Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Markiza tarasowa

Featured Replies

Napisano

Poszukuję rozwiązań na zacienienie tarasu. Najchętniej nie na stałe w związku z powyższym rozważam markizę. Macie jakieś doświadczenia? na co zwrócić uwagę? Niestety od strony tarasu często wieje i tego najbardziej się obawiam.

Inna opcja którą rozważam to konstrukcja drewniana i rozsuwane żagle spod okapu.

Napisano

doktoryzuje się od jakiegoś czasu, też mam wietrzny południowy taras

U mnie najlepiej by się sprawdziło zadaszenie aluminiowe z dachem otwieranym lamelowym, do tego po bokach i z przodu żaluzje. Tanio nie jest ;( . Markiza będzie miała problem na wietrze. Żagiel też się zastanawiałem ale jakoś poprzyglądałem się jak to wygląda w knajpach itd, to jest fajne na początku a potem zaraz widać "zużycie i zabrudzenie". Dodatkowo u mnie nie zabezpiecza przed słońcem z południa i dałoby cień tylko do połowy tarasu albo i mniej...

Napisano
24 minuty temu, chemmist napisał(a):

Poszukuję rozwiązań na zacienienie tarasu. Najchętniej nie na stałe w związku z powyższym rozważam markizę. Macie jakieś doświadczenia? na co zwrócić uwagę? Niestety od strony tarasu często wieje i tego najbardziej się obawiam.

Inna opcja którą rozważam to konstrukcja drewniana i rozsuwane żagle spod okapu.

Ma być trwałe? To konstrukcja aluminiowa z panelami zamykanymi lub przesuwanymi. Bo jeśli wiatr to i słońce. Więc na wsi miałem szklane panele przesuwane i do tego rolety. W mieście starczają panele boczne obracane.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ma być trwałe? To konstrukcja aluminiowa z panelami zamykanymi lub przesuwanymi. Bo jeśli wiatr to i słońce. Więc na wsi miałem szklane panele przesuwane i do tego rolety. W mieście starczają panele boczne obracane.

Domek letniskowy więc użytkowanie okazjonalne więc wydaje mi się że jakieś rozwiązanie składane typu markiza lub żagiel może się sprawdzić.

Co do markiz są klasy które spełniają i dodatkowo mają czujniki wiatru ale właśnie nie mam pojęcia jak to działa w praktyce.

Napisano
19 minut temu, chemmist napisał(a):

Domek letniskowy więc użytkowanie okazjonalne więc wydaje mi się że jakieś rozwiązanie składane typu markiza lub żagiel może się sprawdzić.

Co do markiz są klasy które spełniają i dodatkowo mają czujniki wiatru ale właśnie nie mam pojęcia jak to działa w praktyce.

taras od której strony?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

taras od której strony?

zachodniej

Napisano
7 godzin temu, chemmist napisał(a):

Inna opcja którą rozważam to konstrukcja drewniana i rozsuwane żagle.

Ja mam coś takiego u siebie, ma to wady i zalety. Dla mnie jedną z zalet jest możliwość dokładnego dopasowania rozmiaru żagla i zamówieniu na wymiar. Druga to, że łatwo to zdemontować (żagiel) na okres zimowy, czym przedłuża się jego żywotność. 

Napisano
8 godzin temu, chemmist napisał(a):

zachodniej

To zerknij sobie jakie ta markiza musiałaby mieć wymiary żeby dać tyle cienia ile potrzebujesz - niestety od zachodu słońce jest już nisko i bardziej niż dachu brakuje ścianki 👍🏻

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, luccass napisał(a):

To zerknij sobie jakie ta markiza musiałaby mieć wymiary żeby dać tyle cienia ile potrzebujesz - niestety od zachodu słońce jest już nisko i bardziej niż dachu brakuje ścianki 👍🏻

Z zachodu wieje i tu obawiam się że będzie podrywało konstrukcję markizy. Słońce od zachodu jest już za wysokimi drzewami więc nie przeszkadza.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Są zabudowy tarasów z żaluzjami drewnianymi. Wtedy byłaby osłona i od słońca, i od wiatru.

Tylko osłona przed słońcem mnie interesuje.

Napisano
6 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

poliweglan na dach

no nie wiem, to ma chronić chyba przed słońcem

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

poliweglan na dach

Trzeszczy i gorąco będzie pod nim

Napisano
18 godzin temu, chemmist napisał(a):

Trzeszczy i gorąco będzie pod nim