Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiata a przekrój belki

Featured Replies

Napisano

Chłopaki, potrzebuje małej podpowiedź odnośnie doboru przekroju belki drewnianej. Chce postawić na początek wiatę którą w przyszłości zabuduje robiąc z niej garaż. Wymiar podstawy płyty betonowej 5,8m x 5,8m. Osiem słupów o przekroju 14*14, drewno z tartaku, krokwie 6*12 w rozstawie co 50-60cm. Planuje dach zadeskować, papa a na to blacha trapezowa.

Na rysunkach widać słupy które tylko z przodu i z tyłu mają po jednym więcej, nie chce dawać słupa w środku. Zastanawiam się jaki przekrój dać belki (kolor zielony na rysunku) żeby to utrzymało mi konstrukcję dachu? Zastanawiałem się nad czterema belkami z drewna BSH o przekroju 80*200 czy będzie to za małe i szukać czegoś co ma jak słup 140*..?

IMG_20251016_115841.jpg

IMG_20251016_120114.jpg

IMG_20251016_120409.jpg

Napisano

5,8 to sporo. Miałem podobną konstrukcję, ale 6 x 3,5 m. W poprzek były właśnie wąskie kantówki na stropie. Chyba 60. Na tym była podłoga strychu wykonana z desek.

Do 5,8 m dałbym nieco szersze. Może 80 starczy a może lepiej ciut szersze - trudno ocenić bez fachowych uzasadnień.

Napisano

Raczej 140 x 200. Toc to 6 metrów. Jaki kat dachu? 

Popros dranio to Moze obliczy obciążenie.

Dlaczego nie ma podluznych belek przy slupach, mieczy?

Trzeva będzie dać zastrzały.

Napisano
  • Autor

Tak, zastrzały dam bo i tak w przyszłości wszystko będzie schowane w ścianie z osb.

Pół metra różnicy między frontem a tyłem, nie wiem jaki kat wyjdzie 🫣

Napisano
  • Autor

Znalazłem zdjęcie w necie i nie widać aby tam jakieś piorunujące przekroje były. Być może wiata ta na zdjęciu już się zawaliła 

FB_IMG_1760709715094.jpg

Napisano
15 godzin temu, szpyrek napisał(a):

drewno z tartaku, 

Nie rób z drewna z tartaku mokrego bo ci się pokrzywi. Kup klejonkę KVH lub wysuszone strugane.

Zamiast desek pod blachę trapezową daj membranę dachową, jeśli będziesz tam kiedykolwiek ogrzewał.

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 10:46, szpyrek napisał(a):

Znalazłem zdjęcie w necie i nie widać aby tam jakieś piorunujące przekroje były. Być może wiata ta na zdjęciu już się zawaliła 

FB_IMG_1760709715094.jpg

Stawiam na 14 x 14. Kostka ma 10 lub 12 cm szerokosci a slup jest szerszy. Nie wydaje mi sie ze na zdjeciu wiata ma 6metrow. Ponadto ma miecze i belke po środku..

Jak masz kupowac klejone.drewno.to.juz.lepiej isc w metal

Napisano
  • Autor

Też się zastanawiałem nad dwuteownikiem ale niestety sam tego nie ogarnę wrzucając do góry. Chyba zrobię z drewna kvh i dołożę jedną parę słupów więcej. Front i tył jak na zdjęciu plus jeszcze trzy belki pomiędzy. Jeśli mocno się ugnie to będę podpierał w środku 

Napisano
11 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Stawiam na 14 x 14. Kostka ma 10 lub 12 cm szerokosci a slup jest szerszy. Nie wydaje mi sie ze na zdjeciu wiata ma 6metrow. Ponadto ma miecze i belke po środku..

Jak masz kupowac klejone.drewno.to.juz.lepiej isc w metal

Dokładnie, ja też chciałem wiatę 6x6 postawić, jednospadową plus wysoką, bo chciałem 3m WEWNĄTRZ w najniższym punkcie.

Z tartaku mam dwa domki i plac zabaw - widząc to, stwierdziłem, że kupię drewno i niech rok leży, ale to bez sensu.

Nie ma warunków do tego.

Więc idę w stal, ale przy tych wymiarach to już kratownica i słupy min.12x12 cm.

