Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za wężyk idący spod pokrywy zaworów?

Featured Replies

Napisano

wczoraj zagladam do silnika a tam cieknie mi z jednego węża, który z tego co zobaczyłem ktoś już kiedyś reanimował za pomocą izolacji hehe.gif kto mi powie co to za wężyk i za co jest on odpowiedzialny?

poniżej pokrywa od diesla ale troche przerobilem mam korek oleju po prawej (biale kolko), a strzalki pokazuja jak idzie ten wezyk, poprowadzony jest on tak ze patrzac z gory odbija od pokrywy w poziomie i pozniej idzie w dol gdzies grinser006.gif gdzie to kupic? i czy mozna z tym jezdzic? ubytku oleju raczej nie zauwazylem 277177381-115405228.jpg

post-31684-14352472147889_thumb.jpg

Napisano

O co chodzi ja nie widzę żadnego zdjęcia ani załącznika

Napisano

> wczoraj zagladam do silnika a tam cieknie mi z jednego węża, który z

> tego co zobaczyłem ktoś już kiedyś reanimował za pomocą izolacji

> kto mi powie co to za wężyk i za co jest on odpowiedzialny?

> poniżej pokrywa od diesla ale troche przerobilem mam korek oleju po

> prawej (biale kolko), a strzalki pokazuja jak idzie ten wezyk,

> poprowadzony jest on tak ze patrzac z gory odbija od pokrywy w

> poziomie i pozniej idzie w dol gdzies gdzie to kupic? i czy

> mozna z tym jezdzic? ubytku oleju raczej nie zauwazylem

Być może chodzi ci o odmę, czyli wąż odpowietrzający skrzynie korbową (gumowe kolanko o średnicy ok. 25 mm). W Gdańsku kupiłem to niedawno w sklepie opla za 8 zł.

Napisano

Pojawiło się zdjęcie! Tak to odma.

Napisano
  • Autor

aj bo jakos tak z tego wrazenia nie zalaczylem zdjecia hehe.gif

czy jest to jakas straszna usterka czy moze poczekac? czy bedzie ubywal olej itd? jakies objawy slabniecie lub cokolwiek?

Napisano

> aj bo jakos tak z tego wrazenia nie zalaczylem zdjecia

> czy jest to jakas straszna usterka czy moze poczekac? czy bedzie

> ubywal olej itd? jakies objawy slabniecie lub cokolwiek?

lepiej założyć rure odmy do kolektora dolotowego, bo moze parskać olejem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

czyli jak to podlaczyc bo nie wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

jutro obejrze dokladnie w takim razie bo wiem ze wchodzi jakis wezyk do dolotu przy kolektorze, ale nie wiem czy to ten sam waz jutro oblookam i napisze co i jak dzieki

tu mam lepsze zdjecie bo takiego silnika jak moj i tego wezyka na nim nie ma bo jest zasloniety pokrywa zaworow ale jest mniej wiecej w czerwonym kolku

277178643-114888455.jpg

post-31684-14352472179445_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

panowie tam idzie takie kolanko nizej niz pokrywa zaworow,bardziej z bloku ono wychodzi, przez ktore plynie plyn chlodniczy, zagladam do zbiornika a tam susza, jakiemus łbu sie lalo to zakleil izolacja ! musze to wymienic bo mi sie silnik zagotuje, mam nadzieje ze w poniedzialek to gdzies dostane bo we wtorek chcialem jechac w dluzsza trase frown.gif

a powiedzcie jaki powinienem zalac plyn chlodniczy ?

panowie czy mechanicy sa az takimi debilami? wlasnie zdjalem ta rurke ma moze ona z 10cm cala jest sparciala i dziurawa, gosc ktory mi zakladal uszczelke pod dolotem zalozyl mi spowrotem takie gowno zamiast zalozyc nowa przeciez bym mu doplacil, ale pewnie mu sie spieszylo jak wszystkim mechanikom angryfire.gif

ta rurka jes po prawej stronie od EGRa patrzac z gory, co lepsze ten leb tak to zalozyl ze musialem najpierw zdjac EGR zeby odkrecic opaski bo inaczej nie bylo dojscia angryfire.gif ale sie wpienilem, wiecie moze jak sie nazywa ta rurka? jakis symbol czesci?

