Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap silnika 1.2 8v 75km mpi ze sieny do Seicento 1.1 mpi

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry. Jestem Adam, robię Seja pod KJSy kupikem go z silnikiem poczarowanym na bazie 1.1 mpi dół, góra 1.2. Dzisiaj dostalem za psie pieniądze dobry silnik ze sieny 1.2 v8 mpi 75km. Czy da radę wypiąć ori wiazke z silnika sieny, wsadzić go do seja i wpiac plug end play do ori wiazki seja 1.2 mpi? Mam komputer 1.2 ze sieny ale jest na jedna wtyczkę a sej ma do ecu 2 wtyczki, czy zostawic kompa z seja 1.1mpi i dołożyć ekumaster det3 i wystroić czy jakiś inny komp? Co z kolektorem ssacym? Czy wymienić go na inny z jakiegos punto 1.2 MPI? Czy ten bedzie pasował plug end play? Kolektor ssący ze sieny widzę że ma zasilanie benzyny i powrót a w seju jest tylko zasilanie. Szukam ale nie potrafie znaleźć odpowiedzi. Proszę o porady. Dziękuję.

Napisano

W podwieszonym wątku masz FAQ i jest tam punkt SWAP. Na początek poczytaj.

Na kompie z 1.1 mpi  (IAW59F) zadziała, ale różnicy wielkiej nie będzie. Jeżeli planujesz turbo to można zostawić i wraz z turbo dołożyć det3.

W innym wypadku jedyny sens ma komp z 1.2 mpi. Niestety nie jest to p&p.

Musisz poszukać pin out obu kompów i porównać (m.in. sterowanie wentylatorem chłodnicy teraz masz z kompa a starsze kompy nie obsługują tego).

No i jakbyś chciał wykorzystać ten komp z dawcy (Siena) to musisz przełożyć wszystkie graty związane z immobiliserem.

Nie wiem czy nie taniej i łatwiej kupić czysty komp.

Zostaw kolektor ssący ze Sieny a listwę wtryskową możesz zostawić bez powrotu czyli z 1.1 (trzeba pokombinować z map sensorem np. nawiercić metalowy kolektor).

Od biedy możesz zostawić plastikowy, ale musisz wtedy zastosować uszczelkę kolektora ze Sieny.

W każdym razie przekładaj :oki:

Napisano
  • Autor

Ok. Podpowiedz mi jeszcze jesli pojde w Turbo i zostawie Ori wiązkę z 1.1 mpi nawierce kokektor ssacy i wsadzę map sensor z 1.1 mpi, pod ori jompa z 1.1 mpi dopne det3 to będzie gotowe do strojenia, to ok wiem. Ake co zrobic z kolami fonucznymi z 1.1 mpi? W 1.2 8v mpi ze sieny nie ma czujnika walka rozrządu. Jak to ogarnąć? Przekładać do 1.2 8v mpi z 1.1 mpi te kola gore i dol? Czy czujnik z dolu mogę zostawić czy przekladac z dolu 1.1 mpi do 1.2 8v mpi?

Napisano
  • Autor

Drugie pytanie, gdybym zostawil plastykowy kolektor ssący z 1.1 i dał uszczelkę ze sieny do 1.2 8v to strata na mocy silnika nawet po wystrojeniu będzie duża? Realnie czy jestem w stanie na ssacym plastykowym kolektorze wyciągnąć na Ori wiązce z 1.1 mpi chociaż 70 km? Nie bardzo chce mi sie zostawiac Ori kolektor ssący z 1.2 8v nie dość że trzeba rzeźbę robić pod map sensor z 1.1 to muszę dodatkowy przewód paliwowy powrotu ciągnąć do baku bo 1.1 mpi Seicento nie ma powrotu beny do baku.

Napisano
17 godzin temu, Alanos77 napisał(a):

Ok. Podpowiedz mi jeszcze jesli pojde w Turbo i zostawie Ori wiązkę z 1.1 mpi nawierce kokektor ssacy i wsadzę map sensor z 1.1 mpi, pod ori jompa z 1.1 mpi dopne det3 to będzie gotowe do strojenia, to ok wiem. Ake co zrobic z kolami fonucznymi z 1.1 mpi? W 1.2 8v mpi ze sieny nie ma czujnika walka rozrządu. Jak to ogarnąć? Przekładać do 1.2 8v mpi z 1.1 mpi te kola gore i dol? Czy czujnik z dolu mogę zostawić czy przekladac z dolu 1.1 mpi do 1.2 8v mpi?

