Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vovlo XC90 B5 2025 albo wyżej

Featured Replies

Napisano

Ktoś ma jakieś informacje czy to się mocno psuje?

Drogie w eksploatacji?

Triki czy chochliki wychodzące po czasie?

Warto dopłacać do tapicerki materiałowej czy pozostać przy tańszym skórzanym odpowiedniku według cennika?

Jak Wam średnio spalanie wychodzi?

Za wszystkie informacje dziękuję z góry :piwko:

Napisano

Pytasz się czy auto MY2025/26 się psuje :phi: ?

Nie, nie psuje się bo jest nowe.

NIe słyszałęm o większych problemach z tymi silnikami od czasu jak rozwiązali problem napędu pompy oleju.

U mnie ten przy mniejszym XC60 pali 6-12l, zależności od stylu jazdy. Średnią mam 9.5l, co uważam ok na dość żwawe i ciężkawe auto.

Napisano
  • Autor

Dokładnie 😄

Może jakiś ekspert posiada już takowe dane i tylko czeka na możliwość ich ujawnienia :P 

Bardziej chodzi mi o benzynowe jednostki napędowe i pozostałe super hiper elementy z poprzednich epok dalej montowane.

Co mnie najbardziej zdziwiło, to fakt, że nie ma możliwości schowania rolety bagażnika nigdzie i jadąc gdzieś gdzie dopiero potrzeba wyniknie ze skorzystania z 7 to nie ma co z nią zrobić... 😕 

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 09:21, DoLeCk napisał(a):

Dokładnie 😄

Może jakiś ekspert posiada już takowe dane i tylko czeka na możliwość ich ujawnienia :P 

Bardziej chodzi mi o benzynowe jednostki napędowe i pozostałe super hiper elementy z poprzednich epok dalej montowane.

Co mnie najbardziej zdziwiło, to fakt, że nie ma możliwości schowania rolety bagażnika nigdzie i jadąc gdzieś gdzie dopiero potrzeba wyniknie ze skorzystania z 7 to nie ma co z nią zrobić... 😕 

Mnie bardziej wkurzyło, że nie uchyla się elektrycznie, a miała wg dealera :(, ale to w XC60. W V90 miałem elektrycznie, to i w XC90 będzie.

Ja jedynie roletę wyjmowałem jak na prawdę gabaryt wiozłem, wtedy wchodzi pod złożone siedzenia z tyłu. Do bagażnika nie wejdzie bo jest wytłoczka na szpargały.

Te 2.0 jednostki przechodzą co jakiś czas udoskonalenia. Ja bym się tym na zapas nie martwił, więcej problemów to słyszałem o 2.0 diesel. Nie liczyłbym za to, że nawet w wersji hybrydowej będzie to oszczędny motor przy XC90. Kolega miał przez kilka lat XC90 to jedyny problem to mu jeden szef puścił na siedzeniu kierowcy. Ja nie zanotowałem problemów, przez 3lata z V90, czy 3ech z XC60. Kawał solidnych aut.

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 19:54, sherif napisał(a):

Mnie bardziej wkurzyło, że nie uchyla się elektrycznie, a miała wg dealera :(, ale to w XC60. W V90 miałem elektrycznie, to i w XC90 będzie.

Ja jedynie roletę wyjmowałem jak na prawdę gabaryt wiozłem, wtedy wchodzi pod złożone siedzenia z tyłu. Do bagażnika nie wejdzie bo jest wytłoczka na szpargały.

Te 2.0 jednostki przechodzą co jakiś czas udoskonalenia. Ja bym się tym na zapas nie martwił, więcej problemów to słyszałem o 2.0 diesel. Nie liczyłbym za to, że nawet w wersji hybrydowej będzie to oszczędny motor przy XC90. Kolega miał przez kilka lat XC90 to jedyny problem to mu jeden szef puścił na siedzeniu kierowcy. Ja nie zanotowałem problemów, przez 3lata z V90, czy 3ech z XC60. Kawał solidnych aut.

Mam S90 T6 od 4 lat (ale przebiegi bardzo malo) - problemow zero poki co (motor tez 2.0)

Napisano
28 minut temu, jaceq napisał(a):

Mam S90 T6 od 4 lat (ale przebiegi bardzo malo) - problemow zero poki co (motor tez 2.0)

Jak to prywatne auto na dłużej to warto zweryfikować napęd pompy oleju. 

Napisano

Dzieki, tak prywatne, ale będzie z nami krócej niż dłużej... ;)

Napisano
  • Autor
W dniu 17.10.2025 o 19:54, sherif napisał(a):

Ja z kolei właśnie mam bardzo często sytuację jadę w 3 osoby, a na miejscu ruszamy dalej w 6 albo 7 i takie żonglowanie roletą będzie wręcz wqr...

Oglądając auto póki co raczej negatywne odczucia przysparza sterowanie dachem panoramicznym - może się to zmieni po jazdach.

Kupując taki kiosk na kołach raczej mało myśli się o oszczędności... Ale są i jakieś granice :P 

Napisano
26 minut temu, DoLeCk napisał(a):

Ja z kolei właśnie mam bardzo często sytuację jadę w 3 osoby, a na miejscu ruszamy dalej w 6 albo 7 i takie żonglowanie roletą będzie wręcz wqr...

Oglądając auto póki co raczej negatywne odczucia przysparza sterowanie dachem panoramicznym - może się to zmieni po jazdach.

Kupując taki kiosk na kołach raczej mało myśli się o oszczędności... Ale są i jakieś granice :P 

Kolega miał wersję 7os, ale jazda w 6os czy 7os to raczej dzieci i to krótkie trasy. To raczej norma w tej klasie. Dla dłuższych podróży w komplecie to tylko Van da komfort.