Napisano
  • Autor

ok wężyk ma z 12cm długości i ze 3cm średnicy

Napisano

> ok wężyk ma z 12cm długości i ze 3cm średnicy

ja u siebie mam dwa węzyki z pokrywy zaworów - z powietrzem - idą przed i za przepustnicę

a i ponize pokrywy jest jakiś 3 wężyk .. pewnie z plynem chłodniczym ...

Napisano
  • Autor

no on jest wlasnie ponizej pokrywy z tego co dzisiaj widzialem, i raczej jest od plynu bo zniknal smile.gif a wchodzi tam w dol w taka pionowa metalowa rurke, postaram sie fotki zalaczyc zaraz

Napisano

Czy chodzi ci o ten wąż wskazany czerwonymui strzałkami na fotkach? To odma, jedna z kilku. U mnie też jest trochę sparciała ale z pewnością nie płynie przez nią płyn. Zdejmowałem ją niedawno i środku ma tylko slady oleju.

277181519-odma_1.JPG

277181519-obma_2.JPG

post-36940-14352472191814_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

tak dokladnie o ten wezyk chodzi, czyli moge go zastapic jakims podobnym, hmm czyli musze szukac wycieku gdzie indziej oslabiony.gif

Napisano

> tak dokladnie o ten wezyk chodzi, czyli moge go zastapic jakims

> podobnym, hmm czyli musze szukac wycieku gdzie indziej

Możesz go zastąpić wężem który musi spełniać podstawowy warunek: nie może się "zapadać" pod wpływem temperatury. Jeżeli po ogrzaniu zrobi się miękki to się zaślepi i mogą być problemy. Chodzi o to, że w zasadzie te odmy są potrzebne w samochodzie jak umarłemu kadzidło. zlosnik.gif Najlepiej by było wogóle je powyrzucać. Silnik musi być odpowietrzany/odgazowywany, bo wyobraź sobie taką sytuację: pierścienie są już w nienajlepszym stanie i spaliny z nad tłoka przedostają się do skrzyni korbowej. Po kilkunastu ruchach tłoka ciśnienie będzie już tak duże, że musi coś puścić. Z doświadczenia wiem (o tym później wink.gif ), że puszczają simeringi na wale. Dlatego skrzynia korbowa ma dziurę, którędy spaliny mogą się wydostać. Nawet gdyby pierścienie byłyby super szczelne i nie puszczały spalin pod tłok, to podczas ciągłego ruchu tłoka góra-dół ciśnienie powietrza spadałoby i rosło w skrzyni korbowej dlatego musi być jakaś dziura do wyrównywania ciśnienia. Na dziurę założony jest wąż-odma, która wraca to co się wydostaje spowrotem do dolotu. Nie jest to dobre bo do mieszanki doprowadzane są spaliny, kropelki oleju itp w ilościach zależnych od stanu silnika: im gorszy silnik tym więcej syfu. W maluchach i kredensach 125p odmę puszczało się nie do filtra powietrza ale pod samochód. Przede wszystkim silnik trochę lepiej ciągnął (czystrza mieszanka) i filtr powietrza nie zasyfiał się olejem. Niestety kiedy policjant zauwazył - mandat za zatruwanie środowiska zlosnik.gif

Wracając do naszego węża. Jeżeli będzie miękki to "zapadnie" sięi zaślepi a wtedy ciśnienie nie będzie miało którędy się wydostać i coś wysadzi. Im bardziej zużyty silnik tym większe ciśnienie. Moje doświadczenie polega na tym, że w maluchu zrobiłem sobie odmę z pierwszego lepszego węża i puściłem pod silnik. Po ogrzaniu zacisnął się i wywaliło oba simeringi na wale. Wróciłem na holu zlosnik.gif Najlkepiej znajdźna jakimś szrocie kawałek węża z kolankiem. Prostego nie zaginaj bo po ogrzaniu zamknie sie na zgięciu.