Ja zostawiłem wszystko z 1.1. Pokrywa zaworów z miejscem na czujnik pasuje p&p. Koła rozrządu też zostawiłem z 1.1. Pasek z 1.2 Panda. Porównaj koła to zobaczysz w czym różnica :oki: Sam czujnik położenia wału (ten na dole) chyba jest taki sam.

17 godzin temu, Alanos77 napisał(a):

Drugie pytanie, gdybym zostawil plastykowy kolektor ssący z 1.1 i dał uszczelkę ze sieny do 1.2 8v to strata na mocy silnika nawet po wystrojeniu będzie duża? Realnie czy jestem w stanie na ssacym plastykowym kolektorze wyciągnąć na Ori wiązce z 1.1 mpi chociaż 70 km? Nie bardzo chce mi sie zostawiac Ori kolektor ssący z 1.2 8v nie dość że trzeba rzeźbę robić pod map sensor z 1.1 to muszę dodatkowy przewód paliwowy powrotu ciągnąć do baku bo 1.1 mpi Seicento nie ma powrotu beny do baku.

Na pierwsze pytanie nie potrafię odpowiedzieć. IMHO  70 KM nie będzie, ale to wróżenie. Jeździłem tak i jest dużo mocniejszy dół, silnik jest bardziej elastyczny, ale nie powiedziałbym, że dużo mocniejszy. 

Z map sensorem możesz zrobić jeszcze inaczej czyli zastosować ten od Sieny. Wtedy drobna przeróbka wiązki pod wtyczkę z map od 1.2.

Jeżeli dasz metalowy kolektor i listwę wtryskową z 1.1 to nie musisz robić powrotu. Te wtryski z 1.1 podobno(?)* mają większą wydajność.

*to kiedyś wyczytałem tu na forum, ale tego nie weryfikowałem.

Jeszcze raz użyj szukajki pod hasłem SWAP 1.2 i w zasadzie wszystko tu na forum jest opisane. 

Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedzi, szukam wszędzie informacji i schematu jak przerobić kable z map sensor od 1.1 8v mpi i podpiąć w które kable wtyku do map sensor od 1.2 8v 75km. Nigdzie nie potrafię znaleźć schematu elektrycznego takiej przeróbki. Bardzo bym prosił by ktoś wspomogl mnie jak i ktore kable z map sensor 1.1 mpi Seicento podpiąć do jakich kabli wtyczki map sensor 1.2 8v 75km. 

Ok kola foniczne walka rozrządu i wału korbowego przełożę do 1.2 v8 75km sieny z 1.1 MPI Seicento, pokrywę zaworów również z 1.1 mpi przełożę do 1.2 8V mpi sieny. Pytanie odnośnie paska rozrządu, czy po przełożeniu kół rozrządu z 1.1 8v mpi do 1.2 8v 75km mpi sieny nie będzie pasował padek rozrządu z Seicento 1.1 8v mpi? Jesli muszę kupić pasek rozrządu z Pandy 1.2 to z ktorej? Z pandy z silnikiem 1.2 8v 75km mpi? Tego nie umiem rozgryźć. Dziękuję za pomoc.

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 17:52, Alanos77 napisał(a):

Dziękuję za podpowiedzi, szukam wszędzie informacji i schematu jak przerobić kable z map sensor od 1.1 8v mpi i podpiąć w które kable wtyku do map sensor od 1.2 8v 75km. Nigdzie nie potrafię znaleźć schematu elektrycznego takiej przeróbki. Bardzo bym prosił by ktoś wspomogl mnie jak i ktore kable z map sensor 1.1 mpi Seicento podpiąć do jakich kabli wtyczki map sensor 1.2 8v 75km. 

