Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik 0> isofix

Featured Replies

Napisano

Powoli rozglądam się za fotelikiem z funkcją nosidełka dla 👶😁. Czy taki fotelik za ok 1000zl spełni swoją rolę?? Czy jednak te foteliki po 2000zl mają coś takiego za co warto dopłacić. 

Tutaj takie  przyklady:

https://allegro.pl/oferta/fotelik-samochodowy-z-baza-certyfikat-adac-zestaw-lionelo-astrid-i-size-15824629003

https://allegro.pl/oferta/fotelik-avionaut-cosmo-smart-0-13kg-40-87cm-baza-dock-2-0-bestseller-17333070006

Ewentualnie może coś podpowiecie na co zwrócić szczególna uwagę. Będę wdzięczny 😉

Napisano

Droższe są obrotowe i rozkładane, lżejsze. 

Fotelik trzeba dopasować do auta , nie każdy będzie pasował. Kwestia gabarytów i kątów.

Napisano
17 minut temu, Mr_Hyde napisał(a):

Powoli rozglądam się za fotelikiem z funkcją nosidełka dla 👶😁. Czy taki fotelik za ok 1000zl spełni swoją rolę?? Czy jednak te foteliki po 2000zl mają coś takiego za co warto dopłacić. 

Tutaj takie  przyklady:

https://allegro.pl/oferta/fotelik-samochodowy-z-baza-certyfikat-adac-zestaw-lionelo-astrid-i-size-15824629003

https://allegro.pl/oferta/fotelik-avionaut-cosmo-smart-0-13kg-40-87cm-baza-dock-2-0-bestseller-17333070006

Ewentualnie może coś podpowiecie na co zwrócić szczególna uwagę. Będę wdzięczny 😉

Ja uważam, że to po części gry na emocjach rodziców: zaoszczędzisz 1000 zł, a przecież życie dziecka jest bezcenne. 

Ja kupowałem taki lepszy, ale używany, za pół ceny. Z tego dość szybko się wyrasta, a używany był głównie wokół komina.

Dopiero pierwszy fotelik przodem kupiłem nowy (jak młody miał 4 lata)

Napisano
21 godzin temu, Mr_Hyde napisał(a):

Tutaj takie  przyklady:

Jeśli ma testy ADAC i jest dopasowany do samochodu to swoją rolę spełni. Co nie znaczy że inny nie spełni, po prostu nie zostało to (jeszcze) obiektywnie sprawdzone. Zakładam oczywiście że odrzucamy totalnie najtańszy szajs.

A za co się dopłaca?

1. za markę (wiadomo)

2. teoretycznie za jakość materiałów - materiał z tego fotelika na 100% będziesz wielokrotnie zdejmował i prał. Oczywiście tańszy też wytrzyma pranie ale po 10 cyklach już może być jakaś wizualna różnica. Z drugiej strony materiał z reguły można dokupić więc to w praktyce nie ma znaczenia.

3. za bajery typu obracanie i rozkładanie - IMO nie warto bo takie wybajerzone foteliki są cięższe a z reguły jednak nosi się i wkłada cały fotelik z zawartością więc każdy kg ma znaczenie.

4. mocowanie do wózka zamiast gondoli - mega wygodne, bo nie trzeba za każdym razem przekładać człowieczka. Mieliśmy fotelik Cybexa m.in.dlatego że pasował do mocowań na naszym wózku - ale to było 7 lat temu, nie wiem jak jest teraz może pojawił się jakiś uniwersalny system.

5. ogólnie dobrze jest sobie te foteliki na żywo zobaczyć, najlepiej niech sobie :piekna: w sklepie pomaca różne, porozkłada i poskłada rączki, osłony przeciwsłoneczne itp oraz koniecznie podniesie, wepnie do bazy i wypnie - bo prawdopodobnie głównie ona będzie tym operować. Czasem głupota typu że coś chodzi lżej/ciężej będzie miała decydujące znaczenie i wbrew pozorom to może być właśnie ten tańszy.

Napisano
W dniu 11.05.2025 o 13:55, Mr_Hyde napisał(a):

Tutaj takie  przyklady:

Spełni ale trzymałbym się firmowych produktów które mają certyfokat ADAC, w pierwszym foteliku baza zdecydowanie warto wziąć wersję z bazą, czasami te bazy są uniwersalne co jest spoko bo kolejny fotelik możesz kupić wtedy pewnie taniej, z drugiej strony ważne żeby ten drugi fotelik był obrotowy bo będziesz 2-3 lata dzieciaka wkładał do niego i nachylanie się żeby go zapiąć jest męczące. 

Ja na perwszy fotelik miałem maxicosi cabrio z bazą i on bez problemu wytrzymał dwójkę dzieciaków i teraz jeździ w rodzinie z kolejną dwójką. a na drugi polecam Britax'a Dualfix'a. Sześć lat katowania i po upraniu czeka na kolejne dzieci. Totalnie nie polcam za to Recaro, fotelik rozpadł się w 3 miesące (połamay się styropiany). 