Podobna odma odpowietrza/odgazowuje przestrzeń "klawiatury" co widać na fotkach

Napisano
  • Autor

ok to chyba w tym momencie nie jest niestety moj problem number one grinser006.gif kurde musze znalezc wyciek plynu chlodniczego, mam taki pomysl, zalac odpalic na chwile, sprawdzic czy ubylo, jak tak to czy gdzies mi sie na ziemi nie leje, jak nie to prawdopodobnie uszczelka pod glowica, dobrze mysle?

• 1 miesiąc później...
Napisano

> ok to chyba w tym momencie nie jest niestety moj problem number one

Nie wiem czy już załatwiłeś sprawę tej odmy, ale przy okazji pobytu w sklepie motoryzacyjnym poprosiłem o kawałek węża zagiętego pod katem prostym o średnicy wewnętrznej 2,4 cm. Pan dał rurę, nie wiem od jakiego samochodu ale to nieważne, spełniała warunki zlosnik.gif Wyciąłem z niej kawałek z kolankiem i założyłem. Stara nie dała się zdjąc w jednym kawałku taka była sparciała. Tak jak pisałem wyżej - ta odma nie znaczenia dla pracy silnika tzn czy jest cała czy dziurawa, ale trochę mnie drażniła myśl, że coś pod maską jest dziurawe zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

zalatwilem grinser006.gif tez pan mi dal w sklepie kolanko, kosztowalo az 15zl docialem na swoja dlugosc i zalozylem, i przynajmniej nie mam maski od spodu w oleju, chociaz przynajmniej byla konserwacja zrobiona hehe.gif a jesli chodzi o plyn to dolalem i na razie nie ubywa wiec co to moglo byc to nie wiem alien.gif

Napisano

> zalatwilem tez pan mi dal w sklepie kolanko, kosztowalo az 15zl

> docialem na swoja dlugosc i zalozylem

waytogo.gif

> a jesli chodzi o plyn to dolalem i na razie nie ubywa

> wiec co to moglo byc to nie wiem

Z płynem czasem tak jest (kilku kolegów pisało o tym na forum), ze jak wleje się go na zimnym do KALT to będzie go ubywać (w zasadzie nie wiadomo którędy) aż spadnie mniej więcej 1 cm poniżej poziomu i tak trzyma. Widać pasuje mu taki stan i już. Znajomy mechanior powiedział: niewazne jaki jest poziom, ważne że ciągle taki sam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ale jak to mozliwe ze w zimie byl ok, a jak z miesiac temu patrzylem to bylo go ledwo na dnie, a jak dolalem to do dzis jest ok i nie znika ? hehe.gif

Napisano

> ale jak to mozliwe ze w zimie byl ok, a jak z miesiac temu patrzylem

> to bylo go ledwo na dnie, a jak dolalem to do dzis jest ok i nie

> znika ?

No cud chiba jakowyś grinser006.gif

Czasem jest tak, że plyn znajdzie sobie jakieś ujście i to tak złosliwe, że cieknie tylko w czasie jazdy. Natychmiast odparowuje i śladu po nim nie ma. Ale skoro tobie zniknał cały zbiornik... spineyes.gif Toż to litr albo i więcej.

Często piszą na forum, ze płyn paruje itp. Pomijając fakt, że niby którędy miałby parować skoro układ jest szczelny, bo tylko taki jest w stanie wytworzyć nadciśnienie, to z ręką na sercu oświadczam, że przez dwa lata od wymiany do wczorajszej wymiany nie dolałem ani kropli. Czyżbym miał jakiś nieparujacy płyn? wink.gif Toż to było zwykłe Borygo smile.gif

Teraz rozrobiłem sobie z jakiegoś zielonego koncentratu. U kolegi w warsztacie (bo jak pisałem pod jego nieobecność skorzystałem z jego zakładu i narzedzi yay.gif do wymiany termostatu i pompy) znalazłem przyrząd do "pomiaru" temperatury zamarzania. Rozrobiłem "poł na pół" i wskaźnik pokazał -35*, co by się pokrywało z wykresem:

277362280-glikol.gif

post-36940-14352473188057_thumb.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.