Ok kola foniczne walka rozrządu i wału korbowego przełożę do 1.2 v8 75km sieny z 1.1 MPI Seicento, pokrywę zaworów również z 1.1 mpi przełożę do 1.2 8V mpi sieny. Pytanie odnośnie paska rozrządu, czy po przełożeniu kół rozrządu z 1.1 8v mpi do 1.2 8v 75km mpi sieny nie będzie pasował padek rozrządu z Seicento 1.1 8v mpi? Jesli muszę kupić pasek rozrządu z Pandy 1.2 to z ktorej? Z pandy z silnikiem 1.2 8v 75km mpi? Tego nie umiem rozgryźć. Dziękuję za pomoc.

Kup książkę typu "Sam naprawiam Seicento" Tam masz wszystkie schematy.

Teraz sobie przypomniałem, że w 1.1 mpi map sensor to też czujnik temperatury także łatwiej będzie zrobić otwór w metalowym kolektorze pod map z 1.1

Oczywiście pasek rozrządu nie będzie pasował z 1.1 bo pojemność 1.2 wynika z większego skoku tłoków.

Pasek pasuje z Pandy 1.2 60 KM.

Idź do sklepu z paskiem od 1.1 i niech dobiorą z takimi samymi zębami tyle, że dłuższy do 1.2.

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 13:20, DamU napisał(a):

...IMHO  70 KM nie będzie, ale to wróżenie. Jeździłem tak i jest dużo mocniejszy dół, silnik jest bardziej elastyczny, ale nie powiedziałbym, że dużo mocniejszy. 

70KM może wyskoczyć. Tu masz 1.0 z górą z 1.2 i kompem z Palio.

hamownia.thumb.jpg.1340eba9dae3ace445e58e3cee754e9b.jpg

Silnik obecnie jest u mnie, ale z "cywilnym" dolotem i wydechem ;)

Napisano
W dniu 18.08.2025 o 12:15, Alanos77 napisał(a):

Dzień dobry. Jestem Adam, robię Seja pod KJSy kupikem go z silnikiem poczarowanym na bazie 1.1 mpi dół, góra 1.2. Dzisiaj dostalem za psie pieniądze dobry silnik ze sieny 1.2 v8 mpi 75km. Czy da radę wypiąć ori wiazke z silnika sieny, wsadzić go do seja i wpiac plug end play do ori wiazki seja 1.2 mpi? Mam komputer 1.2 ze sieny ale jest na jedna wtyczkę a sej ma do ecu 2 wtyczki, czy zostawic kompa z seja 1.1mpi i dołożyć ekumaster det3 i wystroić czy jakiś inny komp? Co z kolektorem ssacym? Czy wymienić go na inny z jakiegos punto 1.2 MPI? Czy ten bedzie pasował plug end play? Kolektor ssący ze sieny widzę że ma zasilanie benzyny i powrót a w seju jest tylko zasilanie. Szukam ale nie potrafie znaleźć odpowiedzi. Proszę o porady. Dziękuję.

https://centowsparcie.wixsite.com/cento

Może coś ci tam pomoże ten link . Sam kiedyś chciałem SWAP..

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informację, bardzo pomógliście mi. Powoli juz ogarniam wszystko. Teraz jeszcze dwa pytania, jeżeli zostawię w silniku 1.2 8v 75km mpi orginalny aluminiowy kolektor ssący i do niego wiązkę z mpi pozostawie to wtyki do czujnika temperatury są osobno i samego map sensora osobno. Gdybym wogole bie podłączał map sensora z 1.2 8V mpi tylko do ECU pozostawiinego z 1.1 mpi Seicento podpiolbym ecu master det3 z map sensorem i on podłączony bylby do ecu 1.1 Seicento a do det3 podpiolbym wezyk z ori map sensora. Czy to ma prawo zadziałać tak jak myślę? Jedynie musialbym znaleźć ktory przewod z wiazki Seicento 1.1 mpi jest odpowiedzialny za pomoar temperatury w mapsenorze. I ten przewod plus masę podłączyć do wtyczki czujnika temperatury w kolektorze ssącym z silnika sieny 1 2 8v 75km mpi. Dobrze to rozumiem?

