Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja gaźnika

Featured Replies

Napisano

Czy taki sposób będzie poprawny?

https://yourmotoparts.com/pl/pz27-carburetor-adjustment/

Kroki regulacji

1 Upewnij się, że silnik jest chłodny i wyczyść gaźnik środkiem do czyszczenia gaźników.

2 Znajdź śrubę regulacji biegu jałowego i przekręć ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby zwiększyć prędkość biegu jałowego.

3 Wyreguluj śrubę mieszanki paliwowo-powietrznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby uzyskać bogatszą mieszankę, lub w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby uzyskać uboższą mieszankę.

4 Uruchom silnik i pozwól mu się rozgrzać przez kilka minut.

5 Wyreguluj śruby biegu jałowego i mieszanki przy pracującym silniku.

To wszystko?

@Cinek :hmm: 

Napisano
3 minuty temu, swienty napisał(a):

To wszystko?

Jeden masz?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Jeden masz?

Silnik 250 na 2 cylindrach ale 1 gaźnik i to dość prosty

Napisano
47 minut temu, swienty napisał(a):

Czy taki sposób będzie poprawny?

https://yourmotoparts.com/pl/pz27-carburetor-adjustment/

Kroki regulacji

1 Upewnij się, że silnik jest chłodny i wyczyść gaźnik środkiem do czyszczenia gaźników.

2 Znajdź śrubę regulacji biegu jałowego i przekręć ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby zwiększyć prędkość biegu jałowego.

3 Wyreguluj śrubę mieszanki paliwowo-powietrznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby uzyskać bogatszą mieszankę, lub w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby uzyskać uboższą mieszankę.

4 Uruchom silnik i pozwól mu się rozgrzać przez kilka minut.

5 Wyreguluj śruby biegu jałowego i mieszanki przy pracującym silniku.

To wszystko?

@Cinek :hmm: 

Tak, do tego wysokość iglicy i to może być na tyle

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Cinek napisał(a):

Tak, do tego wysokość iglicy i to może być na tyle

To chyba ogarnalem. I raz obroty delikanie w dol i wyrownac mieszanke, i tak kilka razy? 

Napisano

Jak masz wstępnie ustawiony, to po każdej przegazówce odczekaj kilka sekund. Jeśli obroty nieco się zawieszają i dopiero po chwili stabilizują się nieco niżej to masz ubogo wystrojony silnik. Jeśli lekko przygasa i po chwili wraca do ustawionych obrotów, to jest bogata mieszanka.

Napisano

Poza tym ta procedura reguluje jedynie mieszankę na dyszy pilota. Nie da sie na postoju w 6 punktach wyregulować 1/4, 1/2, 3/4 i FULL przepustnicy. To trzeba robic na hamowni albo podczas jazdy z sondą Lambda. Jak weryfikujesz czy masz za bogato i za ubogo. Nie ma słowa o tym aby sprawdzac w jaki sposób reguluje na strzał z przepustnicy i opada na jałowe spowrotem (a to na postoju bez sprzętu jedyny sposób).

Poza tym - po co regulujesz? co sie dzieje?

Napisano
10 godzin temu, jimbo22 napisał(a):

Poza tym - po co regulujesz? co sie dzieje?

W sumie dobre pytanie. Znam gigantów co przyprowadzili mi małego Raptora bo nie mogli gaźnika wyregulować. Jak zapytałem czemu grzebali, to powiedzieli, że gasł na jałowym po rozgrzaniu. Oczywiście miał zawory praktycznie na zero. ;]
Dodatkowo przestał im całkowicie odpalać bo jakimś cudem upalili moduł zapłonowy przy regulacji gaźnika. Pewnie przez kręcenie z boostera po wyładowaniu aku.
Jak żadnych poważniejszych modyfikacji nie było to w tym wypadku więcej niż śrubkę od pilota i wolnych obrotów raczej nie trzeba ruszać po samym czyszczeniu.

