane urządzenie cardo z Bluetooth itp w telefonie i reset Cardo do fabrycznych ustawień a następnie ponowne parowanie z telefonem.

Dodatkowo zapytalem „przyjaciela” co to może być poniżej odpowiedzi.  

1.

Sprawdź połączenie Bluetooth

Cardo Freecom X2 może mieć dwa różne połączenia Bluetooth:

A2DP – do muzyki.

HFP (Hands-Free Profile) – do połączeń głosowych.

➡️ Rozwiązanie:

Usuń połączenie Cardo z telefonu i sparuj od nowa. Podczas parowania nie pomijaj żadnego zapytania o dostęp do połączeń i kontaktów.

Nie paruj przez ustawienia Bluetooth w telefonie! – tylko przez tryb parowania w Cardo:

Włącz Freecom X2.

Przytrzymaj przycisk telefonu przez 5 sekund (lub aż dioda zacznie migać czerwono-niebiesko).

W telefonie wybierz urządzenie Cardo i potwierdź wszystkie uprawnienia.

2.

Sprawdź uprawnienia na telefonie

Na Androidzie:

Wejdź w Ustawienia > Bluetooth > Twoje urządzenia > Freecom X2 > Ustawienia koła zębatego

Upewnij się, że „Połączenia telefoniczne” i „Dźwięk multimediów” są zaznaczone.

Na iPhone:

Wejdź w Ustawienia > Bluetooth > i przy Cardo – zaznacz Połączenia i Multimedia.

3.

Sprawdź, czy Cardo działa w trybie interkomu

Jeśli jesteś w aktywnym połączeniu interkomowym z innym motocyklistą, przychodzące połączenia telefoniczne mogą być blokowane lub ignorowane.

➡️ Spróbuj rozłączyć interkom i przetestuj ponownie odbieranie połączenia.

4.

Sposób odbierania połączenia

W Cardo Freecom X2 odbiera się połączenia na kilka sposobów:

Krótkie naciśnięcie przycisku telefonu (Phone) – powinna odebrać.

Włączenie opcji „Voice Answer” w aplikacji Cardo (można wtedy powiedzieć „Answer” lub „Ignore”).

➡️ Sprawdź w aplikacji Cardo, czy gesty lub sterowanie głosem nie są przypadkiem wyłączone lub przypisane inaczej.

5.

Zresetuj ustawienia urządzenia

Jeśli wszystko zawiedzie:

Włącz Cardo.

Naciśnij przycisk „Media” + „Phone” + „Interkom” jednocześnie na kilka sekund – powinien wykonać reset fabryczny.

Sparuj urządzenie od nowa z telefonem.

Jeśli po tych działaniach nadal nie możesz odebrać połączenia, napisz proszę:

Jaki masz model telefonu?

Czy problem występuje na każdej rozmowie, czy losowo?

Czy rozmowa odbiera się np. z poziomu ekranu telefonu?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, kondziu napisał(a):

Na początek skasowałbym sparowane urządzenie cardo z Bluetooth itp w telefonie i reset Cardo do fabrycznych ustawień a następnie ponowne parowanie z telefonem.

Dodatkowo zapytalem „przyjaciela” co to może być poniżej odpowiedzi.  

1.

Sprawdź połączenie Bluetooth

Cardo Freecom X2 może mieć dwa różne połączenia Bluetooth:

A2DP – do muzyki.

HFP (Hands-Free Profile) – do połączeń głosowych.

➡️ Rozwiązanie:

Usuń połączenie Cardo z telefonu i sparuj od nowa. Podczas parowania nie pomijaj żadnego zapytania o dostęp do połączeń i kontaktów.

Nie paruj przez ustawienia Bluetooth w telefonie! – tylko przez tryb parowania w Cardo:

Włącz Freecom X2.

Przytrzymaj przycisk telefonu przez 5 sekund (lub aż dioda zacznie migać czerwono-niebiesko).

W telefonie wybierz urządzenie Cardo i potwierdź wszystkie uprawnienia.

2.

Sprawdź uprawnienia na telefonie

Na Androidzie:

Wejdź w Ustawienia > Bluetooth > Twoje urządzenia > Freecom X2 > Ustawienia koła zębatego

Upewnij się, że „Połączenia telefoniczne” i „Dźwięk multimediów” są zaznaczone.

Na iPhone:

Wejdź w Ustawienia > Bluetooth > i przy Cardo – zaznacz Połączenia i Multimedia.

3.