Nastepne pytanie: jeśli wymienię kola rozrzadu walka i walu korbowego i dam z 1.1 MPI Seicento do 1.2 8V mpi to czy kolo foniczne walu korbowego musze dać też z czujnikiem z Seicento 1.1 MPI? Czy moge zmienic kola rozrzadu wałka i wału korbowego z Seicento 1.1 MPI a kolo foniczne i czujnik na dole z walu korbowego mogę zostawić z 1.2 8v 75km mpi ze sieny? Dziękuję za pomoc.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

https://centowsparcie.wixsite.com/cento

Może coś ci tam pomoże ten link . Sam kiedyś chciałem SWAP

Super, dzięki ale schematy sotycza silnika spi jedna wtyczka do komputera, ja mam MPI dwie wtyczki do komputera. Ale jeszcze porównam chodź juz widze ze numeracja pinologi do komputera nie pasuje. Ale dziękuję.

Napisano
9 godzin temu, Alanos77 napisał(a):

Dziękuję za informację, bardzo pomógliście mi. Powoli juz ogarniam wszystko. Teraz jeszcze dwa pytania, jeżeli zostawię w silniku 1.2 8v 75km mpi orginalny aluminiowy kolektor ssący i do niego wiązkę z mpi pozostawie to wtyki do czujnika temperatury są osobno i samego map sensora osobno. Gdybym wogole bie podłączał map sensora z 1.2 8V mpi tylko do ECU pozostawiinego z 1.1 mpi Seicento podpiolbym ecu master det3 z map sensorem i on podłączony bylby do ecu 1.1 Seicento a do det3 podpiolbym wezyk z ori map sensora. Czy to ma prawo zadziałać tak jak myślę? Jedynie musialbym znaleźć ktory przewod z wiazki Seicento 1.1 mpi jest odpowiedzialny za pomoar temperatury w mapsenorze. I ten przewod plus masę podłączyć do wtyczki czujnika temperatury w kolektorze ssącym z silnika sieny 1 2 8v 75km mpi. Dobrze to rozumiem?

Nastepne pytanie: jeśli wymienię kola rozrzadu walka i walu korbowego i dam z 1.1 MPI Seicento do 1.2 8V mpi to czy kolo foniczne walu korbowego musze dać też z czujnikiem z Seicento 1.1 MPI? Czy moge zmienic kola rozrzadu wałka i wału korbowego z Seicento 1.1 MPI a kolo fo

niczne i czujnik na dole z walu korbowego mogę zostawić z 1.2 8v 75km mpi ze sieny? Dziękuję za pomoc.

PIN nr 14 w złączu B kompa masz do czujnika temperatury powietrza czyli powinien być różowo czarny kabelek.

Koła foniczne IMHO są takie same.

A nawet jeżeli się mylę to podmianka to 3 minuty roboty i żadnego ryzyka. W każdym razie to nie problem :oki:

Napisano
  • Autor

Dziękuję, czyli rozumiem że zostawiając w silniku 1.2 8v 75km mpi ze sieny orginalny kolektor ssący aluminiowy, z niego orginalny wąż podciśnienia ktory szedl do map sensora podpinam do map sensor z det3, z pinu 14 wtyczki b ecu 1.1 mpi Seicento szukam różowo czarnego przewodu i masowego we wtyczce map sensora oryginalnej wiązki mapsensora 1.1 mpi o do niego wlutowuje wtyczkę oryginalną do czujnika temperatury powietrza w kolektorze ssącym silnika 1.2 8V mpi? Dobrze rozumiem? Co do kół rozrządu to dzisiaj przywiozłem ze szrotu koło wałka rozrządu oraz koło wału korbowego i pokrywę zaworów z czujnikiem z Seicento 1.1 mpi, te kola rozrzadu podmieniam zamiast tych w silniku 1.2 sieny, pokrywę zaworów podmieniam w silniku 1.2 na tę z 1.1 mpi z czujnikiem, kolo foniczne na dole podmieniam na te z 1.1 mpi, czujnik kola fonicznego zostawiam ten z 1.2? Jutro jadę jeszcze po pasek rozrządu z Pandy 1.2 60 km, dzisiaj juz nie zdążyłem. Dziękuję za pomoc. Jesli ktoś mialby rozpiskę wtyczek Ai B ecu 1.1 MPI i podesłał by mi, pomodlilbym się za jego zdrowie. Dzisiaj odebrałem tarczę sprzęgłową okutą kewlarem z silnika 1.2.  Dzięki za pomoc.

