Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy EV sa duzo mniej awaryjne od spalinowek ?

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, komor napisał(a):

Eeee no nie, Ford całkiem dzielnie jeździł, silnik 1.6 TDCi od PSA ponoć był ok, poza tym że pękała w nim tuleja cylindra ;] Ten w Mondeo 2.0 TDCi to też była jednostka od PSA, bardziej solidna, ale była połączoną z wadliwą pompą CR, która przy przebiegach ok. 100 kkm zaczynała ciec. W Fiacie u padały alternatory i inne duperele, króre były dla nich zwykła częścią eksploatacyjną :skromny:

Jak ja się cieszę, że obecnie nie mam nic z tych obsługowych podzespołów.

U znajomego w 2.0 by PSA padła pompa krzywiąc zawory. Głowica do remontu, podobno tttm. Przebieg cos kolo 160kkm. Fakt, ze Fiat wypadal tu lepiej.

Cieszę sie ze mam Forda jak jeszcze swoje tylko jednostki robil ;).

Napisano
20 godzin temu, komor napisał:

1.6 TDCi od PSA ponoć był ok

U mojego braciaka w berlingo ten silnik ma ponad 400kkm nakręcone bez większych fakapów (wersja 16V jeszcze bez fap z tym niby bardziej problematycznym rozrządem z łańcuszkiem między wałkami).

Mój/rodziców 1.6 8V z fap ma ponad 220kkm i jedynym większym problemem był oczywiście fap, który trzeba było wymienić, bo zabiła go jazda dookoła komina bez przepalania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja lubię trzymać długo samochody, więc mam jakiś pogląd na długą eksploatację.

Fiat Punto 2 Fl - 17 lat i 80 kkm - w sumie oprócz alternatora i wydechu - żadnej awarii, tylko wymiany eksploatacyjne, konserwacje. W sumie to najtańszy w utrzymaniu pojazd w rodzinie. ( a sporo autek się w dalszej i bliższej rodzinie przewinęło)

Espace 4 2.0 DCI - 18 lat , 300 kkm - jedyna awaria - docisk sprzęgła. Reszta to pierdoły.

EV czyli Leapmotorka T03 mam zamiar trzymać do jego śmierci - zobaczymy, kiedy to nastąpi i co się po drodze wydarzy.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 15.01.2026 o 12:14, wlad napisał:

Wlasnie padla mi blokada kierownicy w Soulu EV.

To bedzie pierwszy raz od 25 lat gdy moje auto bedzie jechalo na lawecie:sciana:

Nie polecam elektrykow;]

Maly update.Po 3 tygodniach pobytu w serwisie Kia auto nadal bylo nie ruszone.Zona zadzwonila wiec do przedstawicielstwa Kia na Europe i poskarzyla sie na opieszalosc oraz zagrozila ze jesli bateria po takim przestoju nie bedzie nadawala sie do uzytkowania to bedzie oczekiwala wymiany na koszt Kia .I po tej rozmowie zupelnie przez przypadek nagle po 30 minutach zadzwoniono z gotowym kosztorysemdziekidzieki.Zobaczymy co bedzie dalej.Tak czy inaczej musialem na szybko kupic jakiegos zlomka aby miec czym jezdzic bo oczywiscie Mini znowu sie zje..lo i tez jest w warsztacie.Jakby co to polecam angielskie warsztaty-pelna profeskaok

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.02.2026 o 11:57, wlad napisał:

Maly update.Po 3 tygodniach pobytu w serwisie Kia auto nadal bylo nie ruszone.Zona zadzwonila wiec do przedstawicielstwa Kia na Europe i poskarzyla sie na opieszalosc oraz zagrozila ze jesli bateria po takim przestoju nie bedzie nadawala sie do uzytkowania to bedzie oczekiwala wymiany na koszt Kia .I po tej rozmowie zupelnie przez przypadek nagle po 30 minutach zadzwoniono z gotowym kosztorysemdziekidzieki.Zobaczymy co bedzie dalej.Tak czy inaczej musialem na szybko kupic jakiegos zlomka aby miec czym jezdzic bo oczywiscie Mini znowu sie zje..lo i tez jest w warsztacie.Jakby co to polecam angielskie warsztaty-pelna profeskaok

No to ostani update.Po 6 tygodniach auto jest u mnie w domu.3 tygodnie czekali na sprowadzenie czesci.Wiedzac ze jest to bardzo czesty problem w ich autach to dziwi troche brak jakiegos zapasu w magazynach.Aby pokazac profesjonalizm tego ASO opowiem taka ciekawostke.Otoz gdy okazalo sie ze sprowadzenie czesci moze trwac miesiac zadzwonilem z prosba o doladowanie akumulatora.Gdy auto sie zepsulo akumulator mial tylko 20% naladowania -niestety nie bylem pewny ile finalnie potrwa naprawa i czy to wystarczy aby nie rozladowal sie do zera.Pani odpowiedzila ze oczywiscie (za odpowiednia oplata) naladuja ale dopiero wtedy gdy auto bedzie zrobione.Podziekowalem serdecznie mowiac ze gdy auto bedzie juz na chodzie to moze sam sprobuje dokonac tego karkolomnego zadaniafacepalm

Jak widac UK nie jest bynajmniej krajem w ktorym jest sens jezdzic uzywanym autem elektrycznym.Nie ma kompletnie zadnego zaplecza technicznego poza ASO ktore jest swiadome tego stanu rzeczy i ma ogolnie wyjebane na szaraczkow w autach po gwarancji.

Auto chyba wystawie na sprzedaz bo nie stac mnie(glownie mentalnie) na takie kilkutygodniowe naprawy.

Edytowane przez wlad