Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem dzisiaj oponki na zimowe.

Zwykle ten proces przechodziłem w innym warsztacie, gdzie auto sobie gdzies tam jechało, a ja siedziałem w pakamerce i oglądałem youtube.

Tym razem jednak stałem przy aucie, więc zaciekawił mnie stan tarcz hamulcowych.

I mam pewien rozjazd w głowie.

Bo tak. Tarcze są jakby to ująć.....fabrycznie nowe. Przód i tył. Zero najmniejszego rantu, nic nie czuć nawet pod paznokciem. W ogóle nie widać nawet śladu działania klocków hamulcowych, rys, cokolwiek ;]

Przebieg ponad 30kkm i już idzie druga zima.

Z drugiej strony, nie ma też na tarczach rdzy, co by wskazywało, że jednak klocki muszą ją zdejmować ;]

Jakieś wytłumaczenie inne niż z? ;]

3000.jpg?width=1200&height=1200&quality=

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

Zwykle ten proces przechodziłem w innym warsztacie, gdzie auto sobie gdzies tam jechało, a ja siedziałem w pakamerce i oglądałem youtube.

Tym razem jednak stałem przy aucie, więc zaciekawił mnie stan tarcz hamulcowych.

Bo tak. Tarcze są jakby to ująć.....fabrycznie nowe. Przód i tył. Zero najmniejszego rantu, nic nie czuć nawet pod paznokciem. W ogóle nie widać nawet śladu działania klocków hamulcowych, rys, cokolwiek ;]

Z drugiej strony, nie ma też na tarczach rdzy, co by wskazywało, że jednak klocki muszą ją zdejmować ;]

Cóż, Tesla to taki syf, że nawet rdza jej nie tyka :phi:

A tak serio, w Citigo jak wymieniałem opony przy ok 70kkm to tarcze miały 21.33 mm vs nowe 22mm. Wartość minimalna to 19mm ;)

Oczywiście w ASO jakieś 3 mies wcześniej oznajmili mi, że hamulce są już na wykończeniu i trzeba wymienić :phi:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, zinger napisał(a):

A tak serio, w Citigo jak wymieniałem opony przy ok 70kkm to tarcze miały 21.33 mm vs nowe 22mm. Wartość minimalna to 19mm ;)

Oczywiście w ASO jakieś 3 mies wcześniej oznajmili mi, że hamulce są już na wykończeniu i trzeba wymienić :phi:

ASO to jest świat równoległy.

Mi w każdym aucie każdej marki, w każdym ASO chcieli zawsze wymieniać wycieraczki szyb i hamulce.

Oczywiście ceny tych rzeczy mieli, jakbym przyjechał przynajmniej Bentleyem.

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 03:53, kravitz napisał:

Słowo klucz to “cynk”. Tarcze są pokryte powłoką ochronną.

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 10:53, kravitz napisał(a):

Z drugiej strony, nie ma też na tarczach rdzy

Jak tłoczek pracuje i klocek nie przycina się w jarzmie i równo przylega to nie będzie rdzy na tarczy nawet jak raz na 3 dni użyjesz hamulca.

Gorzej jak zostawisz na miesiąc gdzieś w krzakach albo zacisk zapieczony już. 

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 10:53, kravitz napisał(a):

Masz popsutą Teslę. Nawet tarcze nie chcą rdzewieć.

A serio - masz przecież system automatycznego „oczyszczanie tarcz hamulcowych”  - brake disc wiping: https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/en_gb/GUID-3DFFB071-C0F6-474D-8A45-17BE1A006365.html

Funkcja ma na celu usuwanie wody z powierzchni tarcz hamulcowych wtedy, gdy wykryte zostaną warunki mokre lub zimne. Wtedy system kilkukrotnie, w sposób niezauważalny przykłada niewielką siłę hamowania — co powoduje, że tarcze osuszają się, a ewentualna warstwa wody zostaje zdarta. To sprawia też, że tarcze są wypolerowane ja psie jajca.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

To sprawia też, że tarcze są wypolerowane ja psie jajca.

No żebyś kurde wiedział że te tarcze dokładnie tak wyglądały ;]

Magia

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

No żebyś kurde wiedział że te tarcze dokładnie tak wyglądały ;]

To zdradzę Ci jeszcze że masz w swojej Tesli funkcję polerowania tarcz hamulcowych - brake burnishing: