Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostrzenie noży do rozdrabniacza gałęzi

Featured Replies

Napisano

Mam taką popierdółkę ogrodową na 2 noże

https://www.krysiak.pl/p/noz-kompletny-do-rozdrabniacza-elektrycznego-gtr2545-gtr2500-gtr2400-er2400/

O ile sama efektywność rozdrabniacza dla posiadacza kilku drzewek i krzaków jest jak najbardziej wystarczająca, o tyle realny czas pracy takiego noża to 2-3 godziny na stronę (zależy czy gałęzie suche czy mokre itp.) czyli powiedzmy, że starcza na 2 krótkie popołudnia. Jest to lekko wkurzające. Kupiłem w jakiejś promocji kilka kompletów noży, ale niedawno stępiłem ostatni zestaw. ;] 

No i pytanie jak to naostrzyć w najmniej kosztowny sposób. W imadło i jakąś bardzo drobną tarczą lamelkową? Szlifierki z taśmą nie mam i nie mam gdzie zamontować, chętnie bym sobie natomiast kupił szlifierkę kątową ze zmienną prędkością obrotową (mam na razie taką "szybką" i brak regulacji obrotów mocno mi przeszkadza). A może wystarczy sam papier ścierny na równym klocku? :hmm: 

Napisano
19 minut temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Mam taką popierdółkę ogrodową na 2 noże

https://www.krysiak.pl/p/noz-kompletny-do-rozdrabniacza-elektrycznego-gtr2545-gtr2500-gtr2400-er2400/

O ile sama efektywność rozdrabniacza dla posiadacza kilku drzewek i krzaków jest jak najbardziej wystarczająca, o tyle realny czas pracy takiego noża to 2-3 godziny na stronę (zależy czy gałęzie suche czy mokre itp.) czyli powiedzmy, że starcza na 2 krótkie popołudnia. Jest to lekko wkurzające. Kupiłem w jakiejś promocji kilka kompletów noży, ale niedawno stępiłem ostatni zestaw. ;] 

No i pytanie jak to naostrzyć w najmniej kosztowny sposób. W imadło i jakąś bardzo drobną tarczą lamelkową? Szlifierki z taśmą nie mam i nie mam gdzie zamontować, chętnie bym sobie natomiast kupił szlifierkę kątową ze zmienną prędkością obrotową (mam na razie taką "szybką" i brak regulacji obrotów mocno mi przeszkadza). A może wystarczy sam papier ścierny na równym klocku? :hmm: 

Ja bym to ostrzył szlifierką kątowa i grubszą tarczą. Jak się boisz to imadło i dobry pilnik :ok:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, janusz napisał(a):

Ja bym to ostrzył szlifierką kątowa i grubszą tarczą. Jak się boisz to imadło i dobry pilnik :ok:

Z tego co mi właśnie YT podrzucił to ludzie te większe noże w dużych "pro" rębakach ostrzą bez demontażu tarczą lamelkową np. 80-tką. Więc intuicję miałem dobrą, tyle że te moje noże są na tyle maleńkie (ok. 7 cm długości i może ze 3 szerokości), że trzeba będzie każde ostrze na 2 razy ostrzyć.

Napisano

Lamelka tak średnio do ostrzenia ;] Lepsza będzie fibra i papier 80-120 ;]   Łatwiej złapać kąt ostrzenia który to jest kluczowy ;] 

U mnie po ostrzeniu wylądowały by w piecu a po tym jak zrobią się jasno czerwone w przepracowanym oleju ;] Ale nie namawiam ;]

Napisano
Godzinę temu, cumel napisał(a):

U mnie po ostrzeniu wylądowały by w piecu a po tym jak zrobią się jasno czerwone w przepracowanym oleju ;] Ale nie namawiam ;]

Nie stępią się nieco po hartowaniu?

Takie noże do kosiarek (ale takich do łąk a nie trawników) to po hartowaniu są dopiero (bądź 2 raz) ostrzone:)

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał(a):

Takie noże do kosiarek (ale takich do łąk a nie trawników) to po hartowaniu są dopiero (bądź 2 raz) ostrzone:)

Noże kosiarek ostrzę tarczą z listkami papieru ściernego - nie wiem jak to się nazywa, ale fajnie ostrzy i chyba nie rozgrzewa noża. Potem śmigają w trawie aż miło :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Noże kosiarek ostrzę tarczą z listkami papieru ściernego - nie wiem jak to się nazywa, ale fajnie ostrzy i chyba nie rozgrzewa noża. Potem śmigają w trawie aż miło :ok:

Przy takich zastosowaniach to wystarczy zwykła tarcza do szlifowania, byle nie rozgrzać ''żyletki'' do  czerwoności:phi:

Gorzej jak taki nóż współpracuje z przeciwnożem czy jakimś blatem i ważne są kąty oraz równa szczelina-wtedy magnesówka.

Choć w przypadku z wątku stawiam, że to mniej wymagające urządzenie i wystarczy zwykła szlifierka i ostrzenie ''na oko'';]

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał(a):

Przy takich zastosowaniach to wystarczy zwykła tarcza do szlifowania, byle nie rozgrzać ''żyletki'' do  czerwoności:phi:

Gorzej jak taki nóż współpracuje z przeciwnożem czy jakimś blatem i ważne są kąty oraz równa szczelina-wtedy magnesówka.

Choć w przypadku z wątku stawiam, że to mniej wymagające urządzenie i wystarczy zwykła szlifierka i ostrzenie ''na oko'';]

Tak właśnie robię z ręki na oko :)

Ale to tylko noże :ok:

Choć pamiętam, kiedyś z ojcem mieliśmy i używaliśmy heblarkę i frezarkę do drewna, to tam trzeba było uważać z nożami :ok:

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, volf6 napisał(a):

No przecież wkleiłem noże w 1. poście. To taki rozwinięty do rozmiarów ogrodowych klon sokowirówki. Z zalet ma głównie niewielki rozmiar, ale to jest akurat ważna zaleta.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, cumel napisał(a):

Lamelka tak średnio do ostrzenia ;] Lepsza będzie fibra i papier 80-120 ;]   Łatwiej złapać kąt ostrzenia który to jest kluczowy ;] 

Co do hartowania to chyba warto je rozważyć jeśli wiemy z jakiego gatunku stali jest dane ostrze. Bo można nie uzyskać znaczącego wzrostu twardości, a pozbawić ostrze elastyczności.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja bym podostrzyl zwykłą kątowka (byle za bardzo nie rozgrzać ostrza), ale nie robił zbyt ostrego kąta ostrza - to nie nóż kuchenny, to ma haratac nie ciąć... ;)