Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

5x6 mm ile amperów wytrzyma?

Featured Replies

Napisano

Mam bezpiecznik na 3 fazy 16A do ładowania auta. Przy pompie 20A. Czy do przewodu 5x6 mogę dać 20A szybciej mi się będzie chińskie kupsko ładowało. Jak go zablokowałem i dałem więcej mocy to ściana się nie grzała :spy: 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Mam bezpiecznik na 3 fazy 16A do ładowania auta. Przy pompie 20A. Czy do przewodu 5x6 mogę dać 20A szybciej mi się będzie chińskie kupsko ładowało. Jak go zablokowałem i dałem więcej mocy to ściana się nie grzała :spy: 

Spróbuj z tej tabelki. https://laczynasnapiecie.pl/blog/dopuszczalna-maksymalna-obciazalnosc-przewodow-jaki-prad-w-jakim-przekroju-i-z-jakim-zabezpieczeniem

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

nie jestem pewien czy rozumiem co napisałeś. Co znaczy przy pompie 20A? Co znaczy "zablokowałem"?

Jeśli kabel idzie w ścianie, bez czegoś to go izoluje termicznie to nawet możesz dać 32A. Jak są jakieś negatywne aspekty (długość, brak naturalnego odbioru ciepła) to daj 25A albo 20A.

Napisano

Po pierwsze jaki przewód, YDY 5x6?

20A z palcem w d... wytrzyma, 25A też bez problemu, 32A zależnie od ułożenia i warunków.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

nie jestem pewien czy rozumiem co napisałeś. Co znaczy przy pompie 20A? Co znaczy "zablokowałem"?

Jeśli kabel idzie w ścianie, bez czegoś to go izoluje termicznie to nawet możesz dać 32A. Jak są jakieś negatywne aspekty (długość, brak naturalnego odbioru ciepła) to daj 25A albo 20A.

Mam w kilku miejscach 400V w kuchni do indukcji i piekarnika jest 16A do ladowania jest 16A a pompa ciepła ma zabezpieczenie 20A.

Wallbox ma regulację do 32 A. Zablokowałem bezpiecznik żeby nie wyskoczył i dałem na wieksza

moc wszystko dzialalo ale szkoda chałupę spalić. Dlatego chce zastosować większy bezpiecznik. 

Edytowane przez wujek

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Po pierwsze jaki przewód, YDY 5x6?

20A z palcem w d... wytrzyma, 25A też bez problemu, 32A zależnie od ułożenia i warunków.

Taki zwykły od dewelopera. 

IMG_8081.jpeg

Napisano

A bezpiecznik 16 (do ładowania), to na pewno obsługuje tylko ten przewód, czy jeszcze coś  ??

Napisano

Przeciez ladujesz to przez noc pewnie, po co kombinowac ???

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

A bezpiecznik 16 (do ładowania), to na pewno obsługuje tylko ten przewód, czy jeszcze coś  ??

Tylko ładowanie 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Przeciez ladujesz to przez noc pewnie, po co kombinowac ???

Mam G11 ładuje kiedy chce :phi: 

Napisano
W dniu 26.09.2025 o 19:55, wujek napisał(a):

Mam w kilku miejscach 400V w kuchni do indukcji i piekarnika jest 16A do ladowania jest 16A a pompa ciepła ma zabezpieczenie 20A.

Wallbox ma regulację do 32 A. Zablokowałem bezpiecznik żeby nie wyskoczył i dałem na wieksza

moc wszystko dzialalo ale szkoda chałupę spalić. Dlatego chce zastosować większy bezpiecznik. 

"bezpiecznika" nie da się zablokować żeby nie wyskoczył :) Nawet jak fizycznie zablokujesz te dźwigienki to mechanizm wewnątrz i tak zadziała.

Do kuchenki masz pewnie przewód 5x2,5 mm2 i zabezpieczenie 3x16A, przy kablu 5x6 możesz spokojnie dać 20A

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przewody wytrzymają. Jednak wszystko zależy jakie masz przyłącze. Sprawdź jaki ES siedzi przed licznikiem podejrzewam że c32 i nic więcej wiec te 5x6mm spokojnie uciągnie.