Napisano
2 godziny temu, Alanos77 napisał(a):

Dziękuję, czyli rozumiem że zostawiając w silniku 1.2 8v 75km mpi ze sieny orginalny kolektor ssący aluminiowy, z niego orginalny wąż podciśnienia ktory szedl do map sensora podpinam do map sensor z det3, z pinu 14 wtyczki b ecu 1.1 mpi Seicento szukam różowo czarnego przewodu i masowego we wtyczce map sensora oryginalnej wiązki mapsensora 1.1 mpi o do niego wlutowuje wtyczkę oryginalną do czujnika temperatury powietrza w kolektorze ssącym silnika 1.2 8V mpi? Dobrze rozumiem? Co do kół rozrządu to dzisiaj przywiozłem ze szrotu koło wałka rozrządu oraz koło wału korbowego i pokrywę zaworów z czujnikiem z Seicento 1.1 mpi, te kola rozrzadu podmieniam zamiast tych w silniku 1.2 sieny, pokrywę zaworów podmieniam w silniku 1.2 na tę z 1.1 mpi z czujnikiem, kolo foniczne na dole podmieniam na te z 1.1 mpi, czujnik kola fonicznego zostawiam ten z 1.2? Jutro jadę jeszcze po pasek rozrządu z Pandy 1.2 60 km, dzisiaj juz nie zdążyłem. Dziękuję za pomoc. Jesli ktoś mialby rozpiskę wtyczek Ai B ecu 1.1 MPI i podesłał by mi, pomodlilbym się za jego zdrowie. Dzisiaj odebrałem tarczę sprzęgłową okutą kewlarem z silnika 1.2.  Dzięki za pomoc.

Chyba wszystko się zgadza.

Pinout IAW59F masz np. TU

Napisano
  • Autor

Dziękuję ale ja mam sterownik ecu w Seicento 1.1 mpi IAW4AF. Muszę do niego znaleźć schemat bo ten twój nie pasuje. Gdybyś miał do IAW4AF to będę wdzięczny. Dziękuję.

Edytowane przez Alanos77

Napisano

IAW 4af :skromny:

Edit:

Wyżej pisałem o pin 14 w IAW59f w kontekście czujnika temperatury powietrza (i kolorze kabla). Sprawdź to dla twojego kompa 😉

Edytowane przez DamU

Napisano
  • Autor

Dzisiaj poskładałem do kupy ten silnik 1.2 8v 75km mpi, wrzuciłem kola walka rozrządu i walu korbowego oraz foniczne z Seicento 1.1 mpi, dostał nowy pasek rozrządu z panda 1 60km, nowa rolka, i pokrywa zaworów z czujnikiem z Seicento 1.1 mpi odrazu dostała nową uszczelkę, wymieniłem uszczelniacze od strony rozrządu. Założyłem kolektor ssący aluminiowy z 1.2 8v 75km mpi na nowej uszczelce. Nowe sprzęgło okute kewlarem i docisk, nowy filtr oleju i nowy olej. Wszystko gotowe do wkladania do auta.

Natomiast nurtuje mnie podlaczenie czujnika temperatury, czy ori czujnik w kolektorze ssącym silnika 1.2 8v 75km mpi będzie pasowal plug end play do wiązki oryginalnej 1.1 MPI Seicento? Czy muszę przerabiać wtyczki lub dokładać? Czy instalacja ori Seicento 1.1 MPI pasuje do gniazd wtyków osprzętu kolektora ssącego i czujnika temperatury silnika 1.2 8v 75km MPI? Musze się przygotować przed zmiana silnika w aucie by nie być zaskoczonym. Proszę o podpowiedź. Dziękuję.