No i tak jak ktoś wyżej powiedział, podjedź do sklepu z fotelikami bo dobór do samochodu jest ważny i dobrze też przejść jakieś podstawowe szkolenie jak zapinać dziecko w foteliku bo generalnie ludzie zapinają dzieci za słabo, w kurtach puchowych itp i potem nawet najdroższy fotelik średnio spełni swoje zadanie jak dzieciak się z niego katapultuje...    

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 14:51, KJO napisał(a):

Spełni ale trzymałbym się firmowych produktów które mają certyfokat ADAC, w pierwszym foteliku baza zdecydowanie warto wziąć wersję z bazą, czasami te bazy są uniwersalne co jest spoko bo kolejny fotelik możesz kupić wtedy pewnie taniej, z drugiej strony ważne żeby ten drugi fotelik był obrotowy bo będziesz 2-3 lata dzieciaka wkładał do niego i nachylanie się żeby go zapiąć jest męczące. 

Bo co Ci baza dla fotelika dla dziecka, które waży 12kg i samo chodzi ?!

Bazy, które można użyć później, to marketingowe mistrzostwo i wykorzystanie :Sunk cost fallacy:

Edytowane przez grogi

Napisano
17 godzin temu, grogi napisał(a):

Bo co Ci baza dla fotelika dla dziecka, które waży 12kg i samo chodzi ?!

Bazy, które można użyć później, to marketingowe mistrzostwo i wykorzystanie :Sunk cost fallacy:

bo czasami jest taniej kupić jedną bazę i dwa foteliki (ten do noszenia i kolejny do jazdy tyłem) tylko ważne żeby ten drugi był obrotowy bo dziecko może i chodzi ale raczej samo się nie zapnie w takim foteliku. Dodatkowo maxi cosi ma zarąbistą obracaną i wysuwaną bazę (chyba jako jedyni)

https://ewozki.eu/pl/p/Maxi-Cosi-FamilyFix-360-Pro-wysuwana%2C-obrotowa-baza-do-fotelikow-Coral-360%2C-Pebble-360-Pro-i-Pearl-360-Pro/20069?UTM_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6c43b1d2-daa2-d646-551f-12405453446c

znajomi to kupili i to jest gamechanger 

Napisano
1 godzinę temu, KJO napisał(a):

bo czasami jest taniej kupić jedną bazę i dwa foteliki (ten do noszenia i kolejny do jazdy tyłem) tylko ważne żeby ten drugi był obrotowy bo dziecko może i chodzi ale raczej samo się nie zapnie w takim foteliku. Dodatkowo maxi cosi ma zarąbistą obracaną i wysuwaną bazę (chyba jako jedyni)

https://ewozki.eu/pl/p/Maxi-Cosi-FamilyFix-360-Pro-wysuwana%2C-obrotowa-baza-do-fotelikow-Coral-360%2C-Pebble-360-Pro-i-Pearl-360-Pro/20069?UTM_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6c43b1d2-daa2-d646-551f-12405453446c

znajomi to kupili i to jest gamechanger 

Drugi to SUV albo van bo nie trzeba się schylać 🤣🤪

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Drugi to SUV albo van bo nie trzeba się schylać 🤣🤪

jedno drugiemu nie przeszkadza ale fakt 

Napisano

Temat przerabiałem na początku tego roku. Zależało nam na jasnej tapicerce (żeby pasowało do auta, którym wozimy juniora ;) ), nosidełko było zarazem fotelikiem, miało uchwyt i pasował do ramy wózka. W zasadzie cokolwiek markowego kupisz: Cybex, maxi-cosi, Britax Romer (te marki oglądałem) to są bardzo dobre produkty. W naszym przypadku skończyło się na Cybex Cloud-T z bazą Base-T, bo 1. była jasna tapicerka jaka nam się podobała 2. to element systemu, bo mamy ramę wózka Cybex i na krótkie wypady wpinamy małego w nosidełku do ramy wózka i jedziemy 3. znajomi akurat mieli na zbyciu idealnie to czego szukaliśmy.

Fotelik nie za ciężki, jest uchwyt, baza to bardzo wygodna opcja - przynoszę małego zapiętego w nosidełko, wsadzam nosidełko w bazę, obracam i już zapięty, a ja mam poczucie pewności, że młody jest dobrze "przymocowany" (zanm pierwszy raz wsadzisz dziecko  - przetestuj to na sucho, bo ja w szpitalu się chwilę głowiłem, rozkminiałem jak pasy regulować). Dla mnie ważne było też, by baza czy to z obciążeniem czy na pusto nie wydawała żadnych dźwięków (brat miał taki temat parę lat temu).

Zdanie moje i moich znajomych - pierwszy fotelik, który służy 6-8 miesięcy warto kupić używany, jeśli masz dostęp do pewnego źródła. Sam dobry fotelik, to 1200-1500 zł, a taki, który był używany parę miesięcy znajdziesz na popularnych portalach z ogłoszeniami drobnymi za 600-800 zł w bardzo dobrym stanie.