Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drabina teleskopowa - wysoka

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję nabyć drabinę teleskopową. Wysoką. 5-6 m.

Macie jakiegoś faworyta? Na pewno będzie potrzebne coś z poprzeczką na dole, bo do pracy na różnym podłożu (w tym ziemi).

Chciałbym coś solidnego, bo ostatnio mam wrażenie, że wszystko wokół chce mnie zabić.

Napisano

A nie lepiej klasyczną 3 elementową?

Mam ale niższą i jest stabilna, a do tego można tworzyć różne konfiguracje. Chyba taką https://www.leroymerlin.pl/produkty/drabina-aluminiowa-3-czesciowa-wielofunkcyjna-home-3x7-drabest-82205032.html

Kiedyś pożyczałem od kolegi 6 m i dawała radę. Wtedy trzeba brać 3x10 lub 3x11 szczebli. Coś w ten deseń https://www.leroymerlin.pl/produkty/drabina-aluminiowa-3x11-corda-6-45m-krause-45841012.html

Napisano
  • Autor
21 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A nie lepiej klasyczną 3 elementową?

No własnie nie. Nie mam tego jak transportować ani przechowywać.

Generalnie ludzie chwalą to rozwiązanie. Chciałbym tylko wybrać sensownego producenta.

Napisano
W dniu 7.07.2025 o 14:25, Maxit napisał(a):

Chciałbym coś solidnego, bo ostatnio mam wrażenie, że wszystko wokół chce mnie zabić

Tylko system KRAUSE, co byś z tą drabiną nie robił, nie zrobisz sobie krzywdy 👍

Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz "sobieradkowo" modyfikował ;]

Napisano
19 godzin temu, Gordon_Shumway napisał(a):

Tylko system KRAUSE,

Krause posiada w ofercie drabiny teleskopowe? Nie wiedziałem:hmm: 

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, Gordon_Shumway napisał(a):

Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz "sobieradkowo" modyfikował ;]

Nie znalazłem na ich stronie...

A z braku drabiny musiałem sobie poradzić inaczej...

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-12 o 14.41.45_998c207c.jpg

Napisano
W dniu 13.07.2025 o 22:09, Gordon_Shumway napisał(a):

Żartujesz? Mam taką dwuczęściową, można ją ustawiać w A albo wysuwać. Nie wiem, kto im dał tytuł "bezpieczna drabina", bo gdy się jej używa wysuniętej, to przy schodzeniu nogi wpadają w taśmy blokujące zbytnie rozkraczenie w układzie A i można na ryj spaść. 

Napisano
9 godzin temu, Lucyfer napisał(a):

bo gdy się jej używa wysuniętej, to przy schodzeniu nogi wpadają w taśmy blokujące zbytnie rozkraczenie w układzie A i można na ryj spaść.

Sory, nie mam tak silnej wyobraźni ;]

Używałem, używam w różnych konfiguracjach, doprawdy nie wiem, jak miałbym się zachować, żeby zrobić sobie krzywdę.

Napisano
10 godzin temu, Lucyfer napisał(a):

Żartujesz? Mam taką dwuczęściową, można ją ustawiać w A albo wysuwać. Nie wiem, kto im dał tytuł "bezpieczna drabina", bo gdy się jej używa wysuniętej, to przy schodzeniu nogi wpadają w taśmy blokujące zbytnie rozkraczenie w układzie A i można na ryj spaść. 

Stare dziady nie powinny chodzić po drabinach ;]

Taśmy można opanować przed wejściem.

Ja ostatnio tak przywaliłem piszczelem w szczebel, że wylew krwi schodził mi kilka tygodni.

Przy mojej małopłytkowości mało nie zginąłem na drabinie. :hehe:

Napisano
50 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Taśmy można opanować przed wejściem.

Jeżeli wchodzisz raz na dłużej, to może, ale jeżeli się co chwila przestawiasz i zmieniasz wysuw drabiny, to one, szczególnie przy wysuwie niepełnym, zawsze się zsuwają na szczeble i gdy schodzisz, łapią Ci stopę. Czegoś w tej konstrukcji nie przemyśleli. Tak. oczywiście mogę do nich dorobić dodatkowe paski z rzepami do łapania ich za boki drabiny, ale ile można poprawiać po producentach? 

53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Stare dziady nie powinny chodzić po drabinach ;]

Wiesz, ja tę drabinę mam ponad 20 lat, a znajomkowie wciąż łażą mając ponad 70 lat ;] 

Napisano
Teraz, Lucyfer napisał(a):

Jeżeli wchodzisz raz na dłużej, to może, ale jeżeli się co chwila przestawiasz i zmieniasz wysuw drabiny, to one, szczególnie przy wysuwie niepełnym, zawsze się zsuwają na szczeble i gdy schodzisz, łapią Ci stopę. Czegoś w tej konstrukcji nie przemyśleli. Tak. oczywiście mogę do nich dorobić dodatkowe paski z rzepami do łapania ich za boki drabiny, ale ile można poprawiać po producentach? 

Wiesz, ja tę drabinę mam ponad 20 lat, a znajomkowie wciąż łażą mając ponad 70 lat ;] 

Wiem, wiem, stare to i uparte jest.

Połamie się taki i skończy się rumakowanie ;]

Napisano
1 godzinę temu, Gordon_Shumway napisał(a):

Sory, nie mam tak silnej wyobraźni ;]

Używałem, używam w różnych konfiguracjach, doprawdy nie wiem, jak miałbym się zachować, żeby zrobić sobie krzywdę.

obraz.png.27a615b40d56b59470fb1642cfd6599f.png  

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Wiem, wiem, stare to i uparte jest.

Połamie się taki i skończy się rumakowanie ;]

Kiedyś (raptem kilka lat temu) to latałem po dachu bez niczego, teraz już mam szelki i linę ;] W zeszłym roku fasady malowałem, w tym albo następnym został mi dach.

Powód jest prosty. Zniknęły ze wsi wszystkie "manualne łaziki", których za przyzwoite pieniądze można było wziąć do pomocy. Nowych albo nie ma, albo są to "firmy izosryzo", czyli cenią się więcej niż w Londynie, ale jakość pracy dalej jest raczej bantustańska. 

Napisano
4 minuty temu, Lucyfer napisał(a):

Kiedyś (raptem kilka lat temu) to latałem po dachu bez niczego, teraz już mam szelki i linę ;] W zeszłym roku fasady malowałem, w tym albo następnym został mi dach.

Powód jest prosty. Zniknęły ze wsi wszystkie "manualne łaziki", których za przyzwoite pieniądze można było wziąć do pomocy. Nowych albo nie ma, albo są to "firmy izosryzo", czyli cenią się więcej niż w Londynie, ale jakość pracy dalej jest raczej bantustańska. 

Za młodu też biegałem po dachu w pietrówce. Po 6 metrowej drabinie coś robiłem na elewacji. Ale to już nie te czasy. Teraz biega zięć 😄