Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówne obciążenie faz na Wallboxie

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Do mojego EV zakupiłem wallbox 3-fazowy Besen BS20. Niby spoko, ładuje tak jak chcę, ma regulację mocy, programator godzinowy i sterowanie z apki po Bluetooth.

Ładuję z natężeniem 14A, co powinno dać ~9.6 kW.

Zauważyłem jednak, że wallbox podaje 9.1- 9.2 kW. 

Co ciekawe, na wyświetlaczu mamy pokazane obciążenie poszczególnych faz i widać, że między L1 a L3 jest różnica 0.6A

Podłączenie z licznika poprzez zabezpieczenie 3x B16 i wpięty podlicznik, nic więcej na tym kablu nie wisi.

No i pytanie:

Czy to jest jakiś problem dla ładowarki pokładowej? 

Czy to jest jakiś problem w ogóle?

IMG_20251118_165133466.jpg

Edytowane przez sowik85

Napisano

dawaj na maksa zeby dobilo do 12 ;]

raczej to nie robi problemu ja przez rok mialem dzialajace 2 z 3 faz i wszystko gralo

Napisano
  • Autor
19 minut temu, PawelWaw napisał(a):

dawaj na maksa zeby dobilo do 12 ;]

Przy takim ustawieniu jak na foto, wallbox ma 38- 40C, bezpieczniki i kabel dochodzący do skrzynki też są wyraźnie ciepłe. 

Boje się podawać więcej Amperów :panic:

Napisano
59 minut temu, sowik85 napisał(a):

Przy takim ustawieniu jak na foto, wallbox ma 38- 40C, bezpieczniki i kabel dochodzący do skrzynki też są wyraźnie ciepłe. 

Boje się podawać więcej Amperów :panic:

jedziesz na maksa, moj tez sie grzeje niezle, ale od 3-4 lat jeszcze blokowiska nie spalilem ;]

dobra dodam ci argument konczacy, im mniejszy prad tym straty wieksze wiec placisz wiecej za 1kWh w aucie :jem:

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
  • Autor
12 minut temu, PawelWaw napisał(a):

dobra dodam ci argument konczacy, im mniejszy prad tym straty wieksze wiec placisz wiecej za 1kWh w aucie :jem:

Wiem, wyczytałem też, że zimą dobrze podłączać ładowarkę od razu po jeździe bo bateria jest cieplejsza i lepiej przyjmuje prąd, tzn mniejsze straty są ;)

Napisano
1 minutę temu, sowik85 napisał(a):

Wiem, wyczytałem też, że zimą dobrze podłączać ładowarkę od razu po jeździe bo bateria jest cieplejsza i lepiej przyjmuje prąd, tzn mniejsze straty są ;)

w podziemnym to raczej identyczna temperatura caly rok :)

wiec pewnie przez caly rok najlepiej podlaczyc po jezdzie ;]

dobra napisz ile czasu poswiecasz na aldowanie skody :jem: 3 sekundy czy wiecej ? ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, PawelWaw napisał(a):

dobra napisz ile czasu poswiecasz na aldowanie skody :jem: 3 sekundy czy wiecej ? ;]

Trochę więcej bo ten kabel od wallboxa jest długi i muszę go rozwinąć z wieszaka ;]

Więc obstawiam tak z 10-12 sekund jak się nie spieszę :panic:

Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Trochę więcej bo ten kabel od wallboxa jest długi i muszę go rozwinąć z wieszaka ;]

Więc obstawiam tak z 10-12 sekund jak się nie spieszę :panic:

Pamiętaj, zeby zapisać kazde ładowanie i poświęcone na to sekundy, bo zaraz wpadną tutejsze kacikowe gwiazdy i zaczną wyliczać co i jak :cfaniak:

Napisano
11 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Standardowe 10% strat na ładowarce. IMHO w normie.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, zinger napisał(a):

Pamiętaj, zeby zapisać kazde ładowanie i poświęcone na to sekundy, bo zaraz wpadną tutejsze kacikowe gwiazdy i zaczną wyliczać co i jak :cfaniak:

A niech sobie liczą w te i wewte, oni na to zmarnują więcej czasu niż ja na "tankowanie" ;l

A tak zupełnie serio to jednak jest to jakiś komfort, że nie muszę jeździć na stację benzynową.

Ostatnio tankowałem 2gie auto- Golfa V na początku Października 8] Teraz widzę, że w baku została 1/4 więc pewnie w weekend znów mu zaleję pod korek i spokój na prawie 2 miesiące.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 18.11.2025 o 21:28, sowik85 napisał(a):

Cześć,

Do mojego EV zakupiłem wallbox 3-fazowy Besen BS20. Niby spoko, ładuje tak jak chcę, ma regulację mocy, programator godzinowy i sterowanie z apki po Bluetooth.

Co ciekawe, na wyświetlaczu mamy pokazane obciążenie poszczególnych faz i widać, że między L1 a L3 jest różnica 0.6A

Podłączenie z licznika poprzez zabezpieczenie 3x B16 i wpięty podlicznik, nic więcej na tym kablu nie wisi.

No i pytanie:

IMG_20251118_165133466.jpg

Ładuje sie zapewne równo z każdej fazy, ale z L2 i L3 zasila jeszcze coś innego...

Nie przejmować się. 

Napisano
W dniu 19.11.2025 o 09:25, slawekw napisał(a):

Standardowe 10% strat na ładowarce. IMHO w normie.

Wallbox podaje moc wychodzącą z wallboxa, nie wchodzącą do baterii... 

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 21:28, sowik85 napisał(a):

Cześć,

No i pytanie:

Olać. To ładowarka pokładowa ustala natężenie prądu na fazach, więc tak po prostu potrzebuje działać.