Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hydraulicy - szybkie pytanie jest

Featured Replies

Napisano

Zmieniam zawór pod zlewem, zakładam taki kombinowany 3w1.

I ma on  w połowie długości gwintu wkręcanego w rurkę zasilającą w wodę (gwint po lewej stronie obrazka, ten 1/2 cala), "zawulkanizowaną" quasi-uszczelkę. Oczywiście fachman z Castoramy nie był mi w stanie powiedzieć czy:

a) potrzebuje jeszcze pakuł/teflonu na ten gwint;

b) jak głęboko wkręcać ten kranik w rurkę w ścianie:

Pomożecie? No...

zawor-katowy-1-2x3-8x3-4-combi.jpg

Napisano

W sensie, że jest ona na gwincie ? :hmm:

Ja bym dał klasycznie czyli pakuły+pasta.

Jakoś nie mam przekonania do taśmy teflonowej.

Wkręcić min. 3 zwoje, ale jak się da to do końca gwintu.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Tomo napisał(a):

W sensie, że jest ona na gwincie ? :hmm:

Tak, w połowie gwintu 1/2 cala jest taka plastikowa(?) obrączka BEZ gwintu - znaczy się gwint ma się w niej wyrżnąć sam jak będę to wkręcał w mufkę sterczącą ze ściany. 

Niestety nie mam dobrego zdjęcia z netu takiego rozwiązania. 

EDIT - mam!!!

media.png?width=650&height=650&format=jp

EDIT 2 - Leroy pisze tak:

Cytat

Kombinowany zawór kątowy SCHELL z pokrętłem COMFORT. Gwint 1/2" wkręcany do instalacji wyposażony w samouszczelniający gwint przyłączeniowy (ASAG) w postaci pierścienia na części gwintu, dlatego pakuły czy taśma teflonowa są kompletnie zbyteczne. Samouszczelniający gwint może być wkręcany i wykręcany kilkukrotnie.

A gościu z Casto, gdzie to kupowałem: "no ja bym dał pakuły i raczej jest to do jednokrotnego wkręcenia"

:facepalm:

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Skoro jest to fabryczne rozwiązanie to można liczyć na to, że producent wie co robi i podczas wkręcania ta uszczelka się rozprasuje w gwincie i uszczelni połączenie.

Ja bym poszedł jednak starą szkołą i wkręcił na pakuły z pastą (oczywiście zdejmując wcześniej tę fabryczną uszczelkę). Wtedy uszczelnienie będziesz miał na całej długości gwintu (bo fabrycznie jest od ok. 1/3 długości gwintu).

Ale to takie chuchanie na zimne - zapewne większość ludzi montuje  to tak jak producent pisze i działa bez problemu.

Edytowane przez Tomo

Napisano
1 minutę temu, Tomo napisał(a):

Skoro jest to fabryczne rozwiązanie to można liczyć na to, że producent wie co robi i podczas wkręcania ta uszczelka się rozprasuje w gwincie.

Ja bym poszedł jednak starą szkołą i wkręcił na pakuły z pastą (oczywiście zdejmując wcześniej tę fabryczną uszczelkę).

Wtedy uszczelnienie będziesz miał na całej długości gwintu.

Ale to takie chuchanie na zimne - zapewne większość ludzi montuje  to tak jak producent pisze i działa bez problemu.

jak ktoś nie zna się na pakułach, to to może lepiej niech użyje fabrycznego rozwiązania ...

Napisano
22 minuty temu, el_guapo napisał(a):

A gościu z Casto, gdzie to kupowałem: "no ja bym dał pakuły i raczej jest to do jednokrotnego wkręcenia"

:facepalm:

Pracujesz w tej Casto:phi:

14 minut temu, Tomo napisał(a):

Wtedy uszczelnienie będziesz miał na całej długości gwintu (bo fabrycznie jest od ok. 1/3 długości gwintu)

13 minut temu, Tomo napisał(a):

Ja bym poszedł jednak starą szkołą i wkręcił na pakuły z pastą (oczywiście zdejmując wcześniej tę fabryczną uszczelkę)

Ta gumka będzie lepsza od pakuł i dodatkowo nie jest na raz 

Napisano

Wkręciłem taki i jest git. Nie cieknie. 

Napisano
W dniu 11.07.2025 o 10:27, el_guapo napisał(a):

Pomożecie? No...

Wg tego poradnika wkręcić na min 3 mm, bez dodatkowych pakuł/nitki/itp. 🆗

https://www.schell.eu/pl-pl/blog/blog-hautnah/samouszczelniajace-gwinty-z-asag-easy-lub-gwinty-z-przygotowanym-fabrycznie-radelkowaniem-ulatwiaja-montaz-zaworow-katowych-oraz-armatury-przylaczeniowej-do-urzadzen/#fancybox[32879]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, 1bikini2far napisał(a):

Zamontowałem wczoraj - jestem zachwycony Żadne teflony, żadne pakuły. Od wkręcasz i jest. Oczywiście jak otworzyłem pion, to popatrzyłem czy gdzieś tam woda nie kapie, ale nic... jestem na TAK.