Sprawdź, czy Cardo działa w trybie interkomu

Jeśli jesteś w aktywnym połączeniu interkomowym z innym motocyklistą, przychodzące połączenia telefoniczne mogą być blokowane lub ignorowane.

➡️ Spróbuj rozłączyć interkom i przetestuj ponownie odbieranie połączenia.

4.

Sposób odbierania połączenia

W Cardo Freecom X2 odbiera się połączenia na kilka sposobów:

Krótkie naciśnięcie przycisku telefonu (Phone) – powinna odebrać.

Włączenie opcji „Voice Answer” w aplikacji Cardo (można wtedy powiedzieć „Answer” lub „Ignore”).

➡️ Sprawdź w aplikacji Cardo, czy gesty lub sterowanie głosem nie są przypadkiem wyłączone lub przypisane inaczej.

5.

Zresetuj ustawienia urządzenia

Jeśli wszystko zawiedzie:

Włącz Cardo.

Naciśnij przycisk „Media” + „Phone” + „Interkom” jednocześnie na kilka sekund – powinien wykonać reset fabryczny.

Sparuj urządzenie od nowa z telefonem.

Jeśli po tych działaniach nadal nie możesz odebrać połączenia, napisz proszę:

Jaki masz model telefonu?

Czy problem występuje na każdej rozmowie, czy losowo?

Czy rozmowa odbiera się np. z poziomu ekranu telefonu?

Dzięki. W międzyczasie zrobiłem to samo (zapytałem przyjaciela - Matko Bosko jakie czasy, nie myślę sam tylko pytam AI ;] :hehe: ) i ponowne parowanie pomogło. Że ja na to sam nie wpadłem ;] 

Cytat

Cześć. U mnie odpukać wszystko ok. Czasami tylko mam na ułamek sekundy przerwę w odtwarzaniu muzy ale nie wiem czy to kwestia interkomu, neta, czy applecara na ekranie który zamontowałem-mam więc 2 sprzęty spięte z telefonem po BT (ekran, interkom), czujniki ciśnienia w oponach nie wiem poprzez jaką transmisję się komunikują z ekranem. Nie przeszkadza mi to bo za często się nie powtarza .

Jeśli chodzi o przerwy to raczej nie wina sprzętu. Też je mam od pewnego czasu (chociaż niedawno się uspokoiło) i na początku myślałem, że to nowy głośnik BT jest wadliwy, ale potem się okazało, że nie, bo mikroprzerwy pojawiły się oprócz głośnika również w aucie i w słuchawkach. Moja córa też czasem je ma na swoich sprzętach, więc wspólnie doszliśmy do wniosku, że to raczej po stronie Spotify - czy u Ciebie źródłem też Spoti?

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Dzięki. W międzyczasie zrobiłem to samo (zapytałem przyjaciela - Matko Bosko jakie czasy, nie myślę sam tylko pytam AI ;] :hehe: ) i ponowne parowanie pomogło. Że ja na to sam nie wpadłem ;] 

Jeśli chodzi o przerwy to raczej nie wina sprzętu. Też je mam od pewnego czasu (chociaż niedawno się uspokoiło) i na początku myślałem, że to nowy głośnik BT jest wadliwy, ale potem się okazało, że nie, bo mikroprzerwy pojawiły się oprócz głośnika również w aucie i w słuchawkach. Moja córa też czasem je ma na swoich sprzętach, więc wspólnie doszliśmy do wniosku, że to raczej po stronie Spotify - czy u Ciebie źródłem też Spoti?

Cieszę się że się udało 👍

Tak Spotify 

Napisano
  • Autor
Teraz, kondziu napisał(a):

Cieszę się że się udało 👍

Tak Spotify 

To o sprzęt się raczej martwić nie musisz. To Spoti coś daje ciała :no: 

• 7 miesięcy później...
Napisano
W dniu 10.03.2025 o 14:22, FrugOs napisał:

Szczerze ? Nie pytal bym o to na forum, bo i tak kazdy ma inna forme banki. To co pasuje mi, niekoniecznie bedzie pasowac Tobie. Szukac, przymierzac ! phi

.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, andy7 napisał:

Szczerze ? Nie pytal bym o to na forum, bo i tak kazdy ma inna forme banki. To co pasuje mi, niekoniecznie bedzie pasowac Tobie. Szukac, przymierzac ! phi

Wspaniale, że odkopałeś wątek w którym szukam kasku, który zaczyna drugi sezon hehe

Napisano

Ju ar w#lelkom, kak gawarjat naszyje druzja francuzy. phi

Nie dziekuj, przyda sie za kilka lat phi

.