Nie rozumiem w czym problem jest z dachem panoramicznym. To std dotykowy przycisk/przesuwak. Działa analogicznie jak suwak w starczych Volvo. Używam od 3lat i nie mam z tym problemu. Dotyk po środku uchyla/zamyka przód dachu (analogicznie do wciśnięcia przesuwaka wcześniej), przesunięcie w zależności od strony przesuwa dach lub roletę (analogicznie do przesuwaka).

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sherif napisał(a):

Kolega miał wersję 7os, ale jazda w 6os czy 7os to raczej dzieci i to krótkie trasy. To raczej norma w tej klasie. Dla dłuższych podróży w komplecie to tylko Van da komfort.

Dokładnie tak jak piszesz, dzieci albo osoby niskopienne, aczkolwiek takie trzy godzinne spokojnie idzie przetrwać.

21 minut temu, sherif napisał(a):

Nie rozumiem w czym problem jest z dachem panoramicznym. To std dotykowy przycisk/przesuwak. Działa analogicznie jak suwak w starczych Volvo. Używam od 3lat i nie mam z tym problemu. Dotyk po środku uchyla/zamyka przód dachu (analogicznie do wciśnięcia przesuwaka wcześniej), przesunięcie w zależności od strony przesuwa dach lub roletę (analogicznie do przesuwaka).

Może handlowiec nieumiejętnie pokazywał, dlatego wspomniałem, że jazdy testowe może rozwieją wątpliwości :) 

Napisano
8 minut temu, DoLeCk napisał(a):

Dokładnie tak jak piszesz, dzieci albo osoby niskopienne, aczkolwiek takie trzy godzinne spokojnie idzie przetrwać.

Może handlowiec nieumiejętnie pokazywał, dlatego wspomniałem, że jazdy testowe może rozwieją wątpliwości :) 

Tak działają te dotyki, że najwygodniej jest to zrobić siedząc w aucie. Jak np z zewn próbujesz tym sterować to ejst problem, bo po omacku trudno trafić w niewystający dotyk :).

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pojeździłem, pobawiłem się.

Faktycznie sterowanie dachem da się szybko załapać.

Widzieliście z kolei ten artykuł?

https://autokult.pl/rdzewieja-na-potege-szwedzi-sprawdzili-ktore-marki-sa-ryzykowne,7029518261130881a

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jak lubisz sztuczny opór na pedale przyspieszenia ze względu na ISA to brać i jeździć. W moim EX30 cale szczęście jest guzik na kierownicy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 16.12.2025 o 09:09, wujek napisał:

Jak lubisz sztuczny opór na pedale przyspieszenia ze względu na ISA to brać i jeździć. W moim EX30 cale szczęście jest guzik na kierownicy.

Napisz coś więcej pls.

Zamiast pikania w Volvo jest dodatkowy opór na pedale gazu? kosmita

Napisano
14 godzin temu, kravitz napisał:

Napisz coś więcej pls.

Zamiast pikania w Volvo jest dodatkowy opór na pedale gazu? kosmita

Tak trzeba mocniej wciągnąć gaz bo pojawia się opór. To działa trochę jak lane assist tylko zamiast siłowania się z kierownicą siłujesz się z pedalem gazu.

Napisano
36 minut temu, wujek napisał:

Tak trzeba mocniej wciągnąć gaz bo pojawia się opór. To działa trochę jak lane assist tylko zamiast siłowania się z kierownicą siłujesz się z pedalem gazu.

Czas umierać. (

Napisano

Chyba nie ,zrozumiałem ?hmm

Co ma być wyżej z volvo jak xc90 ?palacz

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 9.10.2025 o 19:59, DoLeCk napisał:

Ktoś ma jakieś informacje czy to się mocno psuje?

Drogie w eksploatacji?

Triki czy chochliki wychodzące po czasie?

Warto dopłacać do tapicerki materiałowej czy pozostać przy tańszym skórzanym odpowiedniku według cennika?

Jak Wam średnio spalanie wychodzi?

Za wszystkie informacje dziękuję z góry :piwko:

Użytkowałem 2 XC90

1. 2018 D5 (diesel) napoczatku byl jakis problem z dolotem powietrza, zrobili na gwarancji i dalej 7 lat 150 kkm bez problemów

2. 2023 T8.

• W pierwszym roku na gwarancji zrobiona prawa przednia piasta (próbowali wmówić, ze moja wina, ze gdzieś wjechałem, ale zrobili na gwar).

• Tez w 1 roku, zrobiony na gwarancji wyciek w tylnym moście. Zauważony przez przypadek, jak mnie wzięli celnicy na granicy na dodatkowa kontrole ;)

Napisano
W dniu 24.04.2026 o 07:36, akisel napisał:

Użytkowałem 2 XC90

1. 2018 D5 (diesel) napoczatku byl jakis problem z dolotem powietrza, zrobili na gwarancji i dalej 7 lat 150 kkm bez problemów

2. 2023 T8.

• W pierwszym roku na gwarancji zrobiona prawa przednia piasta (próbowali wmówić, ze moja wina, ze gdzieś wjechałem, ale zrobili na gwar).

• Tez w 1 roku, zrobiony na gwarancji wyciek w tylnym moście. Zauważony przez przypadek, jak mnie wzięli celnicy na granicy na dodatkowa kontrole ;)

Piasta to zazwyczaj jakaś większa dziura.

U mnie ogólnie praktycznie bezawaryjnie:

V90 T4 (noPb) 3lata MY19 90kkm, jedynie delikatnie uszczelka pod turbo syczała, ale to tylko ja słyszałem przy wyłączonym radiu - wymienili na gwarancji.

XC60 B5 (noPb) MY23, obecnie 91kkm - brak awarii.