Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nabłyszczenie lakieru a ceramika

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam położona ceramikę na samochodzie🙂 i tak po umyciu na myjni staram się wycierać lakier żeby ograniczyć jakieś tam plamy po wyschnięciu mimo to zawsze coś tam zostanie...

Chodzi mi po głowie żeby sobie w garażu jakby mnie naszły chęci a nie zawsze, prysnąć go jakimś mleczkiem czy środkiem nabłyszczającym by zlikwidować plamy a i możliwe wydobyć jeszcze z niego nieco lepszy efekt koloru czy tam połysku....

Pytanie czy można? czy nie wpłynie to negatywnie na ceramikę? jeśli można to co polecacie?🙂 

Napisano

Mozesz albo jakis reload do ceramiki albo QDka

Napisano
3 godziny temu, robert2609 napisał(a):

Witam.

Mam położona ceramikę na samochodzie🙂 i tak po umyciu na myjni staram się wycierać lakier żeby ograniczyć jakieś tam plamy po wyschnięciu mimo to zawsze coś tam zostanie...

Chodzi mi po głowie żeby sobie w garażu jakby mnie naszły chęci a nie zawsze, prysnąć go jakimś mleczkiem czy środkiem nabłyszczającym by zlikwidować plamy a i możliwe wydobyć jeszcze z niego nieco lepszy efekt koloru czy tam połysku....

Pytanie czy można? czy nie wpłynie to negatywnie na ceramikę? jeśli można to co polecacie?🙂 

Detailer polecamy, np Macguire (szczegolnie do ciemnych lakierów) lub Fireball.

Napisano
3 godziny temu, robert2609 napisał(a):

jeśli można to co polecacie?🙂 

Spłukać (po myciu) auto deszczówką. Nie będzie plam po wodzie. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Jaki kolor auta?

Szary Grafit

Napisano
  • Autor

Dziękuję za namiary coś wybiorę 

Napisano
2 godziny temu, robert2609 napisał(a):

Szary Grafit

No to mam podobnie.

Mam ceramikę, więc myję ma bezdotykowej, woskuję i na koniec spłukuję wodą deminiralizowaną oraz na koniec ściągam wilgoć z karoserii specjalnym ręcznikiem.

Nie pozostają ślady na karoserii.

Napisano
9 godzin temu, robert2609 napisał(a):

Witam.

Pytałeś nakładającego powłokę ? 

Napisano
  • Autor

Ale co pytać, że zostają plamy czym mogę dodatkowo sobie przetrzeć?

Gość specyficzny...po odbiorze auta zasugerował,że myjnie bezdotykowe to zło, automatycznie też.

Poleca myć auto u niego dał karteczkę do zbierania pieczątek a co 5 mycie za darmo..tylko że jedno mycie 150pln.🙃

Mam myjnie praktycznie na osiedlu nowa gość dba o to by było wszystko ok dużo stanowisk możliwość mycia szczotką dozująca szampon(ale jak to ludzie myją tym koła więc nie używam) w zamian za to używam swojej szczotki i rękawicy za 10-12 zł mam czyste auto.

Chłopaki wyżej podrzucili kilka specyfików coś sobie dobiorę i sprawdzę.

Napisano
Godzinę temu, robert2609 napisał(a):

Gość specyficzny...po odbiorze auta zasugerował,że myjnie bezdotykowe to zło, automatycznie też.

Poleca myć auto u niego dał karteczkę do zbierania pieczątek a co 5 mycie za darmo..tylko że jedno mycie 150pln.🙃

Mam myjnie praktycznie na osiedlu nowa gość dba o to by było wszystko ok dużo stanowisk możliwość mycia szczotką dozująca szampon(ale jak to ludzie myją tym koła więc nie używam) w zamian za to używam swojej szczotki i rękawicy za 10-12 zł mam czyste auto.

Może i specyficzny, ale z chemią na myjniach miał rację. 

Napisano
1 godzinę temu, robert2609 napisał(a):

Większość detaillerów tak Ci powie. Z jednej strony mają rację bo agresywne chemie jak piany aktywny osłabiają powłokę. Automatyczne dodatkowko ją ścierają, a dla nich to dodatkowa $$ za mycie. Jak chcesz mieć dłużej efekt to jak najmniej chemii, ale zimą i tak się bez niej obejdzie.

Płucz demaineralizowaną na myjniach bezdotykowych, to nie powinno zostawiać śladów, ale różne myjnie mają różne nastawy temp, więc bywa tak, że ta demineralizowana jest tylko z nazwy. Czasem warto przetestować w różnych miejscach.

Po myciu dobry ręcznik, ewentulanie packa do ściągania wody i trzeba dotrzeć do sucha, wtedy nie będzie śladów. Na to quick detailler który się przeciera, to nabłyszcza dodatkowo auto i zabezpiecza powłokę. Stosuj się do instrukcji preparatów, np niektóre nie powinno się nakładać w słońcu czy mokre auto.

Napisano
  • Autor

Co do myjni to się zgadzam ciężko powiedzieć co tam za chemia jest używana ,pracownik który robił ceramikę poradził mi żeby nie używać piany a środek natryskowy do mycia felg lub opryskiwania szyby czy przodu auta ubitego w owadach 🤔 spryskać całość chwilę poczekać i spłukać , trochę mi to nie leży za mocne to chyba na całą karoserię. Co któreś tam mycie stosuje piane i potem ręcznie rękawicą czy swoją szczotką delikatnie przelecę całość...

Dam rady w końcu to tylko samochód😀 dzięki za dyskusję👍