Koszty w zasadzie podobne, a trwałość i brak konieczności corocznej konserwacji bez porównania 👍

Aha, na dachu będzie PC, o łącznej masie 400kg plus trapezówka grubość 0,7mm

Napisano
18 godzin temu, szpyrek napisał(a):

Też się zastanawiałem nad dwuteownikiem ale niestety sam tego nie ogarnę wrzucając do góry. Chyba zrobię z drewna kvh i dołożę jedną parę słupów więcej. Front i tył jak na zdjęciu plus jeszcze trzy belki pomiędzy. Jeśli mocno się ugnie to będę podpierał w środku 

dlaczego?

dwuteownik 120mm wazy jakies 66 kg  -6m.

wezmiesz jakiegos szawgra lub sasiada i dasz rade, 

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 21:05, szpyrek napisał(a):

Chłopaki, potrzebuje małej podpowiedź odnośnie doboru przekroju belki drewnianej. Chce postawić na początek wiatę którą w przyszłości zabuduje robiąc z niej garaż. Wymiar podstawy płyty betonowej 5,8m x 5,8m. Osiem słupów o przekroju 14*14, drewno z tartaku, krokwie 6*12 w rozstawie co 50-60cm. Planuje dach zadeskować, papa a na to blacha trapezowa.

Na rysunkach widać słupy które tylko z przodu i z tyłu mają po jednym więcej, nie chce dawać słupa w środku. Zastanawiam się jaki przekrój dać belki (kolor zielony na rysunku) żeby to utrzymało mi konstrukcję dachu? Zastanawiałem się nad czterema belkami z drewna BSH o przekroju 80*200 czy będzie to za małe i szukać czegoś co ma jak słup 140*..?

IMG_20251016_115841.jpg

IMG_20251016_120114.jpg

IMG_20251016_120409.jpg

generalnie nie projektuje wiat ale poczynmy klilka zalozen w tym prostym zadaniu na 3 minuty:
zalozmy ze to warszawa i sneigu 72kg/m2
zalozmy ze deskowanie to 15 kg/m2, balcha i papa kolejne 15kg/2. krokiwe to kolejne 7kg/m2 belka zalozmy 
Zalozmy ze to klasa 2 uzytkownia
zalozmy optymistycznie ze to drewno konstrukcyjne C24

Dla belki 14x14
Moment zginajacy =(1.15*(0.14*0.14*5+2*0.37)+1.5*2*0.72)*5.8^2/8 = 13,14kNm
Naprezenie =6*13.14/(0.14*0.14^2)/1000 = 28,78MPa

Dla belki 14x24
Moment zginajacy =(1.15*(0.14*0.24*5+2*0.37)+1.5*2*0.72)*5.8^2/8= 14,47kNm
Naprezenie =6*13.14/(0.14*0.24^2)/1000 = 9,77MPa

Naprezenie dopuszacalne dla C24 = 24*0,6/1,3 = 11,07MPa

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 10:46, szpyrek napisał(a):

FB_IMG_1760709715094.jpg

Ta wiata ma 1 krokiew po za slupem, to zmiania troche postac rzeczy, i domyślam sie ze w środkowej bece tez dołożą miecze jak w skaranej belce. te dwa zabiegi to zmienia posta rzeczy . Po za tym wlascicielnapewno  bedzie ja odsnierzal jak zobaczy metr sniegu zeby nie dobic do obliczeniowego obciazenia sniegiem

Napisano
Teraz, tower napisał(a):

Ta wiata ma 1 krokiew po za slupem, to zmiania troche postac rzeczy, i domyślam sie ze w środkowej belce tez dołożą miecze jak w skaranej belce. te dwa zabiegi to zmienia postac rzeczy . Po za tym wlascicielnapewno  bedzie ja odsnierzal jak zobaczy metr sniegu zeby nie dobic do obliczeniowego obciazenia sniegiem

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, tower napisał(a):

zalozmy ze to warszawa i sneigu 72kg/m2
zalozmy ze deskowanie to 15 kg/m2, balcha i papa kolejne 15kg/2

Płyta OSB 15mm, membrana i blacha oraz strefa śniegowa dla Śląska 80kg/m2

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, tower napisał(a):

Ta wiata ma 1 krokiew po za slupem, to zmiania troche postac rzeczy, i domyślam sie ze w środkowej bece tez dołożą miecze jak w skaranej belce. te dwa zabiegi to zmienia posta rzeczy

Chce zrobić niemal identycznie, tylko dołożyć dodatkowo parę słupów z belka. Teraz też się zastanawiam czy nie dać do nich prostopadle do tych czterech jedna która będzie się opierać na dwóch słupach środkowych frontu i tyłu. Plus miecze

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

dwuteownik 120mm wazy jakies 66 kg  -6m.

HEB 120 waży 26kg/MB

HEA 120 19,9/MB

IPN 120 11,1/MB

Nie wiem jak się mocuje taki dwuteownik na słupie drewniany, w necie nie znalazłem konkretów