Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmalowanie "daczy"

Featured Replies

Napisano

Jest domek z drewnianym pokryciem w formie półokrągłych desek elewacyjnych.

Deski były wielokrotnie malowane "Drewnochronem", pędzlem, z wcieraniem farby w pory, szpary, itp. - naprawdę rzetelnie i dokładnie.  Wszystkie ściany wyglądają OK, nawet ta od lasu najbardziej narażona na wilgoć, poza ścianą eksponowaną w godzinach porannych na słońce.

Chciałbym odmalować wszystkie ściany ponownie, ale półokrągły kształt desek elewacyjnych całą robotę robi z gatunku tych upierdliwych, bo pamiętam jak to się długo malowało, żeby pokryć elewacje równo. 

Czy pistolet elektryczny jest rozwiązaniem? Czy nie zatka się od "Drewnochronu"? Jak z wydajnością - czy nie wciągnie 10L puszki farby w parę sekund a ja pomaluje 1 m2 ściany?

Wszelkie sugestie jak to odmalować szybko i równo (bez przebarweń z niedopasowania) mile widziane. Uprzedzam że pędzlem tego nie będę robić. 

Napisano

Na moje pistolet się zatka, chyba że rozcieńczysz i najważniejsze, musi być ZERO wiatru a i tak wszystko w pobliżu 10m będzie pomalowane 

Tak próbowałem i Jak i kolega.

Obaj wróciliśmy do pędzla 

Napisano

Najlepszy byłby aparat hydrodynamiczny który nadaje się do produktów rozpuszczalnikowych. Jako że są to drogie zabawki to chyba rozsądniej będzie kogoś wynająć. 

Przy natrysku upierdliwe jest zabezpieczanie. 

Napisano

No właśnie, więc efektywnie czas pracy zapewne ten sam 

Napisano
  • Autor

Zabezpieczanie w sensie oklejanie? Okna mają okiennice w tym samym kolorze :] więc zamykam i jadę...

A tak na poważnie, mgła doleci do sąsiadów? Z jakiej odległości się taki Drewnochron nakłada, że ma lecieć wszędzie dookoła? 

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 08:50, el_guapo napisał(a):

Czy pistolet elektryczny jest rozwiązaniem? Czy nie zatka się od "Drewnochronu"? Jak z wydajnością - czy nie wciągnie 10L puszki farby w parę sekund a ja pomaluje 1 m2 ściany?

Malowałem w ubiegłym roku Drewnochronem używając pistoletu elektrycznego i nic się nie zatykało. Szybko szło malowanie ale pamiętam że bardzo upierdliwe było częste dolewanie bo zbiorniczki w tych pistoletach są maleńkie. 

Napisano
5 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Zabezpieczanie w sensie oklejanie? Okna mają okiennice w tym samym kolorze :] więc zamykam i jadę...

A tak na poważnie, mgła doleci do sąsiadów? Z jakiej odległości się taki Drewnochron nakłada, że ma lecieć wszędzie dookoła? 

Przede wszystkim MUSI być absolutnie BEZWIETRZNIE 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Malowałem w ubiegłym roku Drewnochronem używając pistoletu elektrycznego i nic się nie zatykało. Szybko szło malowanie ale pamiętam że bardzo upierdliwe było częste dolewanie bo zbiorniczki w tych pistoletach są maleńkie. 

Ok, to jeszcze pytanie, którego drwnochronu?

Jest wodorozcieńczalny i rozpuszczalnikowy 

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 14:14, technix napisał(a):

Ok, to jeszcze pytanie, którego drwnochronu?

Jest wodorozcieńczalny i rozpuszczalnikowy 

Taki 

12109.jpeg