Edytowane przez Alanos77

Napisano
51 minut temu, Alanos77 napisał(a):

Natomiast nurtuje mnie podlaczenie czujnika temperatury, czy ori czujnik w kolektorze ssącym silnika 1.2 8v 75km mpi będzie pasowal plug end play do wiązki oryginalnej 1.1 MPI Seicento? Czy muszę przerabiać wtyczki lub dokładać? Czy instalacja ori Seicento 1.1 MPI pasuje do gniazd wtyków osprzętu kolektora ssącego i czujnika temperatury silnika 1.2 8v 75km MPI? Musze się przygotować przed zmiana silnika w aucie by nie być zaskoczonym. Proszę o podpowiedź. Dziękuję.

Wydawało mi się, że to już jest jasne.

W 1.1 mpi (w obu wersjach kompa) masz mapsensor zintegrowany z czujnikiem temperatury (1 wtyczka 4 piny). W Siena osobno czujnik i osobno map czyli 2 osobne wtyczki (map 3 pin i czujnik temp 2 piny (kabel fioletowy z kompa i czarny wspólny z czarnym z map). 

Foletowy starej wiązki powinien trafić do pinu 55 twojego kompa czyli trzeba połączyć z kablem różowo-czarnym.

PIN 75 w IAW4AF to kabel pomarańczowo różowy czyli to samo co żółto czerwony ze Sieny.

Czarne kable do czarnego i mamy wszystko.

Mam nadzieję, że nie namieszałem.

Posprawdzaj jeszcze wszystko. Schematy masz wyżej.

Poszukaj jeszcze dla pewności schematu z dawcy (IAW18???).

Spokojnie znajdziesz jak wpiszesz w Google.

Napisano
  • Autor

Przepraszam to wiem już dzięki wam, natomiast chodziło mi (moje niedopatrzenie) o czujnik temperatury płynu chłodzącego silnik. Już widzę różnicę, w Seicento 1.1 jest na wyjsciu do nagrzewnicy nad termostatem i jest na dwa piny, w silniku 1.2 8v 75km mpi jest w kolektorze ssącym aluminium w tym samym miejscu co w Seicento na zasilaniu nagrzewnicy ale ma inny kształt i jest na 3 piny. I teraz nie wiem jak przerobić wtyk z ori wiązki Seicento 1.1 mpi i z dwóch pinów gdzie wpiąć się do których pinów czujnika temperatury wody z silnika 1.2 8V mpi 3 piny.

Wszystko fajnie, mam od was schematy, mam schemat pinow wtyczek   A i B mojego kompa z Seicento 1.1 MPI, ale nie potrafię znaleźć opisu jaki pin z wtyków A i B mojego kompa seiczento jakie ma kolory przewodów. Właśnie przez chwilą przywiózł mi kurier ECU master det3 z map sensor do 4 Bar. Dziękuję wam za pomoc.

Edytowane przez Alanos77

Napisano
Godzinę temu, Alanos77 napisał(a):

Przepraszam to wiem już dzięki wam, natomiast chodziło mi (moje niedopatrzenie) o czujnik temperatury płynu chłodzącego silnik. Już widzę różnicę, w Seicento 1.1 jest na wyjsciu do nagrzewnicy nad termostatem i jest na dwa piny, w silniku 1.2 8v 75km mpi jest w kolektorze ssącym aluminium w tym samym miejscu co w Seicento na zasilaniu nagrzewnicy ale ma inny kształt i jest na 3 piny. I teraz nie wiem jak przerobić wtyk z ori wiązki Seicento 1.1 mpi i z dwóch pinów gdzie wpiąć się do których pinów czujnika temperatury wody z silnika 1.2 8V mpi 3 piny.

Ja mam zostawiony plastikowy króciec z 1.1 i czujnik na dwa kable.

Tylko nie pamiętam co robiłem, aby tak było. Być może obciąłem kawałek kolektora :hmm:. Sprawdź czy czujnik z 1.1 nie będzie pasował do metalowego kolektora.

Godzinę temu, Alanos77 napisał(a):

Wszystko fajnie, mam od was schematy, mam schemat pinow wtyczek   A i B mojego kompa z Seicento 1.1 MPI, ale nie potrafię znaleźć opisu jaki pin z wtyków A i B mojego kompa seiczento jakie ma kolory przewodów. Właśnie przez chwilą przywiózł mi kurier ECU master det3 z map sensor do 4 Bar. Dziękuję wam za pomoc.