Napisano
12 godzin temu, Lampar napisał(a):

W sumie dobre pytanie. Znam gigantów co przyprowadzili mi małego Raptora bo nie mogli gaźnika wyregulować. Jak zapytałem czemu grzebali, to powiedzieli, że gasł na jałowym po rozgrzaniu. Oczywiście miał zawory praktycznie na zero. ;]
Dodatkowo przestał im całkowicie odpalać bo jakimś cudem upalili moduł zapłonowy przy regulacji gaźnika. Pewnie przez kręcenie z boostera po wyładowaniu aku.
Jak żadnych poważniejszych modyfikacji nie było to w tym wypadku więcej niż śrubkę od pilota i wolnych obrotów raczej nie trzeba ruszać po samym czyszczeniu.

No ja w czasach jak robiłem całe banki w starej japonii. jak mi sie jeszcze chciało w garazu wieczorami siedziec.
to robota polegała na ratowaniu gazników, gdzieludzie leczyli problemy z odpalaniem i wkręcaniem się na obroty podczas jazdy - kręcąc regulacją dyszy pilota. 
Bo to jest w internetach tylko :)

A pilot jest pomijalny jak skopiesz montaż po czyszczeniu i np zawiesza sie slizg, albo membrana ma dziurę. albo poprostu synchro sie rozjedzie. pomijam ze zapłon miał kijowy kąt, albo przewody zapłonowe i swiecy były pełnoletnie 😄

Napisano
11 godzin temu, jimbo22 napisał(a):

No ja w czasach jak robiłem całe banki w starej japonii. jak mi sie jeszcze chciało w garazu wieczorami siedziec.
to robota polegała na ratowaniu gazników, gdzieludzie leczyli problemy z odpalaniem i wkręcaniem się na obroty podczas jazdy - kręcąc regulacją dyszy pilota. 
Bo to jest w internetach tylko :)

A pilot jest pomijalny jak skopiesz montaż po czyszczeniu i np zawiesza sie slizg, albo membrana ma dziurę. albo poprostu synchro sie rozjedzie. pomijam ze zapłon miał kijowy kąt, albo przewody zapłonowe i swiecy były pełnoletnie 😄

Ostatnio miałem XV 1100. Rozjazd 3 barów między cylindrami, ale chłop się uparł, że na bank gaźniki do czyszczenia i synchro. Oczywiście niewiele to dało i dalej popiardywał w 1 z wydechów na jałowym. Gość mimo wszystko zadowolony. 8] Ja mniej bo wydostanie gaźników z takiego Virago okazało się bardziej wymagające niż całego silnika z enduro. W dodatku musiałem robić to 2x bo pływak w jednym gaźniku się zawiesił jak nimi manewrowałem przy wkładaniu.
Zdarzyło się też stroić gaźnik Lectrona (który nie ma dysz) przez whatsappa po zdjęciach świecy. Motor zniósł kilkudniowy wypad w góry na hard enduro, rider zadowolony. Na fabrycznym Keihinie potrafił się przytrzeć, a paliwa przy glebach wylał z siebie więcej niż spalił w czasie jazdy. ;]
P.S.
Przepraszam za offtop.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dobra a Vce ( male Varadero 125) ktoś pomoże i poprowadzi za rączkę bo muszę wyjąć, wyczyścić wsadzić, zsynchronizować?
Założę osobny wątek jak trzeba...

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Dobra a Vce ( male Varadero 125) ktoś pomoże i poprowadzi za rączkę bo muszę wyjąć, wyczyścić wsadzić, zsynchronizować?

Sprawdź to na początek. Przeklikałem tylko po kawałkach, ale raczej chłop dobrze podchodzi do tematu. 

Do synchronizacji można zrobić domowe urządzenie z butelek i wężyków.

Napisano

Sprawdź to na początek. Przeklikałem tylko po kawałkach, ale raczej chłop dobrze podchodzi do tematu. 

Do synchronizacji można zrobić domowe urządzenie z butelek i wężyków.

Tx
  • 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 29.12.2025 o 01:34, Fili_P napisał(a):

Też ozywilem jedna nie odpalająca sztuke

Napisano
Też ozywilem jedna nie odpalająca sztuke
Już wklejales kiedyś ten film. Dla mnie za mało szczegolowy