Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzyby - jak mrozić?

Featured Replies

Napisano

Na razie grzybów jeszcze nie ma ale w zeszłym roku miałem zatrzęsienie.

Albo jadłem na bieżąco albo rozdałem - w tym roku chciałbym zamrozić aby wykorzystać np do makaronu kiedy grzybów jeszcze nie ma

Pytania do praktyków:

Jak mrozić prawdziwki a jak kurki?

Obgotować przed mrożeniem czy mrozić surowe?

I pytanie bonusowe: knajpy oferujące włoskie jedzenie, mają w ofercie cały rok makarony z borowikami, podgrzybkami itp. Mrożą te grzyby czy może suszą?

Napisano

Jest jeszcze opcja w occie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Cinek napisał(a):

Jest jeszcze opcja w occie.

To się średnio nadaje do makaronu

Napisano
3 minuty temu, Marko33 napisał(a):

To się średnio nadaje do makaronu

Wiem. Nie wiem czy kurki się suszy, wrzuć do zamrażarki bez wcześniejszej obróbki.

Napisano

Po zebraniu czyszczę i surowe pakuję w woreczki próżniowe, następnie do zamrażarki. Po rozmrożeniu idą zazwyczaj do sosu. 

Napisano
51 minut temu, bob96 napisał(a):

Po zebraniu czyszczę i surowe pakuję w woreczki próżniowe, następnie do zamrażarki. Po rozmrożeniu idą zazwyczaj do sosu. 

Do grzybowej i jako dodatek w ten sposób idealnie się przechowuje. :)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bob96 napisał(a):

Woreczki próżniowe zaciskane przez urządzenie?

Napisano
5 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Na razie grzybów jeszcze nie ma ale w zeszłym roku miałem zatrzęsienie.

Albo jadłem na bieżąco albo rozdałem - w tym roku chciałbym zamrozić aby wykorzystać np do makaronu kiedy grzybów jeszcze nie ma

Pytania do praktyków:

Jak mrozić prawdziwki a jak kurki?

Obgotować przed mrożeniem czy mrozić surowe?

I pytanie bonusowe: knajpy oferujące włoskie jedzenie, mają w ofercie cały rok makarony z borowikami, podgrzybkami itp. Mrożą te grzyby czy może suszą?

Prawdziwki, podgrzybki - mrożę surowe. 

Rydze - podgotowane. 

Kurki- też podgotowane. 

Pieczarki - te akurat podsmażam z cebulką i wówczas do zamrażarki, albo surowe. 

Edit. Nie mrożę podcieczy. 

A w knajpach mają chyba mrożone, bo są "chrupkie", suszone są "gumowe". 

Edytowane przez Alanka

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Alanka napisał(a):

Prawdziwki, podgrzybki kroisz w kawałki gotowe do późniejszego użycia?

Podciecze - w życiu nie słyszałem do takiej nazwie grzyba. Nasz język jest raczej jednorodny ale nazwy grzybów to jak wieża Babel 🤣

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Zgrzewane zgrzewarką próżniową. Też tak robię.

Napisano
45 minut temu, Marko33 napisał(a):

Prawdziwki, podgrzybki kroisz w kawałki gotowe do późniejszego użycia?

Tak. Na mniejsze żeby mieć do sosu. Zamrożone porcje później na patelnię.  Bardzo szybko się rozmrażają.

Ale kilka kapeluszy podgotowane (bardziej blanszowane nawet) mrożę w całości i na wigilię robimy "schabowe" (panierowane jak kotlet, smażone na maśle). 

45 minut temu, Marko33 napisał(a):

Podciecze - w życiu nie słyszałem do takiej nazwie grzyba. Nasz język jest raczej jednorodny ale nazwy grzybów to jak wieża Babel 🤣

Fachowo to chyba borowik ceglastopory. Teoretycznie  trujący, ale ja go kilka razy gotuję i marynowane robię. 

Edit. A nazwy - u mnie baraniocha, u wujka koziebrody, a poprawnie bodaj żagiew wielogłowa.

Edytowane przez Alanka

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Tak , zgrzewarka próżniowa, grzyby wyczyszczone pokrojone w kostkę. 

Napisano
19 godzin temu, Alanka napisał(a):

Fachowo to chyba borowik ceglastopory. Teoretycznie  trujący, ale ja go kilka razy gotuję i marynowane robię. 

yyyyy, chyba nigdy w teorii cegalstopory nie był uznawany za trujący?

traktuję go tak samo jak inne borowiki, można normalnie na maśle usmażyć i jeść

ogólnie zbieram tylko grzyby które znam, a te które znam, nie wymagają "podwójnej" obróbki cieplnej

Z mrożeniem grzybów taka sama zasada jak z mrożeniem większości rzeczy, które są "policzalne" - najpierw mrożenie luźno rozłożone na płasko (surowe, małe w całości, duże w konkretnych kawałkach, żeby było czuć co się potem gryzie ;)), a po kilku godzinach przełożenie do woreczków strunowych albo próżniowych do docelowego przechowywania, zapobiega to powstaniu jednej wielkiej zbitej bryły. Identycznie mrożę np. maliny.

Napisano

Nie wiem czy to kogoś zainteresuje, ale jak kiedyś wrzuciłem surowe borowiki do zamrażarki (całe kapelusze w torebkach strunowych), to przez pół roku zamrażarka waliła tym grzybem. Niby nic wielkiego, ale chleb włożony do zamrażarki potrafił po rozmrożeniu trącić grzybem. Z tego względu sugeruję żeby sparzyć kapelusze przed mrożeniem. 

Napisano

No to pewnie woreczki strunowe nie były zbyt szczelne.
Te z IKEA się rozszczelniają, wysywam im powietrze przed mrożeniem, ale po paru dniach i tak jest pełno powietrza. Z próżniowymi tego problemu nie ma, choć koszt samej folii większy i trzeba kupić maszynę ~100zł.