Jak masz pinout to kolory kabli znajdziesz przy wtyczkach. Może nawet to jest pewniejsze rozwiązanie.

Napisano
  • Autor

Kurde pogubilem się, ni choler..y nie pasuja mi podane przez ciebie kolory przewodów wtyczek z map sensor i czujnik temperatury powietrza z kolektora ssącego silnika 1.2 8v 75km mpi.

Map sensor ma tam:

A różowy z czarnym paskiem 

B czarny 

C niebieski z żółtym paskiem 

Czujnik temperatury powietrza:

A niebieski 

B czarny

Już teraz zgłupiałem jakie kolory przewodow wtyczek z silnika 1.2 8v idą do jakich przewodow wiązki MPI Seicento?

Edytowane przez Alanos77

Napisano
46 minut temu, Alanos77 napisał(a):

Widzisz dlatego nie ma co jechać po kolorach. W sumie sam bez sensu podawałem te kolory.

Masz schematy i kolory sobie sprawdź po pinoutach obu komputerów. 

Napisano
  • Autor

Nie umiem znaleźć schematu instalacji wiązki z silnika 1.2 8v 75km mpi iaw18fb4. Z Seicento 1.1 mpi mam schemty. Dlatego posiłkowałem sue kolorami. Teraz wogole nie ogarniam ktore przewody wtyczek z 1.2 8V mpi wpiąć do wiazki Seicento 1.1 mpi. Leżę i kwiczę.

Napisano
  • Autor

Dla potomnych, czujnik temperatury płynu chłodzącego pasuje plug end play z Seicento 1.1 mpi do silnika 1.2 8v 75km mpi, nie trzeba przy swapie do Seicento ciąć wiazki z seja 1.1 mpi wystarczy stary wykręcić z 1.2 i w jego miejsce wkręcić 2 pinowy ori czujnik z Seicento 1.1 mpi. Ja nadal muszę wpiąć się w wiązkę seja 1.1 mpi przewodami z wtyczek silnika 1.2 8V 75km mpi do map sensor 3 piny i do czujnika temperatury powietrza zasysanego 2 piny. Myślę że te wtyczki mają tę samą masę.  Kurde już tak niewiele brakuje do ogarnięcia wiązki.

Napisano
  • Autor

Pytanie z innej beczki, czy pompa paliwa z Seicento 1.1 mpi wyrobi pod silnikiem 1.2 8V 75km mpi? Czy muszę inna wsadzić? Wiem ze muszę powrót poprowadzić z listwy paliwowej do baku. Ale czy ori pompa z 1.1 mpi seja da radę?

Napisano
19 godzin temu, Alanos77 napisał(a):

Pytanie z innej beczki, czy pompa paliwa z Seicento 1.1 mpi wyrobi pod silnikiem 1.2 8V 75km mpi? Czy muszę inna wsadzić? Wiem ze muszę powrót poprowadzić z listwy paliwowej do baku. Ale czy ori pompa z 1.1 mpi seja da radę?

Da radę. I nie musisz robić powrotu jeżeli zastosujesz całą listwę wtryskową z 1.1 mpi (o tym też już pisaliśmy).

Ja nawet zrobiłem powrót, ale jest nieużywany bo jeździ to w zestawie: metalowy kolektor i przepustnica z 1.2 i listwa bez powrotu z 1.1 mpi.:ok:

Napisano
  • Autor

Jakieś problemy miałeś z przekładką listwy wtryskowej z 1.1 mpi do metalowego kolektora 1.2 8v MPI? Pasuje przekładka tej listwy plug end play czy jakaś rzeźba? Faktycznie nie musiałbym robić powrotu do baku.

Edytowane przez Alanos77

Napisano
10 godzin temu, Alanos77 napisał(a):

Jakieś problemy miałeś z przekładką listwy wtryskowej z 1.1 mpi do metalowego kolektora 1.2 8v MPI? Pasuje przekładka tej listwy plug end play czy jakaś rzeźba? Faktycznie nie musiałbym robić powrotu do baku.

P&P:ok:

Edytowane przez DamU